Hlavní navigace

Překvapení od Code Gear

1. 2. 2007

Sdílet

Borland JBuilder 2007: Radikální řez V závěru roku 2006 představila firma Code Gear dceřinná společnost Borl...



Borland JBuilder 2007: Radikální řez


V závěru roku 2006 představila firma Code Gear dceřinná společnost Borlandu novou verzi JBuilderu, vývojového nástroje pro Javu. Přitom přichystala svým příznivcům překvapení: opustila své tradiční vývojové prostředí a postavila nový JBuilder nad volně dostupným prostředím Eclipse. Podívejme se ve stručnosti, jak ho vidí uživatel, který byl zvyklý na předchozí verze.

Edice

Borland JBuilder je v době, kdy tento článek píši tedy v polovině prosince 2006 dostupný v edicích Developer, Professional a Enterprise. Ve všech edicích najdeme prostředí Eclipse jako certifikovaný balík, spolu s nástrojem pro převod projektů z předchozích verzí a s nástrojem P2P pro týmovou spolupráci.
Edice Developer dále obsahuje nástroje pro tvorbu zdrojových diagramů (live source diagrams), podporu využívání návrhových vzorů a profiler Optimizeit for Eclipse. Součástí dodávky jsou i komponenty JDataStore vlastně samostatný databázový server. Spolu s touto edicí získáte i vývojářskou licenci databázového serveru Borland InterBase 2007 a nástroje pro vývoj aplikací využívajících RMI a JNI.
Edice Professional obsahuje navíc nástroje pro vývoj webových služeb, umožňuje vytvářet diagramy zdrojového kódu v UML a nabízí ještě nástroj Borland Optimizeit Code Coverage, jež je schopen zjistit, které řádky zdrojového kódu byly spuštěny (a testovány), a Borland Optimizeit Thread Debugger pro sledování interakcí vláken v programu. Umožňuje také vytvářet řadu diagramů v UML (ne ovšem všechny).
Nejsilnější edice Enterprise přináší mimo jiné možnost vizuálního modelování v UML, založenou na nástroji Borland Together, nástroje pro vizuální vývoj komponent Enterprise JavaBeans, webových služeb a další. Nástroj ProjectAssist pro týmový vývoj umožňuje mj. vytvořit nebo přizpůsobit různé druhy instalací. Najdeme tu také Borland Optimizeit Request Analyzer, nástroj pro sledování aktivit ODBC, EJB, JNDI a jiných protokolů. Současně získáte i instalaci JBuilderu 2006 (a samozřejmě i odpovídající licenci). Nechybí ani nástroje pro týmovou práci CVS a SVN.

Java, IDE a vizuální vývoj

JBuilder 2007 Enterprise obsahuje J2EE 5, přesněji JDK 1.5.0_09. Integrované vývojové prostředí (IDE) samozřejmě obsahuje editor se zvýrazňováním syntaxe, nástroje pro krokování zdrojového textu programu a další běžné nástroje. Najdeme zde i prostředky pro refaktorování, tedy vylepšování existujícího zdrojového kódu. Lze tak snadno přejmenovat metodu nebo jinou součást programu, metodu je možné i vyjmout, přemístit do jiné třídy, vyjmout nadtřídu, převést lokální proměnnou na datovou složku a mnohé další.
Vývoj aplikace s grafickým uživatelským rozhraním je přece jen složitější než tomu bylo v předchozí verzi. Nové IDE sice rovněž obsahuje vizuální návrhář, ale vkládanou komponentu musíme zadat v dialogovém okně (takže vlastně musíme přesně vědět, co chceme i když při vyhledávání lze použít zástupné znaky). Její vlastnosti pak lze editovat v jednom z podřízených oken IDE, které hraje roli inspektoru objektů, jak jsme ho znali v předchozí verzi.

Nápověda a dokumentace

Dodávka JBuilderu 2007 obsahuje samozřejmě rozsáhlou dokumentaci, ovšem řadu dalších zdrojů je třeba jak je dnes obvyklé hledat na webu. Novinkou je dynamická nápověda (dynamic help), která nabízí odkazy na témata související s aktuální činností. Většina nápovědy ovšem pomíjí to, co může pro uživatele neznalého prostředí Eclipse představovat největší problém jak s něčím začít. Jak vytvořit projekt nejběžnější aplikace, jak vložit do okna komponentu, jak vytvořit model v UML...

Požadavky

Minimální doporučená konfigurace počítače, na němž chceme JBuilder 2007 instalovat, je následující: 1 GB RAM minimum (doporučená hodnota je 1,5 GB RAM, pro edici Developer by mělo stačit 512 MB). Dále potřebujeme 0,7-1,2 GB volného diskového prostoru (nepočítaje v to dodatečný prostor pro instalaci). JBuilder je v současné době certifikován pouze pro Windows XP Professional. V době, kdy budete tento článek číst, budou ale už nejspíše hotové i certifikace pro další platformy. Procesor by měl být alespoň Intel Pentium 4/2,4 GHz nebo kompatibilní. Drobnosti jako mechanika DVD, monitor s rozlišením 1 024 x 768 pixelů a s nejméně 256 barvami nebo myš jsou pro současného vývojáře samozřejmostí. Poznamenejme, že JBuilder 2007 podporuje jak vývoj softwaru s otevřeným zdrojovým kódem (open source), tak i softwaru komerčního.

Dojem

JBuilder 2007 je nepochybně velice silný nástroj, i když vlastně jde jen o skupinu zásuvných modulů pro volně dostupné prostředí Eclipse. Ovšem pro uživatele může být přechod od IDE z minulých verzí k novému prostředí Eclipse šokem. Tradiční uspořádání je pryč. Je třeba zvyknout si na novou logiku nabídek, nová omezení, jiný tvar generovaného zdrojového kódu... Jde o radikální řez, těžko to nazývat jinak. Uživatelé Eclipse byli jednou z nejsilnějších, ne-li vůbec nejsilnější komunitou (nejen v rámci jazyka Java) a firma Code Gear se pokusila oslovit právě je, i za cenu toho, že opustí příznivce svého tradičního prostředí. Jen čas ukáže, zda se jim to podařilo.

Borland JBuilder 2007

cena
radikální změna IDE K recenzi poskytla společnost: Borland, s. r. o., www.borland.cz
Cena: 13 900 Kč (Developer), 23 900 Kč (Professional), 58 800 Kč (Enterprise)

Byl pro vás článek přínosný?