Hlavní navigace

Správné propojení kabelem

1. 4. 2006

Sdílet

Díky jednoduchým radám se v džungli audio a videokabelů určitě neztratíte (CD) Na to, aby byl váš počítač ...


Díky jednoduchým radám se v džungli audio a videokabelů určitě neztratíte (CD)


Na to, aby byl váš počítač kvalitně propojen s televizorem, věží, projektorem a dalšími zařízeními, budete nutně potřebovat správné kabely. Poradíme vám, jak docílíte bezproblémového připojení.
Osobní počítač je přátelský společník, který vám všestranně pomáhá vždy, když chcete být v kontaktu s okolním světem. Například tím, že přenáší filmy na televizní obrazovku nebo je prostřednictvím projektoru promítá na zeď a přitom ozvučí vaši stereofonní soustavu v nejvyšší kvalitě prostorového zvuku. Soubory s hudbou si bere z externího pevného disku, z rádia zaznamenává soubory MP3, díky digitální videokameře importuje nejčerstvější obrázky z dovolené, pokud je to nutné, dokonce zachraňuje staré nahrávky VHS z videorekordéru to vše ovšem pouze za předpokladu, že si umíte vybrat ten pravý kabel. Přenos dat zajišťují nejrůznější typy konektorů a kabelů. Uživatel si uvědomí, kolik rozmanitých možností připojení existuje většinou až v okamžiku, kdy zjistí, že mu určitý typ kabelu schází a je to zrovna ten, který by v danou chvíli nejvíc potřeboval. V následujících řádcích vám vysvětlíme, jak všechno propojíte tak, abyste si uchovali nejvyšší možnou kvalitu zvuku a obrazu.

1 Hledá se nejlepší připojení: analogové či digitální?

Při propojování multimediálních přístrojů a zařízení máte často na výběr ze dvou či více možností toho, jak je propojit kabelem: i když budou všechny možnosti sloužit jednomu a témuž účelu, pokaždé se využívají jiné druhy kabelů a přípojek. Obrazový signál počítače se například dá transportovat do televizoru digitálně přes přípojku DVI; ale rovněž analogově přes rozhraní VGA, přes přípojku pro S-video nebo přes kabel pro kompozitní video (konektory RCA). V zásadě platí, že digitální propojení je zpravidla kvalitnější než jeho analogoví předchůdci. Neváhejte proto utratit pár korun navíc a kupte si raději digitální kabel, neboť rozdíl v kvalitě obrazu anebo zvuku, kterou díky tomu získáte, bude zpravidla výrazný.

2 Jak propojit počítač s televizorem LCD a podobnými zařízeními

Pro připojení monitoru, projektoru a televizoru (ať už plazmového či LCD) můžete použít grafickou kartu pro analogové připojení VGA typu HD 15, nebo připojení DVI. Konektory DVI varianta DVI-I většinou pracují digitálně a v případě nutnosti mohou přenášet i analogový signál. Vzácnější jsou čistě digitální konektory DVI-D a pouze analogové konektory DVI-A.
Běžné grafické karty pro PC nabízejí některou z těchto variant připojení:

jedno připojení VGA,
dvě připojení VGA (duální VGA),
jedno připojení DVI-I,
dvě připojení DVI-I (duální DVI),
po jednom připojení VGA a DVI-I.

Osobní počítač s duální grafickou kartou pro DVI-I je, pokud jde o kvalitu obrazu a flexibilitu připojování, patrně tou nejlepší volbou. Můžete ho totiž propojit současně třeba s monitorem a svým televizorem či projektorem.
Při výběru kabelu dávejte pozor, jaké přípojky má druhý přístroj. Ideální je, když mají oba přístroje zdířku DVI-I a dají se propojit kabelem DVI single link 18+1 nebo 18+5 pin. Jestliže má jeden přístroj pouze zdířku DVI a druhý pouze VGA, nepředstavuje to velký problém, jelikož k zajištění správného přenosu signálu vám spolehlivě postačí jeden malý adaptér. Správného propojení v takovém případě dosáhnete pomocí redukce z DVI-I-na-HD-15 na běžný standard VGA. Mnozí výrobci dokonce dodávají tento adaptér spolu s grafickou kartou pro PC. Bohužel se ovšem tento druh spojení negativně podepíše na kvalitě obrazu, protože ten je založen stejně jako spojení mezi dvěma přístroji VGA na analogovém principu přenosu signálu.

3 Televizor LCD a projektor: zvláštní případ HDMI

Stále více plazmových a LCD televizorů i projektorů je vybaveno novou přípojkou HDMI (High Definition Multimedia Interface). Tato digitální přípojka přenáší obraz, zvuk a také signál pro dálkové ovládání jediným kabelem a zároveň poskytuje novou ochranu autorských práv (copyright) HDCP (High Bandwidth Digital Content Protection). Teprve s Windows Vista by na trh měly přijít grafické karty, které mají výstup HDMI.
Do té doby můžete svůj osobní počítač propojovat s přístroji opatřenými rozhraním HDMI pouze pomocí adaptéru (redukce) DVI-HDMI a přídavného kabelu DVI. Rozhodně tím ovšem nedosáhnete vyšší kvality, než jakou se vyznačuje propojení DVI-DVI.

4 Jak propojit počítač s CRT televizorem

Ve většině obývacích pokojů zajišťují obraz tradiční CRT televizory. Tyto přístroje zpracovávají analogové signály jako S-video a kompozitní video, kterému se někdy také říká FBAS. Při délce kabelu nepřesahující 10 metrů poskytuje S-video (které se často mylně zaměňuje s videorekordérem S-VHS) lepší kvalitu než kompozitní video. Ale zdaleka nedosahuje kvality standardu VGA, kterou může nabídnout jen málokterý běžný televizor.
Mnoho výrobců grafických a televizních karet přidává ke svým přístrojům výstup pro S-video a kompozitní video. Dříve se jednotlivé karty lišily v tom, kde měly umístěný příslušný výstupní konektor (nebo konektory, pokud jich bylo více). Dnes se vyskytuje prakticky všude kulatý konektor kompatibilní s výstupem S-Video a s redukcí i se standardem kompozitního videa (konektor RCA). U S-videa se vyplatí investovat do dobře stíněného kabelu, protože tento druh je náchylnější k poruchám. Při zavádění kabelu postupujte opatrně, protože malé piny v zástrčce se snadno ohnou.

5 Počítač, televizor a videorekordér: propojení přes Scart

To, že televizor může poskytovat signál pro S-video nebo pro kompozitní video, ještě nutně neznamená, že tyto signály dokáže přijímat přes piny v mini-DIN nebo RCA. Pak si tedy budete muset vystačit s rozhraním Scart, kterou má téměř každý televizní přijímač.
Scart je zkratka, která vychází ze slov: "Svaz výrobců rozhlasových a televizních přijímačů" (Syndicat des Constructeurs dAppareils Radiorécepteur et Televiseurs); někdy se také používá označení Euro-AV. Scart umí přenášet obrazový signál (ve formátu S-video, kompozitní video a RGB video) i zvuk a je běžným způsobem kabelového propojení televizoru s videorekordérem, respektive s DVD přehrávačem.
Odhlédneme-li od výjimek, jako jsou některé osobní počítače Aldi, výstup pro Scart na počítači prakticky nikdy nenajdeme. Proto budete potřebovat redukci.

6 Použití adaptéru Scart v počítači

Adaptér Scart obdržíte ve specializovaných prodejnách; jednotlivé produkty se mohou lišit rozsahem nabízených funkcí. Protože z cenového hlediska jsou mezi nimi jen nepatrné rozdíly, měli byste sáhnout po modelu s největší nabídkou funkcí. Adaptér by měl být vybaven jednak zástrčkou Scart, jednak zdířkami cinch (RCA) pro audiosignál (červený a bílý), jakož i pro kompozitní video (žlutý). Kromě toho by měl mít také zdířku Mini-DIN pro S-video. Dobré adaptéry mají navíc přepínač s označením "In/Out". Pokud chcete obraz a zvuk vést z televizoru na počítač, tento přepínač je v poloze "In".
Můžete použít i adaptér Scart obráceně tak, že videorekordér zapojíte do vstupu pro video (umístěného na grafické VIVO nebo střihací kartě) a do přípojky pro zvukový vstup na vaší zvukové kartě. To je zapotřebí například tehdy, chcete-li se na počítačovém monitoru dívat na staré videokazety nebo si uložit nahrávky na pevný disk za účelem jejich pozdějšího editování. Přepínač na adaptéru Scart je v takovém případě v poloze "Out." Ne každý televizor podporuje kromě kompozitního videa i signál S-video. Pokud má přístroj více vstupů pro Scart, S-video funguje zpravidla pouze na jediném z nich.

7 Nastavení počítače, televizoru a projektoru

U grafických karet se druhá přípojka monitoru nebo televizní výstup musí často aktivovat manuálně. Příslušná nastavení najdete ve správě systému Windows pod Upozornění, Nastavení, Rozšířit. Zde také můžete určit, zda má grafická karta poskytovat kompozitní nebo S-video signál. U televizních karet se nastavení provede pomocí televizního softwaru.
Na televizoru a projektoru musíte správný vstupní zdroj zvolit v menu. Televizor musí navíc umět rozpoznat, zda se v případě obrazu přicházejícího přes Scart jedná o signál pro kompozitní video nebo pro S-video. Návod k použití vám pak u každého přístroje pomůže s dalšími kroky.

8 Jak propojit počítač s věží (stereofonní soustavou)

Nejjednodušší je použít analogové spojení. Současné zvukové karty na to mají výstup nazvaný Line Out, přes nějž můžete poslat zvuk do věže. Speaker Out, původně určený pro reproduktor, se pro věž téměř nikdy nedá využít, protože signál tohoto výstupu je příliš silný. Pokud chcete transportovat zvuk z věže na počítač, třeba proto, abyste si ho nahráli přes zvukovou kartu a vytvořili si z něho soubory MP3, použijte vstup na vašem počítači pojmenovaný Line In.
Většina výrobců se drží jednotného způsobu značení, takže výstup bývá zelený a vstup červený, čímž se předchází tomu, aby došlo k záměně. Výrobci zvukových karet používají pro konektory na zvukové kartě stereofonní kolíkové zástrčky jack (konektory) s průměrem 3,5 mm, zatímco u stereofonních a prostorových aparatur a zesilovačů se prosadily zástrčky RCA (cinch).
Kabely adaptéru potřebné pro spojení, které mají na jednom konci stereofonní kolíkovou zástrčku jack 3,5 mm a na druhém vždy po jedné zástrčce RCA (cinch), se ve specializovaných prodejnách dají sehnat docela levně. Do zesilovače zastrčte kabel s RCA pokud možno přes vstup onačený Aux(iliary) nebo Line In, popřípadě přes vstup, který je určen pro CD přehrávač nebo pro rádio (Tuner). Dbejte na to, abyste červenou zástrčku, která vede pravý kanál audia, zasunuli do červené zdířky.

9 Jak přenést zvuk z počítače na televizor

Pokud si nepřejete, aby se zvukový signál osobního počítač vysílal přeš vaše stereofonní zařízení, ale raději byste ho vedli přes televizor, pak jednou z možných cest je použít adaptér Scart, který jsme popsali v bodě číslo 6. Propojte analogový výstup své zvukové karty s červenou a bílou zdířkou adaptéru Scart (redukce z RCA na Scart). K tomu použijete stejný kabel adaptéru se stereofonní kolíkovou zástrčkou jack 3,5 mm se dvěma cinch, který se dá použít i pro připojení k věži.
Rovněž televizory, které jsou opatřeny vstupem pro S-video nebo kompozitní video, často nabídnou obvyklou kombinaci červené a bílé zdířky RCA pro vstup videa. Do těchto přípojek můžete přímo zapojit kabel s redukcí typu "jack 3,5 mm na 2 x RCA", aniž byste museli jít oklikou přes redukci na Scart.

10 Pozor, rušení síťovým kmitočtem kazí zvuk

Pokud se z vaší stereofonní soupravy nebo vašeho televizoru ozývá ihned poté, co jste osobní počítač připojili analogově kabelem, nějaký brum, je to znak toho, že dochází k rušení zvuku síťovým kmitočtem. Často lze rušivý hluk odstranit tím, že zástrčky různých vzájemně pospojovaných zařízení otočíte v zásuvce o 180 stupňů. Jsou-li přístroje propojeny kabelem cinch, někdy pomůže třeba to, že použijete silnější kabel. Dalším možným řešením je použít speciální filtr, který umístíte mezi anténní kabel vaší stereofonní soupravy nebo televizoru a vlastní anténní přípojku. Jestliže i pak dochází k rušení síťovým kmitočtem, měli byste požádat o radu elektrikáře, který odborně posoudí použité přístroje i domácí elektroniku. V českých panelácích často dochází k faktu, že zem není v každé síťové zásuvce napěťově "shodná". Mnohdy pak stačí, pokud přepojíte datově propojované elektrické produkty na jeden zásuvkový okruh (např. s pomocí rozbočky zvané "pětipes") a brumy a ruchy zázrakem zmizí.

11 Jak propojit počítač s věží digitálně

Stejně jako pro přenos obrazu platí i pro zvuk, že digitální propojení je lepší než analogové. V domácnostech se jako celosvětový standard prosadil Digitalsound S/P-DIF (Sony/Philips Digital Interface). Propojení se zde vytváří buď kabelem RCA, nebo v případě optického vedení kabelem Toslink (Toshiba Link). Technicky funguje Toslink jako skleněné vlákno, je však vyroben z lacinějšího plastu. Příslušná propojení většinou používají zástrčku Toslink F05, vzácněji mini-zástrčky ("miniplug").
Co se týče zvuku, není mezi kabelem RCA a Toslinkem žádný podstatnější rozdíl. Volba jednoho nebo druhého bude tedy záviset na tom, jaké přípojky máte na počítači a na zesilovači.
Většina výrobců zvukových karet se omezuje na variantu RCA. Občas se u osobních počítačů setkáte pouze s přípojkami v podobě kolíkové zástrčky jack o průměru 3,5 mm. Kabely adaptéru pro mono zástrčku na 1 x RCA se ovšem shánějí obtížně. Jestliže k vaší zvukové kartě nebyl připojen žádný kabel, můžete zkusit, zda by se nedal použít kabel adaptéru stereo-zástrčky na 2x RCA, kterým propojíte pouze jednu zástrčku RCA se zesilovačem. Nebo si prostě vystačíte s tím, že spojíte mono zástrčku na 1x RCA s kabelem, který má na obou koncích zástrčku RCA.

12 Nastavení zvukové karty a zesilovače

Na zesilovači jsou digitální vstupy označeny Digital In, Optical In nebo podobně. Některé modely jsou schopné samy rozpoznat, zda do nich přichází signál pro Aux(iliary) (popřípadě CD přehrávač) analogově anebo digitálně. Jiné je třeba nastavit manuálně. Navíc spousta zvukových karet vyžaduje, aby byly nastaveny pro digitální zvuk ještě předtím, než začnou na příslušných výstupech vydávat zvuk. Příslušné možnosti najdete ve Správě systému ve Windows pod položkou Zvuky a audio-přístroje.
Spojení mezi optickou přípojkou a přípojkou RCA není možné realizovat, aniž byste vlastnili poměrně drahou transformační elektroniku; navíc to většinou není ani vůbec nutné. Zvukové karty, které mají přípojku RCA, mají i přípojku optickou.5 0141/VAC o

Běžné kabely: s čím je třeba počítatKabel, zástrčku a adaptér koupíte on-line například v GM Electronic (www.gme.cz) nebo v téměř každém obchodě s audio a video technikou, např. v sítích Datart, Elektroworld. Obecně u kabelů často existují značné cenové rozdíly, dokonce i v rámci jednoho obchodu, pouze v jiné lokalitě. Nákup prostřednictvím internetu je levnější, ovšem k ceně je nutné připočítat poštovné a balné, které se pohybuje mezi 60-200 Kč. V této tabulce uvádíme běžné ceny kabelů, o nichž je v našem článku řeč:

SpojeníCena v Kč (cca)
Redukce 3 x RCA (3x cinch)/S-video(mini-DIN) na SCART130,Kabel SCART/SCART, 1,8 m120,Redukce DVI na VGA120,Kabel VGA propojovací na DVI-D (analogový signál) 1,8m300,Kabel 2 x RCA (cinch 2 zástrčky na 2 zástrčky) 2,5 m70,Kabel DVI-DVI 1,8m400,Firewire (4pin na 4pin, 4pin na 6pin, 6pin na 6pin ) 2,0 m160,Kabel HDMI/HDMI, 2 m740,Kabel zakončený jack 3,5mm a 2x cinch, 1,5 m60,Kabel pro S-video (mini-DIN, 4pólový) 1,5 m 100,Kabel USB (typ A na typ B), 3 m50,Kabel VGA/VGA (zástrčka HD15 na zástrčku HD15), 5 m120,

Teflon, stříbro, kyslík: vyplatí se high-endové kabely?

Ti, kdo vyrábějí a dodávají high-endové kabely, je hodně chválí a také podle toho vypadají ceny, které pak za ně požadují. Nadstandardní cena, kterou za takový kabel vydáte, se nevyplatí, protože kvalita obrazu ani zvuku se "bezkyslíkovou mědí", "postříbřeným kabelem" ani "teflonovou izolací" nijak zázračně nezlepší.

Bezkyslíková měď: "Vyroben z bezkyslíkové mědi" vyvolává dojem, že kabel tak snadno neoxiduje a tudíž si déle zachová svou kvalitu. Obsah kyslíku v mědi je ovšem vždy tak nízký, že na vodivé vlastnosti materiálu to nemá žádný vliv.
Postříbřený nebo stříbrný kabel: Elektrický odpor stříbra je nepatrně menší než u mědi, asi o pět procent. Tato mírně lepší vodivost se ovšem na oněch několika málo metrech kabelu, jaký používáme v domácnosti, projeví jen pramálo. Kromě toho je stříbro nejen drahé, ale i křehké, takže kabely z čistého stříbra se snadno lámou. Proto se většinou vezme kabel měděný a jen se postříbří; tím se však onen už tak mizivý efekt, jímž se vyznačuje stříbro, prakticky zlikviduje.
Logickým důsledkem toho všeho je, že se high-endové kabely nepoužívají ani v profesionálních zvukových studiích. Nasazení kabelu izolovaného teflonem, který obvykle používají profesionálové, samo o sobě nepřináší žádný rozdíl v kvalitě: teflon je značně odolný vůči ohni, a tak kabely obalené teflonem lépe odpovídají určitým požárním požadavkům než ty, které jsou obaleny obyčejnou umělou hmotou.

Byl pro vás článek přínosný?