Hlavní navigace

DVD/DivX Home Theater SHC-XD610

1. 4. 2006

Sdílet

Domácí kino, které kromě DVD a CD podporuje také paměťové karty a přenosné USB disky Systémy domácích kin ...


Domácí kino, které kromě DVD a CD podporuje také paměťové karty a přenosné USB disky


Systémy domácích kin jsou mezi českými příznivci audia a videa stále oblíbenější. Jejich pořizovací ceny v posledních letech příjemně klesly a samotné produkty nabízejí stále více nadstandardních služeb. Příkladem může být technologicky vyspělý produkt značky Sencor, který je na trh uváděn pod dlouhým názvem DVD/DivX Home Theater System With Card Reader. Kratší modelové označení je pak SHC-XD610. Pokud si produkt pořídíte, naleznete v rozměrné krabici samotný DVD/DivX přehrávač, čtyři satelitní reproduktory, jeden centrální reproduktor a rovněž jeden basový subwoofer. Komplet doplňuje dálkový ovladač IrDA, dvě tužkové baterie typu AAA, jednoduchá anténa pro příjem AM, drát umožňující příjem FM (jednoduchá FM anténa) a propojovací kabel, zakončený z obou stran trojicí RCA konektorů (žlutý, červený a bílý pro připojení kompozitního videa a stereofonního zvuku). V krabici nechybí ani tištěný manuál v několika jazycích. Mnoho uživatelů jistě potěší, že naleznou i českou verzi návodu k použití. Poslední část příslušenství tvoří šest propojovacích kabelů (od DVD/DivX přehrávače k jednotlivým reproduktorům).
Přední stěna stříbřitého přehrávače obsahuje vypínač, výsuvný vozík pro standardní CD nebo DVD médium, textový LCD displej s modrým podsvícením zobrazovaných údajů a výrazný otočný ovladač hlasitosti. V jeho blízkosti je možné nalézt i dvě nepříliš vzhledově povedené gumové krytky. Pokud je uživatel odkryje, spatří slot pro paměťovou kartu a vstup typu USB. Do slotu je možné zasunout kartu typu SD, xD, MMC, MS nebo SMC (Secure Digital, xD-Picture Card, Multi Media Card, Memory Stick a Smart Media Card). K USB vstupu je možné připojit zařízení typu USB Mass Storage, například USB flash disky nebo běžné externí USB disky. Při testování jsme vyzkoušeli USB flash disk, externí disk (Maxtor OneTouch II s kapacitou 200 GB) i paměťovou kartu (Memory Stick 128 MB). Pro připojení je potřeba, aby bylo zařízení formátováno na systém FAT32. Zadní strana přehrávače obsahuje konektory pro připojení videa a audia. Pro připojení obrazového signálu naleznete SCART, S-video, RCA (kompozitní výstup), 2x RCA vstup (kompozitní vstup). Pro připojení audia je možné využít 4x RCA (2x stereo vstup), 2x RCA (stereo výstup), RCA (digitální výstup). Z praktického hlediska je určitě škoda, že je na zadní stěně přítomen pouze jeden SCART.
Model SHC-XD610 dokáže pracovat s formáty DVD Video, Video CD, Audio CD, MPEG, DivX, MP3 a JPG. Podle technické specifikace se může zdát, že je velmi dobrý. Přehrávač je však důkazem, že pouze výčet teoretických funkcí nemusí vždy vypovídat o celkové kvalitě produktu. Přestože jsme ověřili, že zařízení se všemi jmenovanými formáty skutečně spolupracuje, není to vždy spolupráce nejpříjemnější. Při praktickém testování nás zklamala spolehlivost detekce připojeného USB zařízení. Několikrát jsme zaznamenali výraznější problém s načtením obsahu externího USB disku, který se objevil až po opětovném vypnutí a zapnutí přehrávače. Při praktickém provozu nás nepotěšil ani malý dosah IrDA dálkového ovladače. Pro ovládání produktu jsme byli nuceni mířit vždy přímým směrem k přehrávači, jinak zařízení na povely nereagovalo. Na dálkovém ovládání bohužel chybí přímá volba vstupu USB nebo paměťové karty. Na druhé straně je nutné pochválit kompletní menu v češtině, možnost volit pracovní režim (audio, foto, video), zobrazování textových titulků (např. SRT, SUB, TXT) u filmů DivX a MPEG včetně českých znaků, možnost volit sekundární audiostopu u DivX nebo dokonce přepínat mezi textovými soubory s titulky. Díky poslední službě je možné velmi snadno z adresáře, kde je umístěn soubor AVI, přepínat mezi všemi dostupnými titulkovými soubory (tedy lze např. volit české, anglické či jiné titulky). Zobrazené titulky dokonce reagují na některé formátovací značky (např. barevné odlišení písma). Jen je škoda, že jsou zobrazované titulky poměrně malé a nepříliš graficky přitažlivé. Poslední nespornou výhodou je pak velmi příjemná pořizovací cena.

Home Theater SHC-XD610

podpora DivX, JPG, MP3
vstup USB, slot na paměťovou kartu
plně české menu
podpora českých titulků u DivX
nízká citlivost IrDA
ovládání
spolehlivost USB vstupu
Cena včetně DPH: 4 164 Kč
K testu zapůjčila firma: Alzasoft, a. s.,
www.alzasoft.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku