Hlavní navigace

Linux kapesní přehled

1. 5. 2006

Sdílet

Kniha popisuje nejdůležitější a nejužitečnější součásti práce s Linuxem stručně, přesně a přehledně tak, ...


Kniha popisuje nejdůležitější a nejužitečnější součásti práce s Linuxem stručně, přesně a přehledně tak, abyste byli požadované informace schopni rychle najít a ihned uplatnit v praxi. Do obvykle české autorské edice byl tentokrát zařazen překlad informacemi nabité a brilantně uspořádané příručky z dílny nakladatelství OReilly. Sestavil ji uznávaný odborník Daniel J. Barret. Představuje příkazy a nástroje Linuxu v mnohem srozumitelnější a ucelenější podobě (navíc v češtině) a s větší zárukou správnosti, než bývá obvyklé například v manuálech nebo na informačních stránkách.
U každého příkazu najdete jeho přesný syntaktický zápis, význam, možné parametry, umístění na disku i název balíčku RPM, z něhož byl instalován. Zabývá se základními oblastmi a popisuje přihlašování a odhlašování, práci s disky a souborovým systémem, shell, instalaci softwaru, operace se soubory a adresáři, práci s texty, tisk i řízení procesů. Najdeme zde i části věnované uživatelským účtům, informacím o počítači, síťovým připojením, procházení webu, elektronické poště a interaktivní komunikaci, matematice a výpočtům, grafice, zvuku a videu.
Zkušenějším uživatelům poslouží jako pohotová referenční příručka. Samostatnější začátečníci, kteří nepotřebují objasňovat základní části systému, v něm najdou spolehlivého průvodce, který je povede při poznávání možností tohoto systému po správné cestě. Úplným začátečníkům tato kniha poslouží jako obecný úvod do všech odrůd Linuxu, i když konkrétně se v ní popisuje Fedora Linux. Jste-li pravidelným uživatelem Linuxu ať už v roli programátora, administrátora či "pouze" běžného uživatele aspiruje tato kniha na titul nejpoužívanějšího svazku ve vaší knihovničce.
Dostává se vám do rukou pouze příručka Linuxu, nikoli jeho úplný manuál. Obsahuje to nejdůležitější, co je pro práci s Linuxem zapotřebí a co ji usnadňuje. Naopak neobsahuje úplný seznam příkazů se všemi volbami a taktéž se nezabývá zbytečnými podrobnostmi o operačním systému. Materiál je seřazen logicky. Například chceme-li se naučit zjišťovat obsah souboru, jsou popsány potřebné příkazy a dále je vysvětleno, jak se používají, navíc i s případnými volbami.



Autoři: Daniel J. Barret
Vydavatelství:
Computer Press
Počet stran: 169
Doporučená cena:
160 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku