Hlavní navigace

Zvuk na modro

1. 12. 2006

Sdílet

Bezdrátový headset vybavený technologií Bluetooth v praxi Headset, tedy sluchátka kombinovaná s mikrofonem, se d


Bezdrátový headset vybavený technologií Bluetooth v praxi


Headset, tedy sluchátka kombinovaná s mikrofonem, se díky masovému rozšíření Skype a IP telefonie vůbec staly nezbytnou výbavou prakticky každého PC. Nevýhodou sluchátek a potažmo i headsetu jsou otravné kabely, které se buď pletou pod kolečka křesla, nebo jsou naopak zoufale krátké a nutí vás naklánět se nad stolem či klávesnicí.

Alternativou ke klasickým headsetům jsou pochopitelně headsety bezdrátové zejména nové varianty vybavené bezdrátovou technologií Bluetooth, která nabízí oproti starším typům analogového bezdrátového přenosu hned několik výhod. Vedle menšího rušení a většího dosahu je to zejména možnost používat bezdrátová sluchátka a mikrofon s moderními notebooky, aniž byste museli dokupovat či instalovat speciální vysílací dongle (pochopitelně za předpokladu, že je váš notebook vybavený Bluetooth rozhraním a podporuje potřebný přenosový profil). Dlužno ovšem podotknout, že zejména starší verze Bluetooth adaptérů sice podporují režim headset, mnohé ale pracují pouze v mono režimu a nehodí se tak vskutku pro nic jiného než pro prosté telefonování. Moderní bezdrátové Bluetooth headsety ale často nabízejí možnost stereo poslechu a jsou tedy do značné míry univerzální pro plné využití jejich možností, ale možná budete muset dokoupit moderní Bluetooth adaptér verze 1.2 s podporou stereo headset profilu (A2DP advanced audio distribution profile) či speciální adaptér určený právě jen pro komunikaci se stereo sluchátky a mikrofonem.

Spárujte si ho

Přesně to je i případ headsetu Jabra BT620s. Spárovat jej s PC či mobilem je vcelku snadné za předpokladu, že se spokojíte s nepříliš vysokou kvalitou mono zvuku klasického headset/ handsfree profilu. BT620s ale zvládá i moderní A2DP, který je pro kvalitní přenos hudby nezbytný. Sluchátka dokonce zvládají oba profily současně a je tedy možné je současně spárovat s mobilním telefonem pro příjem hovorů a s PC či adekvátně vybaveným MP3 přehrávačem pro poslech hudby. Drtivá většina klasických Bluetooth adaptérů či Bluetooth modulů vestavěných v noteboocích bohužel A2DP nepodporuje, a tak budete možná muset dokoupit speciální miniaturní USB Bluetooth dongle, který Jabra nabízí. To asi příliš nepotěší zejména majitele kompaktních notebooků, kteří nenávidí jakýkoliv zbytečný balast, bez ohledu na jeho rozměry a velikost. Headset je vybaven Li-pol baterií, jež v reálném provozu vydrží něco přes 12 hodin a pro nabití potřebuje hodiny dvě. K nabíjení lze použít buď síťový adaptér, nebo USB kabel z PC, přičemž v případě připojení kabelem k PC fungují sluchátka jako USB headset to oceníte zejména ve chvíli, kdy vám na cestách dojde šťáva a vy přitom musíte nezbytně "skajpovat" drátový headset je v takovém případě stále lepší než žádný.

Slušná kvalita

Jabra propaguje BT620s jako ideální řešení pro bezdrátový poslech hudby z PC, MP3 přehrávače či z mobilního telefonu. Pomineme-li skutečnost, že počet kvalitních MP3 přehrávačů s rozhraním Bluetooth a profilem A2DP lze spočítat na prstech jedné ruky, zatímco na počet mobilů by nám patrně stačila ručka druhá, zbývá zodpovědět otázku kvality zvuku. V případě, kdy zařízení používáte pro telefonování (ať už mobilní či IP), si není nač stěžovat. Kvalita přenosu a párování jsou bezproblémové a více než dosatečná je i výdrž baterie. Problémy ale mohou nastat v hlučném či větrném prostředí mikrofon vestavěný přímo do mušle sluchátek není zrovna dobře odhlučněn. Nároky na kvalitu při poslechu hudby jsou pochopitelně diametrálně odlišné. BT620s na jednu stranu mile překvapí reprodukce hudby je více než přijatelná, s plnými basy a dobrým detailem ve středních frekvencích, horší je to ale s reprodukcí výšek, které jsou poněkud agresivní. BT620s tedy není nic pro náročné posluchače nebo dokonce audiofily, běžného uživatele ale uspokojit dokáže. Pokud tedy hledáte bezdrátový headset, který dokáže zároveň splnit funkci vcelku kvalitních stereo sluchátek pro poslech hudby, je pro vás Jabra BT620s vhodnou volbou. Je ale velmi pravděpodobné, že budete muset dokoupit i speciální Bluetooth adaptér. Na testy jsme měli k dispozici adaptér Jabra A320s stereo Bluetooth, který vás přijde na 786 Kč vč. DPH. Pokud chcete sluchátka používat pro poslech hudby v kombinaci s chytrým telefonem či vestavěným Bluetooth adaptérem v notebooku, vyzkoušejte si podporu a fungování profilu A2DP před koupí nejlépe přímo v obchodě.

Jabra BT620s

lze současně párovat s mobilem i PC
při nabíjení funguje jako USB headset
nutnost speciálního BT adaptéru Jabra
vyšší cena
Cena včetně DPH: 2 700 Kč
K testu zapůjčila firma: GN Netcom,
www.nahlavni-soupravy.cz

Byl pro vás článek přínosný?