Hlavní navigace

Sledování televize na PC

1. 4. 2006

Sdílet

Satelit, analogové nebo digitální vysílání? Pro PC žádný problém.(CD) Televizní programy můžete přijímat př...


Satelit, analogové nebo digitální vysílání? Pro PC žádný problém.(CD)
Televizní programy můžete přijímat přes osobní počítač. S televizní kartou proměníte svoje PC v komfortní videopřehrávač. Televizní karta udělá z vašeho počítače televizor špičkové třídy. Počítač vám totiž umožní dělat takové věci, které přístroj ve vašem obýváku nedokáže například sledovat televizi v posunutém čase nebo si pohodlně naprogramovat nahrávání TV pořadů kliknutím myši.


Než to ale všechno budete moci spustit, je třeba, abyste vlastnili příslušný hardware a stáhli si potřebný software.

1 Vybavení potřebné pro televizní PC

Pokud si přejete na počítači pouze přijímat televizní signál a pak jej sledovat na monitoru nebo na obrazovce připojeného televizoru, bude vám stačit počítač s procesorem Pentium III 1 GHz. Požadavky na systém ovšem vzrostou, pokud by vám počítač měl sloužit i jako multimediální televizní centrum.
Procesor: Měl by váš počítač fungovat i jako videopřehrávač, který nahrává televizní vysílání? V tom případě by měl mít procesor (CPU) přinejmenším 1,5 GHz. Stejný výkon lze doporučit, chcete-li sledovat filmy v posunutém čase (viz bod číslo 4). Abyste mohli záznam komprimovat do formátu Divx nebo XviD, budete potřebovat procesor s výkonem nejméně 2 GHz. V případě, že byste se chtěli dívat na film a zároveň nahrávat nějaký jiný pořad, doporučujeme procesor s frekvencí 2,5 GHz a výše.
Pevný disk: Pokud si chcete vytvořit svoji malou filmotéku, měli byste mít k dispozici alespoň 80 GB volného místa na disku. Hodinový pořad ve formátu MPEG 2 totiž zabere 2 GB.
RAM: Váš systém by měl být vybaven alespoň 256 MB pamětí RAM. Při menší operační paměti se budou Windows XP trvale potýkat s nedostatkem paměti, běh systému bude pomalý a na provoz televizní karty nezbude dost systémových prostředků. Ceny pamětí jsou dnes velmi nízké, při instalaci televizní karty proto nešetřete a pracujte s počítačem, který má alespoň 512 MB RAM. Při nižší kapacitě se bude obraz zpožďovat a zadrhávat.
Grafická karta: Aby byla kvalita obrazu vyhovující, postačí model s pamětí 64 MB. Dnešní televizní karty zpravidla vyžadují multimediální grafické rozhraní DirectX 9.0c od Microsoftu. Jakou variantu DirectX máte nainstalovanou, poznáte (ve Windows XP) takto: klikněte na tlačítko Start, dále na položku Spustit, do dialogového okénka napište dxdiag. Objeví se nástroj pro diagnostiku rozhraní DirectX. V první záložce Systém je ve spodní části uvedena verze rozhraní DirectX. Pokud je nižší než verze 9.0c, můžete provést bezplatnou aktualizaci (pro Windows 2000 a XP naleznete sekci download na stránkách výrobce operačního systému Windows, přibližná velikost je 32 MB). Chcete-li svůj počítač propojit s televizí, budete nezbytně potřebovat i možnost připojit DVI nebo mít konektor S-video.
Zvuková karta: Obraz beze zvuku to je nemyslitelné. Standardní zvuková karta by pro reprodukci zvuků měla stačit. Abyste ji však připojili k reproduktorové soustavě 5.1 či 7.1, musí mít příslušné výstupy.
Vypalovačka DVD: Určitě si nahrajete filmy, které byste rádi archivovali delší dobu. Aby nezabíraly místo na pevném disku, měli byste mít možnost uložit si je na DVD.

2 Příjem televize přes satelit, kabel nebo anténu

Teprve televizní karta změní váš počítač v televizor. TV karta přijímá přes vstupní konektor přijímá vysokofrekvenční signál ze satelitu, antény či kabelové sítě a v integrovaném televizním tuneru jej zpracuje tak, aby se mohl zobrazit na monitoru. Někdy může být televizní tuner již zabudovaný ve vašem počítači. Může být integrován v grafické kartě nebo může tvořit samostatnou komponentu.
Podle druhu televizního příjmu potřebujete buď analogovou, nebo digitální televizní kartu, která musí navíc vyhovovat vašemu televiznímu příjmu (satelit, kabel, nebo anténa). Kdo má satelitní talíř, potřebuje kartu DVB-S (Digital Video Broadcasting pro satelit), jako například AVER TV-DVB-S (www.levi.cz, cena přibližně 2 340 Kč vč. DPH).
Karty DVB-S vyžadují digitální LNB (Low Noise Block Converter). Ten je umístěn ve středu satelitního talíře a tvoří vlastní přijímací anténu. Pokud máte ještě starý analogový konvertor LNB, budete jej muset nahradit digitální variantou (základní verze lze pořídit přibližně za 600-1 000 Kč včetně DPH, například na www.elektrosat.cz).
Máte kabelovou televizi? Poskytovatelé kabelového připojení dodávají jak analogový, tak digitální signál. Informujte se u svého poskytovatele, která varianta převažuje. Jestliže ta analogová, kupte si pro kabelový příjem analogovou TV kartu třeba TV ATI Sapphire Theatrix 550 (www.alzasoft.cz, orientační cena 2 300 Kč vč. DPH). Pokud máte zájem o příjem digitálního vysílání, sáhněte po kartě typu DVB-C, jakou je například TechniSat DVB-C CableStar 2 PCI (www.hifishop.cz, orientační cena 2 650 Kč vč. DPH).
Ti, kteří chytají analogový signál, budou potřebovat analogovou televizní kartu. Možná ale žijete v té oblasti ČR, která již přijímá digitální televizní vysílání. V takovém případě je nejvhodnější karta DVB-T (terestriální). Jako vhodný DVB-T box pro USB může posloužit kupříkladu Pinnacle PCTV 60e (www.czechcomputer.cz; orientační cena 2 060 Kč vč. DPH). České regiony, pokryté digitální terestriální televizí, najdete na adrese www.digitalnitelevize.cz.
Chytáte ještě analogový signál přes anténu, který má být ovšem v nejbližší době nahrazen digitálním DVB-T? Pak byste si mohli koupit hybridní kartu, třeba WindTV-HVR-1100 od firmy Hauppauge (www.nakupni-dum.cz; orientační cena 2 660 Kč. Vč. DPH ).
Zajímají vás ceny DVB-S a DVB-T karet, satelitní techniky a příslušenství? Chcete-li nakupovat z pohodlného křesla svého domova, podívejte se na internetové stránky www. isat.cz.

3 Televizní karta: PCI nebo USB

Existují různé varianty televizních karet: zásuvná karta PCI, PC-Card nebo USB. Řešení na bázi pevně zabudovaného PCI zpravidla bývají o něco výhodnější než externí varianty. Větší flexibilitu vám poskytne externí televizní karta s komunikačním rozhraním USB, neboť ji můžete připojit k různým osobním počítačům. Dbejte ovšem na to, aby podporovala vysokorychlostní rozhraní USB 2.0. Majitelé notebooku mohou získat televizní kartu na bázi technologie PC-Card, třeba Avermedia Aver TV Hybrid+FM (www.levi.cz; orientační cena 2 760 Kč vč. DPH).

4 Dvojitý TV tuner pro dva souběžné filmy

Dva zajímavé pořady běží současně a vy nechcete, aby vám jeden z nich utekl. Tento problém vyřeší dva oddělené tunery v počítači: na jednom běží třeba sportovní zpravodajství, zatímco přes druhý se nahrává na pevný disk třeba váš oblíbený thriller. Ideální je použít televizní kartu se dvěma integrovanými tunery tím předejdete případným kolizím ovladače a softwaru, k nimž někdy mezi dvojicí různých televizních tunerů v jednom PC může dojít. Teoreticky sice lze instalovat dvě různé televizní karty do jednoho počítače, nicméně než karty zakoupíte, měli byste se u příslušného výrobce zeptat, zda ovladače přístrojů takový režim umožňují.
Pozor! Pro příjem dvou televizních signálů současně nevolte hybridní kartu (viz bod číslo 2). Ty neumožňují přijímat dva signály současně, uživatel může pouze zvolit, zda bude příjem probíhat v analogovém nebo digitálním režimu.

5 Propojení televizního přijímače s osobním počítačem

Vybalili jste televizní kartu. Abyste dostali televizní program do vašeho počítače a na monitor, musíte propojit vstupní konektory televizní karty s příslušným anténním rozhraním (viz schéma). Mnohé televizní antény nabízejí rovněž podporu pro příjem rozhlasového signálu. Výrobci zpravidla spolu s kartou dodávají potřebné kabely, včetně odpovídajících konektorů.
Pro satelitní talíř budete potřebovat satelitní kabel. Poznáte ho podle konektoru se šroubovým závitem. Tím propojíte satelitní vstupní zdířku televizní karty se satelitním výstupem anténní zásuvky. Přijímáte televizní signál přes anténu nebo kabel? Pak zastrčte koaxiální konektor do vstupní zdířky televizní karty je to zdířka označená TV. Opačný konec přijde do televizní zdířky anténní zásuvky. Pokud by vaše televizní karta měla rovněž vstup pro rádio, zastrčte do něho konektor, který nemá uprostřed otvor, druhý konec zapojte do anténní zdířky označené Radio. Některé televizní karty mohou být dodány s radiovou anténou, která se připojuje pomocí konektoru jack. Anténa je v takovém případě součástí dodávky. Abyste si mohli užívat televizní programy, musíte ještě nainstalovat ovladače a software televizní karty, který se dodává s ní.

6 Televize na velké obrazovce

Jediná nepříjemná okolnost televize na PC: obraz monitoru se samozřejmě nedá srovnat s televizorem, který má plochou obrazovku s úhlopříčkou 100 cm. Reproduktory připojené k počítači rovněž často nenabízejí zvuk srovnatelný s Hi-Fi prostorovou sestavou 5.1. Jak tedy dostanete televizní vysílání, případně video nebo fotografie z vaší dovolené na velkou obrazovku takového televizoru? Proměňte svůj počítač v multimediální centrum a propojte jej se svým domácím kinem. Televizní karta vám tu však příliš nepomůže, vždyť je určena pouze pro příjem televizního signálu. Nicméně většina současných grafických karet nabízí výstup pro video (viz manuál). Abyste docílili optimálního obrazu videa, musíte při zapojování kabelů postupovat uvážlivě. Způsob, jak nejlépe připojit váš počítač k televizoru, bude zcela záviset na tom, jakými výstupy pro video je vaše grafická karta vybavena a jaké vstupy pro video obsahuje vaše televize. Přenos videosignálu lze totiž zprostředkovat různými postupy, které ovšem poskytují odlišnou kvalitu.

7 Analogové výstupy pro video: FBAS, Y/C a RGB

FBAS neboli kompozitní video je nejběžnější metoda přenosu signálu, poskytuje však nejnižší kvalitu obrazu. U FBAS se jasový signál Y (jas) a barvonosný signál C (chrominance) přenáší spolu se synchronizačním signálem společně jediným vodičem, což zhoršuje kvalitu obrazu. Televizní signál vychází buď ze žlutého souosého linkového konektoru Cinch, nebo z konektoru Scart.
Výstup RGB jde o zkratku vytvořenou ze tří počátečních písmen názvů barev: Red, Green, Blue (červená, zelená a modrá viz vyobrazení) je nejlepší analogovou metodou, jak dostat videozáznamy z počítače na televizní obrazovku. Signály tří základních barev obrazovky červené, zelené a modré jsou přitom vedeny trojicí oddělených vodičů. V nejvyšším standardu se přenáší informace dokonce pěticí kabelů. Tři slouží pro přenos složek R, G, B a další dva vodiče nesou informace o horizontální a vertikální synchronizaci. V takovém zapojení se již nevyužívají standardní zdířky RCA (cinche), ale profesionální konektory BNC.
Ale pozor přípojka YUV pro některé typy DVD přehrávačů se rovněž skládá z pěti souosých linkových konektorů RCA nebo zdířek BNC, takže hrozí, že je snadno zaměníte. Dávejte proto dobrý pozor na popis zdířek! V případě RGB jsou to pouze písmena "R", "G" a "B".

8 Přípojka Scart: standard pro analogovou televizi

U televizoru je nejběžnějším způsobem připojení zdířka Euro-AV nebo Scart. Nejde přitom o přenos, nýbrž o způsob připojení. Scart totiž přenáší více analogových audiosignálů i videosignálů a rovněž další spínací signály (přepínání, řídící signály a podobně). Přes připojení Scart lze přenášet signály FBAS (kompozitní video), S-video nebo signál RGB. Přitom je nutné zdůraznit právě slůvko "nebo", protože můžeme použít vždy jen jeden z uvedených druhů signálu. Pokud je to možné, je vždy nejvýhodnější využívat přenos typu RGB.
Existují plně nebo částečně zapojené kabely Scart, které se navenek nijak neliší. Částečně zapojené kabely nepřenášejí signály S-videa ani RGB. Když s jejich pomocí propojíte osobní počítač s televizorem, spatříte na obrazovce např. černobílý obraz, protože barevný signál nebude připojený, popřípadě kvalita obrazu nebude tak vysoká jako v případě, že byste využili kabel s podporou standardu RGB.
Zatím je jen několik málo televizorů vybaveno automatickým rozpoznáváním signálu. Proto svůj televizor musíte pomocí ovládacího menu nastavit na videosignál, přicházející z osobního počítače. Přístroj bývá standardně přednastaven na signál kompozitního videa tedy ten nejhorší možný.
Chcete-li tedy přenášet S-video, musíte na vašem televizoru (s pomocí menu) přednastavit přijímaný vstup z kompozitního videa na standard S-video to proto, že televizor snímá videosignály z jiných pinů konektoru Scart. Naproti tomu u RGB existuje spínací napětí, které by televizor měl detekovat a případně by se měl sám automaticky přepnout na zjištěný signál RGB.

9 Analogové kabelové propojení PC s televizorem

Nejjednodušší je, když je váš osobní počítač vybaven Scartem pak televizor a PC propojíte jediným (pokud možno plně zapojeným) kabelem Scart (viz bod číslo 8), neboť přes Scart se přenáší jak obraz, tak zvuk.
V naší republice však na počítači konektor Scart naleznete velmi zřídka. V takovém případě propojíte žlutý koaxiální linkový konektor (RCA) grafické karty se vstupem pro kompozitní video umístěným na televizoru. Prakticky na všech grafických kartách se dnes již vyskytuje kulatý konektor. Abyste získali rozhraní RCA, musíte použít redukci (je příslušenstvím grafické karty). Ještě lepším řešením je však propojení výstupu z grafické karty v podobě standardu S-Video s kompatibilním vstupem na televizoru. O kvalitu zvuku se budete zajímat až později (viz body číslo 11 a 12).
Moderní televizory kromě toho nabízejí další vstupy pro video. Například přípojku pro VGA (známou ve světě počítačů), která je v podstatě přípojkou RGB s větší šířkou pásma videa. Díky tomu lze některé televizory používat i jako VGA monitory k počítači.
Rada: Pokud by váš televizní přístroj obsahoval pouze přípojku typu Scart, nebyl by vybaven žádným konektorem pro kompozitní video nebo pro S-video a neměl by ani vstup pro samostatné zvukové signály, budete potřebovat redukci ze standardu RCA (kompozitní video) nebo z S-video na konektor typu Scart. Taková redukce spojuje konektory pro Cinch video, audio a případně S-video se zástrčkou Scart. Je k dostání v každém obchodě s televizory a stojí cca 150 až 250 Kč.

10 Digitální kabelové propojení PC s televizorem

Zábavní elektronika je stále častěji digitální a platí to i pro současné obrazovky. Ty mají již běžně digitální vstupy jako DVI nebo HDMI. Pokud má vaše grafická karta příslušné výstupy, budete moci sledovat svůj oblíbený pořad v ještě lepší kvalitě.
DVI: Digital Visual Interface bylo první digitální rozhraní. Filmový průmysl ale prosadil, že na videodata se dá prostřednictvím DVI dívat jen tehdy, jestliže přístroje s nimi spojené mají implementovanou ochranu proti kopírování HDCP (High Bandwidth Digital Content Protection). Standardní DVI, které se nachází např. u grafických karet, nedokáže přenášet zvukové kanály.
HDMI: High Definition Multimedia Interface je následníkem technologie DVI. Jde přitom o vůbec první plně digitální rozhraní pro multimediální aplikace. Na rozdíl od DVI se u HDMI počítá i s přenosem prostorového zvuku. Kanálem HDMI s šířkou pásma do 5 GBit/s se dají transportovat všechny dnes známé formáty videa a audia digitálně a navíc ve špičkové kvalitě. HDMI je zpětně kompatibilní s DVI a má zabudovanou ochranu kopírování HDCP.

11 Silnější zvuk zajistí jen správné propojení

Jestliže svůj osobní počítač a televizor propojujete pomocí kompozitního videa, S-videa, RGB nebo DVI, musíte dát pozor na to, aby se do televizoru, stereo aparatury či do reproduktorů pro prostorové ozvučení dostal i zvuk. Jmenovaná videorozhraní totiž nepřenášejí zvukový signál. Pokud by se měl přenést pouze stereofonní zvukový signál, budete potřebovat kabel zakončený dvojicí konektorů RCA (Cinch) a jednou zástrčkou typu jack 3,5 mm (sluchátkový konektor), kterou zasunete do příslušných výstupů zvukové karty. Dvě zástrčky cinch na opačném konci přijdou do vstupních zdířek audia na televizoru nebo recieveru.
Je možné, že vaše zvuková karta nabízí výstupy pro prostorové ozvučení 5.1 a vy byste k ní rádi připojili 5.1 reproduktorovou sestavu. V takovém případě propojte digitální výstup (nejčastěji RCA nebo optický výstup) pro audio na vaší zvukové kartě vhodným kabelem s příslušným vstupem na vašem zařízení pro prostorové ozvučení, nebo rovnou připojte vhodné reproduktory se zesilovačem a vstupem pro prostorový zvuk. Prostorový zvuk je možné připojovat i analogově, a to standardem Pro Logic. Samotný přenos se realizuje pomocí dvojice vodičů zakončených většinou standardem RCA.

12 S/P-DIF dokonalý televizní zvuk

Lepší zvuk než u analogového přenosu získáte, pokud vaše Surround zařízení i vaše zvuková karta obsahuje koaxiální (viz obrázek vlevo nahoře, zelený rámeček) nebo optickou digitální přípojku S/P-DIF (viz červený rámeček). Máte-li možnost výběru, sáhněte raději po optické digitální přípojce, zvuk pak zní lépe. K tomu je třeba, abyste propojili výstup S/P-DIF na zvukové kartě s příslušným vstupem zařízení Surround.

13 Televize se neobejde bez správného softwaru

Pokud je televizní karta zasunuta do počítače poprvé, měl by operační systém sám nalézt nový hardware a nainstalovat potřebné ovladače z vloženého instalačního CD. Přitom se někdy nahraje i televizní software. V některých případech je však lepší automatickou instalaci karty ručně zastavit a spustit instalaci přímo z CD. Pak je jisté, že se nahrají nejen ovladače TV tuneru, ale i doprovodný software, případně další příslušenství. Televizní karta toho totiž sama o sobě mnoho nedokáže. Správu dat, jako například frekvence a kanály, realizuje televizní software. Výrobci dodávají své televizní karty rovnou s příslušnou aplikací. Většinou ji modifikují tak, aby fungovala pouze ve spojení s touto konkrétní kartou.
Pokud máte multimediální PC a jako systém používáte speciální Windows XP Media Center Edition, můžete do něj integrovat až dva televizní tunery (ovladače, řídicí programy) a můžete je pak ovládat přes Media Center místo toho, abyste je ovládali vaším televizním softwarem. Podle naší zkušenosti ale nabízí televizní software výrobce zpravidla více možností nastavení.

14 Zvolte správný televizní standard: PAL

Úspěšně jste dokončili instalaci hardwaru. Nyní vidíte svou televizní kartu ve správci zařízení (dostanete se tam přes položky Ovládací panely, Systém, Hardware) v části Řadiče zvuku, videa a herní zařízení. Můžete spustit televizní software a připravit se na příjem televizního signálu. Televizní vysílače ve světě pracují pod různými standardy. V naší republice se pro analogový přenos používá systému PAL (Phase Alternating Line). Většinou se váš televizní software ptá na příslušný standard videa. Zde zadejte PAL. Občas stačí, když z nabídky zemí vyberete Česká republika. Novější karty se správným nastavením problémy nemají a ladění TV programů probíhá bez problémů, ovladače starších výrobků ovšem někdy nepracují správně. V inicializačním souboru jsou totiž asijskými výrobci k parametru Česká republika chybně přiřazeny předvolby pro jiné vysílací normy. Setkáte-li se s takovým problémem (televizní kanály nelze naladit, rozchází se zvuk s obrazem atd.), zkuste software přeinstalovat a při výběru z nabídky zemí zadejte jinou oblast. V mnoha případech pomáhá volba Anglie, Švýcarsko nebo Polsko.

15 Automatické ladění televizních programů

Pokud spouštíte svůj televizní software poprvé, měl by automaticky vyhledat dostupné kanály. Pokud tomu tak není, aktivujte místo automatiky manuální ladění. Příslušnou volbu najdete u většiny televizních softwarů v menu Nastavení.
Před použitím nového hardwaru byste se měli seznámit s návodem k použití, dodávaným jak v papírové podobě, tak v elektronickém souboru (TXT, DOC, PDF, HTML nebo HLP). Vše by mělo fungovat na první pokus samozřejmě za předpokladu, že jste správně nastavili zdroj televizního vysílání kabel, anténa, satelit).
Po položce, která je v menu nazvaná Nastavit seznamy programů, konečně přijde dotaz Vyhledat další služby, spustit vyhledávání. Když ho potvrdíte, začne Media Center Edition vyhledávat vysílače. Po určité době se dostaví výsledek v podobě seznamu nalezených vysílačů, které můžete uložit do paměti aplikace

16 Třídění kanálů a jejich přesuny

Televizní software uvádí vysílače za sebou podle jejich frekvencí. Televizní stanice tak mohou být logicky "přeházené". Kdo chce, může pořadí změnit. Většinou najdete seznam kanálů v menu nazvaném Nastavení nebo Možnosti. Ve Windows Media Center Edition aktivujte TV, TV program, Změnit pořadí kanálů. Na tom, jak máte nakonfigurovaný systém MCE, závisí pak i to, zda se seznam vysílačů objeví také pod položkou menu Zpracovat kanály.
Přesouvání a prohazování kanálů se liší téměř u každého výrobku, proto je náš článek nemůže v plné míře uvést. I tentokrát platí, že podrobný postup změn pořadí kanálů, vymazání některého z nich nebo doplnění kanálu pomocí manuální volby je popsán v příručce uživatele.5 0140/VAC o

Televize na PC: nejlepší sestavy

Chcete si koupit počítač a používat jej především jako televizor a multimediální centrálu? Abychom vám usnadnili výběr, představíme vám řadu zajímavých kandidátů.

Mobilní

Chcete mít televizi všude s sebou? Pak pro vás přichází v úvahu pouze notebook. Několik modelů je již uzpůsobeno Kodér MPEG:
V digitální televizi se obraz před vysíláním komprimuje a dostane se k vám již jako datový tok v MPEG 2. Kdo přijímá digitální televizní signál, nepotřebuje na sledování filmů tedy kartu s kodérem MPEG. Naproti tomu chytáte-li analogový televizní signál, musí ho váš systém nejprve převést do digitálního formátu (nejčastěji MPEG nebo MPEG2), aby s ním mohl dále pracovat.
Existují dva druhy kódování do MPEG: hardwarové nebo softwarové. Má-li váš počítač taktovací rychlost nižší než 1 GHz, použijte hardwarový kodér. Je to čip umístěný na televizní kartě a převádí analogová filmová data. K procesoru jdou již zcela připravená data v MPEG.
Pokud ovšem sáhnete po softwarovém kodéru, musí procesor vašeho počítače převádět analogová data v reálném čase do formátu MPEG a to představuje velké zatížení pro procesor.a vybaveno tak, aby mohly přijímat (většinou analogový nebo DVB-T) televizní signál. K takovým produktům se řadí například Asus W2V s analogovým tunerem DVB-T (notebook prodává např. společnost Levi International, www.levi.cz, orientační cena 79 800 Kč vč. DPH). U svého notebooku si musíte všímat nejen toho, jakým výkonem disponuje jeho procesor (s frekvencí 1,6 GHz by mobilní procesor už měl pracovat bez problémů), ale i toho, jak dlouhý provoz zajistí jeho baterie.

Zdarma: televizní software pro vaši kartu

Získali jste použitou televizní kartu bez příslušného TV softwaru? Pak pro vás máme radu: nainstalujte si Freeware Media Portal (http://mediaportal.sourceforge.net, 12 MB). Ten podporuje mnoho televizních karet, jejichž přesný seznam najdete na webové stránce programu. Media Portal běží pod Windows 2000 a XP a předpokládá, že máte aktuální balíky služeb (Service Packs) od Microsoftu (www.microsoft.cz). Rovněž budete potřebovat .NET Framework 1.1, Direct X 9.0c a stejně tak Media Player 9 nebo 10. Media Portal není jen televizní software, nýbrž představuje celé mediální centrum se službami pro nahrávání pořadů, se softwarem pro přehrávání DVD a prohlížením fotografií. Kdo chce, může díky tomuto multifunkčnímu systému sledovat i zpravodajství z internetu.

Tichý

Těžko hovořit o multimediálním zážitku, když pevný disk hlučí a větráky bzučí. Provozní hluk by měl dosahovat nanejvýš 30 dB(A). Kdo chce mít absolutní ticho, může se podívat po speciálních počítačích, které jsou navrženy bez jakýchkoliv aktivních chladicích ventilátorů. Mezi ně patří například E2 Media Center Edition od firmy Hush (www.hushtechnologies.net). Provozní hluk činí podle Hushe pouze cca 20 dB(A).

Elegantní

Osobní počítač v obýváku musí mít pěkný vzhled, ideální je, aby nezabíral mnoho místa. Vhodným řešením může být tzv. Barebone. Snadno ovladatelná krychle v elegantní stříbřitě metalické barvě nebo v břidlicově zabarveném pouzdře dobře ladí se vzhledem televizoru či stereo věže. Nabídka Barebonů stále roste, takže si každý vybere podle svého vkusu a finančních možností. O počítačích typu Barebone se můžete pravidelně dočíst i na stránkách našeho časopisu.

Extravagantní

Skuteční televizní nadšenci mohou sáhnout po osobním počítači s integrovaným monitorem. Při programování televize šetříte velkou obrazovku. Kupříkladu Moviestation Pro má v pouzdru zabudovaný sedmipalcový dotykový displej (s úhlopříčkou 18 cm a rozlišením XGA). Systém je nastaven na nejvyšší kvalitu obrazu a zvuku, přitom zvládá všechny počítačové úkony. Dodává se s Windows Media Center Edition 2005. Na výstupech pro video nabízí kromě jiného DVI-D, HDMI přes adaptér, VGA, RGBHV, YUV a S-video. Je opatřen různými vstupy pro video (S-video a RCA kompozitní video).

Byl pro vás článek přínosný?