Hlavní navigace

Jeden kousek od TomTomu

1. 4. 2006

Sdílet

Kompaktní satelitní navigace TomTom One Satelitní navigace už dávno není pouze výsadou luxusních vozidel pomal...


Kompaktní satelitní navigace TomTom One


Satelitní navigace už dávno není pouze výsadou luxusních vozidel pomalu, ale jistě se přesouvá na palubní desky i těch nejlevnějších vozů.
One se od dříve uvedené řady Go liší především rozměry a tvarem vypouklé, jakoby "televizní" tvary Go nahradilo více ploché a skladné provedení, které umožňuje snazší nošení v kapse. Dotykový displej s rozlišením 320 x 240 bodů nabízí (podobně jako u Go) výtečný kontrast a čitelnost i za jasného denního světla a pochvalu zaslouží i hbité reakce, za něž zařízení vděčí 380MHz CPU a 32MB RAM. Jako úložiště slouží karty SD (přibalena je karta o kapacitě 256 MB s předinstalovanou mapou). Kromě USB může zařízení komunikovat s okolím též prostřednictvím Bluetooth, který lze ale využít pouze pro připojení k internetu (prostřednictvím mobilního telefonu a GPRS), odkud můžete následně získávat dodatečné údaje do mapy, předpověď počasí či dopravní informace (ty však zatím nejsou pro ČR k dispozici). Jakožto bluetoothové handsfree tedy tato navigace nepracuje. One je nejlevnějším řešením typu vše v jednom, které TomTom nabízí. V balení tak naleznete pouze základní vybavení, obsahující držák na přední sklo, nabíječku do auta, USB kabel pro připojení k PC, stručný instalační manuál, SD kartu s navigačním softwarem a regionálními mapami (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), kartu se sériovým číslem pro registraci a stahování aktualizací a konečně CD s programem pro zálohování map a podrobným elektronickým manuálem. Veškeré další příslušenství (například praktické ochranné pouzdro pro přenášení či klasickou nabíječku) nebo další mapy je nutné dokoupit zvlášť.
Vlastní rozhraní navigačního softwaru i ovládání přístroje je stejné jako u předchozích modelů navigace samotná má tedy pouze jediné tlačítko pro vypínání a veškeré další ovládání se provádí přes dotykový displej. Během testování TomTom One jsme záhy zjistili, že mapy zaznamenaly od uvedení řady Go značný posun vpřed nejmarkantněji se to přitom projevuje na mapě Česka, která je nejen podrobnější a přesnější (pokryto je 99 % silniční a uliční sítě), ale obsahuje též kompletně zpracované body zájmu (hotely, kempy, bankomaty, muzea, školy, knihovny, ale též významné firmy a mnohé další kategorie). Mapa se tak kvalitou plně vyrovnala nejlépe zpracovaným mapám západní Evropy. Mapa Maďarska by měla být se srovnatelnou přesností, pokrytí Polska a Slovenska je prozatím podstatně horší je ale pravděpodobné, že aktualizované mapy budou dostupné ještě během letošního roku (registrovaní uživatelé mohou zakoupené mapy aktualizovat z internetu zdarma). My jsme z ostatních zemí vyzkoušeli pouze Slovensko, jehož pokrytí je momentálně nad hranicí dvaceti procent v praxi to znamená, že jsou podrobně zpracována větší města spolu s některými obcemi, dálnicemi a silnicemi prvních a druhých tříd. Nová verze navigačního softwaru navíc dokáže plánovat trasy pro pěší či cyklotrasy (mapy ale neobsahují cyklostezky jako takové) a například v případě, že cestujete do oblasti v pěší zóně, vás navigace dovede autem na její okraj a poté ji můžete vzít sebou a nechat se dovést do cíle pěšky. Hlasové povely jsou k dispozici vedle češtiny též ve slovenštině, angličtině, maďarštině, polštině a mnoha dalších jazycích, totéž platí o samotném navigačním softwaru (poněkud překvapivě však v menu chybí slovenština).
TomTom One je určen všem, kteří hledají cenově dostupnou satelitní navigace. Za 13 500 Kč získáte kompaktní navigaci s výtečným rozhraním, mapami čtyř zemí, mezi nimiž exceluje zejména mapa Česka, spolu s výtečným rozhraním a snadným ovládáním. Naše jediná výtka směřuje k nižší výdrži baterie (v reálném provozu cca 5-6 hodin) a kombinaci map (pro většinu uživatelů by asi byl praktičtější mix Česka, Slovenska, Německa a Rakouska).

TomTom One

hmotnost a rozměry
špičková mapa Česka, ovládání
kratší výdrž baterie
Cena vč. DPH: 13 490 Kč
K testu zapůjčila firma: TomTom International B.V. www.tomtom.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku