Hlavní navigace

Nedostatek nových grafických karet nVidia

7. 12. 2007

Sdílet

nVidia GeFoce 8800GT je na trhu již více než měsíc, avšak sehnat ji znamená mnoho úsilí, dávku štěstí a na cenu doporučenou výrobcem můžeme často zapomenout. Čím to je a kdy se to zlepší?

Nejprve se pojďme podívat na situaci od vydání karty na trh. Grafický čip GeForce 8800GT vydala nVidia na konci října (konkrétně 29. října). Vydání karty bylo tzv. hard launch, karty tedy byly reálně dostupné u prodejců k okamžitému nákupu. Zde však nastal první problém. Karet bylo totiž celkem 50000 kusů pro celý svět, což je nedostatečné množství (pro představu: k uspokojení celého světa by jen v ten den nestačilo ani půl milionu těchto karet, poptávka byla a stále je obrovská). Do České Republiky dorazilo v tento den cca 300 kusů karet od různých výrobců.


GeForce 8800GT oficiálně startovala v 15:00 středoevropského času, v 15:30 již všichni čeští prodejci, kteří měli to štěstí a několik karet se dostalo i do jejich obchodu, hlásí vyprodání všech skladových zásob. Ti, kteří nabízejí možnost předobjednání této karty, ji samozřejmě měli vyprodanou ještě před 29. říjnem 15:00. Identická situace nastala i v celém zbytku světa. V tento den se karta poprvé a naposled prodávala za cenu okolo 5500Kč včetně DPH (to je doporučená cena pro Českou Republiku).

nVidii se navíc podařilo kartu dodat s předstihem téměř všem hardwarovým magazínům a v 15:00 se na většině webů objevila recenze této karty. Ta po právu (v té době ještě Radeon HD38x0 nebyl na trhu a plánované datum vydání bylo na začátek prosince) sklidila všechna možní ocenění a odsunukla veškerou svoji konkurenci jak od nVidie tak od AMD/ATI na smetiště dějin. Recezenti nešetřili ohlasy typu "legendární poměr cena/výkon z dob GeForce 4 Ti 4200 a ATI Radeon 9500 se vrací".

nVidia byla z tohoto výsledku nadšená. Daleko méně však mohla být nadšená z dostupnosti. Alespoň 50 000 karet na 29. října se jí sice podařilo zajistit, ale začaly se objevovat první problémy při masové výrobě (proč se objevovaly, o tom napíši dále) a jednotliví výrobci neustále oddalovali a oddalovali termíny dodávek karet.

To však nemělo žádný vliv na poptávku, která byla a dosud je obrovská. Například jeden z velkých českých velkoobchodů má v těchto dnech předobjednávky na 1 500 karet s čipy GeForce 8800GT (tohle číslo je však neznačí počet zákazníků, viz dále). Byl tedy přebytek zájemců a nedostatek produktů. Zapůsobil tedy trh a obrovská poptávka vyrazila cenu těchto karet z 5500 až na 8000Kč včetně DPH.



V první týdny však velkovýrobci stále řešily problémy při výrobě a termíny dodávek se stále odkládaly. V půlce listopadu, kdy do ČR od 29. října dorazilo méně než 100 kusů GeForce 8800GT, které se prodaly ještě než vůbec dorazily do nějakého obchodu, tedy přišla nVidia se svým "marketingovým objasněním" celé situace.

Karty s čipy GeForce 8800GT jsou prý natolik populární a dobré, že nVidia nestíhá pokrýt poptávku a neschopnost zajistit pro zákazníky dostatečný počet karet označila za obrovský úspěch, který se jen tak někomu nepodaří. S touto myšlenkou se musím ztotožnit. Neschopnost zajistit výrobu a dodávky produktů a ještě z toho udělat marketingovou bombu, to se opravdu nepodaří jen tak někomu... Ke konci vyjádření nám nVidia alespoň slíbila, že začátkem prosince již bude vše v pořádku, ceny v normálu a každý si kartu bez problémů zakoupí.

Mnozí těmto slibům uvěřili a trpělivě čekali (a stále ještě čekají) dál. Občas se v některém obchodě objevila limitovaná edice těchto karet, ale buď byly už dávno prodané v předobjednávkách nebo v obchodech, které nepřijímají předobjednávky stály okolo 7000Kč včetně DPH a více. To koneckonců zaplatili i předobjednávající. Lidé jsou však nenasystní, a i takovéto sumy rádi zaplatili.

Přišel konec listopadu a situace se pořád nelepšila. Začátkem listopadu dokonce někteří výrobci (jmenovitě například BFG) oznámili, že kvůli malým výrobním kapacitám a vylaďováním chybiček při výrobě nebudou jejich karty dostupné dříve něž v lednu příštího roku. Ostatní jako Gigabyte či Asus však trpělivě odkládají termíny dodávek. Den či dva před plánovaným dodáním karet do ČR termín dodávky opět o týden odloží. A když už se někde několik karet objeví, tak jsou opět okažitě rozprodány za neuvěřitelné ceny. Třešničkou na dortu byl v tomto husarský kousek jednoho nejmenovaného obchodu. Tomu se minulý týden podařilo sehnat celých 25 kusů GeForce 8800GT od Asusu, ale za jakou cenu. Téměř 7800Kč včetně DPH. A i přesto všech 25 kusů prodal během 24 hodin.

A současná situace? Je bohužel stále stejná. Po kartách je obrovská poptávka, ceny jsou vysoké, dostupnost téměř nulová a výrobci postupně jeden po druhém oznamují, že další karty dodají do ČR nejdříve v lednu. A do toho všeho se nVidia chystá příští středu vydat upravenou GeForce 8800GTS 512MB, která taktéž používá jádro G92, kvůli kterému jsou tyto problémy.

V následujících měsících nás tak podle mého nečeká nějaký velký převrat, karty GeForce 8800GT a nová GeForce 8800GTS 512MB budou stále nedostupné a dokud se velkým firmám jako je Asus, Gigabyte a další nepodaří vyladit všechny problémy při velkovýrobě a výrobu opravdu rozjet na 100%, karet dostatek jednoduše nebude. Kdy by to mohlo být? Možná v průběhu ledna, možná začátkem února. Jenže v této době se na nás chystá nVidie vyrukovat s dvoujádrovýma kartama s čipy G92, takže jich bude potřeba ještě více.

příloha_ovladnete_sva_data

Čím je to způsobeno


Prvním důvodem je nepřipravenost na velkovýrobu. nVidia totiž vydání G92 značně uspěchala. Hlavním důvodem uspěchání byl strach z konkurenčního čipu ATI RV670, který se nakonec neukázal jako taková hrozba, jenže karta již byla na světě. GeForce 8800GT (alias G92) měla totiž vyjít až v lednu nebo únoru příštího roku (odhad na zlepšení této situace je situován přesně to dé doby, že by náhoda?). Do té doby by měla nVidie dostatek času vyladit výrobu a karty dodávat v dostatečném množství.

Jenže nVidia měla z RV670 takový strach, že GeForce 8800GT vydala co možná nejdříve. Vydala tak sice výborný a vyladěný čip, jenže s výrobou ve velkém měla zkušenosti nulové. Za provozu se tedy musely řešit relativně banální problémy, které sice není problém vyřešit, ale zabere to nějaký čas a tak se dodávky stále více opozďují. Mluví se o tom, že je problém s napájecími komponenty pro G92, respektive s jeho dodávkami ze strany jednoho subdodavatele nVidii.

Druhou možností je to, že nVidia možná dodávky GeForce 8800GT paradoxně brzdí sama a úmyslně. Zdá se to nesmyslné, ale logiku to má. V době vydání GeForce 8800GT byly totiž ještě plné sklady GeForce 8800GTS, GTX a Ultra a mnoho zákazníků si tyto karty snadno splete. Prostě jen uvidí GeForce 8800 a ihned si vzpomene na onu 8800GT. S vydáním GeForce 8800GT nVidia odeslala všechny své ostatní karty "8800" na smetiště dějin, protože v poměru cena/výkon novému GTčku jednoduše nemohou konkurovat (nVidia zastavila jejích výrobu, nadále bude vyrábět pouze 8800Ultra jako nejvýkonnější kartu a jako jedinou kartu vhodnou do chystaného Tripple-SLI).



Dalším faktorem, proč je o GeForce 8800GT takový zájem, je její nízká cena a vhodnost do SLI systémů. S GeForce 8800GT v SLI totiž získáte vyšší výkon než jedna 8800Ultra za poloviční cenu. Výsledný výkon je tedy vyšší než jakákoliv jedna samostatná karta. Tento fakt je pro mnoho lidí takovým lákadlem, že místo jedné GeForce 8800GT kupují rovnou dvě.

No a posledním faktem je to, že zájemců je podstatně méně než objednávek. Spousta lidí shání kde může a řeší to tak, že dá objednávku do více obchodů a čeká, odkud jim karta příjde jako první. Jakmile jim 1 kus dorazí, ostatní objednávky stornují. Výjimkou nejsou ani borci, kteří mají i 10 a více takovýchto předobjednávek.

Co dělat, pokud chci 8800GT pod stromeček


Pokud chcete za každou cenu GeForce 8800GT na vánoce pod stromeřek a nevadí vám, že si pořádně připlatíte, pak máte několik možností, jak se zachovat. První a nejlepší možnost je mít kartu již nějakou dobu předobjednanou, nejlépe u více obchodů a více různých značek a doufat, že alespoň jedna karta vám do Vánoc dojde.

Druhou možností je poohléndout se po internetových fórech a bazarech. Vyskytují se zde totiž lidé, kteří tuto kartu dokáží sehnat, například z velkoobchodů. I zde však narazíte na vyšší ceny a někdy také na problémovou záruku.

Další možností je zkusit nákup v zahraničí. I zde jsou sice karty nedostatkovým zbožím, ale šance, že například v Německu nebo ve Francii narazíte v některém obchodě na nějaký kousek skladem bývá větší. Problémem však je doprava, placení a záruka. Pokud však po GeForce 8800GT toužíte i přes tyto problémy, momentálně je to daleko rychlejší cesta jak si ji sehnat než vyčkávání dlouhých pořadníků. Cena však bude opět vyšší + počítejte náklady na dopravu.

Těží z toho AMD


A kdopak se z toho raduje? No přeci konkurence. Ještě čerstvě po uvedení nových karet ATI na bázi HD3850 a HD3870 by se kde kdo zapřísahal, že GeForce 8800GT je za doporučenou cenu vítěz poměru výkonu a ceny. Jenže s nedostupností nVidia karet a rapidním nárůstem cen karet, co přeci jen na trh dorazí, se situace rázem změnila. Mnoho nedočkavců raději sáhlo po HD3850 či HD3870.



Cena obou vlajkových lodí ATI rázem poskočila, přesto se stávají takřka stejně nedostupné jako 8800GT. Každopádně pro nVidii to může být dvojnásobný problém, protože někteří zákazníci mají tendenci být věrní značce a když už se jednou odhodlají změnit GeForce za Radeon, možná u ATI zůstanou i do budoucna.

Každopádně celá tato situace zavání dobami reálného socialismu, nedostatkem zboží, pořadníky, nadáváním zákazníků.

Byl pro vás článek přínosný?