Hlavní navigace

MP4 PŘEHRÁVAČ EMGETON M6 CULT

1. 12. 2007

Sdílet

Nejnovější přírůstek do stáje populárního Emgetonu je nástupcem (nebo spíše alternativou) modelu M6 Cult, který...


Nejnovější přírůstek do stáje populárního Emgetonu je nástupcem (nebo spíše alternativou) modelu M6 Cult, který jsme recenzovali v prvních měsících tohoto roku. M6 Cult nás tehdy nadchl, a tak jsme s očekáváním hleděli na ohlášenou novinku, jež se liší především tím, že nabízí dotykový displej a má integrovaný reproduktor.
M7 Cult je svému staršímu bratříčkovi v základních specifikacích opravdu velmi podobný. Oba playery podporují přehrávání videa, mají FM tuner, dokážou nahrávat z různých zdrojů, disponují flashovou pamětí (2, 4, 8 GB, M7 Cult také 16 GB), mají po kvalitativní stránce stejné displeje (2,4 ", 320 × 240, 260 tisíc barev) a dokonce jsou si blízcí designově. M7 je pouze o něco menší a především lehčí (o 20 gramů). Místo výrobce ušetřil hlavně díky dotykovému LCD, vedle něhož už nemusejí být žádná tlačítka.
Velice dobře zpracovaný a přehledný firmware je kompletně v češtině, jak se v poslední době stalo u Emgetonu tradicí. Je zcela evidentní, že se programátoři a grafici inspirovali u Cowonu D2, protože základní nabídka funkcí je u obou přehrávačů takřka totožná. Není se ale čemu divit, společnost Bell Technology stojící za výrobou přehrávačů Emgeton zastupuje na našem trhu i značku Cowon (iAudio), takže k sobě mají oba výrobci skutečně blízko.
U mnoha zájemců o tento přístroj může vzbuzovat dotykové ovládání nedůvěru. Není však důvod se obávat. Emgeton nikde neklopýtnul a reakce přístroje na povely jsou okamžité. Dodávaný stylus, který lze šňůrkou přivázat k tělu přehrávače, navíc zajišťuje naprostou přesnost. Přestože citlivost displeje na dotyk zaslouží pochvalu, jeho pozorovací úhly už nikoliv. Při přehrávání videa je nutné přístroj trochu naklopit od sebe, aby nebyly barvy příliš zkreslené.
Po stránce funkcí stojí na žebříčku MP4 přehrávačů tento Emgeton opravdu vysoko, protože kromě obligátní podpory hudby, videa, obrázků a textových souborů nabízí ještě FM tuner, nahrávání (rádio a hlas), stopky, kalendář, dvě interaktivní hry a poznámkový blok. Je toho opravdu hodně, a i když některé přidané funkce jsou spíše zajímavým bonusem než náhradou za hodinky či databanku, jejich přítomnost potěší.
Video soubory podporuje M7 v AVI (XviD), což je sice jeden z nejrozšířenějších formátů, ale transkódování se u něho stejně nevyhnete. Přehrávač totiž vyžaduje nižší rozlišení než má většina souborů na internetu. Emgeton dodává k přístroji poměrně jednoduchý program, který funguje bezchybně jak ve Windows XP, tak ve Windows Vista, převod seriálové epizody o velikosti 170 MB je otázkou několika minut (zá­leží na výkonu počítače).
Emgeton nás rozhodně nezklamal, ba naopak. Jeho nejnovější přehrávač stojí za pozornost, i když se nám více zamlouvá starší M6 Cult či Cowon D2.

Verdikt

Pěkný přehrávač, nabízející velkou paletu funkcí a dotykové ovládání, patří mezi nejlepší MP4 přehrávače na trhu. Kritiku můžeme směřovat pouze k pozorovacím úhlům displeje, které jsou opravdu malé.

MP4 Emgeton M7 Cult

Specifikace:
Podpora zvuku v MP3, WMA, WAV, OGG, FLAC
Přehrává video ve formátu AVI (XviD)
Zobrazuje JPEG a TXT
LCD 2,4 " 320 × 240 bodů, 260 tisíc barev
FM tuner
Funkce diktafonu
Doba hraní 20–25 hodin
Klady: kvalitní provedení, dotykové ovládání, funkce
Zápory: pozorovací úhly ­displeje
Cena vč. DPH: 3 299?Kč (4 GB), 4 299?Kč (8 GB), 6 799?Kč (16 GB)
http://emgeton.cz
Hodnocení: 3

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku