Hlavní navigace

Zásadní produkty za posledních 12 měsíců

1. 11. 2008

Sdílet

K výběru nejlepších IT výrobků a služeb za poslední rok vede strastiplná cesta plná diskuzí, nakonec se nám ale...


K výběru nejlepších IT výrobků a služeb za poslední rok vede strastiplná cesta plná diskuzí, nakonec se nám ale přece jen podařilo vybrat seznam toho nejzajímavějšího z poslední doby. Na výběru jsme spolupracovali s kolegy ze zahraničních redakcí, takže výsledkem jsou výrobky a služby nabízené celosvětově, proto chybí ryze české projekty. Při výběru jsme postupovali tak, že jsme nejdříve vybrali co nejvíce zařízení, programů, služeb a internetových stránek, prostě co nás napadlo. Následně jsme jednotlivé položky bodovali na základě nabízených funkcí, designu, výkonu a také vlivu, který měl daný produkt na okolí. To nejlepší se pak dostalo do našeho seznamu. Jelikož jde o mezinárodní výběr a některé produkty jsou k dispozici pouze v zahraničí, uvádíme u všech ceny přepočtené z dolarů na koruny a mělo by se jednat o ceny koncové, obsahující všechny daně a případná cla.

Komunikace

??HTC TyTN II/Kaiser (chytrý telefon, 14 000?Kč)
Tato kombinace PDA a mobilního telefonu je nadupaná funkcemi odshora dolů. Výkonný dvoujádrový procesor pohání aplikace, Wi-Fi, GPS, EDGE, 3G sítě, zaujme svou výbornou vysouvací klávesnicí s naklápěcím displejem. Lze ho rozložit tak, že vypadá jako skutečný malý počítač.

??Mozilla Firefox 3 (webový prohlížeč, zdarma)
Firefox ve verzi 3 přináší lepší zabezpečení, nástroje pro pohodlnější přístup k záložkám a konečně i fungující správu barev při prohlížení internetu, i když tu je nutné aktivovat editací pokročilých voleb, které nejsou běžnému uživateli zobrazeny.

??Apple iPhone (smartphone, 13 500?Kč)
Jen málokdy se podaří skloubit vytříbený design a technologické novinky tak dobře, jako se to povedlo v případě chytrého telefonu iPhone. Uživatelé zvláště oceňují velmi propracované ovládání pomocí dotykového displeje, není nutný ani u některých lidí neoblíbený stylus. iPhone se v hojné míře dostal i do našich končit, nejdříve neoficiálně, nyní i standardními distribučními cestami.

??Palm Centro (chytrý telefon, 6 000?Kč)
Jestliže se nechcete trápit s často zbytečně složitými Windows Mobile, je tu starý dobrý Palm. Palm Centro nabízí jemný displej, GSM, GPRS a EGE datové přenosy, QWERTY klávesnici – a to vše v moderním vzhledu, na výběr je několik barevných variant.

??Motorola MotoRokr T505 (multifunkční handsfree do auta, 2 400?Kč)
Toto Bluetooth zařízení samozřejmě umožňuje během jízdy telefonovat, aniž byste museli mít v jedné ruce mobilní telefon, jak to naneštěstí řada řidičů stále dělá a riskuje tak zdraví svoje, hlavně ovšem lidí okolo. Navíc přenáší přes FM vlny hudbu z vašeho přehrávače do automobilového rádia.

??RIM BlackBerry Curve 8300 Series (chytrý telefon, 7 200?Kč)
Elegantní Curve 8300 nabízí malou QWERTY klávesnici a stále populárnější operační systém firmy RIM, který je jako stvořený pro komunikaci, zejména pro e-maily.

??Mozilla Thunderbird (poštovní klient, zdarma)
Poštovní klient Thunderbird je ve svém oboru protějškem či doplňkem internetového prohlížeče Firefox. Thunderbird ve verzi 2 je nástrojem nabízejícím řadu možností a širokou škálu přizpůsobení, a to včetně ochrany před phishingem a spamem. Komu je to málo, má na výběr z řady doplňkových aplikací.

??Opera Mobile/Mini (webový prohlížeč pro chytré/mobilní telefony, zdarma)
Pro řadu uživatelů je jedním z prvních kroků po koupi mobilního telefonu instalace webového prohlížeče Opera Mini (standardní mobilní telefony) či Opera Mobile (pro chytré telefony a PDA), tedy pokud už není instalován. Důvodem je rychlost Opery, možnost nastavení a hlavně výborné schopnosti při zobrazování webových stránek na malých obrazovkách mobilních zařízení.

??Miranda IM (přenos zpráv, zdarma)
Ať už se potřebujete napojit jen na jednu instant messaging síť nebo více najednou, Miranda IM splní úlohu programu, který spojuje přístup k mnoha sítím i řadu dalších funkcí ve formě zásuvných modulů. Můžete tak například přistupovat jen na ICQ, nebo se připojit najednou k ICQ, MSN, Yahoo i dalším. Miranda je také snadno přenosná, nepotřebuje instalovat a lze jí například spouštět z USB disku.

??Safari (mobilní webový prohlížeč, zdarma)
Že by konečně konkurence pro mobilní prohlížeč Opera? Alespoň pro iPhone a iPod Touch ano. V kombinaci s dotykovým ovládáním těchto přístrojů je prohlížení webu v Safari výborným zážitkem.

Hardware

??HP LP2480zx (24" profesionální LCD monitor, 36 000?Kč)
Profesionální grafický monitor LP2480zx nabízí za nepřekonatelnou cenu výborné LED podsvícení, H-IPS panel s A-TW polarizérem, v současné době nejširší barevné spektrum, kalibraci interní LUT, a to v solidním provedení a s výbornou zárukou. A abyste ušetřili, nemusíte si ho kupovat v USA, protože u nás vyjde levněji.

??nVidia GeForce 8800 GT (grafická karta, 3 000?Kč)
nVidia 8800 GT měla obrovský dopad na trh grafických karet. Díky vysokému výkonu a relativně nízké spotřebě byla ve své době za doporučenou cenu bez konkurence. Nyní již sice byla nahrazena výkonnějšími modely, nicméně i nyní zůstává dobrou volbou v přejmenované podobě GeForce 9600 GT.

??Intel Penryn (procesorová řada, různé ceny)
Procesorové jádro Penryn se svou 45nanometrovou výrobní technologií přineslo procesory s větší vyrovnávací pamětí, vyšším výkonem, hlavně ovšem s nižší spotřebou na jednotku výkonu a tedy i s nižším ztrátovým teplem.

??BenQ G2400WD (24" LCD monitor, 8 000?Kč)
G2400WD nabízí všechno, co byste od herního či kancelářského monitoru mohli potřebovat – široké možnosti nastavení, řadu připojení, dostatečně nízký jas, rychlou odezvu i nízký input-lag, a to za příjemnou cenu a s garancí nula vadných bodů.

??Canon Pixma MX700 (multifunkční inkoustová tiskárna, 5 000?Kč)
MX700 nabízí v uživatelsky přívětivém balení velkou spoustu funkcí, to doplňuje propracovaný software, aby byla práce s tiskárnou ještě účelnější.

??Apple MacBook Pro (s procesorem Penryn, řada notebooků, od 37 000?Kč)
MacBook Pro s procesorem Intel se 45nm jádrem Penrym dokazuje, jaký rozdíl procesor znamená. Nejen že tyto notebooky hravě výkonově překonají předchozí přenosné počítače Mac, ale porazí i mnohé konkurenční modely.

??Lenovo ThinkPad X300 (ultraportable notebook, 54 000?Kč)
Zatímco řada lidí byla nadšená z malého, lehkého a nevýkonného notebooku Apple Air, vydalo Lenovo nenápadně tenký kancelářský model, který měl všechno, co Air ne – dostatečný výkon, řadu USB i jiných portů a supertenkou optickou mechaniku.
??Apple iPod ??Touch (audio a video přehrávač, 7 000–12 000?Kč)
iPod Touch má vytříbený design, velký dotykový displej (3,5", rozlišení 480 × 320 pixelů), integrované Wi-Fi, řadu užitečných programů a propracované ovládání. To vše pro většinu zákazníků převáží jakékoli pochybnosti o kvalitě zvuku tohoto přehrávače.

??Creative Zen (MP3 player, 3 000?Kč)
Je to skoro k neuvěření, ale Creativu se podařilo vměstnat všechny funkce staršího Zen Vision M (rádio, integrovaný mikrofon, přehrávání videa a další) do přístroje o velikosti pouzdra na vizitky.

??SanDisk Cruzer Titanium Plus (USB disk, 1 300?Kč, on-line zálohování 650?Kč ročně)
Když nahrajete soubory na tento flash disk, tyto se zároveň automaticky uploadují na internetový server BeInSync, kde jsou zálohovány. To oceníte v případě ztráty samotného disku, navíc odpadá právě ono otravné, nicméně nezbytné zálohování důležitých dat.

??Panasonic TH-42PZ700U (42" plazma HDTV, 29 000?Kč)
První Full HD 1 080p 42palcová televize. Tento model nabízí živé barvy, hlubokou černou a výbornou kvalitu obrazu.

??LG Electronics L196WTY-BF (19" LCD monitor, 4 500?Kč)
L196WTY-BF neoslní kvalitou zobrazení, ale mechanizmem, který umožňuje téměř 360stupňové otáčení. To ocení zejména lidé, kteří monitor často využívají k předvádění výrobků či služeb.
??Linksys Dual-Band Wireless-N Gigabit Router WRT600N (bezdrátový router, 3 500?Kč)
První router, který nabízí jak připojení pomocí staršího standardu 2,4 GHz 802.11b/g, tak pomocí novějšího s frekvencí nad 5 GHz.

??Alienware Area-51 m15x (herní notebook, od 31 000?Kč výše)
Pod kapotou tohoto špičkového a vzhledově velmi propracovaného přístroje je výkonný procesor a hlavně dvojice grafických karet nVidia GeForce 8800m GTX. Těžko najdete výkonnější notebook.

??Data Robotics Drobo DRO4DU10 (externí diskové úložiště, 11 000?Kč bez disků)
Drobo DRO4DU10 nabízí jednoduchý způsob zajištění uložení velkého množství dat v externím zařízení. Ať již potřebujete sdílet filmy, hudbu či jiné velké soubory, tato elegantní černá skříňka to zvládne, a navíc používá pro zajištění redundance virtualizační algoritmy místo RAID 5 pole.

??Western Digital VelociRaptor
(interní pevný disk, 6 500?Kč)
Točí se rychlostí 10 000 otáček za minutu a přitom nabízí dostačující velikost 300 GB. Není rychlejší pevný disk pro běžné spotřebitele.

software

??Scrabulous (počítačová hra, zdarma)
Tuto hru, která je více než podobná populárnímu Scrabblu, vytvořili jako aplikaci pro Facebook bratři Rajat a Jayant Agarwallovi. Stala se tak oblíbenou, že držitelé práv ke Scrabblu, společnosti Hasbro a Mattel, hrozí žalobou.

??Microsoft Windows XP (operační systém, od 7 000?Kč jako downgrade z Vista Business nebo Ultimate)
Systému Windows Vista nelze upřít jednu věc: že mnoha uživatelům ukázal, jak dobrá jsou vlastně Windows XP. Jsou menší, rychlejší, mají vychytáno více chyb. Naneštěstí se už nyní samostatně neprodávají, jen spolu s méně výkonnými notebooky, dá se k nim dostat i prostřednictvím downgradu Windows Vista Business a Ultimate. Držte se XP, snad vydrží až do Windows Se7en.

??Total Commander (správce souborů, 750?Kč)
Total Commander není jen propracovaným správcem souborů, díky velmi široké škále zásuvných modulů může sloužit ke správě celého systému, editaci registrů, přehrávání multimédií, zálohování dat, přímému přístupu do PDA a další. Ve zdarma distribuované verzi existuje i pro chytré mobilní telefony a PDA.

??Apple Mac OS X 10.5 Leopard (operační systém, 3 500?Kč)
Zatímco Microsoft svádí bitvu o prosazení Windows Vista na trhu, Apple slaví úspěchy s nejnovější verzí operačního systému pro počítače Mac. Leopard je natolik povedený, že opět obrátil pozornost mnoha uživatelů směrem k počítačům s jablíčkem. Pravda, většinou těch amerických.

??Google Docs & Spreadsheets (webové kancelářské aplikace, zdarma)
Google vytvořil nejlepší on-line sadu kancelářských aplikací, které jsou navíc zdarma a velmi dobře podporují skupinovou spolupráci. Google Docs & Spreadsheets umožňuje vytvářet a sdílet textové dokumenty, datové tabulky a prezentace, a to nejen na stolních počítačích, ale i mobilních zařízeních.

??AdventNet Zoho (kancelářské aplikace, zdarma)
Nabídka zdarma poskytovaných kancelářských aplikacích Zoho se zdá být skoro nevyčerpatelná a lze bez nadsázky říci, že přináší do oblasti firemního softwaru skutečné sdílení a spolupráci.

??USB Safely Remove 3.3 (utilita, shareware)
Tento sharewarový program výrazně rozšiřuje možnosti ikony určené k bezpečnému odebrání hardwaru, většinou tedy připojených USB disků a podobných zařízení.
??Photoshop CS3 (software pro úpravu fotografií, 22 000?Kč)
Pohodlnější a jednodušší ovládání, nové nástroje a lepší integrace s ostatními programy Adobe Creative Suite je to, co pomáhá Photoshopu udržet si postavení jedničky mezi programy pro profesionální úpravu fotografií.

??Microsoft Office 2007 (sada kancelářských aplikací, 1 500–14 000?Kč)
Nejnovější řada kancelářských programů z dílen Microsoftu možná nenadchne davy lidí, přináší ale vítané změny, mnohé úpravy jsou nyní snadnější, nabízí také přizpůsobení, hlavně pokud jste ochotni měnit přímo konfigurační soubory.

??Ubuntu Linux (operační system, zdarma)
Linux už dávno není jen pro počítačové kutily a programátory. Mezi distribuce, které k tomu silně přispěly, patří i Ubuntu. Je navržena tak, aby lidé zvyklí na Windows měli přechod na Linux co nejsnazší: to znamená snadná instalace i přívětivé uživatelské prostředí.

??Partition Logic (program pro správu diskových oblastí, zdarma)
Řada lidí už dnes diskové oblasti (partitions) nepoužívá. Těm, kteří ano, možná přijde vhod volně šířený program Partition Logic. Dovede například existující oblasti zmenšit a volné místo využít ke zvětšení existující oblasti či vytvoření nové.

??Audacity (audio editor, zdarma)
Tento mnohostranný zvukový editor nabízí nepřeberné množství nástrojů pro záznam a úpravu zvuků, pohodlné ovládání a hlavně je zcela zdarma.
??Electronic Arts The Orange Box (hry, 750?Kč za PS3, Xbox 360 či PC verzi)
Za slušnou cenu dostanete Half Life 2 a dvě další pokračování plus dvě další střílečky: Team Fortress 2 a Portal, to vše v hezké oranžové krabici. Varování: extra placená dovolená z práce není přiložena.

??VMWare Fusion (virtualizační software, 1 700?Kč)
VMWare snadno vytvoří virtuální paralelní pracovní plochy, takže například spouštění programů pro Windows na Mac OS se stává mnohem jednodušší záležitostí, než tomu bylo dříve.
foto a video

??Nikon D60 (digitální zrcadlovka, 11 000?Kč)
Vylepšeným modelem D60 navazuje Nikon na úspěšný D40. Jde o zástupce digitalních zrcadlovek pro nadšené amatéry či nenáročné profesionály, která je kompaktní, přitom funkčně bohatě vybavená, i s objektivem v základní sadě se dá dobře fotit. D60 má oproti D40 senzor s větším rozlišením 10,2 megapixelu, živý náhled na displeji i další drobnější vylepšení.

??Eye-Fi (bezdrátová SD paměťová karta, 2 100?Kč)
2GB paměťová karta Eye-Fi přemění jakýkoli fotoaparát se Secure Digital slotem v zařízení vybavené Wi-Fi bezdrátovým připojením se všemi výhodami, které k tomu patří. Umí například rychle přenášet fotografie do počítače či on-line systému pro sdílení jako Flickr.

??Casio Exilim Pro EX-F1 (digitální kamera, 18 000?Kč)
Šestimegapixelová EX-F1 zaznamenává video rychlostí až 1 200 snímků za sekundu, samozřejmě při nižším rozlišení. Pokud chcete plné HD rozlišení, pak nabízí stále více než dostatečnou rychlost 60 snímků za sekundu.

??Canon PowerShot SD1100 IS (fotoaparát, 4 000?Kč)
Tento přenosný 8megapixelový fotoaparát nabízí za přijatelnou cenu kvalitu fotografií, kterou byste očekávali u mnohem dražšího modelu.

??Olympus SP-570 UZ (fotoaparát s pokročilými funkcemi, 10 000?Kč)
SP-570 UZ je novým králem mezi mega-
zoom fotoaparáty. Jednoduché ovládání je korunováno až dvacetinásobným optickým zoomem.

??Canon HF10 (high-definition kamera, 23 000?Kč)
Canon Vixia HF10 je malá, leč velmi schopná HD kamera. Nahrávat s ní můžete do interní 16GB paměti či na SD kartu.

Internet

??Wikipedia (otevřená encyklopedie, zdarma)
Tuto pokladnici znalostí objevuje stále více a více lidí, od studentů hledajících podklady pro školní práce až po cestovatele informující se o cíli své cesty. V současné době obsahuje skoro 2,5 milionu článků v angličtině, česká Wikipedia jich má přes 100 000, čímž se řadí k těm lépe vybaveným. Doba nedůvěry k Wikipedii je už z větší části pryč, zejména díky existující solidní základně přispěvatelů, kteří průběžně upravují příspěvky, aby obsahovaly co nejméně subjektivních hodnocení.

??Google Gmail (e-mail, zdarma)
Google posílil svou pozici na trhu e-malových služeb tím, že vylepšil Gmail o podporu IMAP (Internet Message Access Protocol). Uživatelé se tak mohou k e-mailu přihlásit také přes řadu mobilních zařízení i většinu off-line poštovních klientů.

??Netflix (on-line video a DVD půjčovna, od pěti dolarů nahoru)
Projekt původně začal jako obchod posílající DVD poštou, nyní však nabízí přímé přehrávání filmů, seriálů, televizních pořadů i dokumentů, a to v obstojné kvalitě. K neomezenému přehrávání si stačí zaplatit libovolný program pro zasílání DVD poštou.

??Google Maps – Street View (on-line mapy, zdarma)
Google Maps jsou známou a oblíbenou službou. Aby Google ještě zvýšil její oblibu, přidal „Street View“, tedy pozemní pohled na ulice. Prostě jako byste někde přímo stáli, cestování netřeba.

??Flickr (web pro sdílení fotografií, 200 obrázků zdarma, neomezený počet i místo za 550?Kč ročně)
Stejně jako mnoho podobných služeb, i Yahoo Flickr se snaží co nejvíce zjednodušit a zpříjemnit sdílení fotografií všeho druhu. Navíc je lze zařadit do skupin, čímž můžete snadno a rychle přilákat návštěvníky, kteří vaše dílka okomentují.

??Pandora (hudební web, zdarma nebo 750?Kč roční předplatné)
Vložte jméno svého oblíbeného interpreta. Klikněte na „Create“. Užívejte si poslechu vlastní rádiové stanice, které přehrává to známé i méně známé od vybraného zpěváka, autora či hudební skupiny. Za 750 korun předplatného ročně získáte možnost přímého přehrávání v mobilních či domácích hudebních zařízeních.

Yelp.com (on-line uživatelská review, zdarma)
Na Yelp spotřebitelé uveřejňují své zkušenosti s rozličnými službami a výrobky, píší krátká hodnocení i rozsáhlé recenze. Ať již jde o domácí kino či veřejná WC, Yelp je zde, aby zprostředkoval zákaznické zkušenosti široké veřejnosti.

??Facebook (on-line sociální síť, zdarma)
I pro mnoho českých uživatelů se stal Facebook oblíbeným místem, jak zůstat v kontaktu s přáteli, a to sdílením osobních údajů, fotografií, plánů, událostí i dalšího. Naneštěstí v poslední době se stal i místem, kde řádí spammeři. Z domácích služeb se Facebooku nejvíce blíží Lide.cz.

??OpenDNS PhishTank (bezpečnostní web, zdarma)
PhishTank je informační bezpečnostní centrum, kde můžete nahlásit jakékoli zprávy o spammerech, phishingových internetových stránkách a ostatních webových neřádstvech, které spojuje snaha podvodníků nelegálně vydělat peníze prostřednictvím internetu.

??Vimeo (web pro sdílení videa, zdarma)
YouTube je sice hlavní stránkou pro sdílení videa mezi lidmi, nicméně pokud se chcete podělit o video ve vysoké HD kvalitě, musíte se spolehnout na web jako je Vimeo. Nabízí možnost nahrát až 500 MB videa týdně a vzhledem k nedávnému zrušení podobného projektu Stage6 je Vimeo se svými službami stále důležitější.

??SideStep (web s nabídkami cestování, zdarma)
SideStep skenuje více než 200 jiných webů zaměřených na cestování a vyhledává na nich cenově výhodné nabídky letenek, ubytování, pronájmu aut i vyhlídkových plaveb. Vše je až překvapivě účinné.

??Amazon MP3 (on-line obchod s hudbou, dolar za skladbu, většina alb za 250?Kč)
On-line hudební sekce internetového obchodu Amazon může co do šíře sortimentu směle konkurovat dnes nejznámějšímu obchodu svého druhu iTunes. Navíc si ovšem Amazon získal řadu zákazníků tím, že hudbu prodává bez otravného DRM, tedy ochrany proti kopírování (a často i „ochrany“ proti legálnímu použití).

??YouTube (web pro sdílení videa, zdarma)
Tento velmi úspěšný web společnosti Google snad ani není nutné představovat. Je centrem všech, kdo chtějí ve formě videa představit cokoli ze svých zálib či ze svého života, ať již jde o firmy představující vývoj svých produktů či o jednotlivce umožňující nahlížet do detailů své dovolené. A přitom reklama je na YouTube viditelná jen minimálně, žádné zamoření bannery a reklamními animacemi, jak je to u některých jiných projektů. Google zkrátka ví, jak dělat svou práci.

??Digg (informační sociální web, zdarma)
Digg slouží „obyvatelům“ internetu jako nejspolehlivější barometr toho, které zprávy a novinky by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti.

??Microsoft Xbox Live (on-line služba, 1 500?Kč ročně)
Z Xbox Live si majitelé herní konzole Xbox mohou stáhnout více než jen herní demoverze. Například plné verze programů, nezávislé a nadšenci vyrobené hry, herní rozšíření, hudbu, televizní pořady i filmy ve vysokém rozlišení. 8 0655/Tji ?

Byl pro vás článek přínosný?