Hlavní navigace

Za firewally lidštější

1. 5. 2006

Sdílet

McAfee Personal Firewall Plus 2006 CZ Osobní brána firewall na vašem osobním počítači je více než vaše osobn


McAfee Personal Firewall Plus 2006 CZ


Osobní brána firewall na vašem osobním počítači je více než vaše osobní volba je to móda, je to trend a hlavně, nechcete-li dát svou osobní práci a osobní obsah pevného disku všanc úplně všem neosobním internetovým kutilům, je to nezbytnost. Nabídka je široká a jedním z tradičních hráčů je známá "purpurová" značka McAfee s produkty, jež se víceméně vždy vyznačovaly opravdu lidským rozhraním. Nejinak je tomu i nyní, u verze 7.1. Pojďme se na program podívat z různého pohledu těch, jimž má sloužit.
Začněme velmi mírně poučeným, běžným uživatelem, jemuž postačí to, co program zařídí sám. Co takový uživatel dostane? V první řadě rychlou, bezproblémovou instalaci, má-li Internet Explorer 5.5 či novější verzi. Ihned po prvním spuštění na vás čeká na první pohled velmi dobře provedená lokalizace do češtiny a opravdu přehledné, dobře použitelné rozhraní. Výchozí úroveň zabezpečení je tradičně nastavena "doprostřed" součástí výchozí konfigurace jsou pravidla povolující odchozí provoz pro internetový prohlížeč a updatování samotného programu, ostatní požadavky by pak měly být rozpoznávány a nabízeny formou dialogu ke schválení.
Jenže to vyzkoušíte a ejhle, někde je zádrhel. Vyvoláte-li odchozí provoz pomocí nové aplikace, při výchozím nastavení se firewall neptá a hned pravidlo vytvoří. Prozkoumáte-li je blíže, zjistíte, že firewall obsahuje databázi "dobře známých programů", u nichž se neptá a rovnou je do internetu pustí. Ano, toto chování lze vypnout, ale není to snadné a pro začátečníka už vůbec ne. Navíc je zde další koncepční problém: v části Internetové aplikace jsou zobrazeny programy, jež mají povolení komunikovat a ve výchozím nastavení jsou označeny jako "povolit úplný přístup". Navíc se dozvíte, že úplný přístup znamená provoz odkudkoliv kamkoliv. Je opravdu firewall tak koncepčně nešťastný, že nebrání příchozímu provozu, nebo jde jen o zmatený popis? I při druhé variantě mrazí.
Přejděme k pohledu zběhlejšího uživatele, jenž si chce firewall přizpůsobit. Výchozí nastavení je možné změnit, omezit inteligenci programu a upravit podobu hlášení, takže potud žádný problém. Koncepce filtrování provozu na bázi volání aplikací je sama o sobě užitečná, nechybí možnost přidat vysloveně důvěryhodné či naopak nepřátelské sítě, ale opravdu citelně chybí paketový filtr s podrobnějším nastavením. Jedinou možností, jak vzít provoz pevně do ruky, je volba Systémové služby ta dovoluje otevřít specifické porty pro vstup z vnější sítě. Jde o běžnou a dobře použitelnou pomůcku, ovšem právě zde lokalizační tým zklamal popis na hlavní obrazovce s tímto nastavením je tak matoucí, že i znalec si jej raději přečte dvakrát. Na druhou stranu se všem skupinám uživatelů budou hodit dobře zpracované záznamy událostí, statistiky a převážně kvalitně připravené důležité dialogy. I hlavní průvodce nastavením celé aplikace, jenž má začátečníkům na startovní čáře pomoci, je proveden pěkně jenže mezi 2. a 3. krokem narazíme opět na nejistotu, co že to program vlastně nastavil, protože logika rozhodovacích dialogů není jednoznačná.
Vzhledem k cílové skupině uživatelů je výsledný pocit smíšený. V jádru dobrá technologie, špičkové rozhraní a dobré reportovací funkce kontrastují s místy zmatenou logikou a nejistotu vyvolávajícími popisy. Zvláště to poslední jmenované nepředstavuje u firewallu pro začátečníky příliš dobrý vklad.

McAfee Personal Firewall Plus 2006 CZ

záznamy a statistiky
volba úrovní zabezpečení
varovné dialogy
výchozí inteligence programu
místy matoucí popisy a logika
K recenzi poskytla firma: McAfee
www.mcafee.com/cz
Cena: 1 300 Kč (bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku