Hlavní navigace

Univerzální IrDa ovladač

1. 12. 2006

Sdílet

Dálka s barevným displejem Logitech Harmony 785 Zřejmě existuje pouze málo domácností, kde by se nenacházelo v


Dálka s barevným displejem Logitech Harmony 785


Zřejmě existuje pouze málo domácností, kde by se nenacházelo více dálkových ovladačů. Každý televizor, DVD přehrávač, VHS videorekordér, HDD rekordér, DVB-T tuner pro příjem digitálního pozemního vysílání nebo CD audio přehrávač či reciever má v základní výbavě dálkový ovladač. Je naprosto logické, že pro využití spotřební AV techniky je nutné komponenty vzájemně propojit. Protože běžné produkty mezi sebou neumějí "komunikovat", je nezbytné řídit komponenty samostatně: tedy každý přistroj příslušným ovladačem. Výjimku tvoří pouze specificky navržené sety od jednotlivých výrobců. Nicméně pravidlem je, že se vám doma sejdou produkty od různých výrobců, tudíž není možné jedním ovladačem (např. od televizoru) řídit video a současně i DVD přehrávač. Chcete-li poslouchat hudbu z CD přes externí reciever a připojené reproduktory, nebo spustit film na DVD a sledovat jej na připojeném televizoru, musíte často operovat s třemi a někdy až čtyřmi dálkovými ovladači najednou. Problém si uvědomila společnost Logitech a na trh uvedla univerzální ovladače řady Harmony. Dnes vás seznámíme s jedním z nich. Nese označení Harmony 785 a vyznačuje se nejen zajímavými službami, ale i pěkným barevným LCD displejem.
Pokud si univerzální ovladač pořídíte, stanete se majiteli nejen samotného zařízení, ale i dobíjecí kolébky s externím napájecím adaptérem, USB propojovacího kabelu a CD s ovladači a doprovodným softwarem (Logitech Harmony Remote 5.2). V originálním balení nechybí ani tištěný manuál, ve kterém najdete i česky psanou sekci.
Instalace dálkového ovladače není složitá, nicméně některé uživatele zřejmě nepotěší skutečnost, že jak aplikace Remote 5.2, tak i samotné OSD menu ovladače nekomunikují česky. Samotný instalační proces probíhá s využitím průvodce. Ten postupně klade otázky ohledně vašeho domácího kina a obecně všech AV komponent, které lze ve vašem bytě dálkově řídit. Pro správnou konfiguraci zařízení je nutné se alespoň zběžně orientovat v problematice domácí AV techniky. Při nastavování funkcí je možné váš univerzální ovladač naučit nové povely nebo vyhledávat celé sady již připravených IrDA příkazů v obsáhlé internetové databázi společnosti Logitech. Dálkový ovladač Harmony 785 se připojuje k PC pomocí USB kabelu. Veškeré provedené změny v konfiguraci na PC se posléze ukládají do interní paměti ovladače. Řídit lze buď komponenty samostatně, nebo je možné využívat makro funkce (tzv. Activities). Ty jsou výhodné, neboť umožňují rychle přenastavit (stiskem jednoho tlačítka) vaší domácí AV sestavu pro nový typ aktivity. V praxi to znamená, že pokud zvolíte makro pro sledování DVD, nemusíte se starat o přepnutí televizoru do režimu AV, není potřeba aktivovat ručně DVD přehrávač nebo reciever či reproduktory. Správně nastavený Harmony 785 si pamatuje, v jakém jsou stavu jednotlivá domácí zařízení, a dokáže je všechny přestavit vždy do požadovaných režimů. S pomocí funkcí Activities lze například rychle přepnout domácí sestavu na sledování filmů z DVD, televize z DVB-T tuneru či satelitu, pro poslech hudby z připojené audio aparatury a další.
Podle výčtu služeb a funkcí se může zdát, že je výrobek téměř geniální. Nicméně není tomu tak, dokáže pouze to, co ho vy sami naučíte. A sami se musíte naučit produkt aktivně používat a zahodit staré televizní a kdovíjaké další ovladače. Také je potřeba upozornit na vysokou pořizovací cenu produktu. Ve výsledku bude záležet na vás, zda dokážete zajímavé funkce Harmony 785 plnohodnotně využít.

Logitech Harmony 785

barevný displej
akumulátor, dobíjecí kolébka
komplexní ovládání mnoha zařízení
on-line databáze ovladačů
pořizovací cena
menu nepodporuje český jazyk
Cena vč. DPH: 7 490 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku