Hlavní navigace

MacBook Air

1. 4. 2008

Sdílet

Příchod MacBooku a MacBooku Pro v roce 2006 znamenal zánik dvanáctipalcového Power Booku G4. Od té chvíle fandové ma...


Příchod MacBooku a MacBooku Pro v roce 2006 znamenal zánik dvanáctipalcového Power Booku G4. Od té chvíle fandové malých a lehkých laptopů doufají, že Apple přijde s Macem menším a lehčím než 13palcový MacBook. Představením MacBooku Air Apple konečně tato očekávání naplnil.

Udělat laptop, který váží 1,36?kg a měří 1,94?cm v nejsilnějším místě, vyžaduje kompromisy. Co tedy MacBook Air odlišuje od ostatních tenkých a lehkých notebooků, je – jak je ostatně již zvykem – že Apple dělal kompromisy v úplně jiných oblastech než ostatní výrobci.
Apple nedodal MacBook Air včas, abychom mohli v tomto čísle připravit plný test, ale těšte se na něj v blízké budoucnosti. Mezitím vám předkládáme, co zatím víme o „nejhubenějším“ Macu vůbec.

Co že to MacBook Air vůbec je?

Ať jej nazývate „úzký – tenký“ nebo subnotebook, MacBook Air je „příruční“ Mac, pro který je velikost tím nejlvětším designovým prvkem. Jak již bylo zmíněno, tento drobek váží měně než 1,36?kg a je užší než jeden palec (1,94 cm). Přesto, MacBook Air je plnohodnotý MacBook, který běží na Core 2 Duo procesoru, má rozumnou RAM a velikost pevného disku. V porovnání s MacBookem a MacBookem Pro je opravdu nepředstavitelně lehký a ultra tenký. Jeho aluminiové šasi připomíná MacBook Pro a předchozí stříbrné Mac laptopy, ale jeho zaoblené okraje a kónický tvar jsou ojedinělé. Jestli něco, nejvíce je Air podobný obrovskému iPodu nano.

Nezkusil Apple něco podobného už dříve?

Série PowerBook Duo a PowerBook 2400C byly poslední applovské výpady na trh opravdu malých laptopů. Nicméně oba byly o dost větší než MacBook Air. Ani jeden z nich neuspěl. Duo modely byly speciální v tom, že je bylo možné připojit do dokovací stanice, kde získaly všechny potřebné porty, propojení s externím displejem, klávesnici a myš, dokonce i přístup k rychlejšímu procesoru. 2400C, který byl navržen pro japonský trh, nikdy nesklidil v USA patřičný úspěch. Pro MacBook Air Apple dokovací stanici nenabízí.

Jak malý je doopravdy?

Zkosený tvar laptopu začíná od maximální výšky 1,94?cm vzadu po 0,4?cm vpředu. Jeho 32,5centimetrová šířka a 22,7centimetrová hloubka jsou skoro identické s ostatními MacBooky. Váží 1,36?kg. Pro porovnání: MacBook váží 2,27?kg, 15palcový MacBook Pro 2,45?kg a 17palcový MacBook Pro 3,09?kg.

Jak ho Apple mohl vyrobit tak tenký?

Pro začátek, MacBook Air má pozoruhodně malou rozvodovou desku – na Mac Expo Steve Jobs při předvádění této desky přiložil hned vedle pro porovnání tužku. Deska je stejně tak široká jako je tužka dlouhá. Aby dostal celý Mac na desku této velikosti, Apple požádal Intel o vytvoření speciální, menší verze Core 2 Duo procesoru (což Intel udělal – procesor je o 40?% menší než standardní Core 2 Duo). 2GB RAM vypadá, jako by byla přímo napájená na desku – neexistují tady žádné volné RAM sloty pro upgrade. MacBook Air si vystačí bez standardních macovských portů a nemá žádnou optickou mechaniku. Baterie je připojená pevně a umožnila Applu ušetřit místo, protože nebylo třeba obětovat místo na vyjímatelnou baterii (battery-access compartment).

Žádná optická mechanika? Jak mám tedy instalovat software nebo se koukat na film?

Apple vsadil na předpoklad, že už máte doma či v kanceláři jiný počítač, který má CD nebo DVD mechaniku zabudovanou.
To je důvod, proč společnost dodává MacBook Air s Remote Disk (vzdálený disk) softwarem. Nainstalujte Remote Disk na jakýkoliv optickou mechanikou vybavený počítač, do něhož máte přístup přes síť. Jakmile je toto hotové, na MacBooku Air se objeví nová položka Remote Disk (ve Finder sidebar). Klikněte na ni a uvidíte seznam všech počítačů na vaší lokální Bonjour síti, které mají software Remote Disk nainstalovaný. Klikněte na jeden z počítačů a váš MacBook Air bude schopen používat mechaniku na tomto počítači, jakoby to byla jeho vlastní. Pokud má váš MacBook Air katastrofální závadu a vy budete potřebovat přeinstalovat operační system, můžete to udělat přes Remote Disk.
Teď k filmům: Apple navrhoval, abyste použili iPod, iPhone nebo iTunes. Ne, opravdu nemůžete používat Remote Disk ke sledování DVD.
Co když nejsem v blízkosti počítače a právě potřebuju mechaniku?
Pokud si myslíte, že budete opravdu potřebovat mechaniku a nebudete v blízkosti žádného „spřáteleného“ počítače vybaveného Remote Disk, můžete si za 99 dolarůpořídit externí USB mechaniku SuperDrive, specificky vyrobenou pro MacBook Air (dokonce i barvy jsou shodné).

Co je míněno tím, že jsou oželeny tradiční macovské porty?

Na pravé straně má MacBook Air malá dvířka, po jejichž otevření se objeví tři porty (dvířka otevřete vyklopením směrem dolů; spolu s dvířky se vyklopí i dané tři porty). Máme tady standardní minijack na sluchátka či mikrofon, USB 2.0 port a micro-DVI port. Ano, to znamená, že tři applovské řady notebooků vyžadují tři různé konektory k napojení na externí displej – mini-DVI u MacBooků, DVI u MacBook Pro a micro-DVI u MacBook Air. MacBook Air je dodáván se dvěma video adaptéry – jeden pro VGA a jeden pro DVI. Máte také možnost pořídit si S-Video adaptér za 19 dolarů.

Co umí micro-DVI?

Přestože MacBook Air používá menší micro-DVI raději než macbookovský mini-DVI, tento notebook má stejné video kvality jako MacBook: bez problému utáhne externí obrazovky až do velikosti 1 920 na 1 200 pixelů, včetně applovského 23palového Cinema displeje, a může používat externí monitor zdrcadlově nebo jako dodatečný displej. MacBook Air také používá stejný integrovaný grafický procesor jako MacBook – intel GMA X3100 se 144 MB sdílené paměti.
Nikde nevidím zmínku o síťovém připojení (Ethernet)
MacBook Air ho totiž nenabízí. Pokud potřebujete Ethernet, Apple prodává základní 10/100Base-T USB Ethernet adaptér, který se připojuje na USB port, za 29 dolarů. MacBook Air používá vestavěné 802.11n bezdrátové připojení a Bluetooth 2.1 + EDR.

Co ještě chybí?

Toto je první Mac po velmi dlouhé době bez FireWire portu, to znamená, že se asi nebude používat na tradiční nahrávání videa. Také zde není slot pro kabel Kensington.

A co obrazovka? Prošla také dietou od Applu?

Naštěstí ne. Stejně jako MacBook je MacBook Air vybaven 13,3palcovou širokoúhlou obrazovkou s rozlišením 1 280 na 800 pixelů. Obrazovky uvedených modelů se ale liší: MacBook Air používá LED (light-emitting diode) pro podsvětlení zezadu, stejně jako 15palcový MacBook Pro. Apple uvádí, že LED podsvětlení dodává živé a zářivé barvy a přitom šetří energii. Navíc dosáhne plné svítivosti okamžitě po zapnutí, na rozdíl od jiných LCD podsvětlených zezadu, které se „rozzáří“ postupně.

Má i „mini“ klávesnici?

Nemá… klávesnice je plnohodnotná, ve stylu MacBook s kompletní sadou černých kláves. Klávesnice je podsvícená, podobně jako je tomu u MacBook Pro, s oranžovým světelným senzorem, který automaticky přizpůsobí osvícení klávesnice. Stejně jako nejnovější generace MacBooku, MacBook Air nemá zabudovanou numerickou klávesnici.

A co trackpad?

Trackpad (ovládací destička) je mnohem výkonnější než u MacBooku či MacBooku Pro. Podporuje totiž vícedotykové ovládání, známé z iPhone a iPod touch. S použitím jednoho, dvou nebo tří prstů a kombinací poklepávání, posunování a dalších gest lze například posunout okno, otáčet obrázek, listovat obrázky či obraz přiblížit. Jak počítač replikuje vaše gesta, můžete konfigurovat v ovládacím panelu klávesnice a myši. Tam také najdete instruktážní video, jak gesta nastavit a používat. Aby bylo možné vůbec používat tolik gest a prstů, je trackpad MacBooku Air mnohem větší než u MacBooku či MacBooku Pro.

A kolik máme místa?

MacBook Air je vybaven standardním ATA 1,8" 80GB pevným diskem. Na přání je možné počítač vybavit 64GB SSD diskem (solid-state drive = jednotkou, která pro zápis informací nepoužívá pohyblivé části, ale tzv. flash paměti). Přestože toto řešení nabízí méně místa než standard, disk s SSD technologií by měl být mohem rychlejší a trvanlivější. Bez pohyblivých částí je SSD jednotka tichá, odolná proti nárazu a spotřebuje méně energie než běžné pevné disky.

To zní skvěle. Proč tedy Apple nepoužívá SSD jako standard?

Velkokapacitní SSD jednotky jsou nové a tím pádem ještě velmi drahé. Upgrade na SSD odlehčí vaší kapse o téměř tisíc dolarů.

Jak dlouho vydrží baterie na jedno nabití?

Apple uvádí, že baterie vydrží až pět hodin běžného provozu, ale se zapnutým Wi-Fi se mohou výsledky značně lišit.

Co můžu očekávat od procesoru?

Procesory v MacBooku Air nejsou tak rychlé jako ty v MacBooku Pro nebo jako v současných MacBoocích. V základní konfiguraci je MacBook Air osazen procesorem Intel Core 2 Duo, běžícím na 1,6 GHz. Za tři sta dolarů si můžete přiobjednat model s 1,8 GHz procesorem. Každý z těchto procesorů obsahuje 4 MB sdílené L2 paměti, běžící plnou rychlostí procesoru, každý je propojen s 800 Mhz systémovou sběrnicí.

Dodává se s 2GB RAM – je zde možnost objednat větší?

Fakt, že MacBook Air obsahuje 2 GB RAM jako standard, je jak dobrou, tak špatnou zprávou. Dobrou, protože je to dvakrát tolik než u běžných Maců v základu, a špatnou, protože RAM (jak uvedl Apple) je na desce (onboard). To znamená, že je pravděpodobně připojena přímo k základní desce místo toho, aby měla svůj slot – takže upgrade není možný.

Chystám se na dlouhý a nudný let. Mohu si s sebou vzít náhradní baterii, jako to můžu dělat u svého současného Macu?

Ne. Stejně jako u iPhone, baterii MacBooku Air nemůže uživatel snadno vyměnit. A jako u iPhone, pokud potřebuje vaše baterie vyměnit, musíte svůj notebook poslat do Applu (bude vás to stát skoro 130 dolarů, pokud je to mimo záruční dobu).

Kolik MacBook Air stojí?

Základní model s 1,6GHz procesorem stojí 1 799 dolarů, což je o 700 dolarů více než základní model MacBooku a o 200 dolarů méně než 2,2GHz 15palcový MacBook Pro. Můžete si objednat opravdu „nabušený“ MacBook Air za 3 098 dolarů – tedy o téměř 300 dolarů dražší než 2,8GHz osmijádrový Mac Pro. Většinu dodatečných nákladů představuje SSD pevný disk.

Mohu používat svůj současný MagSafe adaptér?

Ano, ale pouze když necháte levou stranu MacBooku Air „viset“ přes okraj stolu (koncovka totiž značně vykukuje ven). Nový adaptér má jinou koncovku – je do pravého úhlu a je navržena tak, že přítulně „sedí“ na straně počítače.

Když má infračervený port vpředu, je tedy dodáván s dálkovým ovládáním, že?

Bohužel ne. V balení MacBooku Air dálkový ovládač chybí, ale můžete si ho pořídit za 19 dolarů.

Jaké jsou tedy moje možnosti?

V tuto chvíli máte jedinou možnost, zakoupit za 49 dolarů Apple MagSafe Airline adapter a doufat, že vaše sedadlo bude hned vedle zásuvky (to můžete zjistit například na SeatGuru – www.seatguru.com). Je možné, že jiné společnosti v budoucnosti vyrobí externí baterii se zdrojovým konektorem MagSafe. Apple ale prozatím neudělil nikomu licenci, takže pouze spekulujeme.

Proč mám tedy platit víc než za MacBook, když dostávám méně?

Ono to dá hodně práce (a hodně specializovaných mrňavých součástek), vměstnat celý počítač do malého uzavřeného prostoru. Větší součástky jsou levnější než ty malé. Výsledkem je, že ultratenké notebooky většinou stojí více než jejich větší příbuzní. Hodnota ultratenkého notebooku leží jinde než u standardního. Neplatíte totiž za rychlost procesoru či prostor na disku, ale spíše za váhu a objem. Pokud nízká váha a ultratenký profil pro vás není důležitý, pak tady MacBook Air není pro vás.

Kdo si ho tedy koupí?

Na rozdíl od MacBooku a MacBooku Pro, MacBook Air není designován jako běžný notebook. Pro mnoho lidí budou omezená konektivita, chybějící optická mechanika, nevyměnitelná baterka či nemožnost upgradu RAM nepřijatelné. Na druhou stranu pro lidi, kteří často cestují a pro něž je důležitá nízká hmotnost a malý objem, může být velmi atraktivní. Pokud nosíte svůj laptop všude sebou a přitom nepotřebujete všechen výkon a porty běžného notebooku, MacBook Air rozhodně stojí za zvážení. Na náš konečný „rozsudek“ si ale budete muset počkat až na testování.

Byl pro vás článek přínosný?