Hlavní navigace

E-kuchařka 1.8

1. 3. 2006

Sdílet

Licence: freeware Domovská stránka: ekucharka.unas.cz E-kuchařka je dalším počinem, který se snaží usnadnit nej...


Licence: freeware
Domovská stránka: ekucharka.unas.cz

E-kuchařka je dalším počinem, který se snaží usnadnit nejen práce v kuchyni, ale také výběr jídelníčku, aby vyhovoval celé rodině. Zřejmě nenahradí šikovnou hospodyňku, ale rozhodně jí může pomoci. Není totiž nad to, najít všechny oblíbené recepty na jednom místě a jenom z nich vybírat ty, na které máte zrovna chuť. Pokud vám snad někdy ty oblíbené dojdou, na internetu se dají získat nové, a to importem stažených souborů, aktualizační službou nebo od jiných uživatelů. Uložené recepty můžete vyhledávat na základě všech uložených údajů, tisknout nebo exportovat do souborů.
Při samotném vaření se program dá využít jako běžná papírová kuchařka, avšak písmeno "E" v názvu naznačuje, že můžeme čekat cosi navíc. E-kuchařka tak zvládne podle zadaných údajů generovat celá jídelní menu (předkrm, hlavní chod, zákusek) a k tomuto menu vytvoří i nákupní lístek s ingrediencemi, které budete potřebovat pro přípravu jednotlivých jídel. Při samotné přípravě pak zastane funkci kuchyňské minutky, odpočítávající zbývající čas vaření surovin. Pokud chcete jíst opravdu zdravě, zkuste zkontrolovat, zda používané suroviny neobsahují zdraví nebezpečné přísady, známé pod označením E***. Pro řidiče je implementován tzv. alkohol test, který na základě zadaného množství alkoholu vypočítá, kolik promile alkoholu máte v krvi a jak dlouho jej budete odbourávat. Pokud sledujete svoji váhu, bude se vám hodit výpočet indexu vaší tělesné hmotnosti, tzv. BMI.

EasyDVD 2.1.1.32 beta

Licence: freeware
Domovská stránka: www.lukas-hakos.com

EasyDVD je DVD přehrávač, jehož vlastnosti plně odpovídají jeho názvu. Je totiž opravdu notně "easy", ale přesto svoji funkci zvládá více než dobře. Jedná se o velmi malý program, tudíž nezatěžuje hardware ani operační systém nějakými neúměrnými požadavky. Mohl by tak být přijatelnou alternativou pro vlastníky starších počítačů, které při přehrávání DVD obvykle brzdí hlavně používaný software.

XnView 1.80.3

Licence: freeware
Domovská stránka: www.xnview.com

Aplikace XnView patří již poměrně dlouho mezi špičku zdarma dostupných nástrojů pro prohlížení a editaci obrázků, zejména pak digitálních fotografií. Od svých počátků prošla mnoha změnami a vylepšeními, všechny jí byly ku prospěchu. Na to, že za jeho použití nezaplatíte ani korunu, je to opravdu mocný nástroj, jehož funkce se mnohdy vyrovnají i pokročilejším aplikacím.
Program je primárně určen hlavně pro prohlížení obrázků, ale vedle toho zvládá i mnoho funkcí, které byste našli jen u grafických editorů. Poradí si s importem více než 400 grafických formátů, do padesáti z nich dokáže obrázek či fotku také uložit. XnView má v sobě zabudované rozhraní TWAIN, takže do něho můžete rovnou skenovat nebo stahovat fotografie z digitálních fotoaparátů, které třeba nedisponují rozhraním mass storage. Když už je jednou fotografie v počítači, lze s ní provádět doslova psí kusy. Samozřejmostí je změna rozměrů, ořez (i ve zvoleném formátu), změna úrovní jako jas, kontrast, gamma, vyvážení bílé nebo použití různých filtrů a efektů. V případě práce na více souborech použijete dávkové konverze všeho možného. Dalo by se říci, že co XnView dokáže udělat jednotlivě, dokáže i dávkově pro více souborů. Z dalších funkcí je zastoupena tvorba panoramat, webové prezentace nebo CD-ROM s fotkami (pomocí externího vypalovacího programu). Umí rovněž snímat screenshoty (obrazovky) nebo promítat fotky v zadaném adresáři se zvolenými nastaveními.
Program je uspořádán podobně jako všechny jemu podobné, takže pokud jste někdy pracovali třeba s ACDSee nebo Zoner PhotoStudiem, najdete všechny ovládací prvky tam, kde byste je čekali. Prostředí se v poslední verzi mírně změnilo. Jestli k lepšímu nebo k horšímu, to nechám na vašem posouzení. Ikonky nyní hrají všemi barvami, až občas oči přecházejí. Příjemným vylepším je přítomnost záložek, na kterých můžete mít otevřeno několik souborů v jedné instanci aplikace a přepínat mezi nimi. Program je vyvíjen standardně asi ve 40 jazykových mutacích, mezi nimiž je i čeština.

Recepty doma 2.46

Licence: freeware
Domovská stránka: fitlinie.cz/recepty

Jak již název napovídá, jedná se o elektronickou kuchařku, která vám usnadní rozhodování, co uvařit ke slavnostnímu nedělnímu obědu, ale i k večeři ve všední den. Elektronická kuchařka přináší oproti svým papírovým protějškům spoustu nezanedbatelných výhod. Kromě toho, že za Recepty doma nezaplatíte ani korunu, zaručeně v nich cokoli najdete rychleji, než kdybyste museli listovat rejstříkem nebo obsahem knihy a pak ještě hledat příslušnou stránku. Sice tu nenajdete tolik receptů jako v nějaké čtyřsetstránkové publikaci, ale můžete do ní vkládat recepty vlastní a na internetových stránkách výrobce se občas nějaká aktualizace objeví.
Pár stovek receptů je v různých kategoriích od přípravy masa, přes omáčky, polévky, zákusky, až k míchaným nápojům. Pokud by připravené kategorie nestačily či nevyhovovaly, můžete klidně vytvořit svoje vlastní a recepty si rozházet podle libosti. Při vyhledávání inspirace jistě využijete i filtrační nástroj, který v obsahu nechá opravdu pouze to, na co máte chuť. Pokud vás nebaví plánovat rodinný jídelníček den ze dne, připravte si jej rovnou na celý měsíc dopředu podle zadaných parametrů, samozřejmě. K tomu se přidá ještě automaticky generovaný nákupní lístek (podle ingrediencí potřebných pro jednotlivá jídla) a na konci měsíce zjistíte, že vám ubylo pár starostí spojených s chodem domácnosti.

Pokud již začínáte přemýšlet, kam do kuchyňské linky zabudujete monitor, tak vás ještě na chvíli zabrzdím. Počítač přesouvat nemusíte. Monitory totiž nemají příliš rády vlhko a klávesnici či myši by se zase nelíbily vaše špinavé prsty. Recepty si vytiskněte v klidu u pracovního stolu (nebo na místě, kde váš elektronický miláček bydlí) přímo z aplikace nebo z Wordu, do kterého je možné recepty exportovat. Pokud se vám podaří nějaký kulinářský počin opravdu hezky naaranžovat, neváhejte jej vyfotit a obrázek pak vložit přímo k receptu. Jíme přece také očima. A na závěr malá rada. Nezapomeňte si čas od času databázi zálohovat. Nechcete přece přijít o recepty po babičce.

FastStone Photo Resizer 2.0

Licence: freeware
Domovská stránka: www.faststone.org

Po prvním spuštění Photo Resizeru si nejspíše všichni řeknou, že se jedná o hračku pro malé děti, které si chtějí vyzkoušet jednoduchou práci s obrázky. Ono to tak opravdu na první pohled vypadá. Jen samotný název v člověku evokuje pocit, že tento prográmek bude umět jen měnit rozměry fotografií. Když však podrobně prozkoumáte uživatelské rozhraní a všechna tlačítka a zaškrtávátka, zjistíte, že pod povrchem se toho skrývá mnohem více, než by kdokoli čekal.
Při dávkové změně velikosti fotek, dávkovém přejmenování souborů nebo dávkové konverzi do jiného formátu totiž může originální obraz projít mnoha dalšími změnami a vylepšeními. Stačí jen na správném místě nastavit správné parametry. Kromě změny kvality obrazu, která je úzce spjata s výstupním formátem, najdete při troše snahy ještě jedno okno, které umožní pokročilé operace. Je tu záložka pro změnu velikosti v pixelech nebo procentech, další umožňuje rotaci nebo zrcadlové otočení, automatický ořez podle zvolených souřadnic, úpravy barevné hloubky, vylepšení kvality obrazu jako kontrast, gamma, saturace, dokonce nastavení jednotlivých barevných složek. Třetí záložka od konce umožňuje změnu DPI. Poslední dvě pak ukrývají možnosti, jak do obrazu vložit vlastní text, libovolné informace z EXIF nebo vodotisk ve formě obrázku.
Nastavení je k dispozici opravdu hodně, a proto si ta oblíbená můžete uložit, abyste vše nemuseli zdlouhavě dělat znovu. Nevím, nakolik se dá Photo Resizer využít při práci s jedním nebo dvěma obrázky, ale při dávkových operacích s desítkami snímků se může stát vaším oblíbeným pomocníkem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku