Hlavní navigace

Codename: Spider

1. 1. 2008

Sdílet

Po nekonečných měsících odkladů a posouvání termínů se konečně podařilo společnosti AMD dokončit vývoj ucele...


Po nekonečných měsících odkladů a posouvání termínů se konečně podařilo společnosti AMD dokončit vývoj ucelené platformy čítající novou generaci mikroprocesorů K10, čipových sad řady AMD 7x0 a grafických karet ATI Radeon HD 38x0. Pojďme si společně ukázat, jaké výhody (ale i nevýhody) skrývá nová platforma nazvaná AMD Spider.
A nezačneme ničím jiným než dlouho a netrpělivě očekávanou novou generací mikroprocesorů AMD Phenom. Její označení je K10, což by mělo evokovat zcela novou mikroarchitekturu na hony vzdálenou předchozí K8. Bohužel tomu tak úplně není. Mikroarchitektura K10 je vlastně pouze rozšířením a aktualizací předchozí K8, která byla dlouho dobu vyvíjena pod kódovým označením K8L. Proč sešlo z vývoje zcela nové mikroarchitektury, to se zřejmě už nikdy nedozvíme. Procesory AMD Phenom tak jsou určené do patice AM2+, ale zároveň jsou kompatibilní i se základními deskami s paticí AM2, u kterých je však nutné provést update BIOSu a uživatel nebude mít k dispozici některé technologie a funkce, o kterých píšeme dále v článku.
Mikroarchitektura K10 přináší hned několik zásadních vylepšení, mezi které patří v první řadě to, že mikroprocesory AMD Phenom jsou nativně čtyřjádrové CPU. Procesor tak není „slepen“ ze dvou dvoujader, jak je tomu u konkurenčních Intel Core 2 Quad. Vypadá tak, že integrovaný severní můstek je obklopen čtyřmi k němu připojenými jádry. Každé jádro je vybaveno 128 kB vyrovnávací pamětí L1 cache (jako vždy rozdělenou na 64 kB datové a 64 kB instrukční části), stejně tak každému jádru přísluší i 512 kB L2 cache. Tyto dvě vyrovnávací paměti přísluší každému jádru zvlášť, nejsou tedy sdílené. Sdílenou vyrovnávací pamětí je teprve třetí úroveň (L3 cache), která disponuje celkovou velikostí 2 MB. Srovnáme-li to s konkurencí, pak je zklamáním především 512 kB L2 cache, která je na dnešní dobu poměrně malá. Nicméně zde se nabízí možnost jejího dodatečného rozšíření při přechodu ze současné 65nm výrobní technologie na plánovanou 45nm. Kromě zmenšení velikosti tranzistorů a z toho vyplývajícího snížení velikosti čipu by tato změna měla umožnit integrovat do podobně velkého čipu jako nyní i další nové technologie - včetně rozšíření L2 a L3 cache. Současné mikroprocesory AMD Phenom obsahují přibližně 450 milionů tranzistorů, což je nárůst oproti předchozím Athlonům 64 X2 s 2× 1 MB L2 cache o 207 milionů a oproti Athlonům 64 X2 s 2× 512 kB L2 cache pak nárůst o 229 milionů tranzistorů.
Výkon nových mikroprocesorů však nebudou určovat jen velikosti vyrovnávacích pamětí cache, ale bude záležet, stejně jako u ostatních CPU, na pracovní frekvenci a vyspělosti mikroarchitektury. Pracovní frekvence nových čtyřjádrových Phenomů v revizi B2 bude začínat na hodnotě 2,2 GHz u modelu AMD Phenom 9500, 2,3 GHz u Phenom 9600 a 2,4 GHz u modelu 9700. Při porovnání s konkurenčním Intel Core 2 Quad Q6600 pracujícím na 2,4 GHz jsou frekvence Phenomů přinejmenším udivující. Pokud by totiž chtěly nové procesory AMD převzít vládu na poli nejvýkonnějších stolních procesorů, musely by mít velmi výkonnou mikroarchitekturu převyšující právě tu u Intel Core. Při letmém pohledu na provedené změny v mikroarchitektuře K10 oproti K8 to však vypadá, že nedošlo k zásadním změnám, ale pouze ke kosmetickým úpravám zejména v oblastech, kde K8 pokulhávaly. V nových Phenomech se tak můžeme setkat s vylepšeným integrovaným paměťovým řadičem, který nyní podporuje operační paměti DDR2 až do frekvence 1 066 MHz a disponuje vylepšením v podobě 2× 64bitového přístupu k pamětím oproti 1× 128 bitovému u K8. Tento fakt by měl razantně snížit čekací doby a umožnit tak vyšší nárůst výkonu s moduly při nízkém časování.
Dalším vylepšením je efektivnější zpracovávání mikrokódu, dosažené především prodloužením fronty instrukcí až na 32 bytů, zlepšení předvídání včetně upřednostňování důležitých instrukcí, a v neposlední řadě také vyšší datová propustnost L1 a L2 cache.
Asi největší vliv na výkon ve specifických programech budou mít dvě plnohodnotné 128bitové SSE jednotky. Ty dokáží zpracovat dvojnásobek dat oproti předchozí generaci, neboť K8 disponovala pouze dvěma 64bitovými SSE jednotkami. Vyšší výkon tedy bude možné spatřit především u aplikací využívajících především tyto jednotky, mezi ně patří multimediální dekodéry videa a obecně programy pracujícími s multimédii.
Nové procesory však disponují i dalšími zajímavými vylepšeními a technologiemi. Jednou z nich je i HyperTransport 3.0. Specifikace této nové verze sběrnice ho­voří o nárůstu propustnosti z 11,8 GB/s u předchůdce na 20,8 GB/s. To je dosaženo nejen zvýšením pracovní frekvence až na 5 200 MHz v obou směrech (u HyperTransport 2.0 to bylo 1 000 MHz v jednom směru a 2 000 MHz v obou směrech), ale také optimalizací přenosů dat v tom smyslu, že pokud je potřeba v jednom směru vyšší přenosové kapacity, sběrnice tomuto toku dat přidělí prioritu, přerozdělí dočasně kapacitu přenosového pásma a umožní tak rychlejší vyřízení požadavku. V porovnání s konkurenční sběrnicí Front Side Bus společnosti Intel je to velmi vysoký náskok. Sběrnici HyperTransport 3.0 však nevyužívá jen mikroprocesor, ale i další komponenty, jako jsou operační paměti, grafické karty, čipové sady a jiné příslušenství. Zvlášť u zapojení více grafických karet najednou se tato výhoda projeví, ale o tom se zmíníme v sekci věnované čipovým sadám.
Zajímavým počinem je i aktualizovaná technologie Cool’n’Quiet 2.0, tedy funkce snižující příkon procesoru. Na rozdíl od předchozí generace by mělo snižování frekvence jednotlivých jader probíhat nezávisle na ostatních. Stejně tak by se měla snižovat pracovní frekvence v případě nižšího zatížení i u paměťového řadiče, sběrnice HyperTransport 3.0 a podle materiálů AMD také severního můstku. Tyto funkce spolu s HyperTransportem 3.0 budou k dispozici pouze u systému podporujících platformu AM2+.
Jedním z posledních bodů, o kterých jsme se nezmínili, je spotřeba nových CPU. Ta překvapivě začíná na 95 W TDP u prvních dvou modelů – 9500 a 9600, u 9700 to je pak už 125 W a plánovaný model 9900, pracující na frekvenci 2,6 GHz, dokonce 140 W TDP. Pro příznivce AMD zvyklé na nízkoenergetické modely to jistě bude šok, navíc když konkurenční Q6600 disponuje 65 W TDP (pravda ovšem je, že tato hodnota je měřena za jiných okolností, takže nelze příliš dobře srovnávat, nicméně jakousi vypovídající hodnotu tento údaj má).
Předposledním bodem je výkon nových procesorů, který úzce souvisí s bodem posledním, a to prodejní cenou. Protože v době psaní článku nebyly ještě Phenomy v Česku dostupné, můžeme vám sdělit pouze částku, za kterou se tyto procesory budou moci koupit. AMD Phenom 9500 bude stát cca. 6 100?Kč včetně DPH, model 9600 pak nějakých 7 000?Kč. Přímá konkurence v podobě Intel Core 2 Quad Q6600 je k dostání za 6 600?Kč, čekají nás tak vzhledem k nabídnutému výkonu jistě cenové posuny. Test prvního Phenomu vám přineseme již v příštím čísle.

Čipové sady AMD 700

Druhou součástí platformy AMD Spider jsou zcela nové čipové sady AMD 7x0. Přesněji řečeno, AMD 7x0 je označení severních můstků, a proto se všechny následující vlastnosti vztahují k němu. Jedná se o první „firemní“ čipsety AMD určené pro mainstream a high-end segment. Jejich společnými prvky jsou podpora nové generace mikroprocesorů AMD Phenom (ale samozřejmě i té staré K8), sběrnice PCI Express 2.0 (dokáže přenést až dvojnásobek dat za jeden hodinový cyklus) a HyperTransport 3.0. Jako jižní můstek bude použit starší SB600, a to do doby, než bude uvolněn na trh jeho nástupce, SB700, který má přijít v prvním čtvrtletí 2008.
Hlavní rozdíly mezi severními můstky tvoří počet PCI Express linek, které dokáže příslušný čipset použít. Nejvybavenější model AMD 790FX disponuje 42 PCI Express linkami, které se mohou rozdělit na 2× 16 PCIe nebo 4× 8 PCIe linek pro jednu až čtyři grafické karty. O něco méně bude vybaven severní můstek AMD 790X, který bude disponovat 1× 16 nebo 2× 8 PCIe linkami pro maximálně dvě grafické karty. Poslední z současné nabídky je AMD 780, jenž nabídne 1× 16 PCI Express slot. První jmenovaný čipset podporuje až čtyři grafické karty, což znamená, že může být využito až 8 DVI výstupů, nebo může být výkon těchto čtyř karet ATI Radeon spojen do jednoho přes technologii ATI CrossFireX.
Podstatnou výhodou oproti konkurenci je fakt, že AMD 7×0 plně podporují AM2+ a zároveň má čip velmi nízkou spotřebu – u AMD 790FX se udává hodnota 11 W.
To je na rozdíl od třeba takového high-endu společnosti Intel – X38 – o 14 W méně. Nízká spotřeba je dána především výrobní technologií čipsetu, která je 65 nm.
Poslední zajímavostí na nových severních můstcích AMD je technologie AMD OverDrive. To je funkce umožňující podrobné nastavení pracovních frekvencí CPU, čipsetu, operačních pamětí, sběrnice HyperTransport, stejně tak jako nastavení napětí u těchto komponent. Tuto utilitu jsme měli možnost vyzkoušet na uvedení celé platformy AMD ve Varšavě, tam jsme měli k dispozici procesory Phenom pracující na frekvenci 2,4 GHz. Pomocí utility AMD OverDrive se nám podařilo dosáhnout maximální pracovní frekvence 2,9 GHz, a to za pomoci zvýšení násobitele procesoru. Při tom jsme si všimli zajímavé věci – pomocí této utility šly měnit frekvence jednotlivých jader zcela nezávisle na sobě. Jen Jen doufáme, že zajímavé „psí kusy“ půjdou dělat i s běžně dostupnými modely, nejen se vzorky AMD určené pro novináře.
Dostupnost nových čipsetů záleží víceméně pouze na výrobcích základních desek, v době testu byla k dispozici deska jedna, a to Gigabyte GA-MA790FX-DQ6.
Posledním článkem platformy AMD Spider jsou nové grafické karty řady ATI Radeon HD 38×0. Nově uvedené grafické karty vycházejí z řady R600 (Radeon HD 2900 XT, 80nm výrobní technologie, 700 milionů tranzistorů), jsou vyrobeny 55nm výrobní technologií a mají 666 milionů tranzistorů. Jejich celý název je ATI Radeon HD 3850 a HD 3870 (kódové označení RV670). Plocha nových GPU se zmenšila z původních 408 mm2 na velmi příjemných 192 mm2. To má za následek pokles maximální spotřeby obou karet na 95 W, respektive na 105 W u výkonnější varianty.
Co se týká dalších parametrů grafických čipů, jsou na tom následovně: stejně jako HD 2900 XT mají každý po 320 Stream procesorech, 16 TMU a 16 ROP jednotkách, grafický čip pracuje na 670 MHz u HD 3850 a na 775 MHz u HD 3870 . Rozdíly jsou taktéž i v použitých pamětech – výkonnější model disponuje 512 MB GDDR4 pracující na frekvenci 2 250 MHz, kdežto HD 3850 je vybavena pouze 256 MB GDDR3 pracující na 1 660 MHz. Zásadním rozdílem oproti HD 2900 XT pak bude připojení paměti pouze na 256bitovou paměťovou sběrnici Ring Bus.
Rozdíly však jsou i v dalších oblastech, ovšem ty jsou pro koncové uživatele jen a jen pozitivní. První z nich je podpora nového standardu sběrnice PCI Express 2.0, což znamená dvojnásobný datový tok oproti předchozí generaci a navíc možnost napájet grafické karty přímo konektorem PCIe x16. Ten totiž podle specifikace PCIe 2.0 má zvládnout až 150 W, kam se obě dvě tyto karty v pohodě vejdou.
Druhou zásadní novinkou je integrace UVD (Unified Video Decoder – unifikovaný video dekodér), známého z nižších řad ATI Radeon HD 2400 a 2600. UVD zajišťuje dekódování videa v reálném čase pomocí GPU a stará se tak o minimální zatížení mikroprocesoru během přehrávání. Podporované formáty jsou MPEG 1/2/4, DivX, WMV 9 a hlavně VC-1 a H.264. Při přehrávání H.264 filmů v 1 080p výrobce slibuje zatížení mikroprocesoru mezi 15 a 20 procenty.
Třetí novinkou je technologie ATI PowerPlay, což je technologie snižující frekvenci GPU i pamětí v době, kdy grafická karta není vytížena (jedná se de facto o jakousi obdobu Cool’n’Quiet, známé z oblasti mikroprocesorů AMD). Snížení pracovní frekvence má za následek nižší teplotu GPU, následně pak snížení otáček chladiče a tudíž nižší produkovaný hluk.
Čtvrtá novinka se pak týká podpory nového rozhraní DirectX 10.1, které přijde s prvním service packem pro operační systém Microsoft Windows Vista. Obáváme se však, že podpora DirectX 10.1 bude ze strany výrobců programů a především počítačových her tak minoritní, že se jedná spíše o marketingový počin AMD než o něco, co přinese opravdové a prokazatelné výsledky v podobě nárůstu výkonu nebo kvalitnějšího zobrazení.
Pátá novinka umožňuje přetaktování grafické karty pomocí firemního softwaru nazvaného ATI OverDrive – uživatel si bude moci jednoduše měnit pracovní frekvenci GPU i pamětí, spekuluje se i o možnosti měnit napětí GPU. Jedná se o podobnou utilitu, kterou jsme si představili u čipových sad. Pro maximální komfort bychom si představovali spojení obou zmíněných do jedné, aby šly nastavovat všechny parametry počítače z jednoho místa.
Co se týká provedení, levnější model HD 3850 je vybaven jednoslotovým chlazením navrženým tak, aby teplý vzduch nebyl vháněn do počítačové skříně, nýbrž aby byl veden u zadní části počítačové skříně směrem vzhůru do míst, kde obyčejně bývá umístěn ventilátor. U HD 3870 je chlazení referenčních karet z dílny AMD dvouslotové a vyhání teplý vzduchu pryč z počítačové skříně rovnou.
Nechybějí samozřejmě ani dva dual-linkové výstupy DVI s podporou HDCP, přes redukci možné konvertovat na HDMI výstup včetně 5.1kanálového zvuku. Zajímavostí je i podpora režimu ATI CrossFireX, což je rozšířený režim umožňující pracovat se dvěma, třemi nebo čtyřmi grafickými karty najednou. Otázka úspěchu režimu ATI CrossFire je nyní především v rukou softwarových inženýrů, kteří se snaží optimalizovat nárůst výkonu při zpracování více GPU najednou. AMD při uvedení nových VGA karet prezentovala, že nárůst výkonu v určitých aplikacích (rozuměj maximálně optimalizovaných počítačových hrách) může být u čtyř grafických karet až trojnásobný oproti výkonu jedné karty. Pokud by se tohoto jednou dosáhlo, byl by to velký úspěch. Prozatím si o tom můžeme nechat pouze zdát a čekat, zda se podaří vyladit ovladače alespoň pro dvě grafiky v CrossFire najednou.
To nejdůležitější – výkon, pořizovací cena a naše zkušenosti z testování – si necháme na konec článku, kde naleznete recenzi obou grafických karet ATI Radeon HD 3850 a HD 3870.
AMD Phenom v akci
K testům se nám podařilo sehnat výkonnější variantu nového mikroprocesoru AMD Phenom pracující na frekvenci
2,3 GHz a nesoucí označení 9600. Tento model jsme porovnali s několika vybranými procesory, mezi které patří AMD Athlon 64 X2 6400+ a konkurenční Intel Core 2 Quad Q6600, i v Extreme verzi QX9650. Procesory AMD jsme testovali na základní desce Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 s BIOSem F2, procesory Intel na základní desce Asus P5E3 Deluxe. Operační paměti jsme použili 2? 1 GB TakeMS DDR2 1 066 MHz s časováním CL5, u procesorů Intel jsme použili paměti 2? 1 GB OCZ DDR3 1 333 MHz CL7. Sestavu jsme doplnili grafickou kartou Zotac GeForce 8800GTS, pevným diskem WD Raptor 150 GB, napájecím zdrojem Enermax Liberty ELT620AWT. Testy byly provedeny v operačním systému MS Windows Vista Ultimate 32bit ENG.
Prvním testem byl, jak jinak, SYSmark 2007 Preview, ve kterém se umístil Phenom 9600 až na posledním místě za Athlonem 64 X2 6400+. Zde se projevila velmi nízká pracovní frekvence, kterou nezastoupily ani dvě výpočetní jádra navíc oproti X2 6400+. Přímo konkurenční Q6600 dosáhl náskoku 18 bodů, QX9650 pak vyhrál s celými 46 body navíc.
Druhou testovanou aplikací byl FutureMark PCMark Vantage, který jen potvrdil předchozí výsledky s tím, že X2 6400+ se umístila jen o několik bodů na posledním místě před Phenomem 9600. Třetím testem byl populární Cinebench 10, který opět potvrdil to, že na pracovní frekvenci záleží a 2,3 GHz je prostě málo – při jednovláknovém zpracování aplikace skončil Phenom daleko za ostatními, mezi ním a Q6600 byl rozdíl téměř 25 procent. Phenom svou sílu ukázal teprve při vícevláknovém zpracování, ve kterém jednoznačně předběhl X2 6400+ a stáhl náskok Q6600 téměř na jednu šestinu.
Jedním z testů, kde jsme předpokládali vyrovnané výsledky, měla být komprimace videa pomocí aplikace iTunes do formátu MPEG4. Bohužel i zde dopadl Phenom nevalně a jeho výkonnostní propad oproti Q6600 je opět jedna šestina.
Vcelku přijatelnými výsledky se AMD Phenom může pochlubit v 3DMarku 2006, kde ztrácí na Q6600 pouze několik málo procent. Horší to ale bylo v reálném testu provedeném v Crysis (800 ? 600, low detail, 0? AA), kde u jak u minimální, tak průměrné a maximální hodnoty snímků za sekundu dopadl z testovaných procesorů nejhůře. Ve vyšším rozlišení 1 280 ? 1 024 a vysokých detailech se rozdíly mezi procesory ztrácejí, neboť výkon je brzděn především pomalou grafickou kartou.
Jako poslední test jsme provedli test LINPACK2.12 pracující s SSE3 instrukcemi pod 64bitovým Linuxem CentOS 5.0. Zde jako v jediném testu předvedl AMD Phenom svou sílu a porazil o více jak deset procent svého hlavního konkurenta Q6600. Pro porovnání – Athlon 64 X2 6400+ se umístil na posledním místě s téměř 2,5krát menším skóre, což jen dokazuje, že pokud má procesor pracovat s aplikací optimalizovanou pro SSE instrukce, dokáže podat překvapující výkon, zastiňující konkurenci Q6600.
Jak se sami můžete přesvědčit, výkon nových procesorů není nijak vysoký, což lze přičíst na vrub nízké pracovní frekvenci. Mikroarchitektura není vůbec špatná, ale je evidentní, že s novými procesory není něco v pořádku. Tento předpoklad se nám potvrdil a od AMD jsme dostali vyjádření, že aktuální revize B2 obsahuje závažnou chybu v práci s vyrovnávací pamětí L3 cache. A právě tato chyba způsobuje pokles výkonu, zhoršuje stabilitu a brání uvedení pracovních frekvencí nad 2,4 GHz. První plány totiž hovořily o desktopových procesorech pracujících ihned po uvedení na 2,6 nebo dokonce na 2,8 GHz.
Všechny problémy nových čipů by měla opravit nová revize, ke které se nyní spolu s příznivci procesorů AMD upínáme, neboť teprve ta by měla předvést ten pravý potenciál nových nativně čtyřjádrových mikroprocesorů Phenom.

Mikroprocesor AMD Phenom 9600

Frekvence: 2 300 MHz
Sys. sběrnice: 2 000 MHz
L1 cache: 4× 128 kB
L2 cache: 4× 512 kB
L3 cache: 2 048 kB
Počet jader: 4
Mikroarchitektura:
AMD K10
Kódové označení: Agena
Výr. technologie: 65 nm
Revize: B2
TDP: 95 W
Patice: AMD AM2+
Funkce: Cool'n'Quiet 2.0, NX
Instrukce: x86, AMD64, 3DNow!, SSE(+), SSE2(+), SSE3(+), SSE4A
Klady: nativní čtyřjádro, podpora HyperTransport 3.0
Zápory: problémy se stabilitou revize B2, teplota, výkon nižší než konkurenční C2Q 6600
Cena vč. DPH: 7 100?Kč
www.amd.com
www.bgslevi.cz
Hodnocení: 2

3ds Max 2008 (s)

LinPack 2.12
64 bit (s) CINEBENCH 10 Single/Multi (body) Crysis
800 × 600 Low (s) Crysis
1280 × 1024 High (s) FutureMark 3DMark 06 (body) FutureMark
PCMark Vantage (body)
SYSmark 2007 Preview (body)
AMD Phenom 9600 83 25,8 2 050/7 425 39,7/85,1 6,7/20,0 9 110 4 388 112
Intel Core 2
Extreme QX9650 56 28,6 3 304/11 888 65,4/130,3 8,6/20,5 9 688 5 838 158
Intel Core 2
Quad Q6600 74 22,8 2 454/8 724 61,2/102,4 8,5/20,1 9 286 4 593 130
AMD Athlon
64 X2 6400+ 117 9,3 2 715/5 287 54,9/96,8 9,1/19,1 8 574 4 247 114

Čipová sada AMD 790FX

V době testu byla na našem trhu fyzicky dostupná pouze jedna základní deska vybavená čipsetem AMD 790FX – Gigabyte GA-MA790FX-DQ6. Při prvním obhlédnutí naše srdce zaplesala, neboť jsme se konečně dočkali maximálně vybaveného motherboardu pro mikroprocesory AMD, kdy až na odlišnou patici a několik drobností je zcela srovnatelná s high-endy pro konkurenční procesory. Mezi její přednosti musíme počítat jednoznačně použité komponenty souhrnně označené jako Ultra Durable 2 (pevné kondenzátory obsahující organický polymer, feritové indukční cívky a mosfety se sníženou produkcí tepla). Všechny tyto komponenty mají za úkol razantně prodloužit životnost celé základní desky a zvýšit stabilitu systému. Další předností je pasivní chlazení obou částí čipové sady, ke kterému je použito Heat-Pipe trubic, a také rozvaděče tepla na zadní straně základní desky. Je pravda, že při nízké spotřebě tohoto čipsetu je takovéto řešení pro běžný provoz předimenzované – jeho výhody se plně projeví až lepším odváděním tepla při přetaktování klíčových komponent systému. Zajímavostí je i osazení čtyř plnohodnotných PCI Express ×16 slotů až pro čtyři grafické karty, připojené buď na 2× 16 PCI Express linek nebo 4× 8 PCIe linek. Jelikož se jedná o high-end model, pochválit by zasloužila řada věcí, ale narazili jsme i na několik záporných vlastností, mezi které patří například nízký počet nativních Serial ATA 3Gb/s konektorů (což je problém jižního můstku SB600 – výrobce vyřešil tento problém integrací dvou vlastních řadičů SATA 3Gb/s). Stejně tak je nešikovné rozvržení PCIe ×16 slotů, které neumožňují použít čtyři dvouslotové grafiky, čímž se vylučuje ATI CrossFireX se čtyřmi Radeony HD 3870. Ještě než srovnáme výkon s konkurencí, zastavíme se u možnosti přetaktování. Desku jsme testovali s BIOSem verze F2 a s ním se nám podařilo dosáhnout maximální frekvence systémové sběrnice vcelku pěkných 355 MHz oproti klasickým 200 MHz s procesorem AMD Athlon 64 X2 5000+. Nejednalo se však o maximum, kterého jsme dosáhli na čipsetech nVidia nForce 590 SLI, z čehož usuzujeme, že ani verze BIOSu F2 ještě není pro přetaktování maximálně optimalizována. Podle prvních zkušeností má ale čipset AMD 790FX problémy s přetaktováním Phenomů, neboť se nedaří dosáhnout větší než 230MHz frekvence HT sběrnice. Samotný výkon základní desky musíme rozdělit opět na dvě hodnocení – díky použitému staršímu jižnímu můstku SB600 je rychlost přenosu dat z pevných disků i za pomoci USB rozhraní naprosto stejná jako u MB s AMD 690 čipsety, o navýšení propustnosti paměti se stará zase integrovaný řadič paměti obsažený v procesorech, takže ani zde jsme nezaznamenali nějaký nárůst výkonu. GA-MA790FX-DQ6 je výborná a stabilní základní deska pro platformu AM2+, nicméně je určena pouze pro skutečné nadšence, plánující využít čtyři grafické karty najednou. Pokud mezi ně nepatříte, v klidu počkejte na modely vybavené AMD 790X nebo AMD 780.

Verdikt

Čipová sada AMD 790FX tak v celkovém pohledu přináší v porovnání s konkurencí nVidia nForce 590 SLI naprosto srovnatelný výkon, obdobné možnosti taktování, nižší spotřebu, navíc však přidává podporu až čtyř grafických karet v režimu CrossFire.

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6

Čipová sada: AMD 790FX + SB600
Patice: AMD AM2+
PCIe ×16/×4/×1/PCI: 4/0/1/2
Paměť/Max. kapacita: DDR2/16 GB
Frekvence pamětí: 533, 667, 800, 1 066 MHz
ECC/buffered/EPP:Ne/Ne/Ne
FDD/ATA133/SATA 3 Gb/s/eSATA: 1/1/6/2
Přídavný řadič: Gigabyte SATA2
COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394: 1/0/6/1
Síťová karta: Realtek 8111B
Zvuková karta: Realtek ALC889A
Počet kanálů/konektorů: 7.1/6
Integrovaná VGA: Není
Konektory GPU (interní//externí): Není
I/O čip: ITE IT8716
Firewire čip: T.I. TSB43AB23
Počet konektorů k chladičům: 4
Klady: stabilní základ od AMD, AM2 procesory,CrossFireX režim
Zápory: pouze jižní můstek SB600
Cena vč. DPH: 5 600?Kč
www.gigabyte.com.tw
www.edcz.cz
Hodnocení: 4

Název: Everest –
čtení/zápis paměť (MB/s) Everest – latence
(ns) Super
PI – 1/4M (v sec) CINEBENCH 10 Single/
/Multi (body) DVD
Shrink (min:sec) HD Tach (MB/s) WinRAR (min:sec) Half-Life2: E.O./
/Quake 4
(fps) 3DMark 2005 /
/ 2006 (body) PCMark 2005 CPU / Celkem (body) SYSmark 2004 SE (body)
Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 5 672/5 569 54,7 36/178 2 139/4 162 9:22 69,6 2:27 152,6/110,7 11 144/
/5 808 5 310/6 329 293/358/
/239
Asus M2N32-SLI Deluxe 5 047/5 325 54,4 34/170 2 110/4 106 9:24 75,9 2:29 148,5/105,1 10 985/
/5 622 5 296/6 241 288/356/
/235

ATI Radeon HD 3850

O parametrech grafických karet jsme mluvili při teoretickém představení, nyní si shrňme postřehy z testů. V době uvedení bude pro koncového uživatele zajímavější méně výkonný model HD 3850, neboť je k dispozici za cenu cca. 4 500?Kč včetně DPH a přitom poskytuje o několik desítek vyšší výkon než karty ze série Radeon HD 2600 nebo konkurenční nVidia GeForce 8600. Zároveň má o několik desítek procent nižší výkon než konkurenční GeForce 8800 GT, jejíž prodejní cena se nyní pohybuje někde okolo 6 500?Kč až 7 000?Kč včetně DPH. Výkon HD 3850 je momentálně závislý na nedostatečně odladěných ovladačích pro nejnovější hry typu Crysis a podobně, takže se dá očekávat nárůst o další jednotky procent. Co se týká spotřeby Radeonu HD 3850, výrobce dodržel slib a vešel se s spotřebou do 100 W při maximální zátěži. S tím souvisí i teplota GPU, která byla v klidu 57 °C a v plné zátěži 91 °C. O odvod tepla se staral referenční jednoslotový chladič, jenž nepřekvapil ani svým výkonem, ani pouze průměrnou hlučností. Grafická karta ATI Radeon HD 3850 je tak vhodná především do domácností, kde není hraní aktuálních počítačových her jedinou pracovní náplní počítače, nýbrž PC se využívá také jako multimediální centrum s možností přehrávat videa ve vysokém rozlišení za pomocí akcelerace AVIVO HD. V takovém případě jistě oceníte rozumnou pořizovací cenu grafické karty, podporu Shader Model 4.1, DirectX 10.1, výkon dostatečný na všechny aktuální počítačové hry, nižší spotřebu a nebudete dbát na to, že je karta vybavena pouze 256 MB paměti, což prakticky zcela vylučuje použití jakéhokoliv režimu vyhlazování ve hrách, neboť jeho zapnutím se razantně sníží výkon. Především za poměr výkon/cena tak udělujeme ocenění TOP Produkt grafické kartě ATI Radeon HD 3850 v zastoupení testovacího kusu dodaného společností SapphireTech (model Sapphire Radeon HD 3850 256MB DDR3 PCIE dual DL-DVI).

Verdikt

ATI Radeon HD 3850 je povedená grafická karta, představující rozumný kompromis mezi pořizovací cenou a výkonem, přičemž ani výbava nebyla nijak zanedbána. Je vhodná především pro ty, kteří nechtějí investovat do grafiky více než 5 000?Kč.

Grafická karta ATI Radeon HD 3850

Grafický čip: RV670
Frekvence GPU: 670 MHz
Unifikované jednotky: 320
Frekvence jed.: 670 MHz
Počet TMU: 16
Počet ROP`s: 16
Geometry Shader: Ano
Výrobní proces: 55 nm
Počet tranzistorů: 666 milionů
Paměť. sběrnice: 256 bit
Maximální kapacita paměti: 256 MB/GDDR3
Frekvence pamětí: 830 MHz (1 660 MHz DDR)
Propustnost pamětí: 53,2 GB/s
Vertex Shader (verze): 4.1
Pixel Shader (verze): 4.1
DirectX (verze): 10.1
OpenGL (verze): 2.0
AntiAliasing: 24× CFAA
AA: Smoothvision HD + Adaptive AA
RAMDAC: 400 MHz
Dual DVI: Ano
HDCP: Ano
Max. spotřeba: 95 W
Klady: vynikající poměr výkon/cena, podpora dekódování (nejen HD) videa, spotřeba
Zápory: teplota GPU, nevhodná pro hry s vyhlazováním
Cena vč. DPH: 4 250?Kč
www.amd.com
www.sapphiretech.com
Hodnoceni: 5

ATI Radeon HD 3850 Výsledek minimum / průměr
Medium detail High Detail
1280x1024 (standard) 1 280 × 1 024 (standard) 1 680 × 1 050 (Standard) 1 900 × 1 200
(standard) 1 280 × 1 024
(4× AA) 1 680 × 1 050 (4× AA) 1 900 × 1 200
(4× AA)
3DMark06 (body) 9 656 8 706 7 676 7 156 6 273 4 993
Half-Life2: E.O. (fps) 245,7 200,5 163,8 121,9 95,6 44,5
Crysis (fps) 21,6/43,7 18,1/35,8 15,7/26,5 6,4/15,3 4,4/13,3 2,5/9,4
World in Conflict 25/52 24/46 15/40 12/23 8/17 7/12

ATI Radeon HD 3870

Druhý model Radeon HD 3870 je vybaven 512 MB GDDR4 paměti a je rychleji taktován, což má za následek výkon řádově o deset procent nižší než GeForce 8800GT, nicméně jeho prodejní cena se pohybuje okolo 6 000?Kč včetně DPH. Právě vyšší cena tak činí HD 3870 hůře konkurence schopnou oproti GeForce 8800GT, která má v porovnání s ní lepší poměr výkon/cena. A v tomto segmentu trhu už ani tolik nezáleží na nižší spotřebě, lepším dekódování HD videa – zde jde už čistě jen o co nejvyšší výkon. Navíc situaci nevylepšuje ani mírně „bzučící“ chladič a teplota čipu v maximálním zatížení okolo 92 °C. Samozřejmostí je podpora režimu CrossfireX. Když už jsme u CrossFire, karta ATI Radeon HD 3870 by měla umět pracovat s dalšími třemi kartami v režimu CrossFireX, neboť díky relativně nízké pořizovací ceně se nabízí skvělá možnost rozšíření výkonu. Problémem jsou však nedotažené ovladače, které místo slibovaného až trojnásobného nárůstu výkonu dokáží zvýšit framerate sotva 1,2×.

Verdikt

ATI Radeon HD 3870 to má na trhu o mnoho těžší než jeho levnější bratříček. Je sice výkonnější, ale také hlučnější, a hlavně svou prodejní cenou konkuruje GeForce 8800GT, která z naprosté většiny testů vychází vítězně. Pokud tedy nedodá vyšší výkon optimalizace ovladačů, bude se muset Radeon HD 3870 prosadit nižší cenou.

Grafická karta ATI Radeon HD 3870

Grafický čip: RV670
Frekvence GPU: 777 MHz
Frekvence jed.: 777 MHz
Výrobní proces: 55 nm
Počet tranzistorů: 666 milionů
Maximální kapacita
paměti: 512 MB/GDDR4
Frekvence pamětí:
1 125 MHz (2 250 MHz DDR)
DirectX (verze): 10.1
Max. spotřeba: 105 W
Klady: výkonnější varianta, podpora dekódování videa, spotřeba
Zápory: teplota GPU, horší poměr výkon/cena v porovnání s GeForce 8800GT
Cena vč. DPH: 5 700?Kč
www.amd.com
www.sapphiretech.com
Hodnocení. 4

ATI Radeon HD 3870 Výsledek minimum / průměr
Medium detail High Detail
1 280 × 1 024 (standard) 1 680 × 1 050 (Standard) 1 900 × 1 200
(standard) 1 280 × 1 024
(4× AA) 1 680 × 1 050 (4× AA) 1 900 × 1 200
(4× AA)
3DMark06 (body) 10 655 9 585 8 573 8 397 7 397 6 302
Half-Life2: E.O. (fps) 262,1 219,7 189,3 150,8 116,2 71,3
Crysis (fps) 25,3/52,9 21,2/43,4 19,1/36,9 9,7/25,4 5,4/19,6 3,3/13,9
World in Conflict 44/77 41/70 37/63 8/12 7/11 7/10

Byl pro vás článek přínosný?