Hlavní navigace

Smartphone nebo videokamera?

1. 12. 2006

Sdílet

Nokia N93 přerostlé véčko Společnost Nokia je leaderem na trhu s mobilními telefony a především smartphony z


Nokia N93 přerostlé véčko


Společnost Nokia je leaderem na trhu s mobilními telefony a především smartphony z řady Nseries vynikají množstvím nabízených funkcí i nablýskanou skořápkou, jež je při výběru nového přístroje stejně důležitá. Mobily nás provázejí na každém kroku a podobně jako kravata Hugo Boss nebo boty od Versace se podílejí na tvorbě image. Nokia N93, které jsme se tentokrát podívali na zoubek, je k dispozici v černé (Pearl Black) nebo šedostříbrné barvě (Aluminium Grey), ale vzhledem k takřka monstrózním rozměrům se hodí převážně do pánské tlapy. Ať zedničíte nebo si rádi hrajete ve značkovém obleku na šéfa, nové véčko z dalekého Finska vám bude slušet a zaručeně vzbudí pozornost: nikdo jej totiž nepřehlédne.
Velké rozměry (118 x 56 x 28 mm) a hmotnost (180 g) jsou jedním z mála nedostatků Nokie N93, ale po několik dnech ve společnosti tohoto mobilního telefonu nad nimi jen mávnete rukou. Do kapsy se vejde, jen vám vykouzlí větší bouli na místě, kde by z fyziologického hlediska neměla co dělat ani u mužské části populace. Tento mobil vás ovšem záhy "dostane" a jakmile se s ním blíže seznámíte, už jej nedáte z ruky. Hned na začátku jistě prozkoumáte konstrukci, jež se podobá staršímu modelu N90, ale jinak je zcela unikátní. Hlavní displej můžete odklopit jako u obyčejného véčka, ale vrchní část je k tělu přístroje přichycena kloubem na pravé straně, díky němuž je možné displej na široko odklápět i otáčet. Z obyčejného mobilního telefonu tak jednoduše vykouzlíte digitální fotoaparát, videokameru nebo internetový prohlížeč, u něhož oceníte možnost zobrazení na šířku. Tato specialita si ale vybírá daň v podobě volnějšího kloubu a pohyblivější vrchní části telefonu, jež na spodek zcela nenasedá.
Vzhledem ke zmiňované velikosti přístroje jsou funkční tlačítka i samotné klávesy rozměrnější i vystouplejší než obvykle, a telefon se tak velmi pohodlně ovládá. Při manipulaci s vestavěným fotoaparátem využijete ovládací prvky umístěné na pravém boku. V kloubní části se nachází spoušť a kruhový posuvník pro nastavení až trojnásobného optického zoomu. Dále následuje směrový kříž s potvrzovacím tlačítkem, klávesa pro volbu foto/video režimu a aktivační tlačítko přisvětlovací diody. Během fotografování a při ovládání telefonu s na široko položeným displejem oceníte i dvě klávesy, jež se nacházejí nad displejem telefonu a suplují tradiční pravé a levé funkční tlačítko. Digitální fotoaparát Nokia N93 se chlubí rozlišením 3,2 Mpx a objektivem Carl-Zeiss Vario-Tessar, kromě optického zoomu nabízí v tomto ohledu stejné vyžití jako podstatně menší a levnější model N73. Videozáznam je natáčen v rozlišení 640 x 480 pixelů (VGA) při rychlosti 30 snímků za sekundu a vypadá velmi pěkně. Rovněž pořízené fotografie nejsou k zahození, lze provádět širokou škálu nastavení a samozřejmostí jsou rovněž úpravy již pořízených snímků.
Vzhledem k podpoře technologie Mass Storage (propojení s PC pomocí USB kabelu, Bluetooth nebo infraportu), integrovanému hudebnímu přehrávači (doporučujeme pořídit vlastní sluchátka) a kvalitnímu digitálnímu fotoaparátu trochu zamrzí, že vestavěná paměť telefonu se nepřehoupla přes 50 MB a miniSD karta dodávaná v balení má kapacitu pouhých 128 MB. Pochválit však musíme hlavní QVGA displej s úhlopříčkou 2,4 palce a rozlišením 240 x 320 pixelů (262 tisíc barev), který je doplněný vnějším okénkem s rozlišením 128 x 36 obrazových bodů (65 tisíc barev), zobrazujícím ty nejdůležitější informace. Nokia N93 je chytrý telefon se vším všudy, běží na operačním systému Symbian 9.1 a všem prací posedlým uživatelům poslouží jako malá mobilní kancelář. Přístroj se kamarádí s třípásmovým GSM, EDGE, GPRS, UMTS nebo Wi-Fi a může tak zaujmout i možností rychlého přenosu dat. E-mailový klient podporuje protokoly SMTP, POP3 a IMAP4, nechybí tradiční organizér nebo kalendář, za zmínku stojí i prohlížeč Adobe PDF nebo aplikace Quickoffice, jež si poradí s formáty Word a Excel. U mobilních telefonů Nokia jsme si v poslední době zvykli na deaktivaci prediktivního slovníku T9, který stále používá české znaky a nemilosrdně tak zkracuje SMS zprávy.
Než se rozhodnete pro koupi Nokie N93, měli byste rovněž počítat s častým nabíjením. Jestliže hodláte hojně využívat nabízené multimediální funkce, nevyhnete se takřka každodennímu doplňování elektrické energie, což není zrovna ideální. Pokud se však budete trochu mírnit, dobijete vašeho nového mazlíčka zhruba jednou za dva až tři dny. Jen škoda té ceny, která mohla být klidně o pár tisíc nižší. Ale to už je úděl luxusních smartphonů.

Nokia N93

podpora Wi-Fi a UMTS
velký, kvalitní displej
unikátní konstrukce
kvalita videozáznamu
velké rozměry a hmotnost
vysoká cena
malá paměťová karta v balení
Cena vč. DPH: 21 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Nokia, obchod.nokia.cz

Byl pro vás článek přínosný?