Hlavní navigace

Hewlett Packard HP Palmtop 320LX

1. 12. 1997

Sdílet

Širokoúhlá okna HP Palmtop je jeden ze špičkových handheldů využívajících operační systém Microsoft W...


Širokoúhlá okna




HP Palmtop je jeden ze špičkových handheldů využívajících operační systém Microsoft Windows CE. Firma HP v něm zúročila své předcházející zkušenosti z oblasti notebooků, malých organizerů a dokonce i tiskáren. Pojďme se proto podívat, jaké jsou jeho hlavní atributy a co nabízí nainstalovaný software.

Pod kapotou

Procesor Hitachi SH-3, který HP Palmtop pohání, je mezi výrobci organizérů poměrně oblíben, shodný je použit například v Casio Cassipeia. Chod všech programů a systémové služby jsou zajišťovány operačním systémem Windows CE ve verzi 1.0, který je na procesor úzce připoután. Operační systém i základní softwarová výbava jsou uloženy v paměti ROM s kapacitou 6 MB. Vzhledem k provedení paměti ji lze v případě potřeby vyměnit, například po uvedení nových verzí, případně oprav programů.
Ke spouštění programů a ukládání výsledků uživatelovy práce slouží 4 MB paměti RAM, pokud je potřeba další, lze ji rozšířit s použitím CompactFlash karet nebo paměťových PC Cards. Handheld také neobsahuje žádný pevný disk, což se ani očekávat nedá, disková kapacita se vytváří přemapováním paměti RAM do RAMdisku.
To s sebou samozřejmě přináší rizika spojená s možným selháním napájení, kdy zůstanou pouze údaje v paměti ROM, do které samozřejmě zapisovat nelze, a záložní soubory na kartách nebo ve stolním počítači.
Pro šetřivější zákazníky připravila firma HP také ekonomickou verzi organizéru nazvanou HP Palmtop 300LX, která je ochuzena například o 2 MB RAM, podsvícení displeje nebo slot na CompactFlash karty.

Zobrazování a klávesnice

Reklamní kampaň na tento palmtop je postavena především na šířce jeho displeje. Skutečně můžeme potvrdit, že HP Palmtop má ze všech handheldů, které jsme kdy měli možnost testovat, displej nejširší. 154 mm živé šíře znamená v celkovém hodnocení výrazné kladné body.
Stejně tak bodové rozlišení displeje je v oblasti organizérů naprosto špičkové, 640 x 240 bodů ve 4 úrovních šedi nabízí skutečně velmi slušný obraz. Horších výsledků už dosáhl v hodnocení kvality obrazovky, které zahrnovalo kontrastnost
obrazu a schopnost zamezit odleskům zdrojů světla v okolí. Pro ovládání je použito pero a dotykově citlivá obrazovka.
Displej má i možnost podsvícení, jehož aktivita je signalizována ikonou na stavovém řádku Windows CE, což je obzvlášť dobré při práci na ostrém světle, kde lze podsvícení snadno přehlédnout a dát tak pořádnou lekci bateriím.
Klávesnice obsahuje 65 plastových tlačítek, které mají od sebe sice dobrou vzdálenost, aby nedocházelo příliš k překlepům, při psaní je ale nutné vyvinout větší tlak, což chce trochu cviku.
Při delším psaní, jež nebylo testováno, by se mohly vyskytnout obtíže plynoucí z velké zátěže prstů. Ostatní ovládání, jako volba aplikace, je nahrazeno ikonami na pracovní ploše Windows CE.
Jak už je u HP téměř zvykem, HP Palmtop se zapíná stisknutím mezerníku. Zvláštností je tlačítko Delete, jež má sice funkci shodnou jako na stolním PC, ale na klávesnicích organizérů, které šetří místem kde mohou, je jeho přítomnost výjimkou.

Software

Základní programy jsou shodné se standardní výbavou Windows CE. Textový editor PocketWord a tabulkový procesor PocketExcel tvoří kapesní kancelář. Na PocketWordu je nepříjemné, že neumí pracovat se styly odstavců a veškeré úpravy textu končí u tučného či kurzívového textu a několika velikostí písma. PocketExcel je naproti tomu slušný tabulkový procesor, který disponuje velkou škálou funkcí.
Skupinu agendových programů, což jsou základní aplikace handheldů, tvoří Tasks, Calendar, Contacts a Word Clock. Task je manažer úkolů, Calendar si udržuje přehled o termínech a schůzkách. Contacts je databáze kontaktů, kterou ale není možno upravit, aby se z ní stala například databáze videokazet. World Clock je aplikace hodin ve spojení s budíkem a světovým časem.
Kromě různých informací o vzdálenostech mezi městy lze vyčíst také telefonní předvolby, kódy letišť nebo zeměpisnou polohu.
Spojení se světem je zajištěno pomocí e-mailového klienta, programu bFAX PRO, terminálu a samozřejmě cenného síťového klienta. HP Palmtop je citlivý k vloženým PC Cards, doporučuje se používat jen ty, které jsou v seznamu prověřených modelů. To můžeme potvrdit, protože s testovacím modemem AT&T Paradyne se nám nepodařilo zprovoznit vytáčení. Spojení na síť Windows NT se provádí velmi snadno, k dispozici je kvalitní průvodce. Výsledkem
je to, že lze ze serveru po telefonní lince stahovat poštu, nebo využívat jeho služeb při prohlížení stránek na Internetu. Pocket Internet Explorer je však kompatibilní jen s MSIE verze 2.0.
Na dalším CD, které je k HP Palmtopu dodáváno, jsou demoverze velmi pěkných programů, jež by většinou s přehledem nahradily ty vestavěné. Velká část funkčních programů na CD je pro změnu určena pouze pro americký trh.

Čeština

Ačkoliv Na HP Palmtop 320 LX byla instalována i podpora českého jazyka, přesněji řečeno ovladač klávesnice a nová písma, neočekávejte, že ji standardně s Palmtopem dostante. Pokud chcete, aby Palmtop uměl psát česky, je nutné si podporu dokoupit. Ta od firmy Sunnysoft umožňuje volit mezi třemi přemapováními klávesnice (původní, české programátorské a české písařské), stejně jako lze nastavit typ klávesnice na QWERTZ nebo QWERTY. Velmi potřebný je průvodce synchronizací, který převádí české znaky z agendových programů do kódování UNICODE, aby byly dobře čitelné na stolním počítači s Windows 95. Průvodce samozřejmě zajišťuje převody i obráceně, tak aby bylo zajištěno skutečné zrcadlení obou verzí agendy, jak té na stolním počítači, tak té na handheldu.

Spojení

Připojení ke stolnímu počítači se realizuje s pomocí Handheld PC Exploreru, který je na jednom z CD dodaných spolu s organizérem. Potřebné kabely jsou součástí balení, tak už jen zbývá program nainstalovat na PC a spustit. S programem se pracuje stejně jako s jinými složkami ve Windows 95, dalšími funkcemi je plná synchronizace či zálohování na PC.
Pro převod ze starších verzí organizérů, jako je například OmniGo 100, jsou také k dispozici účinné nástroje. Převod je bohužel jen jednosměrný.

Závěrem

HP Palmtop 320LX je zatím nejlepší testovaný organizér s Windows CE. Mezi jeho hlavní klady patří hlavně velmi široký displej. Záporně bych hodnotil plýtvání plochou na obrazovce, které je však věcí spíše Windows CE. Také zamezení odleskům displeje není příliš účinně řešeno. Pokud se týká mechanické části, tak tam stojí za poznámku otevírání handheldu. Mechanika je řešena tak, že si při odemykání zámku prsty bráníme ve vlastním otevření
krytu. Jde jen o to, získat návyk, který nás uvedeného problému ušetří.

Plus/minus

+ velmi široký displej
+ větší klávesnice s klávesou Delete
+ možnost spojení s Windows NT serverem
- Windows CE
- PocketWord
- Cena
K testu poskytla firma: Hewlett-Packard, Novodvorská 82, 140 00 PRAHA 4
Cena (bez DPH): 30 000 Kč

Byl pro vás článek přínosný?