Hlavní navigace

Zoner Photo Studio 8 Home

1. 7. 2007

Sdílet

Organizace a úprava digitálních fotografií cd/dvd Tento díl Rychlokurzu vám přináší program Zoner Photo Studi...


Organizace a úprava digitálních fotografií cd/dvd


Tento díl Rychlokurzu vám přináší program Zoner Photo Studio verze 8 Home, a jak je dobrým zvykem, zatímco jinde byste za něj zaplatili, my vám ho dáme zdarma.
Jak název napovídá, program je komplexním nástrojem pro správu, úpravy a organizování obrázků a fotografií s několika nadstandardními nástroji pro kreativní jedince (namátkou zmíním vytváření kalendářů či HTML galerií).

Registrace

Program je nutné (bezplatně) zaregistrovat. Na registrační stránku přejdete kliknutím na zvýrazněné slovo zde. Jakožto čtenář časopisu PC WORLD získáte registrační číslo zdarma. Na internetové stránce, kam budete přesunuti, vyplňte své kontaktní údaje a odešlete. Na vámi uvedenou adresu obratem dorazí e-mail s číslem, které přeneste do registračního okna aplikace a stiskněte Registrovat.
Poté odsouhlaste licenční ujednání (kliknutím na Ano). Na výzvu k bezplatnému třicetidenímu vyzkoušení verze Professional zatím odpovězte Rozhodnu se později. Rozdíl mezi verzí Home a Professional popíšeme na konci článku.

Hlavní okno

Z hlavního okna máte přístup ke všem důležitým částem programu. Zároveň slouží jako průzkumník vašich obrázků a alb. Pokud se vám nelíbí vzhled hlavního okna a aplikace jako takové, stačí jen změnit skin > Možnosti CTRL+M > sekce Vzhled.

Organizace obrázků

Takzvané organizování obrázků spočívá v několika základních činnostech:

1)Získání obrázků (obvykle z fotoaparátu) k tomu slouží menu Získat > Kopírovat/přesunout ze zařízení. Tlačítkem nastavíme složku s obrázky ve fotoaparátu, označíme je a kliknutím na Kopírovat nebo Přesunout je dostaneme na disk.
2) Přesouvání obrázků do složek fyzicky přesunujeme soubory do adresářů tak, jak k sobě logicky patří (obrázky z dovolené do jednoho adresáře). To provádíme metodou drag&drop (táhni a pusť).
3)Vytváření alb můžeme chtít mít pohromadě například fotografie květin (některé jsou ve složce z dovolené, další v ostatních složkách). V takovém případě je ideální vytvořit nové album (menu Organizovat > Nové album) a do tohoto alba prostě přetáhněte obrázky z různých složek (např. obrázky květin). V tomto případě se totiž fyzicky nepřesunují soubory, ale jen se vytvoří na tyto obrázky odkaz tedy zůstanou zároveň na svých původních místech
4)Přiřazování klíčových slov tato slova pak popisují obsah či formu obrázku (dovolená, práce, babička, květina...). Každý obrázek může mít přiřazeno více takových slov. Tlačítkem zobrazíte panel s klíčovými slovy a tato slova pak přetažením na obrázek přidělíte. Tyto akce můžeme provádět i ve velkém (menu Informace > Hromadné přiřazení informací).
5)Hodnocení ke každé fotografii můžeme zapsat naše subjektivní hodnocení (body 1 až 5 klávesami CTRL + SHIFT + 1 až 5) a oddělit tak ty nepříliš povedené od špičkových.

Následně pak můžeme obrázky podle klíčových slov, hodnocení, poznámek, EXIF informací a dalších parametrů vyhledávat () či filtrovat () a výsledky potom ukládat.
Speciální formou organizátoru je organizace výměnných médií nejčastěji CD, DVD nebo USB klíčenky. Nechte Zoner Photo Studio proskenovat vaše CD s obrázky (menu Organizovat > Archív médií > Přidat médium). Obsah tohoto média (a dalších podobných) bude potom dostupný (ve formě miniatur), i když médium vyndáte. Potom už jednoduše najdete, kde vlastně máte některý obrázek vypálený...

Úpravy fotografií

Obrázky můžete upravovat buď přímo v okně Zoner Průzkumníku klikněte pravým tlačítkem myši na obrázek a z menu zvolte požadovanou akci. Takto můžete upravit najednou i více obrázků úpravy se aplikují na všechny označené soubory. Takto můžete rychle obrázky otáčet, měnit velikost, vylepšovat barvy a kontrast fotografií a další. Jen si dejte pozor takto prováděné úpravy se zapíší hned do originálních souborů, takže zde není žádná cesta zpět raději si obrázky někam zálohujte.

Retušování a pokročilé úpravy

Dvojitým kliknutím na obrázek ho otevřete v takzvaném okně editoru. Ten vám umožní provádět s fotografií mnohem náročnější opravy a úpravy, navíc s komfortem plného vracení provedených změn takže se nemusíte bát experimentovat. K dispozici máte mnoho filtrů (dostupných přes menu Upravit) a také nástroje pro přímé kreslení a úpravy v obrázku (menu Nástroje nebo lišta vlevo). Ty nejzajímavější zmíníme:

Filtry:

Vylepšit expozici (menu Upravit > Vylepšit obraz) nejběžnější úprava fotografií, kterou je úprava kontrastu a vyvážení bílé. Nejjednodušší je zde zaškrtnout možnost Automatické vylepšení a Automatické vyvážení bílé. Šikovné jsou také pomocná zobrazení histogramu (tlačítkem ) a zvýraznění přeexponovaných míst.
Změna velikosti, Pokročilá změna velikosti (menu Upravit) klasické zvětšování a zmenšování.
Vložení textu do obrázku (menu Upravit > Ostatní > Text do obrázku) takto můžete doplnit do obrázku popis nebo vaši "značku".

Nástroje: narovná fotografii, kde fotograf nedržel fotoaparát rovně. Ve fotografii najděte nějakou hranu či horizont, který měl být vodorovný, a přesuňte na něj vodící čáru. Potom stiskněte Použít.
Úprava kolinearity (kácejících se linií) vám pomůže v situaci, kdy fotografujete budovu, u níž stojíte, a ta se na fotografii směrem nahoru opticky zužuje. V tomto případě přichyťte vodící linie na boční hrany (nebo na jakékoli hrany, které mají být kolmé na podloží) a stiskněte Použít.
Úprava perspektivy je vlastně napravení kolinearity ve dvou směrech (horizontálně i vertikálně). Jde o nápravu situace, kdy vyfotografujete například billboard z jednoho rohu. Opět přichyťte vodící linie na hrany, které mají být vodorovné a svislé, a zbytek nechte na programu.
Častým problémem při použití blesku je efekt "červených očí", který lze snadno retušovat právě tímto nástrojem. Klonovací štětec je jeden z nejmocnějších nástrojů retušéra. Pokud vám například na fotografii rozkvetlé louky "překáží" nějaká osoba, najeďte na trávu vedle této osoby, podržte CTRL a klikněte na ni to bude vzor. Nyní CTRL uvolněte a začněte malovat přes postavu postava bude překrývána vzorem trávy a květin, takže při troše šikovnosti nakonec může být zcela odstraněna. Pro některé životní situace naprosto ideální, že?

Tisk kalendářů

Zoner photo studio umožní velmi rychle a pohodlně vytvořit z vašich obrázků efektní kalendář. Stačí k tomu jen několik kroků.

Jděte do menu Publikovat > Kalendáře.
Nyní je třeba vybrat všechny obrázky, které mají být k vytvoření kalendáře použity. Zaškrtávátko je v levém horním rohu každého obrázku ikonku použijte k procházení adresářů s obrázky. Pokud chcete použít více obrázků z různých adresářů, vytvořte z nich předem album a zde ono album vyberte (obvykle to bývá adresář ZPS8/Alba ve vašich Dokumentech) Pokračujte tlačítkem Další.
Na této stránce definujte parametry papíru, na který budete kalendář tisknout, stiskněte Další.
Na další straně vyberte šablonu a volby vzhledu kalendáře všechny změny se ihned promítnou do náhledu. Pokračujte tlačítkem Další.
Následují parametry šablony můžete měnit písmo, názvy měsíců, způsob zobrazení... prostě si kalendář můžete zcela přizpůsobit svým potřebám. Stiskněte Další.
Zde určete, jak se mají obrázky umístit do kalendáře.
Nakonec si celý kalendář prohlédněte, můžete každou stranu zvlášť upravit, až budete zcela spokojeni (stránky otáčíte pomocí tlačítek a ). Pokračujte tlačítkem Další.
Na poslední straně vyberte, co chcete s kalendářem udělat uložit jako obrázky, přímo je vytisknout nebo přenést kalendář do editoru, kde máte možnost každou stranu dále upravovat. Pokud chcete vytvořit PDF kalendář, musíte mít buď plnou verzi, nebo tisknout na virtuální PDF tiskárnu (získáte jí zdarma například na adrese http://www.pdfforge.org/products/pdfcreator češtinu najdete v sekci Translations).

Verze Professional

V průběhu práce s programem občas narazíte na hlášku, že daná funkce je dostupná pouze ve verzi Professional. Tuto verzi (placenou) však máte možnost na 30 dní zdarma vyzkoušet. Stačí jen kliknout na > Upgrade. Vyplňte znovu registrační číslo, které jste dostali e-mailem, a stiskněte Registrovat > Ano > Ano. Od této chvíle máte na 30 dní aktivované "Professional" funkce tedy zkoušejte, testujte.
Verze Professional obsahuje oproti verzi Home (kterou od nás dostáváte zdarma) navíc několik zajímavých pokročilých nástrojů:

nástroj pro výrobu panoramatických fotografií,
odstranění šumu z fotografií,
vypalování CD/DVD a Video CD,
pokročilé nástroje úpravy obrázků jako laso a polygonové laso, magická hůlka, žehlička,
a mnoho dalšího.

Závěr

Dostává se vám do ruky opravdu mocný nástroj. Dnešní Rychlokurz na všechny otázky okolo tohoto programu rozhodně nemohl přinést odpovědi: co nenajdete zde, hledejte ve velmi dobře zpracované nápovědě > Témata nápovědy to vše v češtině. A pamatujte: máte to zadarmo!

Byl pro vás článek přínosný?