Hlavní navigace

Diskeeper 2008 Pro Premium

1. 2. 2008

Sdílet

Znáte ten pocit, když se vám i výkonný počítač začíná nenápadně zpomalovat a než načte potřebná data z d...


Znáte ten pocit, když se vám i výkonný počítač začíná nenápadně zpomalovat a než načte potřebná data z disku, uplyne až nepříjemně dlouhá doba? Někdy za zpomalením počítače stojí mnoho rezidentních aplikací, které zabírají operační paměť i strojový čas. V některých případech však může za zpomalení něco zcela jiného – příliš fragmentovaná data na pevném disku.
Vzhledem k tomu, že je pevný disk prakticky nejpomalejší součástí počítače, je logické, že při načítání i při zápisu dat musejí ostatní součásti počítače na harddisk často čekat. A platí jednoduché pravidlo: čím více jsou data na pevném disku „rozházená“, tím více musejí čtecí hlavičky měnit svojí pozici („seekovat“) a tím déle se musí čekat, než se příslušná data naleznou a přečtou. Na problém s fragmentací dat bohužel narážíme i při zápisu dat na povrch pevného disku. Pokud chceme totiž uložit velký soubor, pro který není možné nalézt na pevném disku dostatečně velký souvislý blok datového prostoru, musí se zapsat sekvenčně pouze část dat. Pak se musejí hlavičky zdlouhavě přesunout a vyhledat další volný prostor a zapsat zbytek. V ještě horších případech (při velmi fragmentovaném disku) je možné, že se soubor doslova rozseká na mnoho malých dílků. Je zcela logické, že jejich čtení probíhá opět stejně komplikovaně.
Po naformátování pevného disku vznikne diskový oddíl (partition) s jediným (ideálním) datovým prostorem. Jakmile začnete disk používat, začne se disk zaplňovat a postupem času začne docházet k opětovnému zaplňování a uvolňování různě velkých datových bloků – podle toho, jak vy (nebo i váš operační systém) zapisuje, maže a přesouvá data v rámci disku. Kondice pevného disku už sama od sebe nemůže být nikdy lepší než v době, kdy jste na něj zapsali poprvé data. Pokud chcete problém s fragmentací vyřešit, je nutné použít speciální program, který srovná data v rámci disku tak, aby byla pro operační systém co nejlépe dostupná. Jedním z takovýchto programů je i aplikace Diskeeper 2008.
Diskeeper 2008 slouží primárně pro setřídění fragmentovaných částí dat na pevném disku, aby byly rychleji přístupné. Tímto uspořádáním dat se také sjednotí volné datové místo do jednoho celku, což znamená, že při zápisu i velkých souborů bude moci proběhnout zápis v jednom sledu, bez vyhledávání dalších malých volných částí disku. Stručně řečeno, bude rychlejší i zápis.
Diskeeper 2008 se může pochlubit velmi pokročilými algoritmy a službami pro defragmentaci dat na disku. Pro různé uživatele existuje hned několik verzí, nesou označení Home, Professional, Pro Premier a Home Server. Podle verze nabízejí různé služby a je možné je zakoupit za odlišné ceny.
V redakci jsme otestovali verzi Diskeeper 2008 Pro Premier a musíme uznat, že se nám zalíbila. Grafické rozhraní je přehledné, ovládání jednoduché a intuitivní. To samé platí i o možnostech konfigurace programu. Ostatně, sám výrobce označuje produkt jako aplikaci, kterou jednou nainstalujete, nastavíte parametry a dále se o ní už nemusíte starat. Bude pracovat samostatně a tak, aby vás nerušila při vaší práci.
Už základní verze je vybavena technologií InvisiTasking. To znamená, že aplikace dokáže reagovat na aktuální vytížení procesoru a může data organizovat právě v době, kdy uživatel počítač aktivně nepoužívá (tedy v době nazývané jako IDLE). Pokud začne uživatel počítač aktivně používat, přestane program zatěžovat procesor a bude čekat znovu na stav IDLE.
Technologii I-FAAST 2.0 naleznete pouze u verze Pro Premier. Zkratka označuje „Intelligent File Access Acceleration Sequencing Technology“. Pokud tuto službu povolíte pro konkrétní disk, software provede speciální test a analýzu, po níž se nastaví optimální strategie pro přístup k datům na disku. Také se bude monitorovat rozložení často používaných souborů. Ty budou v budoucnu přesouvány na nejrychleji dostupné oblasti pevného disku.
Funkce nazvaná Frag Shield 2.0 je dostupná ve všech verzích aplikace Diskeeper 2008, vyjma edice Home. Služba slouží pro speciální optimalizaci a defragmentaci kritických systémových souborů a rovněž odkládacího prostoru Windows (tzv. stránkovací soubor), který slouží operačnímu systému jako virtuální paměť ve chvílích, kdy nedostačuje standardní operační paměť.
Diskeeper 2008 se může pochlubit i dalšími dovednostmi. Je například schopen defragmentovat současně i více než jeden disk, lze sledovat aktuální stav fragmentace, analýzu nebo historii. Verze Professional a Pro Premier podporuje i 64bitové operační systémy. Verze Home a Professional umí obsloužit pevný disk s maximální velikostí 768 GB. Pokud potřebujete defragmentovat disk s kapacitou do 2 TB (např. diskové pole s výslednou kapacitou do 2 TB), pak musíte sáhnout po verzi Pro Premier. Verze Home Server není kapacitně omezena vůbec.
Poslední zmínku věnujeme uživatelům notebooků. Výrobce programu myslel i na ně. Diskeeper 2008 umí monitorovat, zda běží notebook na baterii či z elektrické sítě. Podle toho je schopen dočasně správu disků zastavit, aby zbytečně nevybíjel drahocennou energii z baterií. 8 0007/TJi ?

Diskeeper 2008 Pro Premium

Propracovaný nástroj pro defragmentaci pevného disku, který nabízí velmi pokročilé technologie. Existují verze pro domácí uživatele (které popisujeme v článku), i pro byznys segment a administrátory.
? služby,
grafické rozhraní
? pouze v angličtině
Poskytl:
Diskeeper Corporation,
www.diskeepereurope.com
Cena vč. DPH: 3 187 Kč

Verdikt

Program Diskeeper 2008 je velmi užitečný nástroj, který může výrazně pomoci udržet počítač v dobré kondici. Jeho služby jsou sofistikované a přínosné. Výhodou je i promyšlená architektura, která zajistí, že vás nebude program „trápit“ správou disku ve chvílích, kdy zrovna potřebujete pro své aplikace výkon.

Byl pro vás článek přínosný?