Hlavní navigace

Windows 7: jaká budou?

1. 9. 2008

Sdílet

Vše, co jsme se dozvěděli o nových Windows 7 Další operační systém od Microsoftu by nám mohl dělat společnos...


Vše, co jsme se dozvěděli o nových Windows 7

Další operační systém od Microsoftu by nám mohl dělat společnost už příští rok, a tak se nabízí otázka, proč se o něm zatím ví tak málo? V tomto článku se pozastavíme nad tím, proč je Microsoft stále, alespoň co se týče Windows 7, tak nesdílný, a sdělíme vám, co se nám podařilo o tomto novém operačním systému zjistit.



V květnu se Microsoft konečně rozhodl prolomit hradbu mlčení, která doposud nový operační systém, nástupce Visty, obklopovala. Firma se nechala slyšet, že ohledně Windows 7, jak tento nový operační systém pro desktopy nazvala, bude co se týče poskytování informací daleko pečlivější a důslednější.
Microsoft jako jednu z novinek pro nový operační systém předvedl nové vícedotykové rozhraní (multitouch), ale hned vzápětí vedoucí manažeři Microsoftu dodali, že prozrazování všech nových funkcí, které se v tomto novém operačním systému objeví, v žádném případě nebude samozřejmé. V příspěvcích blogu k Windows Vista manažeři Microsoftu řekli, že po nějaký čas budou o Windows 7 prozrazovat jen velmi málo. Tento fakt je naprostým protikladem všech tradic firmy, zejména pak politiky, kterou Microsoft prosazoval při vývoji Windows Vista.
„Co se týče Windows 7, chystáme se najít způsob, jak s našimi partnery a zákazníky sdílet informace daleko opatrněji”. To řekl v jednom z příspěvků již zmíněného blogu Chris Flores, vedoucí týmu pro komunikaci s klienty používajícími Windows. Jedná se víceméně o nastavení toho správného kvanta informací v pravý čas, přičemž se má jednat o informace, jež budou s největší pravděpodobností veřejnost zajímat nejvíce. Flores tento přístup dále obhajoval tím, že vše, co pronikne na veřejnost, je bráno potenciálními zákazníky a firmami jako fakt (zde se ovšem není čemu divit), což ve svém důsledku přináší více škody než užitku.
Flores dále říká, že je mu naprosto jasné, že to uživatele nějakým způsobem navnadí, když se mluví o tom, co by měla další verze Windows přinést. O to horší pak pro partnery Microsoftu a zákazníky je, když se zjistí, že se všeobecně šířená informace najednou vůbec nezakládá na pravdě, nebo že prostě něco bude úplně jinak, než to mělo být původně.
Tvrzení pana Florese podporuje i několik dalších expertů z oblasti informačních technologií. Například Michael Cherry, analytik firmy Directions on Microsoft, řekl, že je mu milejší, pokud má méně pravdivých informací než spoustu špatných. Ukázalo se to na Windows Vista, kdy byli všichni natěšeni, mnoho lidí investovalo čas a peníze v očekávání funkcí, které se nakonec v konečné verzi operačního systému vůbec neobjevily.
Michael Silver, analytik společnosti Gartner, zase tvrdí, že je daleko lepší, když Microsoft probírá svoje kroky a vylepšení alespoň s někým, než aby to nedělal vůbec. Pro uživatele to není nic příjemného, když se dozví, že termín uvedení všemi očekávaného operačního systému na trh se zpozdí, a to kvůli nějaké funkci, kterou Microsoft neprozřetelně slíbil do nového systému zabudovat a nestihl to včas. V případě Windows Vista byl Microsoft hodně otevřený, což se mu ale bohužel nevyplatilo. Během až neúměrně dlouhého čekání na Windows Vista byl Microsoft kritizován za to, že slíbil do tohoto systému zabudovat několik nových funkcí, mimo jiné třeba souborový systém WinFS, a tento slib ve finále nedodržel.

Jak důležitá je informovanost?

Ani Cherry, ani Silver nepovažují otázku větší informovanosti v oblasti novinek o vývoji Windows za zásadní – a to ani pro ty, u nichž by se mohlo zdát, že informace skutečně potřebují. Cherry tvrdí, že klíčový je správný odhad doby potřebné pro vývoj a uvedení nového produktu. Kdo jsou ti, kdo informace potřebují, co mají vědět a kdy? Podle Cherryho je nutné poskytnout potřebné informace výrobcům hardwaru, vývojářům nejrůznějších utilit a aplikací, a samozřejmě i korporátním zákazníkům – a to přesně v tomto pořadí důležitosti.
Podle Silvera bylo pro Microsoft důležité, aby informace o Windows 7 držel pod pokličkou co možná nejdéle – už kvůli tomu, aby neodradil zákazníky, kteří se rozhodují o přechodu ze starších operačních systémů na Windows Vista. Příliš mnoho diskusí na téma Windows 7, jež by se měly objevit v roce 2009 nebo 2010, by mohlo přesvědčit uživatele, aby vydrželi u Windows XP a Vistu tak úplně přeskočili. A to by pro Microsoft určitě nebylo nijak zajímavé a ani výhodné.
V jedné z našich internetových anket jsme se ptali uživatelů, který operační systém Windows by si na svůj příští počítač nainstalovali. Celkem odpovědělo 674 uživatelů, z nichž by si pouze 27 procent vybralo Vistu, zatímco celých 40 procent by přešlo rovnou na Windows 7. Zbývajících 33 procent by nejraději zůstalo u Windows XP.
Problém je částečně v tom, že lidé nevěří tomu, co Microsoft naplánuje, tvrdí Cherry. Ať bude celý vývoj nového operačního systému probíhat veřejně nebo skrytě, měl by rozhodně probíhat podle plánu.
Otázkou tedy zůstává, zda bude nová taktika Microsoftu úspěšná. Cherry si tím jist není a ptá se, zda může přístup, který se osvědčil u Microsoft Office, jež má daleko menší vývojářskou základnu, fungovat i v případě něčeho tak rozsáhlého, jako je operační systém určený pro nejširší nasazení. Odpověď je samozřejmě ještě ve hvězdách, nicméně uvidíme, až se nová Windows 7 objeví.

Co jsme se dozvěděli

O přesném termínu uvedení nového operačního systému ještě není přesně rozhodnuto. Koncem května potvrdil Chris Flores, jeden z výkonných manažerů Microsoftu a vedoucí týmu pro komunikaci s klienty používajícími Windows, že by se měla nová verze Windows s označením Windows 7 objevit někdy začátkem roku 2010. To samé potvrdil i Steve Sinofsky, vedoucí vývoje Windows 7 a další z vrcholných představitelů Microsoftu.
Chris Flores konkrétně reportérům řekl, že je rád, když může potvrdit, že se chystá uvedení nové verze Windows přibližně tři roky po termínu, kdy byly Visty běžně dostupné v obchodech.
Při rozhovoru s News.com (shodou okolností ve stejný den jako již zmíněný rozhovor) to samé potvrdil i Sinofsky, o němž bylo známo, že již dříve prozradil několik podrobností, když vedl vývoj kancelářského balíku Office. Potvrdil to samé: že se Windows 7, jako další operační systém Windows, objeví asi tři roky po termínu, kdy byly Visty běžně dostupné v obchodech.
O několik hodin později výkonný ředitel Microsoftu Steve Balmer tvrdil něco úplně jiného. Na konferenci All Things Digital pro časopis Wall Street Journal upřesnil vydání nové verze Windows na konec roku 2009.
Existuje zde nesrovnalost mezi uvedenými časovými údaji: konec roku 2009 a začátek roku 2010, což by měly být ony „tři roky po termínu, kdy byly Visty běžně dostupné v obchodech“ – Vista se totiž začala běžně prodávat na konci ledna roku 2007. Uvedená data sice nedělí nějaký významný rozdíl, nicméně i těch několik měsíců může sehrát významnou roli. Přesně stejný časový rozdíl totiž zabránil uvedení Windows Vista do počítačů uživatelů ve vánočním období roku 2006.
Jak budou Windows 7 vypadat? Když se podíváme pod kapotu Windows 7, pak zjistíme, že budou hodně podobná Windows Vista – alespoň podle indicií, které byly doposud odhaleny.
Flores byl co se týče této otázky poměrně sdílný a poznamenal, že by Windows 7 měla být dalším nositelem dlouhodobějších změn v architektuře, jež započaly právě ve Windows Vista.
Windows Vista přestavují velmi pevný základ, zejména v takových subsystémech jako je grafika, zvuk a ukládání dat. Na tomto základu byl postaven Windows Server 2008 a stejně tomu bude i u Windows 7.
Tímto Sinofsky a Flores potvrdili i další podobnosti Windows 7 s Vistou, a to včetně skutečnosti, že nový operační systém bude vydán jak v 32bitové, tak i ve 64bitové verzi a jejich hardwarové požadavky budou stejné jako u Visty.
Prozradil Microsoft něco ohledně speciálních funkcí? Jen nepatrně. Microsoft představil funkci dotykové obrazovky, o níž se nechal slyšet, že ji zabuduje právě do Windows 7 (viz rámeček Podívejte se na ukázku vícedotekového ovládání ve Windows 7).
Tato funkce, která je součástí technologie, jíž Microsoft představil loni v projektu Surface, se zdá být podobnou vícedotykovým nástrojům založeným na gestech, které již používají iPhone od formy Apple či MacBook Air, i když v tomto případě nejsou funkce pro ovládání pomocí dotyků určeny pro celou obrazovku, ale pouze pro větší plochu (trackpad).
A co další funkce? Několik informací o dalších funkcích se dá vyčíst ze seznamu schůzek konaných v rámci konference Professional Developers Conference, která se bude konat od 26. října do 30. října. Jedna schůzka se podle aktuálního seznamu bude zaměřovat na výdrž baterií – se vší pravděpodobností se bude jednat zejména o výdrž baterií v noteboocích, ale zřejmě i v dalších mobilních zařízeních, do nichž bude Microsoft chtít Windows 7 instalovat.
Windows 7 poskytnou všemožnou podporu pro vytváření aplikací maximálně šetřících energii. Bude se zde řešit otázka, jak by mohla nová infrastruktura Windows ovlivnit spotřebu elektřiny spuštěnými aplikacemi a jak z hlediska spotřeby elektrické energie co nejefektivněji navrhnout spouštění úloh a služeb běžících na pozadí.
Na konferenci se samozřejmě budou probírat i další témata okolo Windows 7, jako například pokroky v oblasti grafiky, dotykové ovládání či internetové služby ve zdrojovém kódu.
Budou mít Windows 7 nové jádro? Ne, nebudou. V říjnu loňského roku jeden z vývojářů Microsoftu prozradil, že v současné době pracuje na zredukování jádra pro Windows 7 okolo 200 programátorů. Jádro Windows je klíčovou součástí operačního systému a odpovídá za správu systémových prostředků a komunikaci mezi jednotlivými součástmi operačního systému. Pro toto redukované jádro se bude používat výraz MinWin a mělo by se honosit tím, že jeho velikost by měla být menší než jedna šestina velikosti jádra Windows Vista.
V květnu Flores a Sinofsky oznámili, že Windows 7 nové jádro mít nebudou. Flores konkrétně řekl, že oproti některým nezaručeným zprávám Microsoft žádné nové jádro nevytváří. Sinofsky se k otázce nového jádra postavil zcela jinak. Konkrétně prohlásil, že jádro ve Windows Serveru 2008 je vylepšené jádro z Windows Vista a že jádro ve Windows 7 bude dalším vylepšením tohoto jádra.
Budou Windows 7 představovat přelomový operační systém, nebo půjde pouze o drobné vylepšení předchozího? Po uvedení Windows Vista se nechal Microsoft slyšet, že plánuje aktualizování svých operačních systémů na základě střídavého vydávání větších a menších edicí, přičemž větší edice by se měly vydávat každé čtyři roky a menší edice v průběhu těchto čtyř let. Ukázkovým příkladem takové menší edice by mohl být například Service Pack 2 pro Windows XP. I přes svůj název totiž do systému integroval řadu nových funkcí, které prostě v dřívějším vydání vůbec nebyly.
V této chvíli by se mohlo zdát, že Windows 7 budou také takovou podobnou malou edicí, nicméně Flores a Sinofsky tvrdí pravý opak. Flores říká, že často dostává otázku, zda budou Windows 7 velkou edicí. Odpověď zní, že budou. Pokud však byla otázka položena jinak, uvedla Michaela Cherryho do rozpaků. Byl totiž dotázán na to, zda budou Windows 7 velkou nebo malou edicí. Konkrétně tento analytik řekl, že podle něj znamená slovní spojení „velká edice“ naprosto zásadní změny ve funkčnosti operačního systému.
V souvislosti s tím, jak Microsoft tvrdí, že se chystá nový systém vybudovat na základě Windows Vista, a to na úrovni ještě vyšší a v žádném případě nezačne od začátku, Cherry prohlásil, že nemá dojem, že by se měla základní funkčnost nového operačního systému nějak významně lišit od předchozí verze. 8 0465/CZ o

Ukázka vícedotekového ovládání ve Windows 7

http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/archive/
/2008/05/27/microsoft-demonstrates-multi-touch.aspx

V květnu Microsoft představil svoje vícedotykové rozhraní (multitouch), které se má objevit ve Windows 7. Na něm má být patrné, jak má technologie Microsoft Surface změnit způsob, jímž budeme komunikovat s počítačem. Technologie Surface využívá schopnosti vícedotykového rozhraní takovým způsobem, který má umožnit uživatelům komunikovat s počítači daleko přirozenějším způsobem.
Na konferenci All Things Digital, pořádanou časopisem Wall Street Journal, předvedla Julie Larson-Green, která působí jako korporátní víceprezidentka Microsoftu pro správu programu Windows Experience, řadu aplikací, které by mohly v budoucnu využívat vícedotykovou technologii, včetně například programů pro práci s fotografiemi, které uživateli umožní daleko snáze pracovat s fotografiemi na obrazovce. Mezi další možná využití této technologie patří například možnost rychlého procházení slideshow, vyhledávání a listování v mapách nebo dokonce hra na klaviatuře piana zobrazené na monitoru. Dotykové ovládání počítače bude však stále považováno jen za jedno ze vstupních zařízení počítače a podle Microsoftu v žádném případě nenahradí ani myš, ani klávesnici.

Byl pro vás článek přínosný?