Hlavní navigace

Encyklopedie grafických formátů

1. 1. 1999

Sdílet

Vydavatelství: Computer Press, Praha 1997. Počet stran: 922 Doporučená cena:895 Kč, 1044 Sk Nakladatelství Comput...


Vydavatelství: Computer Press, Praha 1997.
Počet stran: 922
Doporučená cena:895 Kč, 1044 Sk

Nakladatelství Computer Press nabízí druhé vydání celosvětově populární publikace Encyclopedia of Graphics File Formats včetně přílohy CD-ROM. Kniha podrobně popisuje cca 120 grafických formátů, zabývá se prací s grafickými soubory, kompresí dat, multimédii i zdroji grafických souborů. Zpracována tímto vyčerpávajícím způsobem, je opravdu užitečnou pomůckou pracovišť DTP, computerových grafiků i tvůrců a programátorů aplikací.
Kniha začíná užitečnou předmluvou, která vysvětluje, jaké používá terminologické konvence a jak s ní pracovat.
První část PŘEHLED pojednává obecně o terminologii a zásadách počítačové grafiky, vlastnostech bitmapových a vektorových souborů obecně, o metasouborech, o zvláštnostech jednotlivých platforem výpočetní techniky, které mají vliv na zpracování grafických souborů, o konverzích a kompresování grafických souborů a o multimédiích. Tyto oblasti jsou probírány tak, aby dostatečně objasnily jednotlivé pojmy a postupy, aniž by se však čtenář utápěl v záplavě podružných detailů. Výklad začíná od pixelu a končí stručnými informacemi o digitálním videu a zvuku.
Druhá část FORMÁTY GRAFICKÝCH SOUBORU je nejobsažnější část knihy. Abecedně seřazené články o jednotlivých formátech popisují vyčerpávajícím způsobem vše potřebné (jméno, alias, typ, barvy, komprese, max. velikost předlohy, možnost více předloh v souboru, číselný formát, původce formátu, počítačová platforma, podpůrné aplikace, použití formátu, odkazy na jiné formáty, komentář, přehledný popis a odkazy na přiložený CD-ROM). Následuje stať o organizaci souboru a podrobnosti k souboru (struktura, popis hlavičky souboru, případně sady procedur, podtypy). Na závěr je obvykle udáván nejvhodnější zdroj odpovědí na případné dotazy (adresa původce či distributora dominantního software). Například popis formátu TIFF zabírá v knize 23 stran, popis formátu Adobe Ilustrator 13 stran, formát Adobe Photoshop 11 stran, JPEG File Interchange Format 5 stran a GIF 18 stran. Takto zevrubně pojatá publikace je velmi užitečná například tehdy, když dojde k problému s obrazovým souborem a je třeba jej řešit.
Třetí částí jsou DODATKY. V Dodatku A je stručně probráno téma grafických souborů na Internetu a v elektronické poště (kódování , archívy FTP, World Wide Web, tipy na začleňování grafiky do www stránek, grafické zdroje na Internetu-adresy). Dodatek B se zabývá grafickými soubory a zdroji v grafických službách v amerických podmínkách. Dodatek C vysvětluje způsob práce s přiloženým CD-ROM a rady pro jeho využití.
Celou knihu uzavírají SLOVNÍČEK základních pojmů a REJSTŘÍK celé publikace.
Kniha slouží jako dobrý zdroj informací pro studium tématu i jako encyklopedie jednotlivých formátů. To ale ještě není všechno! Velmi užitečnou pomůckou je přiložený CD-ROM. Z něho si na svůj počítač nainstalujete internetovský prohlížeč Mosaic 2.11 firmy Spyglass a vlastní aplikaci GFF (originální elektronická Encyclopedia of Graphics File Formats v anglické verzi).
Publikace Encyklopedie grafických formátů je užitečnou příručkou, která s léty v něčem zastará, ale vzhledem k obrovskému množství elektronických obrázků ve formátech v ní popisovaných, které počítačový svět dosud vychrlil na nejrůznějších médiích dosud do světa, bude mít do budoucna svou stálou platnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku