Hlavní navigace

IBM a hudba

1. 3. 1999

Sdílet

Americký výrobce počítačového hardwaru International Business Machines Corp (IBM) se dohodl s pěti světovými hudebn...


Americký výrobce počítačového hardwaru International Business Machines Corp (IBM) se dohodl s pěti světovými hudebními koncerny a uvede do provozu systém Internet Music. Ten uživateli domácího počítače umožní stáhnout si z Internetu hudební nahrávku, tak aby nahrávací společnost nepřišla o svá práva. Na projektu se podílejí Seagram (Universal Music), EMI, koncern Bertelsmann AG patřící společnost BMG, Sony Music Entertainment a Warner Music. Pilotní výrobek by se na trhu měl objevit během letošního roku. Uživateli umožní nahrát z Internetu celé hudební album na počítačový hard disk a pak jej přehrát na svůj vlastní CD disk. Typ formátu hudební nahrávky nebyl uveden, ale MP3 ani jiný běžně používaný to určitě nebude.


Rycodisc už hudba prodává
Nezávislá společnost Rycodisc (www.rykodisc.com) přes internetovou firmu GoodNoise (www.GoodNoise.com) už hudbu dávno prodává. Jedna skladba stojí 99 centů, všechny jsou ve formátu MP3, takže si je můžete vypálit na CD sami, a v nabídce najdete hudbu např. od Franka Zappy, skupiny Morphine a dalších.



EuroTel nabízí GO SMS
Od 17. února 1999 umožňuje už i EuroTel službu odesílání Krátkých textových zpráv (SMS) všem zákazníkům, kteří používají předplacenou službu GO. Službu není nutné aktivovat, je uvedena do provozu automaticky a bez poplatku. Zákazníci, kteří si zakoupí službu GO po 17. únoru, mají GO SMS k dispozici také automaticky, a to po nabití GO karty. Po odeslání SMS zprávy se aktualizovaný stav kreditu na displeji objeví během cca 15 minut, zákazník navíc obdrží textovou zprávu o odečtení částky ze zbývajícího kreditu za odeslané SMS. V plném rozsahu lze využívat dalších informačních služeb společnosti EuroTel jako například GSM InfoText, SMS Reminder a SMS Plus. Ceny za tyto služby se řídí podle platného ceníku služeb. GO SMS zprávy je možné odesílat jak v rámci sítě GSM společnosti EuroTel, tak zákazníkům jiných operátorů, včetně zahraničních. Cena jedné odeslané GO SMS není ovlivněna vzdáleností ani typem operátora, do jehož sítě GO SMS směřuje. Cena jedné GO SMS zprávy je 3,30 Kč včetně DPH.



A co český Internet?
Podle informací, jež má redakce k dispozici s akcí Březen-měsíc Internetu, využívají Internet v Evropě nejvíce severské země. Podle přepočtu na počet obyvatel a ISP připojení je pak Česká republika na docela pěkném 19. místě, a může ji těšit, že za námi jsou takové supervyspělé země jako Ukrajina, Kypr, Lotyšsko, Litva, Rumunsko či Turecko. Ano, jsem ironický.


Nejsem sám
Naše sesterská analytická společnost IDC mi poslala zajímavé údaje, jež svědčí o tom, že nejsem sám, kdo rád poslouchá RealRadio přes Internet (mé oblíbené stanice: KEWL, Aljaška a českobudějovické Radio Faktor). Podle této studie se zvýšil počet posluchačů internetových rozhlasových stanic více jak dvojnásobně (ze 6 % na 13 %). Nevěřím, že by u nás k podobnému růstu došlo – v USA přece jen už i vláda podporuje připojení na Internet z domova, brousit můžete i z knihoven, ceny jsou nepoměrně nižší – u nás byste si na poslech RealRadia museli zřídit vlastní pevnou linku, a kdo má na vyhození několik zbytečných desítek tisíc, že?



Microsoft chce patent
Americký patentový úřad osvědčil patent na webovské stylesheets firmě Microsoft. Vyvolal tím bouři nevole u organizací, které dbají na otevřenost webovských standardů a podporují jejich společnou tvorbu. Např. nejvýznamnější organizace World Wide Web Consortium, doporučující otevřené standardy, pracuje na stylesheets od roku 1994. Zástupci Microsoftu prohlásili, že za licenci na stylesheets nebudou nic chtít a k tomuto kroku se rozhodli proto, aby si je někdo nepřisvojil. Inu, kdo bude chtít nadále používat stylesheets, měl by napřed požádat Micorsoft o svolení. Mimochodem, o získání podobných webovských patentů se koncem loňského roku pokoušela firma Platform for Privacy, ale byla odmítnuta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku