Hlavní navigace

Test komunikátoru HTC Touch Pro

1. 12. 2008

Sdílet

Alternativa ke komunikátoru Touch Diamond, tentokrát s klávesnicí Komunikátor HTC Touch Pro je oproti stejnému zaří...


Alternativa ke komunikátoru Touch Diamond, tentokrát s klávesnicí Komunikátor HTC Touch Pro je oproti stejnému zařízení s názvem Touch Diamond více orientován na firemní klientelu a na všechny, kdo často a rádi komunikují pomocí elektronické pošty. Model HTC Touch Pro se totiž může pochlubit vysouvací klávesnicí a podporou technologií HSDPA a HSUPA. My jsme smartphone HTC Touch Pro otestovali a v tomto článku vás seznámíme s výsledky, k nimž jsme dospěli.Pro běžné zákazníky se má HTC Touch Diamond vymezovat jako konkurence k zařízení iPhone. Jak se ukazuje, komunikátory nejsou příliš vhodné pro nasazení ve firmách. Nevýhodou je zejména pomalé psaní textu a také malá výdrž baterie. HTC však původně ani pro firemní použití určeno být nemělo. A právě v tomto je HTC Touch Pro úplně jiný. Největším rozdílem oproti zařízení Touch Diamond je skutečnost, že se displej zařízení Pro dá bez problémů vysunout na stranu, čímž se pod displejem objeví klávesnice QWERTY.
Na druhou stranu je Touch Pro téměř dvakrát silnější, což je oproti zařízení Diamond skutečně znát. I hmotnost je větší – Touch Pro váží celkem 165 gramů, zatímco Touch Diamond pouze 110 gramů. Pro nošení v náprsní kapse je tedy Touch Pro příliš velký a těžký.
V žádném případě nechceme, aby to vypadalo tak, že tento přístroj nemá žádné kladné stránky. HTC samozřejmě na své zákazníky myslí, a tak je k dostání i verze přístroje Pro s baterií s vyšší výdrží. V části týkající se doby provozu a nabíjení si přečtete, jaký rozdíl je ve výdrži mezi zařízeními vybavenými různými druhy baterií. Svým zákazníkům HTC nabízí i podporu nejnovějších mobilních technologií jako je HSDPA, UMTS či Wi-Fi a také velmi jasný dotykový displej. Komunikátor Touch Pro, podobně jako první zařízení svého druhu, podporuje i technologii HSUPA, jež umožňuje daleko rychlejší odesílání dat. Vzhledem k používanému operačnímu systému Windows Mobile 6.1 se dá očekávat i jednoduchá integrace a komunikace se zařízeními využívající produkty Microsoftu.

První dojmy

Jako první musíme vyzdvihnout líbivé zpracování modelu Touch Pro. Vysouvací mechanizmus se zdá stabilní, se zařízením se dobře manipuluje i v okamžiku, kdy má vysunutý displej. Ve srovnání s námi testovaným zařízením Touch Diamond dopadlo lépe zpracování dotykového displeje.
Rovněž klávesnice je bezproblémová. Každá klávesa má vlastní tlačítko, takže s trochou cviku se na ní dá psát velmi snadno. Dobře vyřešeno je i zapisování speciálních znaků, protože vám operační systém poskytuje při stisku příslušného písmena možnost výběru. Rozhodně se s touto klávesnicí píše daleko lépe než na klávesnici zobrazené na dotykovém displeji zařízení Touch Diamond.

Použití v praxi

Pokud odhlédneme od hmotnosti komunikátoru a klávesnice, pak zjistíme, že se Touch Pro na první pohled vůbec od zařízení Touch Diamond neliší. Co se týče ovládání, firma HTC znovu vsadila na vlastními silami vyvinuté prostředí TouchFLO. Námi testovaný model Pro již obsahuje nový firmware, s nímž se TouchFLO ovládá daleko lépe, i odezvy na jednotlivé příkazy jsou daleko pružnější.
I při pořízení tohoto zařízení si nezapomeňte zároveň objednat nějaký tarif pro připojení k internetu, protože standardně Touch Pro přes internet komunikuje docela čile. Zařízení totiž prostřednictvím internetového připojení kupříkladu aktualizuje data týkající se předpovědi počasí, přijímá e-maily či kontroluje, zda na některém z kanálů RSS nejsou nějaké nové příspěvky.
Podobně jako iPhone 3G se samozřejmě i Touch Pro dá používat i bez připojení k internetu – pak ovšem počítejte s tím, že ztratíte možnost využívat celou řadu velmi užitečných a opticky vydařených funkcí, jako je kupříkladu internetový prohlížeč.

Kancelářské aplikace, programy PIM a elektronická pošta

Díky operačnímu systému Windows Mobile je v podstatě vše okolo kancelářských aplikací, programů PIM a elektronické pošty jasně stanoveno. Windows Mobile 6.1 se totiž do struktury platformy Microsoft integruje přímo přes Exchange. Pro správu se však dá použít i System Center Mobile Device Manager, popřípadě i další utility, které podporují Windows Mobile.
Zařízení se k účtu na serveru Exchange přihlašuje velmi rychle a okamžitě po přihlášení přijímá všechny e-maily, které se na serveru pro daný účet vyskytují. Stejným způsobem lze synchronizovat i úkoly a kontakty. Pokud nepoužíváte poštovní schránku serveru Exchange, můžete samozřejmě použít i účty POP3 a IMAP, jež však slouží pouze k přenosu zpráv.
Správa kontaktů je stejná jako u všech ostatní smartphonů využívajících Windows Mobile. Jednotlivým kontaktům lze přiřazovat telefonní čísla, adresy či e-maily, pokud si to budete přát, můžete pomocí integrovaného fotoaparátu pořídit snímek a přidat jej ke kontaktu. TouchFLO zobrazuje kontakty přímo na dotykové obrazovce zařízení.
Touch Pro se od zařízení Touch Diamond neliší ani v oblasti kancelářských aplikací. Najdete zde aktuální verzi kancelářského balíku Office: podporuje jak starší formáty Office, tak relativně nový formát Open XML. Vytvořené dokumenty však lze ukládat pouze ve formátech RTF, TXT či Office 2007. Pro prohlížení dokumentů najdete na komunikátoru předinstalovaný Acrobat Reader LE.
Velmi užitečný je i předinstalovaný software WorldCard Mobile. Ten totiž dokáže vyfotografovat vizitky a poté se programem pro rozpoznávání textu pokusí údaje na vizitce uložit jako nový kontakt. Při našich testech si program vedl velmi dobře, jen tu a tam bylo nutné některé údaje upravit ručně. I přesto jsme program hodnotili velmi kladně.

Internet, multimédia a navigace

Komunikátor Touch Pro je stejný jako Diamond i v oblasti multimédií. Pro přehrávání hudby a filmů slouží program Windows Media Player v mobilní verzi. Komunikátoru Touch Pro bohužel chybí velký diskový prostor, jakým disponuje Diamond. Vnitřní paměť o velikosti 512 MB se sice dá rozšířit paměťovou kartou MicroSD, 4 GB interní paměti by ale byly daleko přínosnější.
V oblasti internetu nemá Touch Pro žádné slabiny, díky předinstalovanému internetovému prohlížeči Opera Mini se surfuje rychle a pohodlně. Uživatelé využívající kanály RSS mají připravenu vhodnou čtečku, která neustále kontroluje jejich aktuálnost. V oblasti navigace se HTC spoléhá na výrobce softwaru třetích stran. Pro rychlejší určení First Fix (polohy) se opět používá program QuickGPS, který aktuální umístění satelitů načítá z internetu.

Výdrž a doba nabíjení baterie

Komunikátor Touch Pro nás velmi potěšil při testu výdrže baterií. Dokázal totiž běžet na jedno nabití celých 352 minut, což je téměř 6 hodin. V porovnání se třemi hodinami u Touch Diamond je tedy verze Pro daleko lepší, a to kvůli větší kapacitě baterií, která u tohoto zařízení činí 1 340 mAh.
Výdrž baterie komunikátoru jsme testovali za nejhorších možných podmínek, tedy s povoleným HSDPA, displejem nastaveným na plný jas, zapnutou funkcí push mail a neustálým vyměňováním obrázků. Faktem je, že se toto nastavení v praxi příliš používat nebude, proto tento test spíše ukazuje, jakých hodnot by měla dosahovat běžná zařízení tohoto typu.

Shrnutí: neoficiální nástupce modelů Herald a Kaiser

S komunikátorem Touch Diamond rozhodně nebyl a není spokojen každý. Týká se to třeba psaní textů a e-mailů, pro které se Touch Pro rozhodně hodí více. Daleko vyšší je u Touch Pro i výdrž na baterii, což toto zařízení přímo předurčuje k nasazení v podnikatelské sféře.
Všechny tyto přednosti jsou však na druhou stranu vykoupeny menší kapacitou paměti a také rozměry komunikátoru. Lapidárně řečeno: menší paměť a větší rozměry.
Nový HTC Touch Pro můžeme rozhodně označit za nástupce známých přístrojů firmy HTC, jako jsou Kaiser (MDA Vario III), Herald (například XDA Terra) a TyTN, které možná znáte pod názvy VPA, MDA Vario či XDA. Pokud jste příznivci Windows, pak vám Touch Pro můžeme jen doporučit.

Alternativy HTC Touch Pro

1.
Nokia E71: Nokia svoji sérii E zcela nenápadně přepracovala a vyrobila tak jedny z nejlepších zařízení určených pro firemní prostředí. Používá klienta Exchange, který je zcela zdarma. Na druhou stranu nemá dotykový displej.

2.
BlackBerry Bold: Bohužel ani RIM, ani HTC v současné době nemají pro HTC Touch Pro klienta BlackBerry. Uživatel BlackBerry pak spíše využije jako alternativu BlackBerry Bold, který RIM kompletně přepracovalo, a to jak z pohledu funkcí, tak z pohledu firmwaru.

3.
Palm Treo Pro: Pokud někdo hledá alternativu ke komunikátoru HTC Touch Pro a potrpí si na klávesnici, dotykový displej a současně chce pracovat v prostředí Windows Mobile 6.1, pak pro toho je jako stvořený Palm Treo Pro.

Byl pro vás článek přínosný?