Automatické odstraňování aktivity na webu a historie polohy na účtu Google

Návody |

Google přidal do vašeho účtu další nové a velmi podařené nástroje.

Automatické odstraňování aktivity na webu a historie polohy na účtu Google




Firma Google zřejmě konečně začíná brát otázku vašeho soukromí vážně. V tomto roce se již před časem pochlubila novým a transparentnějším způsobem pro přístup k historii polohy a aktivitě webu či aplikací, přičemž umožnila smazat její část nebo úplně celou – nicméně tento způsob funguje jen tehdy, pokud tuto operaci provádíte ručně, tj. musíte si na ni vzpomenout. Ovšem nyní vám Google nabízí ještě jednodušší způsob, jak smazat historii polohy a aktivitu na webu.

Firma Google nyní představuje novou funkci, která vám ve vašem účtu umožní nastavit dobu, po jejíž uplynutí dojde k odstranění těchto dat. Tato funkce sice není tak pružná, jak byste možná očekávali, protože vám nabízí pouze dvě možnosti – 3 měsíce nebo 18 měsíců, takže i když pozapomenete data vymazat, nic se neděje, protože díky této funkci nebudou záznamy o vámi navštívených místech jak online, tak v reálném životě nebudou existovat navždy. Tato funkce se teprve do mobilních zařízení dostává, takže pokud ji nemáte k dispozici ve smartphonu, určitě ji najdete n webu. Na následujících řádcích si nyní můžete přečíst, jak se tato funkce konfiguruje:

Data týkající se webu a aktivit

Záznamy o aktivitě na webu můžete nechat odstranit buď po třech, nebo po 18 měsících

  • Přesuňte se do svého účtu Google a zde klepněte na odkaz Spravovat data a přizpůsobení.
  • Nyní se přesuňte do sekce Ovládací prvky aktivity.
  • Klepněte na odkaz Spravovat ovládací prvky aktivity a následně na odkaz Spravovat aktivitu.
  • Zobrazí se sekce Aktivita na webu a v aplikacích, kde v sekci Aktivita zůstane uložena, dokud ji ručně nesmažete klepněte na odkaz Vybrat automatické mazání.
  • Zobrazí se vyskakovací okno se třemi možnostmi: Ponechat do ručního smazání, Ponechat 18 měsíců a Ponechat tři měsíce. Vyberte vámi upřednostňovanou variantu a klepněte na tlačítko Další. Od této chvíle se vám budou data automaticky mazat po uplynutí vámi nastavené doby.

Historie polohy

Možnost pro automatické mazání historie polohy se nachází v aplikaci Mapy Google

  • Spusťte na svém smartphonu aplikaci Mapy Google.
  • Klepněte v levém horním okraji na ikonku v podobě tří vodorovných čar, aby se vám zobrazila postranní nabídka. V ní pak vyberte položku Vaše časová osa.
  • Klepněte v pravém horním rohu obrazovky na ikonku v podobě tří teček a z nabídky, která se zobrazí, vyberte položku Nastavení a ochrana soukromí.
  • V sekci Osobní obsah se posuňte až dolů k položce Automaticky mazat historii polohy a následně na ni klepněte.
  • V sekci Automaticky mazat nyní vyberte vámi požadovanou volbu, poté stiskněte tlačítko Další, a nakonec tlačítko Potvrdit.

Pokud se podivujete nad tím, proč by měl někdo nechtěl nastavit automatické mazání, pak se můžete inspirovat právě vysvětlením Googlu, který říká, že uchování aktivity zlepší používání vašeho účtu Google, ať jej používáte kdekoliv. Jde o to, že pokud se uchovává vaše vyhledávání, čtení a sledování videa, pak to vše dohromady pomáhá zefektivnit vaši práci, objevit nový obsah a pokračovat tam, kde jste přestali. Nicméně: co je menší nepohodlí ve srovnání s pocitem klidu ve vaší duši a mysli?

 



Úvodní foto: PCWorld.com













Komentáře