Hlavní navigace

Konqueror

1. 11. 2007

Sdílet

Okno Konqueroru na pozadí systému KDE (Kubuntu 7.04). Domácí stránky naleznete na www.konqueror.cz Několik otevřen


Okno Konqueroru na pozadí systému KDE (Kubuntu 7.04). Domácí stránky naleznete
na www.konqueror.cz
Několik otevřených stránek, postranní panel a podpora češtiny ve stránkách.
Konquer zvládá i webová bankovnictví. Přinejmenším některá (služba Servis 24 České spořitelny).

Konqueror: prohlížení v Linuxu



Když se řekne webový prohlížeč, napadne většinu uživatelů počítačů nejdříve asi Internet Explorer, neboť je „zatím“ tím nejpoužívanějším prohlížečem. Následuje Mozilla Firefox a za ním možná komunikační balík Opera. Existují ale další, které rozhodně také stojí za zmínku. Jedním z nich je aplikace Konqueror, kterou si dnes představíme blíže.

Konqueror patří k programům, které jsou ve světě počítačového softwaru trochu specifické. Je totiž víceúčelovou aplikací a funkce webového prohlížeče je pouze jednou z jeho funkcí. Kromě prohlížení webu slouží Konqueror také jako univerzální prohlížeč dokumentů a souborový manažer. Idea jeho fungování by se dala vzdáleně srovnat s funkcí programu Průzkumník v systému Windows. Průzkumník také slouží, či lépe řečeno sloužil jako uživatelské rozhraní, jako základní panel ke spouštění aplikací a zároveň jako správce souborů s tím, že funkce webového prohlížeče (Internet Exploreru) je do něj velmi úzce začleněna. S Konquerorem je to obdobně, ale my se budeme zejména zabývat jeho funkcí prohlížeče webu.

Kde aplikaci hledat

Konqueror je jednou ze základních součástí grafického uživatelského prostředí KDE. Pokud je neznáte, pak vězte, že KDE je vedle systému GNOME nejrozšířenějším pracovním rozhraním v Linuxu a v dalších unixových systémech. Existují poměrně komplikované cesty, jak Konqueror spustit ve Windows, ale pro tento systém určen není a korektně s ním nespolupracuje. KDE v současnosti tvoří propracovaný systém, který kromě jiného obsahuje také základní kancelářský balík splňující požadavky nenáročného uživatele například na zpracování textů, tabulek, kreslení a podobně.
Úkolem Konqueroru v tomto prostředí je sloužit obdobně jako Průzkumník ve Windows. Program tvoří univerzální a snadno použitelné uživatelské rozhraní pro přístup k souborům a jejich zpracování – ale nejen to. Může fungovat jako univerzální prohlížeč různých typů dokumentů. To znamená, že pro vytvoření náhledu nebo prohlédnutí určitého typu obsahu není potřeba otevírat „velký“ a náročný kancelářský program nebo editor, ale tuto jednoduchou činnost de facto vykoná průzkumník Kromě KDE, o kterém už byla řeč, se Konqueror používá i v jiných uživatelských rozhraních v Unixu s tím, že pak neslouží jako souborový manažer, ale jeho funkce se omezují na to, co nás zde zajímá nejvíce – tedy na webový prohlížeč. I když v Unixu samozřejmě funguje Mozilla Firefox, Opera, i další prohlížeče, které známe z Windows, Konqueror zde má svým způsobem zvláštní postavení, neboť se jedná o nativní aplikaci, která zohledňuje některá specifika unixového systému a je schopna je přiblížit běžnému uživateli, který nemá znalosti operačního systému, s nímž pracuje, a který požaduje jen to, aby počítač fungoval tak, jak je zvyklý.

Jak to vypadá?

Zjednodušeně řečeno, Konqueror v režimu webového prohlížeče vypadá stejně jako kterýkoliv jiný prohlížeč, na nějž jsme zvyklí, a také jeho základ tvoří hlavní okno zobrazující webové stránky. Konqueror obsahuje podporu prohlížení v panelech, stejně jako Mozilla Firefox nebo Internet Explorer od verze 7. Uživatel může otevřít teoreticky neomezené množství panelů, v nichž jsou zobrazovány stránky. Přepínání mezi panely se děje pomocí klávesové zkratky nebo klepáním na jejich záložky.
Ovládání prohlížeče se děje opět pomocí klávesových zkratek nebo klasických navigačních ikon. Ve standardní konfiguraci prohlížeč zobrazuje běžnou sadu ovládacích prvků. To znamená tlačítka pro pohyb vpřed/zpět ve struktuře webového serveru, tlačítko pro přesun o úroveň výše, pro návrat na domácí stránku a pro znovunačtení stránky/zastavení přenosu. Nechybí adresní řádek a vyhledávací panel systému Google, který může být změněn na libovolný jiný vyhledávač.
Kromě toho prohlížeč zobrazuje hlavní nabídku a postranní panely. Jejich specialitou je, že v nich mohou být zobrazována data a funkce dalších programů. Z postranního panelu je například možné ovládat multimediální přehrávač, doplněk pro práci s redakčním systémem, nebo cokoliv jiného, co je s Konquerorem kompatibilní (tato funkce se nejvíce využije, je-li Konqueror používán jako správce souborů). Jsou zde zobrazeny záložky, RSS kanály nebo metadata k aktuálně načtené stránce, případně momentálně navštívenému serveru.
Zabezpečení a některé další stavy prohlížeče jsou v Konqueroru indikovány způsobem, jímž se ho autoři snaží přiblížit ostatním prohlížečům, zejména Firefoxu. Neplatí to vždy, a tak například indikaci přítomností RSS kanálu na stránce musíme hledat úplně jinde než v IE nebo ve Firefoxu. Někomu to vyhovuje, někomu ne.
Konqueror jako webový prohlížeč by měl být snadno ovladatelný a přístupný pro každého uživatele, který je zvyklý pracovat s běžným webovým prohlížečem. I když v obrázcích okolo tohoto textu chybí počeštění jeho uživatelského rozhraní, ve skutečnosti to není problém, a pokud se s Konquerorem setkáte v lokalizovaném operačním systému, pak bude do českého jazyka takřka určitě přeloženo i jeho uživatelské rozhraní. V základních funkcích se na něm není co učit, ty pokročilé vyžadují trochu touhy objevovat nebo trpělivost s nápovědou.

Jádro a kompatibilita

Základem každého webového prohlížeče je jádro, které se stará o překlad webových stránek, chcete-li parser. Konqueror je vystavěn na jádře KHTML, které bylo původně vyvinuté právě pro něj, respektive pro potřeby projektu KDE. Dříve platilo, že toto jádro poskytuje relativně méně funkcí a vlastností než konkurenční Gecko (produkty Mozilla) nebo Trident (Internet Explorer po 6). Velikou nevýhodou jednoduchosti byla omezená podpora webových serverů a také to, co bychom mohli nazvat „nikoli konsensuální“ zobrazování stránek. Stránky zobrazené tímto jádrem, i když byly zpracovány zcela korektně, vypadaly jinak než v Internet Exploreru či ve Firefoxu. I když nedošlo k žádné technické chybě, uživatel výsledek za chybu považoval. Naopak za přednost jednoduchého jádra se považovala jeho rychlost a transparentnost.
Tyto časy jsou naštěstí již dávno pryč. KHTML je v současnosti plnohodnotným jádrem webového prohlížeče. Konqueror díky němu podporuje HTML 4.01, CSS 1–3 (verzi 3 částečně), DOM 1, 2 a částečně 3, Javascript 1.5 a další stěžejní technologie. Pokud jde o obrázky na webových stránkách, přítomna je podpora JPEG, GIF, PNG, MNG a částečně SVG (škálovatelná vektorová grafika). Samozřejmostí je schopnost zobrazovat stránky v různých znakových sadách a s různým kódováním, včetně všech běžně používaných forem češtiny.
Co to znamená z hlediska uživatele? Konqueror zobrazí prakticky libovolnou webovou stránku, kterou je schopen zobrazit Firefox nebo Opera. Nelze s ním provozovat aplikace vyvinuté speciálně pro Internet Explorer, ale těch je v současnosti jen velmi málo. Některé stránky zejména na graficky složitějších serverech s ním mohou vypadat poněkud odlišně, než vypadají ve Firefoxu, což je vlastnost, která je dána odlišným vývojem jádra KHTML oproti Gecku. Jen málokdy je tato odlišnost ale na úkor použitelnosti dané webové stránky a jen zřídka vede k tomu, že by stránka byla pro uživatele nepoužitelná úplně. To se stává nejčastěji u stránek obsahujících některé typy animací typu Flash nebo obsahy závislé na doplňcích třetích stran (zejména streamované video).
Pokud jde o stahování souborů, Konqueror neobsahuje vlastní doplněk pro tuto činnost, ale spoléhá na aplikaci KGet, další součást prostředí KDE, která je s ním svázána. KGet je standardní vícenásobný stahovač, jenž podporuje všechny v současnosti obvyklé funkce tohoto typu programů. Kromě toho je možné Konqueror doplňovat o další plug-iny a technologie, které mohou nahrazovat jeho jednotlivé části.

Přenositelnost a bezpečnost

V systému Microsoft Windows je obvyklé, že se jádro webového prohlížeče používá i v jiných programech. Díky technologii KParts, která zprostředkovává obdobnou funkcionalitu pro KDE, je možné i jádro Konqueroru portovat do jiných aplikací. V rámci systému KDE se tak děje velice často. Mnoho aplikací zobrazuje část svého uživatelského rozhraní formou webové stránky, k tomuto účelu se využívá právě KHTML, ale také jiné komponenty Konqueroru.
Konqueror standardně obsahuje funkce pro blokování vyskakovacích oken. Další funkce, například obranu proti podvodným stránkám, je nutné doplnit externími moduly. Stejně tak může být doplněn administrační modul, umožňující spouštět prohlížeč například v režimu webového kiosku, nebo aplikace s omezeným rozsahem serverů, které lze využívat.

Kde ho vzít?

Odpověď na tuto otázku se ukrývá v prvním slovu jejího zadání. Konqueror je součástí systému KDE. Můžete se s ním setkat ve všech operačních systémech, na kterých je KDE provozováno. Sem patří různé typy Unixu, ale především Linux. Nejsnazší a pro uživatele systému Microsoft Windows nejpřístupnější cestou je vyzkoušet některé z tzv. živých, neboli Live distribucí Linuxu, obsahujících systém. Mezi nimi můžeme doporučit Kubuntu (www.kubuntu.cz). Živá distribuce se spouští z instalačního CD a po dobu svého chodu nijak nezmění obsah disků hostitelského počítače, ani jeho běžné funkce. V případě zájmu ji pak je možné instalovat současně s Windows na pevný disk. Existuje také verze pro Windows, o níž jsme se již zmiňovali, nicméně tato verze je prozatím velmi omezená a její použitelnost je nízká. 70503/ZAJ ?

Byl pro vás článek přínosný?