Hlavní navigace

Nová čtyřka od Samsungu

1. 2. 2007

Sdílet

Kompakty z Korejského poloostrova ovládejte klasicky nebo dotykem Samsung rozhodně nepatří k tradičním fotografi...


Kompakty z Korejského poloostrova ovládejte klasicky nebo dotykem


Samsung rozhodně nepatří k tradičním fotografickým značkám. V poslední době ale korejská firma dělá vše pro to, aby do vybrané společnosti Canonu, Nikonu a dalších pronikla podobně, jako se to před časem podařilo Sony a Panasonicu. Mezi zrcadlovkami se prosazují z Pentaxu odvozené modely řady GX-1, v nejvyšší kompaktní třídě boduje špičkový typ Pro 815. Nyní se na trh dostávají čtyři nové stylové kompakty. A rozhodně se nejedná o žádné nudné modely, zanikající v běžném průměru. Je libo slušnou funkční výbavu v retro kabátku, multimediální zařízení velikosti krabičky cigaret, ultrazoom či miniaturní desetimegový fotoaparát s unikátním systémem ovládání? V každém případě si vyberete.

Samsung L85

U nejlevnější z novinek zvolili výrobci zajímavý design ctitelům dnešních miniaturních stylových kompaktů baculaté tělo s oblými tvary patrně mnoho neřekne, zato milovníky starých filmových kompaktů jistě potěší. Osmimegový L85 se totiž hodně podobá fotoaparátům prodávaným před dvaceti nebo třiceti lety. Tehdy většině firem záleželo více než na stylovém designu na ergonomii, a proto není divu, že fotoaparát padne lépe do ruky než mnohé jiné dnešní kompakty.
Potěší i poměrně rozsáhlá funkční výbava. Jak se na "klasicky" koncipovaný fotoaparát sluší, je kromě automatiky k dispozici i priorita času a clony a ruční expoziční režim, ačkoli to má háček clonu lze nastavit jen ve dvou, maximálně třech krocích (v závislosti na ohnisku). Samsung ovšem nabízí i žhavé technologické novinky, zejména HDMI výstup pro televize s vysokým rozlišením. Mnohé potěší i vestavěný hlasový zápisník.
Samotná práce s fotoaparátem ale není bez chyb. Ovládání času a clony v kreativních režimech je poměrně zdlouhavé, směrové šipky přitom navíc mění své funkce a celé to působí trochu zmateně. Nepotěší ani hodně pomalé automatické ostření, hlavně v interiéru. Navíc chybí asistenční přisvícení, takže v šeru fotoaparát často nezaostří vůbec.
Na fotografiích se trochu projevuje obvyklý neduh kompaktů nejnovější generace příliš vysoké rozlišení, za nímž stojí spíše marketingové než fotografické důvody. Důsledkem je vysoká hladina šumu, kterou výrobci v tomto případě řeší hodně razantním odšuměním. Šum ze snímků tak sice mizí, ale bohužel i s detaily v kresbě. Jinak jsou fotografie vcelku slušné, jen aberace na nejširším ohnisku je možná trochu příliš. Barvy jsou chladnější, ale realistické.

Samsung NV3

Když se na internetu objevily první zprávy o chystaném kapesním zařízení od Samsungu, které v sobě mělo kromě fotoaparátu skrývat i MP3 přehrávač, videopřehrávač, hlasový zápisník a čtečku elektronických knih, zůstala fotografická obec víceméně v klidu podobných hybridních přístrojů je na trhu víc než dost a z fotografického hlediska se zpravidla příliš neliší od lepších fototelefonů. Jenže Samsung NV3 je úplně jiná káva. Bez debat se jedná o plnohodnotný sedmimegový fotoaparát, zmíněné multimediální funkce jsou jen vítanou třešničkou na dortu.
Na pohled jde asi o nejstylovější model z celé čtveřice, v nejrůznějších soutěžích o nejelegantnější fotoaparát roku bude pravděpodobně horkým favoritem. Daní za stylovost je ovšem, jako u mnoha jiných modelů, "periskopový" objektiv, trvale zapuštěný v těle. Tato skla většinou kvalitou nestačí na běžné typy, objektiv je navíc umístěn v levém horním rohu přístroje, a tak hrozí, že si před něj člověk při fotografování omylem strčí prsty. U stylových modelů nelze příliš očekávat pokročilé funkce a NV3 není výjimkou kdo nerad automatické režimy, má smůlu. Kromě holé automatiky jsou k dispozici motivové programy, ovšem bez vysvětlivek, což může úplné začátečníky odradit.
Při fotografování mě zarazilo pomalé zoomování a citelná prodleva spouště, zato nechybí spolehlivé asistenční přisvícení, díky němuž přístroj zaostří i do naprosté tmy. Nejpříjemnějším překvapením je ale vysoká kvalita fotografií opět se ukázalo, že sedm megapixelů je u kompaktů s malými snímači lepší než osm. NV3 produkuje asi nejostřejší snímky ze čtyř testovaných Samsungů. Jen je třeba hlídat vyvážení bílé, automatika často ladí snímky do zelena. Aberace na širokém ohnisku nezmizela, za pochvalu však stojí velmi slušná práce blesku v interiéru.

Samsung NV7

Sedmimegový NV7 se ze všech čtyř nových Samsungů nejvíce přibližuje kategorii špičkových kompaktů. Rozumné rozlišení, objektiv se sedminásobným zoomem, optický stabilizátor a bohatá funkční výbava to jsou vlastnosti, které ho staví do jedné kategorie s takovými esy jako Panasonic FZ7 nebo Canon S3 IS. Mezi jeho další přednosti patří osobitý design a velmi originální způsob ovládání.
Podobně jako u modelu L85 se designéři zřetelně inspirovali retro-stylem, NV7 s tenkým tělem a masivním objektivem vzdáleně připomíná staré svitkové Leiky. Tedy zepředu. Zadní strana se jakémukoli přirovnání zcela brání, výrobci totiž vytvořili zbrusu nový ovládací systém Smart Touch, založený na dvou řadách dotykových tlačítek kolem displeje. Jedna řada je vodorovná, druhá svislá. Jednotlivým tlačítkům jsou přiřazeny různé fotografické funkce a parametry: když se tlačítka dotkneme prstem, objeví se u něj kontextová nabídka hodnot k dané funkci, správnou hodnotu lze opět vybrat dotykem. Ze začátku tento systém působí hodně nezvykle, časem se s ním ale člověk sžije a zjistí, že funguje výborně je to určitě lepší než otevírat kvůli jednotlivým funkcím menu. Jakmile si prsty na ovládání zvyknou, je práce s fotoaparátem snadná a intuitivní, což se rozhodně nedá říci o jiných "převratných" řešeních tohoto typu, např. o dotekových displejích u některých kompaktů. Systém Smart Touch tak má své kouzlo i pro fotografické konzervativce, ke kterým se autor tohoto testu bezesporu řadí.
Rovněž nabídka funkcí potěší, jako u jediného Samsungu je k dispozici manuální ostření a plnohodnotné prioritní i ruční expoziční režimy včetně velkého rozsahu clonových čísel. Velkou výhodou je optický stabilizátor. Úplně bez chybiček ale NV7 není: pomalá synchronizace blesku funguje podobně jako u jiných modelů jen v automatickém režimu, vyklápěcí zařízení blesku navíc působí hodně křehce.
Kresba fotografií je na první pohled překvapivě měkčí než u NV3, tato měkkost ale neznamená ztrátu detailů: stačí doostřit a vše je v pořádku. U zrcadlovek je toto chování běžné, u kompaktu ale překvapí. Jinak za pochvalu stojí spolehlivé barevné podání a podobně jako u NV3 dobrá práce blesku.

Samsung NV10

Model NV10 je vybaven stejným systémem ovládání jako NV7. Má o tři megapixely vyšší rozlišení, ovšem také menší (trojnásobný) rozsah zoomu a podstatně méně funkcí. Designem připomíná klasický kompakt, byť s výraznými stylovými prvky. Blesk je podobně jako u NV7 vyklápěcí, jeho mechanizmus ale působí podstatně odolnějším dojmem.
Kromě automatického expozičního režimu lze čas a clonu nastavit i ručně, bohužel (a dost nelogicky) ale chybí priorita času a clony. Clonu lze navíc stejně jako u L85 nastavit jen ve dvou stupních. Za pochvalu ale stojí rychlé reakce, především zoomování je mnohem svižnější než u NV3 i jiných Samsungů.
Na fotografiích je ale bohužel ještě výrazněji než u L85 vidět, že desetimegové rozlišení je zkrátka na kompakt tohoto typu příliš. Snímky jsou v základním nastavení na pohled ostřejší než u NV7, přesto na nich je paradoxně méně detailů. Důvodem je samozřejmě odšumování, jehož následky jsou patrné již při nejnižší citlivosti. Od hodnoty ISO 400 je ztráta detailů tak patrná, že její vinou výhody vysokého rozlišení zcela mizí a tuto citlivost je lepší vůbec nepoužívat.


Technická datarozlišení režimy zoom rozsahfISOEV +/-časruční makrostabilizátorrychlostvyvážení bílé bleskscényhledáčekvideobateriepaměť displejrozměryhmotnostcenazdroj ceny
(MP)ostření(cm)reakcí(cm)(mm)(g)vč. DPH
Samsung L858,1PASM5x38-1902,8-4,450-400po 1/2 ?2EV15-1/2 000ne1ne**auto, 5 předvoleb, ručníauto, on, off, red-eye, slow11ne640 x 480, 30 fpsLi-ioSD6,4109 x 64 x 29190*8 290 Kčwww.megapixel.cz
Samsung NV37,2P3x38-1143,5-4,580-1 000po 1/2 ?2EV2-1/2 000ne1ne***auto, 5 předvoleb, ručníauto, on, off, red-eye, slow11ne720 x 480, 20 fpsLi-ioSD6,494 x 57 x 17142*9 290 Kčwww.megapixel.cz
Samsung NV77,2PASM7x38-2702,8-4100-1 000po 1/3 ?2EV15-1/1 500ano1ano***auto, 5 předvoleb, ručníauto, on, off, red-eye, slow11ne640 x 480, 30 fpsLi-ioSD6,4106 x 62 x 56245*11 990 Kčwww.megapixel.cz
Samsung NV1010,1P,M3x35-1052,8-5,1100-1 000po 1/3 ?2EV15-1/1 500ne4ne****auto, 5 předvoleb, ručníauto, on, off, red-eye, slow11ne640 x 480, 30 fpsLi-ioSD6,496 x 60 x 18149*10 990 Kčwww.megapixel.cz
*bez baterie a karty** jen tělo*** jen tělo bez baterie a karty

Samsung L85

retro design, dobrá ergonomie
slušná funkční výbava
pomalejší a méně spolehlivé ostření příliš razantní odšumění
Cena vč. DPH: 8 290 Kč
K testu zapůjčila firma:
Samsung, www.samsung.cz

Samsung NV3

až překvapivě ostré fotografie
multimediální funkce stylový design nešikovně umístěný objektiv
málo funkcí
Cena vč. DPH: 9 290 Kč
K testu zapůjčila firma:
Samsung, www.samsung.cz

Samsung NV7

atraktivní design a originální, nicméně povedené ovládání
spousta funkcí stabilizovaný ultrazoom
dobré barevné podání a práce s bleskem v základním nastavení měkčí kresba
křehký vyklápěcí mechanismus blesku
Cena vč. DPH: 10 990 Kč
K testu zapůjčila firma:
Samsung, www.samsung.cz

Samsung NV10

povedený systém ovládání jako u NV7
rychlé reakce
problematická kvalita fotografií
chybí prioritní režimy, jen dva stupně clony
Cena vč. DPH: 11 990 Kč
K testu zapůjčila firma:
Samsung, www.samsung.cz

Byl pro vás článek přínosný?