Hlavní navigace

TPC Quartana Future 850 TFT

1. 3. 1998

Sdílet

V našich žebříčcích TOP 10 notebooků si možná všimnete nového přírůstku, který nám dodala společnost TCP Ji...


V našich žebříčcích TOP 10 notebooků si možná všimnete nového přírůstku, který nám dodala společnost TCP Jičín. Díky svým kvalitám a výkonu byl právem zařazen do kategorie profesionálních notebooků a obsadil dokonce první příčku. Na konkrétní parametry a výkonnostní hodnocení tohoto stroje s Pentiem 166 MHz s MMX, osazeným 48 MB paměti a diskem 2,1 GB se podívejte do tabulek. Jestli máte chuť se ještě navíc dozvědět postřehy z běžného používání, přečtěte si, jaké zkušenosti jsem s Quartanou Future 850 udělal během měsíčního používání.
Když otevřete krabici s produktem, naleznete kromě vlastního počítače CD-ROM mechaniku, napájecí zdroj, koženkový obal (bez držadla nebo popruhu), CD s operačním systémem a několik disket s ovladači (pro případ že byste museli systém přeinstalovávat). Kromě operačního systému, MS Windows 95, je na pevném disku Internet Explorer a Netscape Navigator, kancelářský balík 602proPC od Software602 a demoverze účetnictví Pohoda, antivir AVAST32 7.7 a slovník WinDict. Tištěný manuál je anglický, český je elektronický ve formě dokumentu MS Wordu spolu s prohlížečem (pro případ, že Word nepoužíváte).
Svým designem notebook nevybočuje z typických rozměrů a tvarů. Vtipným a praktickým způsobem je vyřešena potřeba dvou mechanik - CD-ROM a disketové. Obě dvě, i když mají rozdílný konektor a šíři, je možné zasunout do jednoho k tomu připravenému otvoru na levé straně notebooku (jsou zde dělená dvířka, která se mechanice přizpůsobí). Ale ani v případě, že potřebujete obě mechaniky naráz, nepřijdete zkrátka - CD-ROM zasunete dovnitř a disketovou připojíte dodaným kabelem. Kladně hodnotím i další možnosti připojení periferií - sériový, paralelní, VGA, FD mechanika, docking station, infračervený port a zvukové jack konektory (mikrofon, linka, repro) - většina konektorů je kryta dvířky, která se zasouvají do těla notebooku, a nehrozí tak jejich vylomení.
Malinko nešikovně je vyřešen vypínač. Je ve tvaru silně zploštělé kapičky a funkčně slouží coby přepínač. Jeho tvar má výhodu, že jej neúmyslně určitě nepřepnete (opřením se, posunutím papírů přes notebook), ale když jej přepnout potřebujete, budete muset vynaložit poměrně větší úsilí. Tato nevýhoda se projeví především když uvedete notebook do stavu stand-by, kdy se obsah paměti uloží na disk a počítač se prakticky vypne - při opětovném zapnutí musíte vypínač vypnout (vypnutí proběhlo elektronicky, nyní musíte přepnout vypínač fyzicky) a opět zapnout.
Z názvu je jasné, že Quartana je vybavena barevným TFT displejem. Tento má rozlišení 800 x 600 bodů a podporuje plnobarevné zobrazování. Nastavení jasu displeje je možné v osmi krocích, při přepnutí na externí monitor je tento detekován. Úplně zde však chybí nastavování kontrastu – ne, že bylo tovární nastavení špatné, ale přeci jen... Podsvětlení displeje je rovnoměrné a čitelnost zůstává kvalitní i při horším úhlu pohledu. Zabudovaný grafický adaptér MagicGraph 128 V/ZV s 1 MB video RAM je pro displej notebooku plně dostačující, ale při použití externího monitoru je maximálních 1 024 x 768 při 256tisících barvách a obnovovací frekvenci 80 Hz dostačující spíše pro notebooky z nižších výkonnostních hladin (plné barvy lze použít pouze při rozlišení 640 x 480). Počítač vybavený 166MHz Pentiem s podporou MMX a 48 MB operační paměti se dá s úspěchem používat i pro práci s grafikou a zde by mohl být zabudovaný grafický adaptér brzdou.
Velice hezky je vyřešeno přepínání mezi externím monitorem a zabudovaným displejem - jednak jej můžete přepínat kombinací dvou kláves, jednak pokud ukončíte práci s nastavením pro externí monitor (rozlišení, obnovovací frekvence) a příště nastartujete pouze s displejem, obnovovací frekvence se automaticky přepne a rozlišení zůstane zachováno s tím, že pokud je vyšší než umožňuje displej, přepne se do režimu virtuálního desktopu. Totéž platí pokud přepínáte zobrazovací zařízení bez restartu (během práce). Trochu divné je, že máte-li nastaveno zobrazování na zabudovaný displej, není možnost volby virtuálního desktopu přístupná.
Klávesnice je obvyklá, s českým potiskem, Windows a funkčními klávesami (s přeřazovačem Fn) pro nastavení jasu, vypnutí displeje, přepnutí na externí monitor, přechod do suspend a stand-by režimu. Několikrát jsem se přehmátl, než jsem si zvyknul na to, že na levém spodním okraji není obvyklý Ctrl, ale přeřazovač pro funkční klávesy (Ctrl je hned vedle něj, druhý v pořadí). Chod kláves je příjemný, je znát, kdy došlo ke stisku a tak při rychlém psaní klávesnice nezdržuje. Jeden nedostatek zde však byl – klávesnice byla nahoře uprostřed lehce zvednutá a při zmačknutí znatelně pružila. Tato vada však bude spíše kusového rázu a ne standardní.
Quartana má v sobě integrován modem 33,6 kb/s, který se hlásí jako AT&T Apollo US. Ačkoliv se nejedná o modem, jež by byl upraven pro naše telekomunikační normy, funguje celkem spolehlivě. Kromě identifikace oznamovacího a obsazovacího tónu mu nic neschází a udrží se spolehlivě na běžné lince při rychlosti 28,8 kb/s.
Zařízení pro ovládání kurzoru je v noteboocích řešeno stále častěji formou citlivé destičky, tzv. touchpadu, který má oproti trackballu (který se dříve používal nejvíce) tu výhodu, že se nezanáší a nezhoršuje se tím jeho funkčnost. Quartana používá dvoutlačítkový Synaptics TouchPad, který lze poměrně široce nastavit - citlivost, přidělení tlačítek (pravé, levé, střední a kombinace se zadáváním pomocí speciálních ťuknutí na destičku), způsob funkce dvojkliku, klávesové zkratky pro zpomalování a zrychlování kurzoru, orientaci (který směr pohybu prstu bude chápán jako přesun vzhůru). Díky rozsahu možných nastavení si, myslím, každý uživatel najde takovou funkčnost, která mu bude vyhovovat. Jenom pozor, tato nastavení nejsou ve standardním dialogu pro řízení parametrů myši v ovládacích panelech, ale ve speciálním nastavovacím programu, který lze spustit samostatně nebo tlačítkem „Možnosti“ v záložce „Obecné“.
Připomínku bych měl k ventilátoru. Vzhledem k použitému procesoru se zapíná po pár minutách práce a provází vás po celou dobu vaší činnosti. A zde je ona připomínka: jeho doprovod je nadmíru vtíravý, tím myslím hlučný. Určitě by šlo zvolit takový typ (v kombinaci s vhodnými průduchy), aby mohl uživatel v klidu svého pokoje myslet i na jiné věci.
Celkově jsem byl s Quartanou spokojen, jedná se o spolehlivý, velice výkonný a dobře vybavený počítač (modem, 2 GB disk, CD + FD mechanika) a nebýt slabší grafiky a přílišné hlučnosti, řekl bych přímo špičkový. Náročným uživatelům jej mohu až na zmíněné výhrady doporučit.
7 0........../DĚD
--------------------
TPC Quartana 890 TFT
+ výkonný
+ kompletní výbava
- slabá grafika
- hlučný větrák
Cena: 112 260 Kč (bez DPH)
K recenzi poskytl: TPC Jičín, .........

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku