Hlavní navigace

Počítačové skříně Sharkoon

1. 11. 2007

Sdílet

Sharkoon Avenger První testovanou počítačovou skříní značky Sharkoon je model Avenger. Jedná se o základ...


Sharkoon Avenger

První testovanou počítačovou skříní značky Sharkoon je model Avenger. Jedná se o základní model určený zejména pro použití v levnějších počítačových sestavách. Jedná se o case s rozměry 200 × 435 x 490?mm, nabízí tedy plný formát ATX. Avenger nabízí čtyři 5,25" a jednu 3,5" externí a sedm 3,5" interních pozic, uživatel se tedy nemusí bát případného zaplnění různými druhy disků a mechanik. O chlazení skříně
se mohou postarat ventilátory umístěné vpředu na spodní straně a/nebo na zadní v úrovni procesoru. Na přední straně je počítáno s jedním 120mm ventilátorem, zadní stranu mohou osadit buď dva 80mm, nebo jeden 120mm, na bok pak dva 80mm ventilátory. Ani jeden ventilátor však není přibalen, stejně tak není k dispozici žádný napájecí zdroj. Výběr těchto komponent nechává výrobce na samotném uživateli. Skříň se skládá z plechové konstrukce a plastového předku, který je decentně tvarován a neměl by nikoho urazit. Na přední straně je pak kromě obvyklých tlačítek Power a Reset také dvojice USB konektorů a audio vstup/výstup. Instalaci celého počítače lze realizovat během půl hodiny, case je dimenzována tak, aby bylo vždy dostatek místa pro montáž, instalaci usnadňují předpřipravené kabely audio a USB k přední části skříně, naopak znesnadňující faktor je pouze obyčejné upevnění mechanik pomocí šroubků. Za vysloveně podceněný prvek považujeme uchycení základní desky, pro kterou je v balení pouze pět úchytů, navíc montovatelné na vyvýšení, které však není k dispozici na straně desky, kde jsou obyčejně operační paměti a napájecí konektor (na opačné straně od konektorů PS/2 atp.). Plusem naopak jsou dodané gumové podložky chránící základní desku proti zkratu vlivem nesprávně dotaženého šroubku.

Verdikt:

Sharkoon Avenger je designově povedená počítačová skříň s minimem příslušenství a vylepšení, nabízí však uživateli dostatečný prostor pro instalaci a nabízí dobré možnosti chlazení. Pěti slovy – funkční standard za rozumnou cenu.

Sharkoon Revenge Value ed.

O poznání luxusnějším modelem je Sharkoon Revenge Value edition. I přes použití stejných materiálů jako v předchozím případě uživatele téměř očaruje leštěný povrch bočnic, stejně tak jako pevnější plast přední strany, u kterého lze jen stěží poznat, že se nejedná o hliník. Vzhled přední masky je u tohoto modelu nenápadný, střídmý, ale funkční, všechna ovládací tlačítka a mechaniky jsou schované za vyklápějícími se dvířky. Při pohledu dovnitř se změnily pouze detaily, hlavní parametry zůstaly stejné. Vylepšené bylo uchycení základní desky (i když dodaných úchytů je pro plnou ATX desku stále málo), na přední straně přibyl dodaný 140mm ventilátor s možností regulace ze základní desky a zadní strana nabízí místo pouze pro jeden 120 nebo 80mm ventilátor. Pokud by se vám zdálo chlazení málo dimenzované, na boční straně je k dispozici 250mm ventilátor taktéž s možností regulace otáček pomocí logiky základní desky. Drobným nedostatkem této počítačové skříně je ne úplně přesné slícování bočního a bočního plechu (což může být vada pouze jednoho kusu). Zajímavostí, která je zprvu vítaným pomocníkem, nicméně během delší práce se může stát zlým pánem, je odklápěcí přední panel, který drží pouze dva malé plastové držáčky (u nichž se dá předpokládat, že se během práce lehce zlomí a přestanou plnit svou funkci).

Verdikt:

PC skříň Sharkoon Revenge Value ed. v nás zanechala mnohem lepší pocit než předchozí model. Je to praktická skříň s dobře řešeným (a relativně tichým) chlazením, vadilo nám na ní snad jen horší provedení (u konkrétního kusu) a nepraktické otvírání předního panelu. Pokud plánujete nákup PC skříně do 1 500?Kč, nevynechte z rozhodování ani tento model. 7 0513/VAC o

Sharkoon Avenger

Počítačová skříň
Formát: ATX
Rozměry:
200 × 435 × 490?mm
Materiál: plech, plast
Pozice pro ventilátory: přední (1× 120 mm),
po straně (2× 80 mm),
zadní (1× 120?mm
nebo 2× 80?mm)
Uchycení mechanik: šroubky
Pozice: 4× 5,25", 8× 3,5"
Hmotnost: 6?kg
Záruka: 24 měsíců
+ cena, design, příprava pro chlazení
- materiál – plech, špatný návrh uchycení ATX desek
Cena vč. DPH: 888?Kč
www.sharkoon.cz

Sharkoon Revenge Value ed.

Počítačová skříň
Formát: ATX
Rozměry:
200 × 435 × 490?mm
Materiál: plech, plast
Pozice pro ventilátory: přední osazen (1× 120 mm), po straně (1× 250 mm),
zadní (1× 120?mm nebo
1× 80?mm)
Uchycení mechanik: šroubky
Pozice: 4× 5,25", 8× 3,5"
Hmotnost: 6?kg
Záruka: 24 měsíců
+ vzhled, chlazení v ceně
- materiál – plech,
otevírací přední maska
Cena vč. DPH: 1 299?Kč
www.sharkoon.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku