Hlavní navigace

Phantom Drive 1.0.0.2

1. 11. 2008

Sdílet

Špičková virtuální mechanika S utilitami od německé firmy H+H Software jsme se na stránkách našeho časopisu...


Špičková virtuální mechanika


S utilitami od německé firmy H+H Software jsme se na stránkách našeho časopisu setkali už dříve. Software pro simulaci virtuální optické mechaniky však recenzujeme poprvé. Dozrál totiž úspěšně do své první verze a popravdě řečeno, povedl se.
A k čemu je vlastně virtuální mechanika dobrá? V principu slouží k připojování obrazů existujících optických médií, tedy hlavně CD a DVD. Tyto obrazy vytvoříte vložením skutečného média do mechaniky a překopírováním jeho obsahu na pevný disk. Zatímco skutečnou mechaniku máme ve svém počítači většinou jen jednu, těch virtuálních lze mít teoreticky desítky. A nemusí to být jen vypalovačky DVD. Co říkáte třeba na virtuální Blu-ray nebo HD DVD? S Phantom Drive to není problém.
Instalace probíhá běžným způsobem a je zakončena aktivací samotného ovladače, který se přidá do systému jako nový hardware. Výhodou je plná podpora Vist, v nichž některé konkurenční programy nefungují dokonale. Recenzi tvoříme právě ve Vistách a vše zatím běží bez nejmenších problémů. Společně s ovladačem dostanete k dispozici i program Phantom Starter, což je jakési menu s odkazy na jednotlivé funkce Phantom Drive. K dispozici je jak 32bitová, tak i 64bitová verze. Phantom Drive je pro uživatele jak optickou mechanikou, tak i optickou vypalovačkou. Podpora formátů je přitom jeho největší výhodou. Snadno si poradí s CD (R, RW), DVD (RAM, RW, +R, –R, +R DL, –R DL,), HD DVD (–R, –R DL) a Blu-ray (RE, RE DL, –R, –R DL). Všechny výše uvedené obrazy tak dokáže načíst a v opačném případě vytvořit z již existujících dat.
První ikona Starteru nese název Phantom Creator. Slouží k vytváření prázdných diskových obrazů. V dialogu nastavení volíte kromě typu obrazu jeho velikost (pokud toužíte po nějaké nestandardní) a hlavně umístění na vašem pevném disku. Poté se otevře standardní vypalovací okno Windows (stejné jako po vložení prázdného média do skutečné mechaniky) a vy v něm vyberete požadovaná data. Pokud vám vypalovací procedura ve Windows nevyhovuje, nemusíte ztrácet hlavu. Vypalovačka s vytvořeným prázdným médiem je samozřejmě viditelná z kteréhokoliv jiného programu (např. populární Nero). Phantom Image je prostým dialogem sloužícím k výběru již hotového obrazu a jeho vložení do virtuální mechaniky. Hotové obrazy se primárně ukládají do speciální složky vašeho profilu, ikona Phantom Folder pak otevírá právě tuto složku. Nejvíce užitku tak najdete ve Phantom Settings, kde se celá aplikace nastavuje. Vzhledem k rozdílnosti formátů zde volíte, zda se bude virtuální mechanika jevit ostatním aplikacím a Windows samotným jako Blu-ray nebo HD DVD. Definujete zde také zmíněný Phantom Folder, tedy složku pro ukládání obrazů. Ostatní volby jsou spíše symbolické. Abyste dostali ještě něco navíc, přibalil výrobce k programu Phantom Diagnostics. Kromě toho najdete v instalační složce utilitu pro příkazový řádek, sloužící ke kompletní obsluze vaší virtuální mechaniky. Tu skvěle využijete např. pro tvorbu automatických dávek. 8 0634/CZ

?Phantom Drive je prostě výbornou virtuální mechanikou, pro jejíž ovládání pravděpodobně Starter využívat nebudete. Aplikace se totiž plně integruje do prostředí Windows, obrazy tak připojíte pouhým poklepáním, k užitku bude i pravé tlačítko myši. A pro vytváření vlastních „image“ jistě použijete svůj oblíbený vypalovač, s výše uvedenou podporou formátů vám nebude stát nic v cestě. Nevýhodou tak zůstává podpora pouze jedné virtuální mechaniky a neexistující lokalizace, která však vzhledem k triviálnímu ovládání nebude až tak podstatná.

Phantom Drive 1.0.0.2

Nástroj pro práci s virtuálními optickými mechanikami.
? podpora formátů Blu-ray a HD DVD, 32/64bitová verze pro Windows Vista, snadné ovládání a funkčnost
? pouze jedna virtuální mechanika
Cena: 15 USD (400 ?Kč)
Poskytl:

H+H Software
www.phantom-drive.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku