Hlavní navigace

Notebook pro každého

Sdílet

Cena 12 555 Kč v době testu, rozumný výkon a výdrž na baterie, dodáván bez Windows: to jsou hlavní charakteristiky ...


Cena 12 555 Kč v době testu, rozumný výkon a výdrž na baterie, dodáván bez Windows: to jsou hlavní charakteristiky notebooku se základními funkcemi – „celeronového“ HP 530.
Tento notebook je určen zejména studentům a uživatelům, kteří potřebují „psací“ stroj a chtějí surfovat po internetu. Ale nejde o nijak odfláknutý model – jednoduchý design je vysoce účelný a na první pohled rozhodně nebudete hádat, že jde o levný no¬tebook. Nebo ještě lépe řečeno, nebudete se ho bát vytáhnout v práci, ve škole, v parku kvůli tomu, že vy¬padá jako něco, co pamatuje Šemíka ještě jako hříbě.
Ani klávesnici není mnoho co vytknout. Citelně nám však chyběly stavové diody, které by alespoň u indikace stavu disku měly smysl. Trochu může vadit i gumová „tyčinka“ nad klávesnicí, díky níž notebook pozná, zda je víko displeje zavřené. Na daném místě si trochu „koleduje“ o uražení, i když pryžové provedení vypadalo odolně a ohebně.
O výkonu jasně hovoří osazení notebooku – Intel Celeron M 1,46 GHz, 512 MB RAM a integrovaná grafická karta. Nic na výpočty genomu, ale pro provoz balíku OpenOffice a prohlížení internetu dostačující, a o tom HP 530 bezesporu je. Notebook si samozřejmě poradí i s přehráváním filmů a hudby, pobavit se můžete i při hraní méně náročných her. Ale nečekejte multimediální hody. Vždyť u „nadupaných“ notebooků stojí samotný displej tolik, co samotná pětsettřicítka.
Standardně se s notebookem dodává FreeDOS, nebo je možné instalovat Linux. K dispozici je i varianta s Windows – model s Vista Home Basic je k dispozici za 16 636 Kč. Vzhledem ke konfiguraci by však byly lepší Windows XP (bohužel nejsou v nabídce), neboť pro systém Vista je 512 MB RAM hodně málo.

Verdikt

HP 530 je optimální variantou pro studenty nebo pro všechny uživatele, kteří hledají levný a dobře vypadající notebook. Pokud je vaší hlavní činností psaní e-mailů a práce s textovým editorem, občas
si chcete přehrát film a zahrát jednoduchou hru,
HP 530 nezklame. Výdrž na baterie při průměrném zatížení činí kolem 2 hodin. V každém případě jde v tomto případě o velmi dobrý poměr výkonu a ceny.
Hewlett-Packard HP 530
CPU: Mobile Intel Celeron M 410, 1466 MHz (11× 133 MHz)
Čipset:
Intel i940GML/i943GML
RAM: 512 MB RAM DDR2
Graf. karta: Intel GMA 950
HDD: 80 GB
Displej: 15,4 " 1 280 × 800
Wi-Fi: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN
Rozměry:
358 × 257 × 320 mm
Hmotnost: 2,7?kg
Záruka: 1 rok na opravu včetně vyzvednutí a vrácení produktu (upgrady jsou k dispozici, lze je zakoupit samostatně)
Výkon: 42 bodů (SYSmark 2007)
Klady: výkon, výbava, rozměry, hmotnost
Zápory: hlučnost větráčku při větším zatížení
Cena vč. DPH: 12 555 Kč www.hp.cz
Hodnocení: 3

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku