Hlavní navigace

Sony Vaio VGN-BX195VP

1. 3. 2006

Sdílet

Nejlevnější notebooky Sony na našem trhu se za předvedený výkon stydět nemusí Přestože Intel již produkuje ...


Nejlevnější notebooky Sony na našem trhu se za předvedený výkon stydět nemusí


Přestože Intel již produkuje a výrobci implementují nové Centrino Duo či samostatné procesory Core Duo, v nejbližší době se budeme stále ještě setkávat s notebooky postavenými na Dothanech. Core Duo se prozatím objevuje pouze ve špičkových řadách jednotlivých značek. Pro běžné, cenově přijatelné řady je odstupující Sonoma jako dělaná. Jedním z takových modelů je toto Vaio BX195VP, které (v době testu) zároveň představuje nejlevnější notebook Sony na našem trhu.
Jde o model s klasickým 15" displejem o rozlišení 1 024 x 768 bodů s technologií X-Black. I přes rovnoměrné podsvícení je však patrné, že pod "X-Black sklem" se nachází levnější matice. Barevné podání totiž nese známky posunutí do červené. To samozřejmě neznamená, že se setkáte s displejem, kde jsou jedinými barvami tóny rudé spíše jej lze v případě bílé vyjádřit ne jako RGB 255, 255, 255 ale 255, 248, 248. V případě segmentu, do kterého tento notebook patří, však jde vlastně o "standardní" záležitost, nikoli o výjimku. Pro svoji třídu je tento displej odpovídající, pro každodenní práci naprosto postačující. Samozřejmě výkonově notebook dostačuje i pro úpravu fotografie (odstranění červených očí, hrubé zesvětlení apod.), ovšem upravit barevné vyvážení či nasycení je záležitostí pouhého odhadu. Pro kancelářské aplikace i sledování DVD filmů je notebook vyhovující setkali jsme se i s lepšími modely, ale dívat se na to lze. Degradující je totiž především šedá škála, kdy díky vysoké svítivosti při sledování tmavých scén u filmů působí přeexponovaně.
Výkonově je na tom tento model, osazený Pentiem M 740 (1,73 GHz) na čipsetu Intel 915GM s 512 MB RAM, GMA 900 se 128 MB sdílené paměti, 80GB pevným diskem a DVD?RW mechanikou, slušně. Celkové skóre v SYSmarku 2004 SE činí 142 bodů, to je více než dostatečné pro kancelářské i multimediální aplikace s výjimkou akčních her. I průměrná výdrž dvě a půl hodiny na baterie je v mezích našeho očekávání (nic převratného, ale ani žádná tragédie).
Mezi vybavením kromě klasické sestavy WLAN/LAN/modem, PCMCIA slot, trojice USB 2.0 portů, D-Sub konektor, MS/MS pro a SD čtečky, audiovstup/výstup nalezneme i čtečku otisků prstů pro zajištění bezpečnějšího, ale i snadnějšího přístupu do notebooku.
Vaio BX195VP se svými rozměry 336 x 284 x
x 36 mm a hmotnosti 2,9 kg není rozhodně žádným žihadlem, ale jde o vcelku solidně vyvážený univerzální notebook za přijatelnou cenu. Potřebujete-li stroj na práci nebo do školy, lze jej pro tyto příležitosti doporučit.

Sony Vaio VGN-BX195VP

vyváženost, výkon disku
displej
Cena vč. DPH: 36 900 Kč
K testu zapůjčila firma: Sony, www.sony.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku