Hlavní navigace

PC tuning a tuzing

1. 2. 2007

Sdílet

Ladíme vzhled a výkon počítače cd/dvd Téma tuningu, tedy ladění výkonu, se těší velké popularitě již zhr...


Ladíme vzhled a výkon počítače cd/dvd


Téma tuningu, tedy ladění výkonu, se těší velké popularitě již zhruba deset let. V uplynulé pětiletce se ale zrodil jeho bratříček: ladění vzhledu PC. Tentokrát se v našem "ladícím" speciálu podíváme nejen na klasický tuning výkonu, ale též na poněkud kontroverzní tuzing počítačových skříní a jejich vnitřností.
řetaktování a ladění výkonu patří ke kratochvíli mnoha majitelů PC. Zatímco před deseti lety patřila tato činnost k exotickým experimentům na hranici černé magie, téměř každý alespoň lehce vzdělaný uživatel dnes ví či alespoň tuší, že s pohonnými jednotkami PC (tedy zejména procesorem a pamětí) lze provádět různé kousky, které skutečně fungují. Podmínkou je pouze volba správných komponent a správný postup. Přes vánoce jsme proto v pauzách mezi konzumací cukroví a záchvaty gastritidy nevěnovali pozornost proletářským pohádkám a místo toho připravili nový přehled vhodných (a nevhodných) komponent a postupů při ladění výkonu (a vzhledu), včetně rozboru nákladů a smysluplnosti.

Rychlost nebo cena?

Na ladění výkonu PC lze pohlížet ve dvou rovinách. Tou první je snaha dosáhnout maximálního výkonu bez ohledu na náklady. Takové snažení je jistě chvályhodné, neboť posouvá hranice výkonu dnešních PC dále, zároveň se ale jedná o značné plýtvání penězi. Hlavním nástrojem je v tomto případě peněženka koupíte prostě ty nejvýkonnější komponenty, přidáte luxusní skříň a kryogenní chlazení a pak hrdě publikujete své výsledky v databázi 3D Marku. Za týden či měsíc se ale zaručeně najde někdo, kdo váš výsledek překoná, a závod tedy začíná nanovo. Možná to někomu připadá jako dobrá zábava, nás ale napadá mnoho lepších způsobů, jak ročně utratit statisíce. Druhou oblastí výkonnostního tuningu je snaha získat za rozumnou sumu (tedy cokoliv v rozpětí 15 až 30 tisíc Kč) co nejvýkonnější a nejlépe vybavené PC a právě na tuto oblast se, ostatně jako obvykle, zaměříme.

Dejte mozku speed

Pro experimenty s přetaktováním procesorů jsme si vybrali jednak párek levnějších "light" kousků z modré a zelené stáje (Intel Celeron D 352 a AMD Sepmron 3200+), které se cenou pod hranicí 2 000 Kč blíží jedné intenzivněji prožité noci v pražských barech. Pro náročnější jsme zvolili "plnotučnou" dvojici (Core 2 Duo E6300 a AMD Athlon 64 X2 4200+) s cenou, která by vám patrně zajistila noc na záchytce. 5 000 Kč AMD se pohybuje lehce pod touto hranicí a Intel těsně nad ní není sice málo, podle našeho názoru se ale stále jedná o vcelku přijatelnou investici do výkonného počítačového mozku, s výtečným poměrem ceny a výkonu. Při výběru jsme upřednostnili srovnatelné cenové relace, jež nám umožňují provést srovnání výkonu, který za své peníze můžete dostat.
Při přetaktování si (podle očekávání) vedl nejlépe nový procesor Intelu tedy Core 2 Duo. Procesor bez problémů zvládl zvýšení frekvence FSB z 266 na 433 MHz, tedy o neuvěřitelných 63 %. Adekvátně narostla i pracovní frekvence procesoru z počátečních 1,86 GHz na 3 GHz. Ani ostatní CPU ale nedosáhly špatných výsledků. Celeron D si sice polepšil o 800 MHz na hranici 4 GHz, díky nízkému IPC výkonu ale ani 4 GHz nepředstavují v tomto případě závratný výkon. Athlon 64 X2 si (stejně jako Duron) polepšil o úctyhodných 600 MHz. Mohlo by se tedy zdát, že investovat do dražších CPU nemá smysl, když prakticky libovolný levnější procesor můžete "ošťavit" a získat výkon dvojnásobně drahého čipu. Tak tomu ale pochopitelně není.
Abyste z libovolného procesoru dostali skutečně maximum, musíte jeho frekvencí žhavené jádro podpořit kvalitními komponentami zejména stabilní základní deskou, výkonnějším chladičem a především rychlými a potažmo velmi drahými pamětmi. Procesory, zejména ty nejlevnější a modely střední třídy, jsou pro tuning výkonu ideálním začátkem.

Poškádlete neurotransmitery

Základní deska představuje jednu z nejdůležitějších voleb, jaké při stavbě PC musíte učinit. Popravdě řečeno, možnost volby správné základní desky zůstává jedním z mála důvodů, proč si postavit vlastní počítač a nedůvěřovat malým či velkým montážním závodům tuzemských či zahraničních výrobců, kteří sice mohou mít několik ISO certifikátů, ale o tajích stability přetaktovaných (a občas i nepřetaktovaných) PC vědí asi často starou belu. Dobrým příkladem mohou být desky Intel Desktop Board D965RY (Intel) a Foxconn 6100M2MA-RS2H (AMD). Jedná se o modely vcelku oblíbené mezi menšími a dokonce i některými středními assemblery PC a výrobci B-značek, což je dobrý důvod, proč si je pro stavbu tuningového PC nevybrat pro přetaktování se hodí asi tak jako Dacia Logan pro jízdu po říšských dálnicích. Naproti tomu vybavenější a dražší modely Gigabyte GA-965P-DS3 (Intel) a Asus M2N-SLI Deluxe (AMD) asi v "akčním" PC na polici supermarketu nenaleznete (cenový nárůst je zejména v případě AMD platformy znatelný a assemblery bolí každá desetikoruna). Za necelé čtyři tisíce dostanete v obou případech možnost vyladit výkon PC až o několik desítek procent pokud tedy plánujete přetaktování, investice se vyplatí.
Pomozte paměti
Základní testy jsme prováděli s pamětí, kterou do nových PC osazuje většina výrobců jako standardní výbavu: 512 MB. Zvolili jsme nejhorší scénář, tedy situaci, kdy výrobce rozhodl kvůli úspoře několika desetikorun osadit pouze jeden 512MB modul místo dvou 256MB. Testy jsme provedli s RAM o kapacitě 1 GB (2x Kingston KVR667D 2E5/512). Paměť byla konfigurována pro práci v dvoukanálovém režimu a umožňovala standardní provoz na frekvenci 667 MHz. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně kvalitní moduly, mohli jsme bez problémů zvýšit jejich pracovní frekvenci až na 800 MHz. Protože rozdíl v ceně 533MHz a 667MHz modulů činí jen sto korun, nemá již dnes smysl kupovat cokoliv pomalejšího než 667MHz paměti. Naopak pro přetaktování jsou vhodné buď kvalitnější DDR2 moduly s frekvenční rezervou, nebo přímo paměti certifikované jako DDR2-800, za které si ale budete muset připlatit více. Nám se podařilo díky příplatku zhruba 250 Kč/ks za kvalitní DDR2-667 paměti dosáhnout stabilní frekvence 800 MHz. Ušetřili jsme tak zhruba 800 Kč na každém modulu. Z hlediska poměru ceny a výkonu nemá smysl utrácet za předražené rychlé paměti, často je rozumnější zvolit sice o něco pomalejší, ale značkovou RAM, která má obvykle rezervu.

Grafické karty

Jestliže vás nezajímají hry či 3D vizualizace, můžete následující odstavce přeskočit. V jiných oblastech se totiž výkon grafické karty příliš neprojeví dokonce ani u nových Windows Vista s rozhraním Aero není pro naprosto plynulý chod systému třeba více než průměrný moderní GPU. Naopak pro hráče hraje výkon grafické karty zásadní roli pro plynulost her má obvykle mnohem větší význam než procesor. V případě grafických karet platí, podobně jako u procesorů, že pro ladění či přetaktování se nejlépe hodí modely střední třídy ty jsou často osazovány podobnými čipy jako nejvýkonnější karty, pracují ovšem na nižších frekvencích. V případě grafické karty je ale třeba mít na paměti, že limitujícím faktorem může být jak vlastní grafický čip, tak paměť, kterou osadil výrobce. My jsme pro náš tuningový experiment vybrali Foxconn GeForce 7600GT kartu s výhodným poměrem ceny a výkonu a s dostatečnou rezervou pro přetaktování. Vhodnou alternativou ale může být třeba karta MSI RX1650PRO-T2D256, využívající konkurenční GPU ATI Radeon X1650 PRO. Pro hráče má každý snímek cenu zlata a správná volba grafické karty, z níž je možné dostat zdarma pár procent výkonu navíc, je proto klíčová.

Disk nepřetaktujete

To ale neznamená, že neexistují způsoby, jak dostat z disku, či přesněji z disků lepší výsledky. První v řadě je volba vhodného disku v prodeji jsou často současně modely nové a rok či dva staré s identickou kapacitou. Nové disky přitom často mívají výrazně lepší výkonnostní parametry a zaplatíte za ně jen o pár desítek korun víc. Máte-li v PC pouze jediný disk, opravdu toho mnoho nezmůžete (přinejmenším ne na hardwarové úrovni). Jestliže ale kupříkladu místo jednoho 320GB disku pořídíte dva 160GB macíky, můžete je připojit v RAID 0 konfiguraci (oba disky se tak tváří jako jeden obří 320 GB harddisk) a razantně tak zvýšit rychlost čtení a zápisu. Má to ale háček: přidáním druhého disku sice zvýšíte přenosovou rychlost, ale zároveň snížíte spolehlivost, protože data uložená na diskovém poli RAID 0 nelze při havárii jednoho ze dvou použitých disků obnovit. Měřitelný nárůst výkonu jsme ale zaznamenali jen u syntetických testů, v reálných testech jsme zrychlení téměř nepozorovali. Pokud chcete urychlit nabíhání operačního systému či her, mělo by být prvním krokem zvýšení velikosti RAM alespoň na 1 GB.

Nic není zadarmo

Prakticky nic na světě dnes není zadarmo a o overclockingu to platí dvojnásob. To není převratný objev, ale fakt. Otázkou je, nakolik se investice do kvalitnějších, spolehlivějších a stabilnějších komponent vyplatí. Na to bohužel neexistuje jednoduchá formulka, ale obecně lze říci, že nejlepších výsledků a úspor dosáhnete s výrobky střední či vyšší střední třídy. Výhodou kvalitnějších komponent bývá pochopitelně též lepší výbava, vyšší spolehlivost a delší životnost. Dva posledně jmenované aspekty mohou být ale ovlivněny nejrůznějšími tuningovými experimenty a pokud budete při svých pokusech příliš "hladoví", můžete skončit se spáleným procesorem, nefunkční základní deskou či odepsanou grafickou kartou a reklamace nemusí v takovém případě dopadnout ve váš prospěch. To nejdůležitější, co byste měli mít při ladění výkonu svého PC na paměti, je tedy opatrnost a střídmost.

Co se vyplatí?

Výsledky naměřené během testů naleznete v tabulce, ty nejzajímavější s přehledným nárůstem výkonu uvádíme i v grafickém podání. Zajímavé je sledovat u všech čtyř testovaných procesorů zejména druhý (Dual Channel zapojení pamětí DDR2 667 MHz a nepřetaktovaný procesor a grafická karta) a čtvrtý řádek (Dual Channel zapojení pamětí DDR2 667 MHz pracujících na frekvenci 800 MHz a přetaktovaný procesor a grafická karta). Zde je totiž patrný rozdíl mezi "normálním" stavem a maximem, které jsme z dané sestavy dokázali dostat. Větší nárůst výkonu je samozřejmě patrný u výkonnějších CPU, nicméně u pomalejších procesorů je nárůst taktéž značný a mnohdy se tak dostanou na úroveň dražší nepřetaktované sestavy. Investice v řádu stovek, maximálně jednoho či dvou tisíc Kč se tak může projevit v nárůstu výkonu až o desítky procent zejména ve hrách.

Původní hodnotyHodnoty po přetaktování
FrekvenceNapětíTeplotaFrekvenceNapětíTeplota
Intel Celeron D3523 200 MHz1,25 V49 oC4 000 MHz1,39 V57 oC
Intel Core 2 Duo E63001 860 MHz1,3 V41 oC3 000 MHz1,42 V56 oC
AMD Sempron 64 3200+1 800 MHz1,2 V34 oC2 400 MHz1,36 V38 oC
AMD Athlon 64 X2 4200+2 200 MHz1,2 V37 oC2 800 MHz1,32 V43 oC
Start MSStart Přenosová rychlostPřenosová rychlost Windows XPQuake 3 (s)HD TACH 3Total Commander Pro (s)(MB/s)průměr (MB/s) 1x 512 MB DDR2 533 + 1x Seagate 160 GB123 s37 s45 MB/s39 MB/s
1x 512 MB DDR2 533 + 2x Seagate 160 GB (RAID 0)86 s26 s83 MB/s75 MB/s
2x 512 MB DDR2 667 + 1x Seagate 160 GB109 s29 s45 MB/s43 MB/s
2x 512 MB DDR2 667 + 2x Seagate 160 GB (RAID 0)72 s21 s84 MB/s79 MB/s
2x 512 MB DDR2 800 + 1x Seagate 160 GB102 s27 s46 MB/s44 MB/s
2x 512 MB DDR2 800 + 2x Seagate 160 GB (RAID 0)64 s19 s85 MB/s82 MB/s
Everest-Super PI-PC Mark 05DVD DVD ShrinkPC Mark 3DMarkHalf-Life2PCMark SysMark Konfiguracečtení/zápis1M/4MCPUShrink+ Lame 3.972005 HDD2005/2006E.O./Quake IV2005-2004 SE
paměť (MB/s)(v sec)(body)(min:sec)(min:sec)(body)(body)4 (fps)systém (body)(body)
Intel Celeron D 352 + 1x 512 MB DDR2 533 MHz CL53 689/2 99346/2524¦14021:0231:286¦7455 324/2 51253,3/72,84¦250168/180/159
Intel Celeron D 352 + 2x 512 MB DDR2 667 MHz CL45 236/3 54745/2504¦15319:1228:106¦8575 500/2 76371,5/86,24¦394177/186/163
Intel Celeron D 352@4 000 MHz + 2x 512 MB DDR2 800 MHz CL56 052/4 37137/1864¦32516:0625:316¦8695 937/2 904109,9/93,75¦096189/200/179
Intel Celeron D 352@4 000 MHz + 2x 512 MB DDR2 800 MHz CL5 + VGA OC6 055/4 37337/1864¦32416:0725:326¦8696 012/3 050115,0/98,15¦098190/201/180
Intel Core 2 Duo E6300 + 1x 512 MB DDR2 533 MHz CL54 022/3 74227/1674 7238:3512:257 0725 872/3 239113,1/93,85 603250/309/212
Intel Core 2 Duo E6300 + 2x 512 MB DDR2 667 MHz CL45 609/4 65726/1644 7418:1412:2171305 962/3 227118,2/103,45 843268/320/224
Intel Core 2 Duo E6300@3 000 MHz + 2x 512 MB DDR2 800 MHz CL56 581/4 72216/968 1175:277:437 1366 285/3 398122,9/144,17 729328/395/271
Intel Core 2 Duo E6300@3 000 MHz + 2x 512 MB DDR2 800 MHz CL5 + VGA OC6 581/4 72216/968 1175:277:437 1366 833/3 679136,6/150,97 732328/395/272
AMD Sempron 3200+ + 1x 512 MB DDR2 533 MHz CL53 898/3 86052/2552 55526:1837:357 4135 654/2 76357,3/75,93 428141/154/149
AMD Sempron 3200+ + 2x 512 MB DDR2 667 MHz CL45 951/5 06849/2452 60125:1335:527 4235 704/2 76775,4/88,63 505151/157/154
AMD Sempron 3200+@2 400 MHz + 2x 512 MB DDR2 800 MHz CL57 878/6 72437/1853 39818:4827:487 4255 886/2951104,9/91,34 232184/188/181
AMD Sempron 3200+@2 400 MHz + 2x 512 MB DDR2 800 MHz CL5 + VGA OC7 879/6 72537/1853 40218:4827:477 4256 004/3 005108,4/92,94 248184/188/182
AMD Athlon 64 X2 4200+ + 1x 512 MB DDR2 533 MHz CL53 651/3 59046/2264 49113:2917:027 4125 970/3 235106,3/86,55 403237/294/197
AMD Athlon 64 X2 4200+ + 2x 512 MB DDR2 667 MHz CL46 564/6 07241/2034 51410:5614:347 4245 970/3 239113,7/100,45 519246/299/202
AMD Athlon 64 X2 4200+@2800 MHz + 2x 512 MB DDR2 800 MHz CL58 364/7 67532/1615 2088:4512:017 4396 098/3 399110,6/125,15 963276/341/223
AMD Athlon 64 X2 4200+@2800 MHz + 2x 512 MB DDR2 800 MHz CL5 + VGA OC8 364/7 67532/1615 2078:4412:027 4396 785/3 457115,6/129,85 964276/342/226

Tuzing: ladíme vzhled

Slovo "tuzing" nepochází z naší kolektivní redakční hlavy. Je to termín, který před několika lety zavedl a dodnes svérázně propaguje server tuzing.com. Řečeno slovy autorů: "Úprava na autě, která je z technického hlediska bezúčelná, negativně působící či dokonce nebezpečná." Tuzing PC má s tím automobilovým mnoho společného. Z technického hlediska (výkon, stabilita) je naprosto bezúčelný a dokonce může působit negativně, naštěstí ale nebývá nebezpečný (i když i tady existují výjimky).
Úvodem se musíme přiznat, že nepatříme mezi velké příznivce tuzingu, či chcete-li vizuálního tuningu PC. Ideální skříň je podle našeho názoru především tichá, dále může být černá, stříbrná či béžová (v závislosti na tom, jaká barevná kombinace se hodí do vaší Feng-Šuej) a rozhodně by neměla vyluzovat jasná světla či záblesky (nenávidíme dokonce i výraznější diody LED, signalizující zapnutí PC či provoz harddisku). Jsme toho názoru, že voda patří do akvária a UV zářivky na diskotéku. Za ideální optický tuning PC považujeme dokonalé uspořádání kabelů uvnitř skříně a její co nejméně nápadné umístění na pracovní stůl. Zkrátka a dobře si myslíme, že ta nejlepší podívaná by se měla odehrávat na monitoru a nikoliv uvnitř skříně. Snad nyní pochopíte, že k mnoha aspektům tuzingu máme poněkud ambivalentní vztah.

Okno do duše

Prvním krokem na cestě k vylepšení vzhledu je pochopitelně boční okno, které umožňuje ocenit krásu komponent (případně uspořádanost) uvnitř skříně. Podobně jako majitel supersportovního vozu s motorem uprostřed rád dá na odiv osmiválec pod akrylálovým krytem, vlastník výkonného PC s chutí převede masivní chladiče a výkonné grafické karty trůnící v útrobách skříně. Naše první rada tedy zní: chcete-li předvádět útroby svého PC, ujistěte se, že se bude na co dívat. U většiny skříní lze odstranit boční stěnu, elegantnějším řešením je ale přece jen akrylátové okno. To můžete koupit buď v podobě náhradní boční stěny pro vaši skříň (měli byste se vejít do tisícovky), nebo jako sadu pro modifikaci stávající boční stěny (v takovém případě budete potřebovat ještě nějaké ty nástroje, jako je elektrická pilka, Dremel a koňskou dávku zručnosti nebo šikovného kamaráda).
Vzhledem k naší notoricky známé šikovnosti jsme zvolili pro modelový systém skříň Coolermaster Centurin 5 CAC-FX5-UW v černostříbrné barvě, k níž jsme dokoupili již hotový průhledný bok.

Budiž světlo!

Doplňkem, který může spojovat příjemné s užitečným, jsou nejrůznější barevně svítící či reflexní ventilátory. Vyzkoušeli jsme hned tři osmicentimetrové modely společnosti Akasa. První v pořadí byl AK-176GN-S s trubkovým (kluzným) ložiskem a maximální rychlostí 2 500 otáček za minutu. Z testované trojice se jednalo o nejhlučnější model, regulaci otáček musí zvládnout základní deska (pakliže to podporuje a ventilátor k ní připojíte). Co ztrácí na hlučnosti, to ale dohání ve vizuální oblasti barevným provedením díky UV aktivní barvě zeleného odstínu se pod UV lampou či trubicí rozzáří jak rektum paviána (ovšem v zelené). Druhý testovaný ventilátor AK170CBS-4BLBSC dostal do vínku kuličkové ložisko a možnost ruční regulace otáček v rozsahu 2 000 až 3 500 ot./min, která umožňuje nasazení v tichých i větrných instalacích. Z hlediska světelného znečistění se jedná o aktivní prvek, osazený čtyřmi LED diodami sytě modré barvy doporučují čtyři z pěti epileptiků. Posledním z testované trojice je model Akasa AK-175 s kluzným ložiskem a otáčkami 2 500 ot./min bez možnosti regulace. Výrobcem udávaná hodnota hlučnosti činí 27,45 dB a prostup vzduchu je 28,76 CFM, což jsou ještě přijatelné hodnoty. Hlavní předností tohoto chladiče ale zjevně není schopnost pohnout vzduchovou masou, nýbrž integrace dvanácti LED diod, které dovedou vykouzlit široké spektrum barev. Po zapnutí tak chladič neustále střídá různé barvy LED diod v jednotlivých rozích a vytváří tím zajímavé barevné efekty. Kombinace více barev nám kupodivu přišla méně rušivá, přesto jsme si po delší době přáli, aby výrobce umožnil famózní barevné efekty regulovat či vypnout.
Světelné trubice sice nejsou multifunkční a nepostarají se tak o lepší chlazení vašeho PC, jako osvětlovací tělesa ale fungují přece jen o poznání lépe než ventilátory. V podstatě existují dva druhy: katodové trubice s klasickým studeným světlem a UV trubice, které útroby vašeho PC zalijí ultrafialovými paprsky a zároveň smažou všechny dostupné EEPROM paměti (naštěstí se už zhruba deset let používají v PC flash EEPROM paměti, které UV záření nevymaže). Klasickou trubici se studeným světlem jsme otestovali v podobě modelu AK-172-RD společnosti Akasa. Jedná se o 30 cm dlouhou trubici vyzařující červené světlo. Ve skříni ji stačí přilepit pomocí samolepících polštářků na obou koncích, napájení je realizováno čtyřpinovým Molex konektorem, ve výbavě nechybí dokonce ani vypínač. Výhodou těchto trubic je velmi malá spotřeba pouhé 3 W a téměř nulové tepelné emise. Životnost ale činí pouhých několik tisíc hodin, takže počítejte každých pár let s upgradem. UV trubice je rafinovanější v tom, že sama prakticky žádné viditelné světlo nevydává, ale pod jejími paprsky se rozzáří všechny UV reflexní povrchy či materiály v okolí. Testovaný model měl stejné rozměry jako předchozí studené světlo pro dosažení kýženého efektu je ale pochopitelně třeba použít ve skříni komponenty (chladiče, ventilátory, kryty kabelů apod.) s UV reflexním povrchem.

Budiž ticho!

Třetí samostatnou oblastí tuningu PC je omezení hlučnosti PC a s tím úzce související problematika chlazení. Existuje celá řada možností, jak snížit hlučnost celé počítačové sestavy výměna zdroje za podstatně tišší, výměna chlazení procesoru, grafické karty a přídavných ventilátorů skříně či základní desky. Prakticky každá z oblastí by vydala na samostatný článek v nadcházejících měsících se ostatně těmto tématům budeme věnovat. Protentokrát jsme se rozhodli vyzkoušet, zda je možné snadno ztišit PC pomocí jednoduché sady pro vodní chlazení. Hledali jsme řešení, které lze použít v drtivé většině PC skříní a které je navíc snadno přenosné. Jako nejzajímavější kandidát do testu nám vyšel Evercool Water Cooler WC-202. Tento model má za úkol chladit v základní výbavě procesor a grafickou kartu, ale je možné si dokoupit ještě výměník na odvádění tepla od pevného disku. Princip je jednoduchý cirkulující voda je postupně přiváděna k jednotlivým chladičům, odkud putuje přes čerpadlo k výměníku tepla. Netradiční je v tomto případě řešení výměníku tepla, který je umístěn ve skříni. Hlavní ovládací panel s čerpadlem je umístěn v 5,25" boxu, jenž se instaluje do místa pro DVD mechaniku do co nejvyšší pozice (to je nutné s ohledem na možnost doplňování chladící tekutiny). Odtud vede jedna trubice do výměníku, který je usazen na zadní straně PC skříně v místech, kde většinou bývá přídavný ventilátor. Výměník je v podstatě měděná trubička vedená přes početné žebrování, před kterým je umístěn ventilátor 80 x 80 mm s regulovatelnými otáčkami. Odtud vede trubice do chladičů umístěných na CPU a VGA kartě a poté se vrací zpět k čerpadlu, u něhož je druhý sekundární výměník tepla, spolu s ventilátorem, miniaturní nádrží a doplňovacím ventilem. Při našem testu jsme vyzkoušeli chlazení CPU (v balení jsou dodány potřebné úchyty pro patice socket A, 754, 393 a AM2 pro procesory AMD a pro procesory Intel Pentium III, socket 478 a LGA775) i grafické karty zde zaručuje výrobce kompatibilitu pro starší modely ATI Radeon až po X850 a nVidia GeForce řady 6. Pro novější karty bude možná třeba sáhnout po dodatečných nástavcích, které nejsou součástí balení, což považujeme za zásadní nedostatek. Instalace takovéhoto vodního chlazení trvá zhruba jednu hodinu a měl by jí provést člověk zkušený a zručný, neboť hrozí nenávratné poškození hardwaru vlivem prosáknutí vody z uzavřeného systému. V balení je dodán poměrně přehledný návod, jak provést instalaci, ovšem pouze v jazyce anglickém, nikoliv českém. Po úspěšné instalaci jsme samozřejmě vyzkoušeli účinnost takovéhoto zařízení. Teplota procesoru v klidu se snížila z 41 stupňů při použití chladiče Arctic Cooling Freezer 7 na 32 stupňů Celsia, při delší zátěži se rozdíl pomalu stíral a teplota se ustálila v místnosti s teplotou 21 stupňů na 73 stupních. Problémem (a zároveň však jistou výhodou) tohoto návrhu je fakt, že se jedná o interní zařízení, které lze bez větších problémů přenést spolu s počítačem. Z toho však plyne malý objem vody v cirkulaci systému a jednom velmi malém výměníku, byť opatřeném aktivním chladičem. Hlavní výhoda vodního chlazení spočívá v nižší hlučnosti ve srovnání s klasickými ventilátory v případě tohoto řešení to ale platí pouze tehdy, není-li PC vytíženo. Na předním panelu výměníku lze jednoduše nastavovat úroveň otáček ventilátorů, pokud je však nastavena nízká hodnota a teplota překročí 60 stupňů, jsou otáčky chladiče zvýšeny automaticky. V takovém případě se dostává systém svou hlučností na úroveň středně tichého PC s klasickým chlazením. Za zvážení stojí jistě i otázka bezpečnosti vodního chlazení zejména s výměníkem nad diskovými mechanikami, kdy několik decilitrů vody cirkuluje 10 cm od pevného disku, kde jsou uložena všechna důležitá data. Pokud chcete vodní chlazení spíše z estetických důvodů než kvůli nižší hlučnosti či lepší účinnosti, je WC-202 dobrým řešením. Provedení je na vysoké úrovni a při velmi pečlivé instalaci by s jeho provozem neměl být problém.7 0012/LUC o

Akasa AK-176GN-S

UV aktivní barva
nemožnost regulace, vyšší hlučnost
Cena vč. DPH: 90 Kč
K testu zapůjčila firma: Agen, www.agen.cz

Akasa AK-175

široká paleta barev a jemné odstíny
12 LED diod
nemožná manuální regulace otáček
Cena vč. DPH: 360 Kč
K testu zapůjčila firma: Agen, www.agen.cz

Akasa AK170CBS-4BLBSC

regulace otáček
LED diody modré barvy
vyšší hlučnost při vyšších otáčkách
Cena vč. DPH: 300 Kč
K testu zapůjčila firma: Agen, www.agen.cz

Malý a velký Silverstone

Hnáni touhou uklidnit své nervy a tik vyvolaný světélkujícími větráčky jsme se rozhodli doplnit téma o ladění vzhledu PC též o recenzi dvou skříní značky Silverstone, které osloví jak příznivce malých rozměrů a stylového vzhledu, tak maximalisty toužící po skříni, která dokáže pojmout tu nejvýkonnější myslitelnou sestavu. Především ale potěší všechny, kdo spíše než blikajícím ventilátorům a světélkování v záři UV paprsků dají přednost jednoduché eleganci černého hliníku.
Menší ze sourozenců, tedy model SST-TJ08B Temjin Black je určen pro základní desky formátu MicroATX, nabízí omezený prostor uvnitř skříně ve formě možnosti uložení dvou 5,25" mechanik a v základu dvou 3,5" mechanik či disků. Je zde též možnost rozšíření počtu 3,5" disků, nicméně přídavná šachta není součástí standardního balení. Protože konstrukce této skříně je (s výjimkou čelního panelu) z plechu silného 1,5 mm (torzní pevnost na velmi dobré úrovni), muselo se při návrhu skříně myslet na bezvadné odvětrávání. Proto jsou již v základní výbavě přítomny dva 12cm ventilátory, chráněné mřížkou, každý na jedné straně. Připojení na klasický Molex konektor spolu s absencí regulace otáček znamená, že jsou při provozu slyšitelné, naštěstí ale nikoliv nepříjemně hlučné. Uchycení mechanik je realizováno klasickými šroubky, zatímco bočnice jsou zajištěny velkými šroubky, které lze povolit rukou. Čelní stěna je vyrobena ze silného hliníkového plátu v černém leštěném provedení a dotváří dojem luxusního provedení. Vedle elegantních tlačítek Power a Reset jsou k dispozici i čtyři rozšiřující porty USB 2.0, jeden FireWire a audio vstup a výstup. Jediné, co lze této kompaktní skříni skutečně vytknout, je cena za 2 400 Kč bychom přece jen očekávali možnost instalovat mechaniky bez šroubků, případně celohliníkové provedení. Pokud je ale hlavním kritériem při vašem výběru stylový vzhled spolu s kompaktními rozměry, můžeme TJ08B doporučit.
Model SST-TJ09B Temjin Black je doslova velkým bratrem modelu předchozího. Jedná se o formát Tower, s rozměry 220 x 560 x 565 mm a hmotností 12,9 kg bez napájecího zdroje se jedná o nadprůměrně velikou PC skříň (a s ohledem na velikost překvapivě lehkou). Celá case je tvořena z hliníku, jehož šířka kolísá od nevídaných 4 mm u nosných konstrukcí až po stále solidní 2 mm na bocích skříně. Torzní pevnost je přes měkký hliník díky tuhé kostře skříně vynikající. Skříň nabízí celkem čtyři volné 5,25" pozice, jednu otevřenou pozici pro FDD a další čtyři pro 3,5" disky. Disky jsou otočeny o 90 stupňů tak, aby je bylo možné snadno vyjmout, před nimi jsou v bocích skříně otvory pro snazší odvod přebytečného tepla a jedna pozice pro přídavné chlazení. Chlazení je ostatně alfou a omegou TJ09B: v základu nabízí dva 120mm ventilátory a další dvě pozice na horní straně pro umístění přídavných ventilátorů. Instalované chladiče mají rychlost otáčení 1 200 ot./min a jejich hlučnost činí podle výrobce 21 dB, což je velmi dobrá hodnota. Netradiční pojetí skříně dokresluje i umístění napájecího zdroje na spodní straně case (zdroj nasává i vyfukuje teplý vzduch mimo skříň) a neobyčejně velký prostor pro instalaci základní desky, na kterém lze bez problémů umístit i motherboard pro platformu AMD Quad FX. Přední maska je velmi decentní a podobá se modelu TJ08, jen ve zvětšené podobě. Porty byly přesunuty na horní hranu skříně do odklopné přihrádky, kde jsou snáze přístupné, zejména je-li skříň postavena na podlaze. Je tu ale jeden drobný háček jestliže nám již v případě TJ08B přišla cena poměrně vysoká, nevíme, jak se vyjádřit o nelidských 8 200 Kč, které zaplatíte za TJ09B (bez zdroje). Pravdou je, že vychytávky jako předpřipravené otvory pro trubičky vodního chlazení nebo děrovaná spodní část krytu v místech, kam se ukládá napájecí zdroj, na mnoha skříních nenajdete. I přes absenci moderního uchycení mechanik bez použití šroubků a navzdory omračující ceně se nám TJ09B velmi líbí. Instalace komponent do ní byla přehledná a snadná, chlazení perfektní, a pokud pro vás skutečně peníze nehrají roli, jedná se o jednu z nejlepších skříní na trhu.

SilverStone SST-TJ08B

luxusní vzhled
vyšší cena, chybějí rychloupínací prvky
Cena vč. DPH: 2 400 Kč
K testu zapůjčila firma: TN Trade, www.tntrade.cz

SilverStone SST-TJ09B

luxusní vzhled
vyšší cena, chybějí rychloupínací prvky
Cena vč. DPH: 8 135 Kč
K testu zapůjčila firma: TN Trade, www.tntrade.cz

Akasa AK-172-RD

elegantní podsvícení PC skříně
nízká životnost
Cena vč. DPH: 220 Kč
K testu zapůjčila firma: Agen, www.agen.cz

Evercool Water Cooler WC-2C2

malé rozměry, vše v PC skříni
nižší účinost, obecně nebezpečí
poškození softwaru
Cena vč. DPH: 8 135 Kč
K testu zapůjčila firma: Bostar, www.bostar.cz

Akasa AK-178-UV

elegantní podsvícení PC skříně
nízká životnost
Cena vč. DPH: 220 Kč
K testu zapůjčila firma: Agen, www.agen.cz

Byl pro vás článek přínosný?