Hlavní navigace

Portrét Naučte se fotografovat kreativně

1. 4. 2007

Sdílet

Petersonovy knihy jsou i v tuzemsku poměrně dobře známy a jeho způsob tvůrčího vidění se rychle stal blízký řad...


Petersonovy knihy jsou i v tuzemsku poměrně dobře známy a jeho způsob tvůrčího vidění se rychle stal blízký řadě začínajících i mírně pokročilých fotografů se zdravými ambicemi. Příchod další knihy v ediční nabídce brněnského nakladatelství lze jistě jen přivítat přináší totiž ve formě prozatím nejryzejší ten pravý obraz Petersonova vidění výsledné fotografie. V pravém smyslu slovy se nám autor pěkně "vybarvil", a to na řadě fotografií opravdu doslova.
Dosud vydané publikace tohoto autora měly přeci jen širší tematický záběr, a hlavně jejich náplní nebyl žádný tak vyhraněný žánr, jako je portrét. Díky tomu se zde v plné síle ozývají hlasy, jež bylo možno u povšechnějších pojednání a u pestřejší sbírky výběrových snímků šikovně zamaskovat či přetavit. Peterson je totiž bezpochyby umělec přeborník líbivé, populární, řeklo by se špičkové spotřební fotografie. A to bez urážky, neboť i tato kniha přináší řadu velmi cenných informací vedoucích k technicky kvalitním, kompozičně nápaditým a téměř zaručeně "pěkným" fotografiím. Na druhou stranu je zde definitivně potvrzen a přiznán fakt, že autor není, nebo se přinejmenším neprezentuje, jako "fotograf-umělec" v tom smyslu slova, jak jej obyčejně chápeme. A jeho vidění portrétu v tomto svazku to nádherně ilustruje.
Jak je u Petersona zvykem, v knize najdete krásnou kolekci technicky perfektních a většinou velmi inspirujících fotografií. Ne nadarmo jsou prakticky všechny v barvách, často plných a zářivých, a autor nikdy nepředstíral, že pro něj kritériem pro dobrou fotografii je i její prodejnost. Velmi dobře jsou demonstrovány kupříkladu portréty osob charakterizujících jejich životní filosofii, pracovní prostředí či etnickou příslušnost, a výborně je také ukázán způsob začlenění osob do různých situací "všedního dne". Přiučíte se také nadprůměrné cestovatelské fotografii či pořizování špičkových rodinných snímků. Pokud bychom použili přirovnání z oblasti hudby, Peterson je v této knize něco jako Karel Svoboda populární fotografie. Nepředstírá ambice z oblasti vážné hudby, ale také je vysoko nad kategorií Michala Davida. Mistr dobré spotřební fotografie.



Autor: Bryan Peterson
Nakladatelství:
Zoner Press,
Brno, 2007
Počet stran: 160
Cena: 329 Kč

Microsoft Excel
Vzorce, funkce, výpočty

Objevení knihy, zpracovávající téma z oblasti kancelářských aplikací, jež nezačíná tématem vytvoření prvního dokumentu pomocí nabídky Start, je vždy příjemnou změnou. Obzvláště v případě, že se týká tabulkového kalkulátoru, jenž nabízí opravdu dobré možnosti pro tvůrčí práci a lze v něm řešit skutečně pokročilé úlohy. Tato kniha nezačíná banálním otevřením nového sešitu, a proto by ambicióznější uživatelé MS Excelu měli zbystřit.
Publikace pojednává důkladně o tom, co doopravdy dělá Excel Excelem: o vložených vzorcích a výpočetních funkcích. Vypadá to banálně a proto dodejme, že autoři, nezatěžujíce vymezený rozsah svazku začátečnickými tématy, využívají prostor k důkladnému výkladu pokročilé látky a široké škále praktických příkladů. Kniha skutečně není pro začátečníky, takže pokud jste Excel spustili jen párkrát a potřebujete se přes víkend naučit, co a k čemu je buňka, protože vás jinak šéf vyhodí, sáhněte po jiném materiálu (i jeden z autorů má na svědomí něco podobného). Chcete-li však v Excelu zařadit vyšší rychlostní stupně a opravdu počítat, ne jen zapisovat přehledné tabulky, nahlédněte s námi.
V průběhu výkladu se velmi organicky a citlivě prolínají vlastně dvě roviny. Jedním proudem je představování a popis pokročilých výpočetních možností programu, takže čtenář může odhalit tajemství chování vzorců, jejich ladění a hledání chyb, dále třeba pojetí různých datových typů (časové údaje, textové řetězce, číselné soustavy atd.) či kontingenční tabulky a grafy. Druhou linií je pak předvedení řady praktických a z reálného světa vycházejících úloh, pro něž je Excel v podstatě ušit na míru. Průběžným proplétáním zmíněných dvou proudů výuky došlo ke vzniku skutečně cenného, didakticky kvalitního a velmi praktického materiálu, jenž čtenáři přináší vysokou užitnou hodnotu.
Autoři určitě záměrně zabrousili do řady méně známých oblastí, jako jsou třeba statistické zpracování dat, modelování vývoje prodejů či též výpočty úročení. I díky přiloženému CD s příklady se tak jedná o vynikající zdrojový materiál, jenž v rukou trpělivého čtenáře promění MS Excel v užitečný nástroj.



Autoři: Milan Brož,
Václav Bezvoda
Nakladatelství: Computer Press,
Brno, 2006
Počet stran: 567
Cena: 499 Kč

Naučte se fotografovat dobře zvířata v přírodě

Téma fotografování zvířat se neobjevuje v ediční řadě "Naučte se" tohoto nakladatele poprvé. Na rozdíl od mistra lovů beze zbraní Vladislava Jirouška, jenž fotografuje především v zoologických zahradách, je zde představovaný titul zaměřen na disciplínu obdobnou, ovšem ve volném přírodním prostředí. I v tomto případě je čtenáři předkládána informace z rukou povolaných.
Nosnou náplní Stachovy publikace je, jak bývá v této edici dobrým zvykem, kolekce reprezentativních snímků ve vynikající kvalitě, a tato sbírka může bezpochyby oslovit hned několik kategorií čtenářů, potažmo fotografů. Začněme od milovníků přírody, kterým jistě postačí samotný intimní pohled do života mnohých "ulovených" druhů, především si na své mohou přijít ornitologové-amatéři. Do jiné skupiny bychom mohli zařadit začínající adepty fotografie, kteří se chtějí přesvědčit o možnostech této "disciplíny" či hledají inspiraci a sami prozatím nemají vyhraněn svůj fotografický zájem. No a další skupinu pak mohou reprezentovat poučenější a zkušenější fotografové, které zcela adresně zajímá, jak zrovna "tohle ten Stach vyfotil"!
Srovnáme-li pojetí různých autorů této edice, pak je Rostislav Stach prezentován spíše jako technokratičtější "křídlo". Možné je to dáno předmětem jeho zájmu, že každá fotografie je doprovázena vyčerpávající technickou specifikací použitého vybavení. Milovníci technologických diskusí se tedy mohou přesvědčit, jaké "dělo", rozuměj objektiv, bylo zrovna nasazeno, zájemci o podobnou tvorbu se pak mohou jednoznačně ujistit, že bez odpovídající techniky jsou prostě některé věci nemožné.
V žádném případě však nelze knihu označit za katalog snímků s technickými vizitkami! Autor velmi poutavě a přímo dobrodružnou formou vysvětluje, jak určité typy záběrů vznikají a jak komplikovanou přípravu často nenápadně a samozřejmě vyhlížející fotografie vyžadují. Bez uzardění lze říci, že jde o vynikající loveckou příručku pro všechny, kdo namísto flinty rádi utrácejí za kilogramy skla. Význačným rysem je pak preciznost: v technických popisech, vědeckém pojmenování zvířat a především kvalitě fotografií.



Autor: Rostislav Stach
Nakladatelství:
Zoner Press, Brno, 2007
Počet stran: 176
Cena: 360 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku