Hlavní navigace

Wi-Fi dvakrát jinak

1. 5. 2007

Sdílet

V minulém vydání jsme vás seznámili s novinkami na poli Wi-Fi routerů. Výrobci v nich uplatňují nové technologie a...


V minulém vydání jsme vás seznámili s novinkami na poli Wi-Fi routerů. Výrobci v nich uplatňují nové technologie a používají "nálepku Draft n" jako důkaz, že jsou připraveny na standard 802.11n. Zařízení, která jsme od Compexu testovali, ale takto vybavena nejsou.

Compex Netpassage 28G

Netpassage 28G první z testovaných Compexů je zajímavý v několika ohledech. Po jeho vybalení z krabice zjistíte, že je na zadní straně netradičně vybaven hned čtyřmi USB porty a stejným počtem zdířek RJ-45, přičemž jedna z nich je WAN a ostatní náležejí 10/100Mb/s LAN (nechybí reset). K zadní straně jsou pevně ukotveny dvě antény, což znemožňuje případné použití výkonnější externí antény. Router je vybaven technologií eXtended Range od Atherosu, což podle příslušného datasheetu znamená zvýšení citlivosti na příjem. Čipová sada stejnojmenného výrobce dále nabízí režim Super G, propůjčující zařízení nálepku s možnou teoretickou rychlostí přenosu dat až 108 MB/s. Bohužel k přednostem zařízení nepatří jeho vzhled, který proti moderně vyhlížejícím (v minulém čísle testovaným) routerům Netgearu nebo Belkinu působí dost lacině.
Instalace Netpassage proběhla bez problémů, pokud Compexu odpustíme absenci instalačního průvodce. Na přiloženém CD-ROMu je k dispozici pouze utilita zobrazující IP adresu připojeného zařízení, kterou následně uplatníte přes webový prohlížeč. Konzola Netpassage 28G nabízí uživateli několik pokročilých možností. První je přítomnost WDS, bezdrátového distribučního systému. Hodit se bude například v případě, že chcete ve větším domě či v kancelářských prostorách "rozvést" internet, který je přiveden pouze na jeden router. Prostřednictvím WDS pak v dalších routerech vytvoříte bezdrátovou síť a připojíte se k internetu odkudkoliv v domě. Samozřejmě nechybí bohaté bezpečnostní možnosti, firewall, paketový nebo URL filtr nebo standard WPA s možností použití sdíleného klíče (WPA-PSK), včetně jeho moderní podoby WPA2. Velmi jsme byli zvědavi na ony již zmíněné USB porty. S připojením externího USB 2.0 disku a USB klíčenky jsme neměli problémy (obsah lze sdílet přes FTP), problémy nastaly až při snaze připojit webovou kameru nebo tiskárnu. Tiskový server routeru odmítl v nastavení detekovat Canon LBP 3300, nový model monochromatické laserové tiskárny. Na webové stránce výrobce jsme posléze nalezli odkaz na seznam podporovaných produktů (www.linuxprinting.org/ printer_list. cgi), zmíněný Canon mezi nimi chyběl. Neúspěšní jsme byli také s instalací USB webové kamerky. Dva moderní produkty z dílny Creative router tvrdošíjně odmítal. Seznam podporovaných modelů jsme ale na stránce výrobce tentokrát nenašli. Pokud vhodnou kameru objevíte, lze po internetu sledovat dění v místě její instalace. Pro tento účel můžete jednotlivým uživatelům vytvořit individuální účty chráněné heslem.

Compex WP54AG

Zařízení s přesným označením WP54AG Wireless-AG Network Access Point je založeno na Linuxu a především je na rozdíl od Netpassage 28G "pouze" přístupovým bodem. Dále je rovněž vybaveno technologií Atheros eXtended Range a standardem 802.11g (samozřejmě také 802.11b), avšak na rozdíl od routeru nabízí i 802.11a, tedy pracuje jak v pásmu 5,4-5,7 GHz, tak 2,4 GHz. Na jeho těle najdete dva ethernetové porty a jednu odnímatelnou anténu, bohužel přístupový bod nelze namontovat na stěnu. Pro některé uživatele bude zajímavé, že jeden ze zmíněných portů podporuje technologii napájení po Ethernetu PoE (Power over Ethernet). Spolu s bezpečnostními funkcemi a s režimem WDS (Wireless Distribution System), o němž jsme psali výše, se tento přístupový bod hodí pro pokrytí i větších kanceláří a propojování venkovních lokalit. V rámci bezpečnosti je ve firmwaru obsaženo silné WPA Enterprise šifrování, možnost autentikace prostřednictvím 802.1x a v případě potřeby je k dispozici management přes HTTPS nebo SSH. Dle potřeby lze regulovat i výstupní výkon. A kolik za Compex WP54AG zaplatíte? Na poměry domácího uživatele poměrně vysokou sumu 4 153 Kč uvážíte-li, že se jedná "pouze" o přístupový bod. Pokud však přemýšlíte o pokrytí větších prostor, uvažujete tedy o propojování jednotek a okouzlila vás možnost jejich napájení prostřednictvím síťové kabeláže (PoE), pak by vás tento produkt mohl zajímat.

Vzdušný výkon

Obě zařízení jsme testovali s pomocí PC Card (PCMCIA) Compex WL-54AG-E (podporuje standard a i g). Kartu jsme instalovali do notebooku Lenovo ThinkPad T43, zařízení jsme připojovali k testovacímu PC. Výsledky jsme získávali prostřednictvím aplikace Ixia Chariot, která zásobovala spojení mezi Wi-Fi zařízeními a koncovým bodem v notebooku potřebným množstvím paketů. Výsledky routeru nebyly nijak oslnivé, na krátkou vzdálenost překonal propustnost 20 Mb/s, ve 40 metrech bez překážek klesla rychlost na 6 Mb/s, a to se zapnutou funkcí SuperG. V případě přístupového bodu nás zajímala především rychlost standardu 802.11a, tedy důvod ke koupi tohoto produktu. Na krátkou vzdálenost se vyšplhala nad 20 Mb/s, ve cca 30 metrech pak klesla na polovinu.

Compex Netpassage 28G

Bezdrátový router umožňující připojit
USB zařízení jako webovou kameru nebo
externí disk.
4 USB porty Ň tiskový (print) server Ň
podpora WDS
Neodnímatelné antény Ň vzhled Ň výkon
Cena vč. DPH: 2 963 Kč
Zapůjčil: Tomorrow systems, www.compexhop.com

Compex WP54AG

Přístupový bod pracující taktéž v pásmu
802.11a s možností napájení prostřednictvím Ethernetu
Podpora PoE Ň podpora 802.11a Ň podpora WDS
Vyšší cena
Cena vč. DPH: 3 986 Kč
Zapůjčil: Tomorrow systems, www.compexshop.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku