Hlavní navigace

Siemens inovuje

1. 2. 1999

Sdílet

Již počátkem roku oznámil německý Siemens hned několik novinek. První se týká renesance mainframu BS2000, kterýž...


Již počátkem roku oznámil německý Siemens hned několik novinek. První se týká renesance mainframu BS2000, kterýžto během jara obdrží nové modely, dále vzniká na stejné architektuře založený Enterprice Data Server (speciální stroj pro SAP R3). Další skupinou jsou síťové stanice založené na Win NT Terminal Serveru s použitím Meta Frame - modely Net T100 a T200 s operačním systémem Linux, resp. Win CE. Třetí oblast novinek je segment zabezpečení, kde Siemens nabízí ucelený konc ept založený na čipových kartách a biometrické identifikaci.


Aliance za standard I/O

Čtyři přední světové společnosti - Compaq, HP, IBM a Adaptec -- oznámily, že společně vytvořily otevřenou alianci, jejímž cílem je definovat další vývoj a implementaci technologií vstupu/výstupu -- nazývanou Future I/O. Aliance vytvoří nový standard I/O, který bude maximalizovat objemy datových přenosů mezi výkonnými servery a periferiemi. Obrovský společný podíl firem Compaq, HP a IBM na trhu serverů je velmi význa mnou zárukou otevřenosti a široké podpory vzniknuvších standardů.


Unisys na 450

Unisys uvedl nový čtyřprocesorový server, založený na Pentiu II Xeon na 450 MHz. Jedná se o jejich nejrychlejší NT server založený na Intelu. Zajímavá je i cena v transakci, kdy podle testů TPC-C stojí 23,7 dolarů.


DELL školám

Společnost Dell nabízí školám výhodné podmínky při budování síťových počítačových učeben. Za cenu serveru PowerEge 2300 dostanou školy tento server, deset síťových stanic Dell a kompletní síťovou instalaci, včetně softwarového vybavení.


Packard se odráží ode dna

Loňský rok společnost Hewlett-Packard skončila s obratem ještě o trochu nižším než v roce předchozím (jako jedna z mála velkých společností ji v Čechách zveřejňuje). Podle vyjádření ředitele Kaláška však již závěr roku a objem současných objednávek ukazují na symbolické odražení ode dna a opětovný růst. Světově i u nás činí více jak 80 % obratu společnosti počítačová divize. Celosvětově HP zaznamenal 10% růst a obrat 47 mld. USD.


VISA a 2000

Asociace Visa International se začala otázkou připravenosti na rok 2000 zabývat již v roce 1994 a v rámci tohoto procesu omezila vydávání karet s platností přes rok 2000. Postupně se od bank a obchodníků požadovalo, aby ověřili, zda všechny terminály pro finanční transakce a cesty zpracování dat jsou schopné zpracovat karty s platností přesahující rok 2000. K 1. říjnu 1997 splnilo tyto požadavky v celosvětovém měřítku 99% systémů, takže tato omezení bylo možné zrušit a vydavatelům bylo povoleno vydávat platební karty, jejichž platnost vyprší po 31. prosinci 1999.


Adaptec nejlevnější

Distributor společnosti Adaptec, Servodata, oznámil uvedení nových SCSI řadičů AHA-2930, které jsou určeny pro osobní počítače s menšími nároky, ale s požadavkem na nízkou cenu. Je to určitý posun, protože Adaptec zatím mířil na náročnější uživatele -- pracovní stanice a servery. Následně byl uveden řadič 2904CD v ceně 1 500 Kč pro připojení SCSI CD-R/RW mechanik, opět pro domácí a méně náročné uživatele



HP je jubilejní

Řekli byste, že inkoustové tiskárny Hewlett-Packard jsou na světě již deset let? Za tuto dobu si vydobyly své místo v přízni uživatelů, což vedlo k tomu, že se jich prodalo 68 milionů kusů. Tento rok je další kulaté výročí, a to šedesát let od založení HP a dvacet let oficiálního zastoupení v Čechách. Už jste o tom určitě slyšeli, loni dostala HP cenu ČR za jakost.


PC to má dobré

Podle průzkumu provedeného v Británii na podzim loňského roku přijímají obyvatelé PC velice pozitivně: 90 % dotazovaných je přesvědčeno, že počítače dnes patří k běžné výbavě domácností jako televizní přijímač, 82 % lidí se domnívá, že dnešní děti budou mít pravděpodobně více znalostí díky možnostem vzdělávání za pomoci počítače, a více než šest z deseti uživatelů přitahuje Internet a 44 % jej již používá k vyhledávání informací. Jako hlavní příčiny vzrůstu popularity a akceptování domácích PC uvádějí respondenti snadnost používání (36 %) a pomoc při vzdělávání dětí (34 %).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku