Hlavní navigace

Multimediální sestava Agen nejTišší+

27. 11. 2007

Sdílet

Počítačových sestav s minimální hlučností není na našem trhu mnoho. Všechny dřívější pokusy ztroskotaly na nedořešeném chlazení a zejména proto jsme byli zvědaví na sestavu Agen, jak si poradí s chlazením výkonného mikroprocesoru Intel Core 2 E6750.

V posledních srovnávacích testech počítačů jste jistě zaregistrovali náš enormní zájem o celkovou hlučnost počítače. Tento posun byl dán jednak tím, že výrobci čipových sad zapracovali do svých produktů funkce snižující otáčky chladičů CPU, jednak tím, že se na trhu objevily produkty s minimem produkovaného hluku. Mezi ně jednoznačně patří napájecí zdroj Yesico FL-480 TML, který se vyznačuje velmi kvalitními součástkami a hlavně funkcí naprostého vypnutí vnitřního ventilátoru, pokud teplota zdroje nepřesáhne stanovenou hodnotu. Ten je samozřejmě použit i v námi testované sestavě, která právě na velice nízké hlučnosti staví svůj úspěch. Rovněž ostatní komponenty jsou totiž zvoleny tak, aby vydávaly co nejméně hluku - jako příklad můžeme uvést chladič procesoru Zerotherm BTF95, přídavný ventilátor Noctua NF-S12-800 a antivibrační kit pro pevný disk. Celkový výsledek se opírá i o pasivně chlazenou grafickou kartu MSI vybavenou čipem nVidia GeForce 8600 GTS (jejíž samostatnou recenzi si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu PCWORLD 12/2007 ve srovnávacím testu VGA karet). Základem počítače je dobře vybavený motherboard Asus P5K, mikroprocesor Intel Core 2 Duo E6750 a 2 GB operační paměti DDR2 800 MHz.


Výbavou jde tedy o plně dostačující sestavu pro náročnější práci ve Photoshopu nebo na stříhání domácího videa. Z pohledu hráče je počítač vybaven moderní kartou podporující nejnovější technologie, nicméně disponuje nižším výkonem v současných hrách, a proto u nich zvládne pouze nižší rozlišení a méně detailů. Dodaný software obsahuje operační systém MS Windows Vista Home Premium v 32bitové edici, 90denní verzi Norton Internet Security 2007 a 30denní trial MS Office 2007. K sestavě nebyla dodána klávesnice ani myš, tyto komponenty si společně s LCD displejem může uživatel zvolit podle svého uvážení při objednání počítače.
Tato sestava je výjimečná právě svým nezvykle nízkým hlukem, což je věc, kterou ocení kromě náruživých hráčů snad každý z nás. Během náročných testů se nám nepodařilo přivést počítač do úzkých, a to včetně 48hodinového zátěžového testu, kterým prošel bez problému. Jediným neduhem celé sestavy je o něco vyšší teplota uvnitř počítače, která snižuje životnost jednotlivých komponent. Výrobcem garantovaná záruční doba 24 měsíců a dalších 36 měsíců bezplatný servis je sice lákavá, nicméně problémy způsobené vyšší teplotou se průměrně objeví až po třech a více letech provozu počítače.

Verdikt
Pokud odhlédneme od možného vlivu vyšší teploty (počítač již bude morálně i technologicky zastaralý), musíme konstatovat, že Agen nejTišší, jak se tato sestava jmenuje, je solidně navržený a velmi dobře dílensky zpracovaný počítač, který bude dobrým sluhou a nebude vás nijak rušit v práci. Pokud si však přejete tichý počítač, zaplatíte za něj o několik tisícikorun více než za stejnou sestavu se standardní hlučností.

Cena počítačové sestavy včetně DPH: 26 092 Kč

Podrobne informace o produktu najdete na: www.agen.cz

- - Petr Matuška

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?