Hlavní navigace

Domácí síť snadno a rychle!

1. 2. 2007

Sdílet

Síťové spojení po silnoproudém rozvodu podle trustu Snaha o využití stávajících elektrorozvodných sítí k p...


Síťové spojení po silnoproudém rozvodu podle trustu


Snaha o využití stávajících elektrorozvodných sítí k přenosu datových informací není novinkou, má podobu od velkolepých plánů na jejich využití například k rozvodu internetu na rozsáhlém území až k střízlivým projektům řešení jednoduché sítě v domácnosti či malé kanceláři. Právě k tomuto poslednímu účelu je určen Easy Network Kit společnosti Trust, a jak jsme se přesvědčili, tvrzení v nadpisu v tomto případě rozhodně není nadnesené.
Obsahem kitu jsou dva adaptéry NW-7800, dva přípojné ethernetové kabely s koncovkami RJ-45, stručný manuál a CD s konfiguračními utilitami. Samotné adaptéry se na první pohled příliš neliší od běžných silových napájecích adaptérů, mají však o něco více světelných indikátorů, než je zvykem, a navíc i zásuvku konektoru RJ-45. Kromě indikátoru indikujícího přítomnost napájecího napětí detekují další dvě světelné diody existenci minimálně jednoho dalšího dosažitelného adaptéru připojeného do rozvodu a konečně připojení k síťovému portu PC nebo jiného síťového zařízení.
Instalace je nesmírně jednoduchá, stačí připojit počítače nebo jiné zařízení k zásuvce RJ-45 na adaptéru, zasunutému do síťové zásuvky a přenosová trasa je připravena. Nabízená přenosová rychlost 85 Mb/s se přitom blíží rychlosti běžného standardu (100 Mb/s ), používaného v současných metalických rozvodech.
Síťová konfigurace PC se nijak neliší od konfigurace pro propojení po běžném kabelu (předpokladem je použití TCP/IP protokolu). Při našem testování stačilo odpojit kabely klasického rozvodu a propojit příslušná zařízení prostřednictvím adaptérů NW-7800. Spojení bylo navázáno okamžitě a komunikace pokračovala bez jakýchkoli problémů. Pro optimální konfiguraci sítě sestavené pomocí adaptérů NW-7800 lze ovšem využít program Trust Easy Network Configuration Utiltity z přiloženého CD. Program umožňuje identifikovat všechny adaptéry dostupné v síti včetně jejich MAC adresy a vytvořit síť s vlastním názvem. Dále lze definovat zařízení, které do ní budou mít přístup, určit jejich hesla a přístupová práva. Diagnostická část je schopna poskytnout poměrně podrobné informace o připojených adaptérech a kromě jiného i změřit rychlost příslušné komunikace.
Jak jsme už uvedli výše, při testu jsme měli k dispozici dvojici adaptérů a spojení se povedlo "na první zapojení". Diagnostická utilita ukázala provoz plnou rychlosti 85 Mb/s ovšem na vzdálenost několika málo metrů přes dvě zásuvky v jedné místnosti. Po přemístění do poněkud vzdálenějších zásuvek začalo spojení slábnout a přenosová rychlost klesla, ač diagnostická utilita ukazovala dosažitelnou rychlost 64 Mb/s. Jednoduchý test "pinknutím" naměřil odezvy mezi 2 až 40 milisekundami. Prakticky bez spojení jsme zůstali po připojení k zásuvkám napájeným sice z jedné fáze, ale přes různé jističe.
Celkový dojem byl tedy nakonec spíše rozpačitý ocenit lze jistě jednoduchost instalace i konfigurační možnosti pro takto vytvořenou síť, poněkud méně už cenu 3 379 Kč za kit se dvěma NW-7800 (jeden kus NW-7800 přijde dokonce na 1 979 Kč).
Předpokladem úspěšného použití je připojení k jednomu zásuvkovému okruhu, což lze obvykle splnit v rámci jedné místnosti nebo patra, ovšem už ve vícepatrovém rodinném domku mohou nastat potíže. Předpokladem spolehlivé funkce je přitom dobrý stav příslušného síťového rozvodu, navíc bez větších přechodových odporů v použitých zásuvkách, což například pozůstatky éry "hliníku", přetrvávající zejména v klasických panelákových bytech, často nesplňují.
Jiný zápor, který sice není na závadu funkčnosti provozovaného datového spojení, představuje vydatné rušení příjmu AM rozhlasu, zejména na krátkých vlnách. Pro běžné posluchače tyto rozsahy sice nejsou zajímavé, fandy dálkového příjmu ovšem můžete řádně "vytočit"! Závažnou roli může v budoucnu sehrát rovněž připravované digitální vysílání na SV a KV rozsazích (tzv. DRM Digital Radio Mondiale), úvahy na téma jeho citlivosti na rušení PLC (Power Line Communication) adaptéry jsou ovšem předčasné.

Trust Easy Network Kit

jednoduchá instalace software
cena
nutné připojení k jednomu zásuvk. okruhu
Cena vč. DPH: 3 379 Kč (2x NW-7800), 1 979 Kč (1x NW-7800)
K testu zapůjčila firma: Trust,
www.trust.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku