Hlavní navigace

Spolehlivý a stylový fotoaparát

1. 12. 2006

Sdílet

Canon Ixus 850 IS fotoaparát se širokým ohniskem a velmi ostrou kresbou Modelová řada Canon Ixus vždy vynikala sp...


Canon Ixus 850 IS fotoaparát se širokým ohniskem a velmi ostrou kresbou


Modelová řada Canon Ixus vždy vynikala spíše zajímavým stylovým designem a snadným ovládáním než množstvím fotografických funkcí. Jenže nový sedmimegový Ixus 850 IS zažité zvyklosti poměrně razantně mění. Povedený design zůstává, ale přibyla řada vlastností, díky nimž by měli zpozornět i náročnější uživatelé, kteří většinou dávali před Ixusy přednost vybavenějším fotoaparátům.
V první řadě se jedná o stabilizátor obrazu. Zjevně jsou pryč časy, kdy byly stabilizací vybaveny zpravidla jen ultrazoomy, čili drahé a funkcemi nabité kompakty s velkým rozsahem ohniskových vzdáleností. V poslední době se stabilizátory objevují i v jednoduchých přístrojích s trojnásobným či čtyřnásobným zoomem. Průkopníky tohoto trendu byly značky Panasonic a Sony, nyní je tedy následuje i Canon a další se zřejmě objeví. Druhým velkým lákadlem, jímž se Ixus 850 liší od většiny svých konkurentů v této cenové kategorii, je širokoúhlý objektiv nejkratší ohnisko odpovídá 28 mm u klasického fotoaparátu, většina konkurence začíná asi na 35 mm. To je relativně velký rozdíl, který pro uživatele může hrát značnou roli. Kombinaci stabilizátoru a širokého ohniska lze totiž velmi dobře využít především na nejrůznějších večírcích, oslavách a vůbec při fotografování v interiéru, což je prostředí, ve kterém se stylové modely tohoto typu cítí jako ryby ve vodě.
Design je tradičně velmi povedený, kovový fotoaparát může být podobně jako jeho předchůdci i svérázným módním doplňkem. Ovládáním se 850 IS podobá ostatním kompaktním Canonům, většinu často používaných funkcí lze nastavit buď přímo tlačítky, nebo přes zkrácené menu vyvolané tlačítkem Func. Na rozdíl od mnoha jiných dnešních minikompaktů nechybí optický hledáček, s nímž se ale nepracuje vzhledem k jeho titěrným rozměrům zrovna pohodlně. Většina uživatelů patrně k tvorbě kompozice zvolí displej. Na něm lze zobrazit vodící linky dělící obraz na třetiny či upozornění na příliš dlouhý expoziční čas, bohužel ale nikoli základní expoziční hodnoty clonu a čas. Ty nemůžeme ani nijak ovlivnit, přístroj umožňuje jen automatické nastavení. V šeru uživatel ocení spolehlivé asistenční přisvícení a také možnost nastavit vysokou citlivost (až ISO 1 600), což se hodí při fotografování bez blesku.
Nejpříjemnějším překvapením je ale kvalita fotografií. S tak ostrou kresbou se u stylových kompaktů tak často nesetkáváme, tím méně v rozích snímku. Na velmi dobré zpracování barev jsme si u Canonu dávno zvykli, velice ale potěší nízká hladina šumu ISO 800 a 1 600 je samozřejmě dobré jen v nouzi, ale ISO 400 lze bez problémů používat, což rozhodně nebývá zvykem. Jen chromatické aberace na širokých ohniscích mohlo být méně, to je ale častý problém i mnohem dražších přístrojů.

Canon Ixus 850 IS

stabilizátor obrazu
široké ohnisko
velmi dobré snímky, ostrá kresba, málo šumu
povedený stylový design
spolehlivá práce v horším světle
chromatická aberace při širokém ohnisku
slabší funkční výbava
Cena vč. DPH: 12 190 Kč
K testu zapůjčila firma: Canon, www.canon.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku