Hlavní navigace

Investice do výkonnějšího multifunkčního zařízení

1. 9. 2008

Sdílet

O něco vyšší investice do výkonnějšího multifunkčního zařízení se může vyplatit ve dvou směrech. Na jedn


O něco vyšší investice do výkonnějšího multifunkčního zařízení se může vyplatit ve dvou směrech. Na jedné straně znamená kratší čekání na výstupy a zpracování jednotlivých úloh, druhou výhodou je bohatá funkční výbava, která uspokojí všechny potřeby běžné domácí kanceláře či menší firmy.
To platí i o barevném multifunkčním zařízení Aficio SP C222SF firmy Ricoh, které je nejvyšším modelem nové série MFP pro SOHO, menší firmy či pracovní skupiny, jež se vyznačují podobnými parametry – to námi testované je však nejlépe vybaveno. Ve standardu nabízí černobílý i barevný tisk s podporou PCL/
/PostScriptu, kopírování, skenování a fax. Kromě toho je vybaveno síťovou kartou, která umožní efektivnější sdílení stroje v domácí či firemní síti, a především duplexní jednotkou pro automatický oboustranný tisk.
Jedná se o jednoprůchodové zařízení, takže můžete očekávat shodný výkon pro černobílý i barevný tisk (potažmo kopírování), který činí 20 stran za minutu. Standardní rozlišení kopírování činí 600 × 600 dpi, pro tisk je podporována i kvalita 2 400 × 600 dpi, skener pracuje s rozlišením 1 200 × 1 200 ppi. V základu zařízení disponuje 128 MB paměti a vstupní kapacitou 250 listů (s rozšiřitelností na 750 listů). Boční podavač kromě toho umožňuje manuální vkládání po jednom listu a automatický podavač skeneru/kopírky pojme 35 listů. Na výstupní zásobník se vejde 150 vytištěných stránek.
Po zapnutí je MFP k práci připraveno relativně rychle, už za necelou minutu. Ovládací panel je řešen dobře – obsahuje standardní alfanumerický displej pro pohyb v menu a tlačítka pro přímý přístup k základním funkcím pro kopírování a faxování. Fax poskytuje volbu jedním tlačítkem pro až 20 uložených čísel a rychlou volbu pro až 50 čísel. Ovladač je lokalizován do češtiny, což vám usnadní orientaci při nastavení parametrů na PC.
Prodejce tento stroj doporučuje pro průměrné měsíční zatížení 1 500 stránek s maximem 30 tisíc výtisků, což je objem zcela vyhovující pro domácnosti i domácí kanceláře. V této souvislosti je ale nutno poznamenat, že se nejedná o žádného drobečka – multifunkce totiž váží celých 30?kg a s rozměry 42 × 49 × 48?cm ji v domácí pracovně jen tak nepřehlédnete. To je ale vyváženo slušným a stabilním výkonem. Ten spolu s robustním provedením naznačuje, že by tiskárnu bylo možné použít i pro větší objemy tisku, nicméně při výpočtu tiskových nákladů výrobce počítá jen s výměnou tonerů uložených pod výstupním podavačem. Přenosová jednotka by měla podle něj vydržet na celou dobu životnosti stroje při zmíněném průměrném zatížení, tedy na 90 000 výtisků. Tunerové kazety mají výtěžnost 2 000 výtisků (s 5% pokrytím) a orientačně lze počítat s náklady 0,95?Kč za černobílou, resp. 5,30?Kč za barevnou stránku (vše bez DPH). Tyto údaje nejsou nejnižší, odpovídají však kategorii zařízení pro nižší měsíční zátěže.
Rychlost generování prvních výtisků nebyla špatná, i když ne právě rekordní. Na stránku prostého textu si počkáte 19 a na text ve Wordu 21 sekund – tento údaj ale platí i pro barvu, což je pozitivní. Tisk fotografie ve Photoshopu trval černobíle 28 a 43 sekund (standardní/nejvyšší kvalita) a barevně 40 až 48 sekund (vše s defaultním PCL ovladačem). Tisk 27 stránek PDF trval 1:38, resp. 1:55 sekund (mono/barva). Výkonnostní potenciál se nejlépe projeví při kontinuálním či opakovaném tisku nebo pořizování více kopií, kdy zařízení dosahuje zmíněných 20 str./min. První kopie jsou přitom příjemně svižné, získáte je za 25 nebo 27 sekund (mono/barva). Volit můžete standardně mezi režimy text, foto a smíšený. Solidní výkonnostní i kvalitativní výsledky poskytoval také skener, který při rozlišení 300 ppi snímal černobíle 22 a barevně 37 sekund. Fotografie A4 v kvalitě 600 ppi mu zabrala minutu a 55 sekund. Pro práci se skenerem, který podporuje standardy TWAIN a WIA, je dodávána aplikace Presto! PageManager 7.21.
Příjemně nás překvapila kvalita výstupu – coby laserové zařízení nabídne Ricoh bezvadnou kvalitu textových dokumentů, ale překvapivě dobrá byla i grafika. U fotografií sice nelze přehlédnout rozdíl oproti inkoustovým fototiskárnám, ale v porovnání s mnohými laserovými protějšky byly výsledky nadprůměrné. Pro tisk kancelářských dokumentů či prezentační grafiky poskytuje toto MFP výbornou kvalitu. Také kopírování textových dokumentů poskytlo skvělé výsledky. U grafiky jsme už zaznamenali znatelnou kvalitativní degradaci kopií, v dané kategorii produktů však výsledky stále hodnotíme jako velmi dobré. Líbilo se nám také podání barev, u nichž nedocházelo ke zjevným nežádoucím posunům odstínů jako u mnohých jiných laserových produktů. 8 0480/CZ o

Laserová barevná multifunkce od Ricohu nabízí vysoký výkon, laserovou kvalitu tisku ve formátu A4 a vynikající výbavu. Určitým negativem může být vyšší koncová cena, je však nutno vzít v potaz, že se týká produktu v plné výbavě včetně faxu a duplexní jednotky, která jinak coby volitelný doplněk u jiných produktů představuje přinejmenším nezanedbatelnou investici.

Tisk: 20 stran za minutu. Formát: A4. Duplexní tisk: Ano. Kapacita vstupu: 250. Kapacita výstupu: 150. Komunikační rozhraní: USB 2.0, Ethernet 10Base-T/ /100Base-TX. Měsíční zátěž: 30 000. Provozní náklady: 1,13?Kč (ČB)/6,30?Kč (barva) za A4 včetně DPH. kvalita tisku/kopírování, kompletní výbava pro segment SOHO vyšší cena, hmotnost a rozměry Cena vč. DPH: 28 441?Kč
Poskytl: Impromat
www.ricoh.cz

Byl pro vás článek přínosný?