Hlavní navigace

iPodMania

1. 3. 2007

Sdílet

Když společnost Apple uvedla na podzim roku 2001 do prodeje první iPod, byl trh s MP3 přehrávači v plenkách. Nový p


Když společnost Apple uvedla na podzim roku 2001 do prodeje první iPod, byl trh s MP3 přehrávači v plenkách. Nový přehrávač se ale od konkurence lišil: cílem nebylo vytvořit přehrávač pro technické nadšence, ale snadno ovladatelnou hi-tech hračku. iPod tak nenabízel ani nejlepší zvuk, ani nejbohatší funkce (byl ostatně zpočátku kompatibilní pouze s platformou Mac), ale snadné a intuitivní ovládání a netradiční design.


Velký trh malých přehrávačů cd/dvd

Nejednalo se ani o první harddiskový přehrávač ten vyvinula už o tři roky dříve společnost Compaq a pod názvem PJB-100 jej vyráběla korejská firma HanGo. V roce 2000 se objevil další harddiskový přehrávač Creative NOMAD Jukebox, u nějž bylo poprvé použito menu organizované podle informací v ID3 tagu koncept, který iPod (spolu s dalšími přehrávači) převzal a později se stal jádrem soudního sporu mezi Creative a Apple.
Prodeje iPodu dramaticky stouply koncem roku 2004, kdy byla uvedena řada Mini a posléze též čtvrtá generace přehrávačů s rozhraním USB a FireWire a kapacitami od 20 do 40, později až 60 GB. Počátkem roku 2005 pak přišel model Shuffle. S obrovským nárůstem prodejů (více než 2 miliony za 4. čvtrtletí 2004 a 5 milionů za 1. čtvrtletí 2005) vznikl nový fenomén: gigantický trh příslušenství pro iPod. Přehrávač společnosti Apple má v tomto směru skutečně unikátní postavení zatímco pro jiné přístroje jsou k dispozici maximálně desítky spíše univerzálních doplňků (pouzdra, nabíječky, externí reproduktory), příslušenství a doplňků pro iPod jsou stovky či dokonce tisíce a často se jedná o velmi specifická zařízení či rozhraní od renomovaných značek z oborů elektroniky, audiotechniky, počítačů či automobilového průmyslu.
Fenomén doplňků pro iPod nevznikl jen díky nepředstavitelnému množství prodaných přehrávačů (do dnešního dne bezmála 90 milionů). Jedním z klíčových prvků, který umožnil tvorbu velmi sofistikovaných doplňků a rozhraní, je dokovací konektor, kterým jsou vybaveny všechny harddiskové iPody počínaje třetí generací a rovněž modely iPod Mini. Dokovací konektor kombinuje přenos zvuku a videa (u 5. generace iPodu), napájení a kontrolních signálů (ovládání, údaje o přehrávaných skladbách) do jediného rozhraní umožňuje tak tvorbu velmi sofistikovaných doplňků a rozhraní pro domácí hi-fi či integraci iPodu do moderních audiosystémů v automobilech.
Společnost Apple si záhy uvědomila obrovský potenciál trhu s příslušenstvím a vytvořila speciální program "Made for iPod". Jde pochopitelně především o peníze z každého doplňku označeného tímto logem totiž Apple získá zhruba 10 % z velkoobchodní ceny, což představuje zisk v řádu desítek milionů dolarů ročně. Mnohé z doplňků a rozhraní jsou navíc samy o sobě natolik zajímavé a užitečné, že mohou být důvodem, proč zvolit (přes mnohé nedostatky, cenou počínaje a podporovanými formáty konče) právě iPod. Ani hrabivost společnosti Apple (ostatně, není to nic neobvyklého, na podobném principu jako "Made for iPod" funguje například označení "Designed for Windows XP") ale nic nemění na faktu, že doplňky pro iPod jsou natolik zajímavé, že jsme se rozhodli přinejmenším některé z nich představit. Dalo by se dokonce říci, že v některých případech je doplňkem spíše samotný iPod.

Jak to vidí Škoda Auto

V rámci testování nejrůznějších "doplňků" pro iPod jsme měli možnost vyzkoušet si i novinku ve výrobním programu mladoboleslavské automobilky, Škodu Roomster s příplatkovou audiovýbavou, která vedle rádia Symphony podporujícího přehrávání MP3 zahrnovala i přípravu pro iPod. Vzhledem k tomu, že podstatou našeho testu nebyly jízdní vlastnosti kompaktního vozu ani variabilita vnitřního prostoru, zaměříme se pouze na samotnou audiovýbavu.
Autorádio Symphony je vyšší model integrovaný v palubní desce velký displej a ovládací tlačítka usnadňují ovládání za jízdy, nehledě na to, že ve výbavě byla i speciální ovládací páčka pod volantem. Jsme toho názoru, že multifunkční volant je lepším řešením, ale i tak se jedná o bezpečný a pohodlný způsob ovládání základních funkcí. Při pohledu do ceníku Škoda Auto ale nezbývá než konstatovat, že si automobilka (podobně jako její konkurenti) příplatkového rádia možná cení až příliš. Za zlomek ceny dnes koupíte značkové rádio s bohatší škálou funkcí jde tedy o to, zda chcete zaplatit výrazně více za originální řešení, které do interiéru lépe zapadá a snáze se ovládá.
"Příprava pro iPod" byla bohužel mírným zklamáním. Čekali jsme synchronizační kabel, který by umožnil zobrazovat informace z iPodu na autorádiu a ovládat přehrávač Apple pomocí ovládání pod volantem či na autorádiu (podobně jako u Ice>Link Plus), ale jediné, čeho se nám dostalo, byla zdířka pro 3,5mm jack mezi předními sedadly. Fungovala výtečně, ale neřešila další otázky, jako bezpečné upevnění iPodu (či jiného přehrávače) a jeho nabíjení a ovládání.

Opravdová integrace

Dension ICE>Link Plus patří mezi nejdokonalejší řešení, jak propojit řadu značkových i originálních autorádií či navigačních systémů s iPody vybavenými dokovacím konektorem (3., 4. a 5. generace, mini, nano). V závislosti na použitém autorádiu či navigaci máte zajištěn nejen přenos zvuku v perfektní kvalitě, ale v mnoha případech lze na displeji autorádia či palubní desky zobrazovat názvy skladeb a do jisté míry iPod ovládat (obvykle máte přístup k několika prvním playlistům a můžete ovládat přeskakování skladeb). Ice>Link plus se totiž připojuje k rozhraní určenému pro CD changer a dokáže tak s autorádiem či navigačním systémem do jisté míry komunikovat a tuto komunikaci překládat do povelů pro iPod.
Výhodou Ice>Link Plus je také dodávaná kolébka, ve které iPod bezpečně drží v dosahu (pokud jej chcete mít ukrytý, stačí místo kolébky použít kabel, který je též součástí balení). Systém iPod pochopitelně nabíjí a v případě nových přehrávačů páté generace podporujících video nabízí i kompozitní videovýstup, který je možné připojit na vstup barevného displeje navigace či přídavného LCD v interiéru auta. Seznam kompatibilních autorádií a navigací naleznete pochopitelně na stránkách výrobce.
Ice>Link Plus má bohužel tři nevýhody: je poměrně drahý, měl by jej instalovat odborný servis a budete ho muset objednat z Německa, protože českou distribuci firma CDS na sklonku minulého roku bez jakéhokoliv vysvětlení ukončila (aniž by realizovala kupříkladu naší objednávku z října).

Autorádio Dance/Škoda Roomster

(Ovládání pod volantem zdířka 3,5 mm) univerzální řešení
vysoká cena
pouze linkový vstup
Cena vč. DPH: 11 000 Kč
K testu zapůjčila firma: Škoda Auto
www.skoda-auto.com

Nafouknuté ceny?

Rozdíl mezi cenami v USA, západní Evropě a na našem trhu představuje dlouhodobý problém. Vzhledem k tomu, že iPody i drtivá většina příslušenství pochází z továren v Číně, jsou dopravní náklady stejné. Mírný rozdíl může být ve clech, leč ani toto, ani další rozdíly (vyšší náklady na distribuci) nemohou vysvětlit přemrštěné ceny v EU a nezřídka ještě vyšší ceny v Česku. Porovnali jsme iPody i některé z doplňků, abychom zjistili, kteří výrobci a distributoři si z naší kapsy berou více, než je slušné. Ceny jsou uváděny bez DPH, respektive bez sales tax v případě USA. Z tabulky jasně vyplývá cenová politika Applu ceny směrem na východ stoupají, přičemž nejvýrazněji je to znát u iPod Video 80 GB rozdíl 2 500 Kč, tedy zhruba 35% nárůst, je nehorázný. Zajímavé je, že kupříkladu reproduktory Logitech MM50 jsou u nás levnější než v USA i Německu, totéž platí o Belkin TuneFM (zde se ale jedná o cenu z www.nejceny.cz, neboť Apple ho ve svém obchodě nenabízí. Doporučená koncová cena pak patrně bude vyšší. Naprostým mistrem předražování je ale značka Koss. Za sluchátka SparkPlug zaplatíte u nás více než dvojnásobek oproti ceně v USA.

ModelUSAEU (Německo)ČR Apple iPod Video 80 GB7 678 Kč (349 USD)9 380 Kč (335 EUR)10 327 Kč
Apple iPod Nano 4 GB4 378 Kč (199 USD)4 676 Kč (167 EUR)5 369 Kč
Apple iPod Shuffle 1 GB1 738 Kč (78 USD)1 848 Kč (66 EUR)2 159 Kč
Apple iPod Universal Dock858 Kč (39 USD)924 Kč (33 EUR)966 Kč
Apple iPod AV Kit2 178 Kč (99 USD)2 324 Kč (83 EUR)2 520 Kč
Apple iPod HiFi7 678 Kč (349 USD)8 204 Kč (293 EUR)8 630 Kč
Logitech MM503 300 Kč (150 USD)3 500 Kč (125 EUR)2 932 Kč
Belkin TuneFM1 100 Kč (50 USD)1 652 Kč (59 EUR)950 Kč*
KOSS Porta Pro1 100 Kč (50 USD)nezjištěno1 504 Kč*
KOSS SparkPlug330 Kč (15 USD)nezjištěno806 Kč**
* nejceny.cz, Apple Obchod v ČR nenabízí ** eurostar-ostrava.cz, oficiální distributor v ČR

Dension Ice>Link Plus

téměř dokonalé propojení s autorádiem či navigací
dokovací kolébka
cena, nutná odborná instalace
Cena vč. DPH: 5 000 Kč za sadu Plus
K testu zapůjčila firma: Dension
www.dension.com

Logitech Audio Station

Zatímco reproduktory MM50 jsou určeny těm, kdo často cestují, Audio Station, jak ostatně název napovídá, slouží k pevné instalaci doma například v ložnici. Audio Station je opět určena pro iPody s dokovacím konektorem (v balení naleznete redukce pro drtivou většinu modelů). Základní ovládání je řešeno dotykovými prvky přímo na základně, všechny funkce jsou pak přístupné z dálkového ovládání. Audio Station má poměrně velký grafický displej, na němž se ale zobrazují pouze hodiny, informace o hlasitosti či stavu nebo naladěná frekvence rádia. Přístroj bohužel neumí na velkém displeji zobrazit názvy skladeb a mírným zklamáním je také absence RDS u FM rádia. Velké 10cm basové reproduktory zajišťují dobrou reprodukci hlubokých tónů, výšky jsou o poznání přesnější než u MM50.
Audio Station vypadá fantasticky, funguje ale přeci jen o něco hůře. Je kupříkladu záhadou, proč výrobce nezahrnul i funkci budíku (přístroj má koneckonců vestavěné hodiny). Rozměrný externí zdroj znamená, že Audio Station opravdu není příliš přenosná a měli byste jí doma najít stálou pozici. Taktéž zvuk by s ohledem na cenu mohl být přece jen o něco lepší. To ale nic nemění na skutečnosti, že se jedná o velmi stylový doplněk, který promění iPod v miniaturní stereosystém.

Logitech MM50

Přenosný stereo reproduktor MM50 na první pohled příliš nezaujme. Jednoduchý design můžete v obchodě snadno přehlédnout, ať už se bude jednat o černou či bílou variantu. Byla by to ale chyba. Tyto přenosné reproduktory pro iPody s dokovacím konektorem totiž dokáží překvapit jednoduchou účelností, přiloženým dálkovým ovládáním, vestavenými akumulátory i vcelku slušným zvukem. Výrobce dodává miniaturní reprosoustavu v polstrovaném plátěném pouzdře stačí vyjmout, vyklopit podpůrné kovové opěry, zacvaknout iPod (dodávaná redukce počítá s modely Mini a s harddiskovými přehrávači) a hrát. V případě, že chcete dobíjet, můžete připojit externí zdroj, výrobce dokonce nezapomněl ani na možnost připojit další přehrávač či třeba notebook pomocí linkového vstupu.
Po zvukové stránce nemůžete od miniaturních "repráčků" mnoho očekávat přesto je reprodukce středů a dokonce i basů na velmi slušné úrovni a jediné výraznější výtky tak máme k reprodukci vyšších tónů. MM50 to ale zachraňují dálkovým ovládáním či schopností nabíjet iPod. Pokud je nebudete kupovat u Applu, ale v jiných českých internetových obchodech, můžete ušetřit zhruba 500 Kč.

Logitech Audio Station

stylový design
kvalitní zpracování
chybí budík, cena
Cena vč. DPH: 5 900 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.com7 0068/LUC o

Logitech MM50

praktické přenosné řešení
vestavěný akumulátor, DO
reprodukce vyšších tónů, cena
Cena vč. DPH: 2 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Logitech, www.logitech.com

Zajímavé kousky

Belkin TuneFM

Jednoduché řešení, jak přenést zvuk do libovolného autorádia: prostě si iPod naladíte. FM vysílače jsou na našem trhu novinkou, neboť byly legalizovány poměrně nedávno. Jejich výhodou je naprostá univerzálnost a v případě TuneFM navíc možnost dobíjet pomocí sady iPod ze zdířky autozapalovače. TuneFM lze nastavit na frekvenci, kde nedochází k rušení se silnými radiostanicemi. Nedostatkem tohoto řešení je horší kvalita zvuku, vyšší hladina šumu zejména při tichých pasážích a možné problémy s rušením. Za zhruba tisíc korun se ale jedná o výtečný doplněk.

iPod Camera Connector

Zatímco u Zenu M získáte podporu pro USB v základním balení a fotoaparát můžete připojit přímo, v případě iPodu nezbývá, než dokoupit redukci, která umožní do harddiskového přehrávače nahrát fotografie buď přímo, nebo prostřednictvím čtečky. To ale nic nemění na skutečnosti, že iPod Camera Connector je nezbytným doplňkem pro ty, kdo mají barevný či Video iPod s pevným diskem. Necelých 900 korun je navíc relativně přijatelná cena.
iPod Universal Dock Miniaturní dokovací stanice usnadní jak nabíjení vašeho iPodu, tak jeho propojení s Hi-Fi sestavou. Nabízí rovněž S-Video výstup. Umožňuje dálkové ovládání (samotný ovladač je ale třeba zakoupit zvlášť). Součástí bohužel nejsou ani kabely, ani nabíječka. Pokud chcete vyspělejší řešení pro iPod Video, zvažte AV Connection Kit, který obsahuje Universal dock, nabíječku, AV kabely a dálkové ovládání.

Byl pro vás článek přínosný?