Hlavní navigace

Data i tisk pro domácí síť

1. 5. 2006

Sdílet

OvisLink WMU-6000FS univerzální pomocník pro vaši bezdrátovou domácí síť Síťové produkty se začínají s...


OvisLink WMU-6000FS univerzální pomocník pro vaši bezdrátovou domácí síť



Síťové produkty se začínají stále více prosazovat i v domácnostech, kde se rovněž uplatňují moderní síťové prvky, usnadňující uživatelům život. Mezi užitečné pomocníky patří i nový výrobek společnosti OvisLink.
Produkt nese označení OvisLink WMU-6000FS a na jeho vrchní straně lze číst rovněž upřesnění v podobě nápisu: "AirLive 802.11G Wireless Hard Drive". Vypadá jako malá modrá krabička s rozměry 162 (délka) x 92 (šířka) x 25 (výška) mm. Zadní strana obsahuje vstup pro napájení z externího síťového adaptéru, dvojici USB vstupů, zdířku pro LAN (RJ45) a standardizovaný konektor pro připojení Wi-Fi antény (anténa tvoří součást příslušenství). Na vrchní stěně zařízení je možné vidět celkem osm LED kontrolek. U nich jsou umístěny popisky v podobě názorných grafických symbolů. Diody dokáží informovat o aktuálním stavu připojeného napájení, USB portů, interního disku, Wi-Fi, LAN atd.
Pokud bychom chtěli jednou větou popsat vše, co produkt nabízí, nebylo by to snadné. Zařízení, přestože je rozměrově malé, zvládne mnoho služeb současně. Zřejmě stěžejní je funkce síťového souborového serveru. Do útrob WMU-6000FS lze vložit pevný 2,5" disk (není součástí balení) a tím vytvořit datovou základnu. Pokud ovšem patříte mezi pokrokové uživatele, nemusíte zůstat jen u interního disku. Rovněž je možné do systému připojit i USB externí disky nebo USB klíčenky (flash disky). Protože zařízení nabízí dva USB vstupy, lze k němu připojit dvě externí zařízení. Vstupy ovšem nemusí nutně sloužit pouze pro připojení výměnných disků. WMU-6000FS si poradí i s tiskárnou, jelikož obsahuje tiskový server. Sdílení tiskárny je realizováno s využitím standardu LPR prostřednictvím TCP/IP (instalaci jsme zvládli podle přiloženého manuálu během chvíle). Aby nebylo vychytralých služeb málo, je možné pro připojení do sítě využít nejen rozhraní LAN (klasickou síť), ale i standard Wi-Fi (802.11b i rychlý 802.11g). Bezdrátové Wi-Fi může pracovat hned v několika režimech (AP, klient, WDS, hybridní režim), kombinací je tedy na výběr celá řada. Síťové rozhraní podporuje jak DHCP, tak práci se statickou adresou. Rovněž je možné nastavit automatický režim.
V praxi jsme zařízení vyzkoušeli skutečně důkladně. Pro tento účel jsme postavili síť složenou z dvojice počítačů a jednoho routeru, který "domácí" síť připojil k internetu. WMU-6000FS jsme rovněž připojili k routeru. Ve webovém konfiguračním prostředí jsme nastavili klientský režim a statickou adresu, abychom měli jistotu stálé dostupnosti. Dále jsme pomocí USB připojili tiskárnu HP DeskJet 5150 a externí USB přenosný disk Western Digital. Abychom maximálně využili služby WMU-6000FS, nakonfigurovali jsme i přístup do sítě přes Wi-Fi rozhraní s šifrováním třídy WEP. Veškeré služby jsme poměrně hladce zprovoznili. V praxi jsme díky malé krabičce získali rychlý zabezpečený bezdrátový přístup (54 Mb/s) do sítě, sdílenou tiskárnu, kterou může využívat jakýkoliv počítač v síti (bez nutnosti zapínat jakýkoliv jiný počítač s přímo připojenou tiskárnou). Rovněž jsme získali souborový sdílený datový sklad, který lze využívat například pro zálohování.
Domácí i firemní uživatelé mohou v OvisLinku WMU-6000FS získat velmi užitečného spojence. V domácnostech si možná někdo posteskne, že do něj nelze vložit řádově levnější klasický 3,5" pevný disk. Nicméně v tom případě by produkt už jen těžko nabídl tak malé rozměry a elegantní vzhled.

Ovislink WMU-6000FS

802.11g, souborový a tiskový server
2 USB vstupy
webové rozhraní
pouzdro pouze pro 2,5" disk
Cena vč. DPH: 2 988 Kč
K testu zapůjčila firma: 100Mega Distribution, www.100megadistribution.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku