Hlavní navigace

Dell si osvojil emzáckou technologii

1. 5. 2006

Sdílet

22. března Dell potvrdil akvizici společnosti Alienware, která bude nadále fungovat v podstatě jako dceřiná společno...


22. března Dell potvrdil akvizici společnosti Alienware, která bude nadále fungovat v podstatě jako dceřiná společnost, s vlastním vývojem, prodejem i servisní podporou počítačů s logem Alienware. Na první pohled vcelku nic neobvyklého jeden výrobce PC koupil druhého. Dell tak získal etablovanou značku na poli vysoce výkonných sestav pro hráče, což mu může jenom pomoci, protože i když disponuje podobně koncipovanou řadou pod označením XPS, image výrobce krabic do kanceláře mu zůstala. Na druhou stranu Alienware si od roku 1996, kdy byl založen, sice vybudoval pověst výrobce vysoce kvalitních, stylových a výkonných systémů pro hráče a podařilo se mu v tomto segmentu získat natolik silnou pozici, že jeho stroje jsou při hodnocení podobných sestav považovány za měřítko, nicméně jeho následná snaha vyniknout jako výrobce workstation slavila pouze částečný úspěch. Vzhledem k tomu, že by měl mít nyní přístup do logistické a prodejní sítě Dellu, lze očekávat daleko větší růst. Druhý pohled na celou operaci je zajímavější, i když spekulativní. Oficiální vyjádření sice zní, že Dell touto akvizicí doplní svoji řadu vysoce výkonných PC řady XPS, ale jedním dechem dodává, že Alienware je samostatnou jednotkou a je čistě na ní, jak a z čeho bude stavět svoje počítače. To je jaksi na jejich vlastním rozhodnutí, zní neurčitě z Dellu. Přitom se očekávalo, že těsné dlouhodobé vztahy, které má Dell s Intelem Dell byl vždy pouze Intel Inside, za což se mu dostávalo mimořádného přístupu ze strany Intelu povedou k vyřazení modelů s AMD. Nestalo se tak a Dell se navíc snaží tvářit, že s tím v podstatě nemá nic společného my nic, my muzikanti, víte, my to jenom vlastníme, ale to nic neznamená. Dell si tak totiž otevřel byť to jistě nebylo primárním cílem akvizice zadní vrátka k implementaci AMD (rozuměj k novým ziskům), což si nemohl zřejmě kvůli dohodám s Intelem dříve dovolit. Navíc podíl AMD na výrobcích "Dell Group" zůstane na hranici, která rozhodně nestojí Intelu za riziko roztržky kvůli několika jednotkám jenom proto, aby ohrozil svoji pozici "jediného dodavatele procesorů x86 pro Dell". Tomu se říká čistá práce koza zůstala celá a vlk se nažral. Ovšem ani Intel si nemůže dovolit v klidu spát. I u zákazníků Dellu totiž roste poptávka po levných opteronových serverech, ba co více, tento segment malých serverů prožívá růst v řádu desítek procent. Dočkáme se tedy rozšíření portfolia Alienwaru i o serverové modely? Bylo by s podivem, pokud by již neexistovaly ve vývojovém centru Dellu vlastní koncepční kousky s AMD, byť určené pouze k testovacím účelům. Poskytovat ucelenou nabídku Small Business serverů a pracovních stanic postavených na procesorech Advanced Micro Device (AMD) společně se servisním modelem Dellu by nemuselo být od věci.
Kromě řady XPS se podobná situace opakuje také v případě mobilních pracovních stanic Dell Precision, protože vysoce výkonné laptopy a desktop replacementy, byť směřované na zákazníky z řad hráčů, přebíraný Alienware rovněž nabízí.
V naši kotlině se však s výrobky se značkou Alienware zřejmě nijak brzy nesetkáme. Společnosti Dell zde dlouhodobě chybí distribuční kanál zaměřený na koncové uživatele a pro velké podnikové zakázky si stále drží řadu XPS. Navíc neexistuje ekonomický zájem této společnosti oslovovat menší odběratele, mezi něž patří i jednotlivci a domácnosti. Pokud po Alienwaru toužíte, zbývá vám nákup v sousedních zemích, například v Německu.Tomáš

Dobrodružné GTS

Společnost GTS International a server www.dobrodruh.cz zahájily celoroční projekt s názvem "Hledáme dobrodruhy", jenž je určen dobrodruhům, cestovatelům a studentům, kteří jsou zároveň držiteli ISIC karet.
Projekt si klade za cíl informovat a vytvářet příležitosti, jak cestovat do vzdálených a často ne zrovna tradičních destinací, které by za běžných podmínek mladí cestovatelé a studenti nenavštívili. Zároveň chce nabídnout místo, kde se lidé budou dělit o svoje zkušenosti a kde cestovatel nalezne aktuální informace z míst, kam plánuje vyrazit. Aby byl projekt úspěšný, hledají se reportéři. Proto v rámci tohoto projektu společnost GTS umožňuje všem držitelům ISIC karet získat letenky do více než 50 světových destinací za nejvýhodnějších podmínek na trhu a další zajímavé výhody, které každý cestovatel jistě přivítá např. speciální cestovní pojištění, slevu na průvodce do cílové destinace atd. Kromě toho mohou všichni cestovatelé ve svých cílových zemích využít výhod, které jim karty ISIC nabízejí. Zaregistrovaní cestovatelé, kteří po návratu ze své cesty uveřejnění na webových stránkách www.dobrodruh.cz svou reportáž z navštívené destinace s minimálně 10 prokazatelnými fotografiemi, přičemž alespoň na 3 musí být dotyčný zaregistrovaný cestovatel dobrodruh, mají šanci získat skutečně zajímavé odměny pro své další cesty. Uzávěrka prvního ročníku této soutěže proběhne 29. října 2006. Na základě uveřejněných reportáží budou vybráni tři soutěžící, kteří mohou vyhrát některou z lákavých cen. Více informací na www.dobrodruh.cz a www.gtsint.cz.

První notebook pro ČR



Prvním notebookem Lenovo, který můžeme na našem trhu spatřit bez označení IBM či Thinkpad, je Lenovo 3000 C100. Do řady kromě notebooku patří i desktop označený J100. Oba modely jsou zaměřeny na segment malých společností a kanceláří. Notebook Lenovo 3000 C100 je proveden ve stříbrné barvě v kombinaci se šedou. Jeho váha se pohybuje okolo 2,2 kg a kromě jiného nabízí integrované rozhraní bezdrátové sítě 802.11 a/b/g, Bluetooth (u vybraných modelů), ethernet a modem, CD-RW/DVD mechaniku nebo vypalovačku DVD. Notebook s tloušťkou 3,3 cm obsahuje čtečku paměťových karet typu 3v1. Notebooky Lenovo 3000 C100 jsou osazeny čipovou sadou Intel 915 GM zákazníci mají na výběr z procesorů Pentium M nebo Celeron M. Vybrané modely jsou kompletně Intel Centrino. Ceny notebooků Lenovo 3000 C100 začínají od 17 990 Kč bez DPH.
Odkaz: www.lenovo.cz

Finis Terrae



V rámci konference v superpočítačovém centru CESGA (Centro de Supercomputación de Galicia), které se zúčastnili zástupci španělské a místní správy, představily společnosti CESGA, HP a Intel ve spolupráci s organizacemi Xunta de Galicia a CSIC instalaci největšího superpočítače se sdílenou pamětí v Evropě. Nový superpočítač Finis Terrae bude umístěn v superpočítačovém centru v Santiagu de Compostela. Finis Terrae bude světovým referenčním centrem pro aplikace vědeckých a technických výpočtů.

Zajímavá uDĚLLátka



Na 5. dubna Dell připravil české představení svých notebooků postavených na procesorech Intel Core Duo. I když se společnost může pochlubit meziročním nárůstem prodeje, zazněla zmínka také o určité orientaci na segment malých a domácích kanceláří. Dell chce jít ovšem cestou větších bundlů, jako je například nabídka přes mobilní operátory k jejich datovým službám. Dell tak stále nemá zájem o celé portfolio zákazníků, jako je tomu na jiných trzích, ale vybírá si. Můžeme to interpretovat i jako lehký náznak toho, že přece jen pociťuje nasycenost korporátního trhu, a tak se chtě nechtě musí poohlížet po méně snadných zdrojích zisku. Jeho neochota vstoupit na trh koncových uživatelů je nicméně jasná servisní a logistická zátěž. Takže Dell logicky například raději přijme naše peníze formou vítězství v tendru ve státní správě (jenom se k němu přesunou naše daně), než aby soutěžil o zákazníka z řad obyvatelstva a střádal do kasičky po kapkách. Na spotřební elektroniku s jejich logem tak snad raději vůbec nemyslete, nebo si ji v rámci evropského trhu objednejte v sousedních zemích. Z představených notebooků D620, D820, M60 a M95 je nejzajímavější jistě Latitude D620, neboť jde o model z nejprodávanější řady D6xx. Ten má hmotnost od 2,00 kg a ve standardní výbavě je procesor Intel Core Duo, širokoúhlý displej WXGA o úhlopříčce 14,1 palce, 512 MB sdílené paměti DDR2, pevný disk 40 GB SATA a síťová karta Wi-Fi pro připojení do bezdrátových sítí standardu 802.11 b/g. Základní výbava notebooku Dell Latitude D820 váží 2,8 kg a zahrnuje procesor Intel Core Duo a širokoúhlý displej WXGA o úhlopříčce 15,4 palců. Kromě toho je notebook Latitude D820 vybaven sdílenou pamětí DDR2 o velikosti 512 MB, pevným diskem 40 GB SATA a síťovou kartou pro bezdrátové Wi-Fi sítě 802.11 b/g.
Ani Dell si u svých 14palcových širokoúhlých displejů neodpustil zmínku o tom, že samozřejmě zvyšují pracovní produktivitu. Vzhledem k tomu, že u této velikosti si k Wordu pustíte tak akorát ICQ, považujeme to za dobrý vtip. O reálném přínosu pro uživatele lze totiž hovořit až u patnáctipalcových displejů ostatní prohlášení můžeme směle označit za marketingové blábolení. Tím nechceme Dellu ubrat na kvalitě jejich produktů, nicméně nabízet korporátní řady D6xx, v tomto případě nový dualcorový D620, pouze v širokoúhlém provedení nám nepřipadá úplně nejšťastnější.
Co Dellu dělá dobré jméno, je servisní politika, ta ovšem až na drobnosti nedoznala výrazné změny. Z pohledu koncového uživatele se tedy u Dellu v ČR moc nezměnilo sice má nové produkty, stále vám je i prodá, ale nezbavíte se dojmu, že jej to vlastně obtěžuje, neboť čas ztracený s vámi mohl věnovat velkým dealům.
Odkaz: www.dell.cz

Byl pro vás článek přínosný?