Hlavní navigace

CeBIT ’98, Hannover

Sdílet

Popsat největší počítačové show na Zemi na dvou stránkách je pochopitelně nemožné, a tak nezbude než nabídnou ...


Popsat největší počítačové show na Zemi na dvou stránkách je pochopitelně nemožné, a tak nezbude než nabídnou subjektivní zastavení účastníků z našeho časopisu, spolu s několika fotografiemi, které asi jen povzbudí chuť a třeba vás navedou, abyste se příště jeli podívat sami. Nemáte sice možnost se v tom ohromném hemžení produktů, nápadů, alternativ a informací rychle rozhodnout, ale odvezete si alespoň několik desítek kil prospektů, které pak doma v klidu můžete třídit...
Jarní CeBIT je již třetím rokem zaměřen hlavně na profesionální a obchodní trh, protože na podzim se pořádá ještě CeBIT Home pro domácí a spotřební elektroniku. Nejvíce asi získáte z nepřeberného množství nových produktů vystavených na ploše 370 000 m2 (tj. asi 8 Václavských náměstí vedle sebe) tak, že si připravíte přesné oblasti, které chcete vidět, nebo výrobce, kteří vás nejvíce zajímají. Vyhledat si, kam máte jít, vám pomůžou buď počítačové terminály, nebo informační budky s obsluhou, tisknoucí přesné adresy stánků spolu s mapkou. Pokud se chcete „jen tak podívat“, vězte, že na vás čeká 7 250 výrobců ze 60 zemí, což – věřte nebo ne – nestihnete ani projít po dobu trvání celého CeBITu. Musíte také jíst, pít, spát...

Nej, nej, nej...
Pochopitelně se tu vystavuje to nej – nejnovější, nejrychlejší, nejmodernější, nejmenší, atd., a tak rozdíly mezi některými stánky jsou pochopitelné až po důkladnějším studiu. Protože jsme nechtěli rozzlobit nikoho, šli jsme hlavně tam, kam nás zástupci firem osobně či písemně poslali, a pak ještě tam, kde jsme viděli po cestě „něco“ zajímavého. Nezmíníme-li se tu o něčem „důležitém“, tak nás prosím nemlaťte – stihnout vše mohl jen Superman.

Komunikace
Celý CeBIT byl hlavně ve znamení tzv. digitální ekonomiky. Internet je základem nového způsobu obchodování v malém i ve velkém, seriózně či pro zábavu. Světem komunikací proto začal vládnout rychlejší a výkonnější gigabitový ethernet ... a desítky malých i velkých asijských výrobců nabízejí nesmírný sortiment aktivních prvků – rozbočovačů, hubů, switchů; pro malé firmy jsou pak nabízeny malé routery pro připojení k Internetu. Méně není třeba ani zařízení UPS, kde ceny asi opět půjdou dolů. Zajímavé byly i bezdrátové spoje, ať už mikrovlnné či laserové, jež posunuly tuto oblast na hranici 10 MB, i když vzdálenost spojení laserových zařízení byla okolo čtyř kilometrů.
E.government je slovní hříčka vztahující se jak na elektroniku ve státních službách, tak na Evropu a některé produkty Microsoftu, který, jako jedna z mnoha firem, celou iniciativu podporuje. Myšlenkou je propojit evropské vlády a občany jednoduše, rychle a různými kanály, s podobným „look and feel“, jež umožní lepší informovanost i zapojení občanů do rozhodování ve státních agenturách.
Nepřeberné množství různých telefonů nabízejí firmy jako Philips, Alcatel či Ericsson a Siemens. Tak třeba One Touch COM nabízí tři služby – GSM, osobní organizér a Internet e-mail. Francouzská Olitec představuje malé modemy, faxy a dálkově ovládané telefonování, i poslední kamery a mikrofony Vivitar. Německý BinTec přímo z Hannoveru se pak, ovšem jako mnoho jiných, zaměřuje na „integrated networking“, a rádi by zaujali komunikační architekturou, nezávislou na platformě.

Národ sobě – a druhým
„Národních“ stánků byly desítky v několika halách, pochopitelně velkolepě navržených, a tak jste se mohli zastavit v několika pavilonech třeba v USA, nebo se v Řecku podívat na systém pro Internet přes satelit, v Austrálii vám universita RMIT nabízela zázemí pro nejmodernější výzkum třeba multimedií, na Maltě zase informační a výukové služby, či na Ukrajině, kde zaujalo ministerstvo pro řešení Černobylské katastrofy.
Také české firmy nebyly jen tak k přehlédnutí – veletržní informační systém jich dokázal nalézt celkem 20. Nabídku antivirových programů představoval Alwil Trade (avast!) i GRISOFT (AVG), produkty z oblasti zabezpečení dat pak českobudějovický DECROS (Security Box, Protect) a AEC (IronWare). Moravské přístroje nabízely poslední verzi Control Panelu pro řízení technologických procesů, vektorový grafický editor Callisto 3 rozšířený o možnost tvorby grafiky pro internet pak byl předváděn na stánku firmy ZONER.
Řešení takřka mýtických problémů Roku 2000 na počítačové systémy nabízel COMPIC; své, zejména internetové, softwarové produkty prezentovala i asi naše nejznámější firma Software602. Triton Pardubice pro změnu přivezl nabídku rackových skříní pro servery a aktivní prvky, a počítačové skříně pro desktopy i tower předváděla též firma EMKO. Komplexní řešení informačního systému JBA vystavila stejnojmenná společnost.

Software
Programové řešení pro možné i nemožné situace nabízely opět velké i malé firmy, pochopitelně jak neustále propracovanějšími aplikacemi, tak síťovými nástroji. Například Novell „nabízí evropským obchodníkům, zoufale hledajícím řešení, první proaktivní kampaň velké softwarové společnosti, a to metodologii hodnocení problému Roku 2000, a zaručené řešení pro produkty Novellu.“ Předpovídá také, že rok 1998 bude „rok extranetu“, a do roku 2002 mnohé evropské společnosti budou 70 % svých obchodů vést elektronickou cestou.
Borland pro vývojáře ukazoval mimo jiné C++ Builder 3, Server for Netware 4.11, i middleware Entera 4 pro korporace stavějící velké distribuované aplikace; ohlásil dokončení akvizice Visigenic Software Inc. pro vývoj podnikových aplikací, a nezapomněl na Javu uvedením produktu JBuilder/400 Client/Server Suite. Pochlubil se také strategickou spoluprací, tentokrát s firmou Siemens Nixdorf, což je další z hlavních trendů, následovaných mnoha velkými firmami.
Progress Software představila Apptivity pro vývoj aplikací založených na neustále populárnější Javě, i když firem nabízející podobné aplikace bylo i v internetové části výstavy několik desítek.
Corel pak spolu s tiskovými zprávami rozdával CD s ostrými (i když omezenými na 30 dní) programy Corel WordPerfect Suite 8 a CorelDraw 8, a upozornil tak na další trend, tentokrát ve službách novinářům, kde tiskové zprávy byly obsáhlé, detailní a často obsahovaly firemní CD s produkty i jejich dokonalými fotografiemi (ty uvidíte v příštích číslech). V tiskovém středisku se u šaten přes den vršily nadité tašky s materiály – poučení pro novináře: bez dodávky na CeBIT nelez.
Menší i malé firmy také chtěly zaujmout, a tak když neměly na velké (a jistě drahé) tiskové konference, recepce či stánky, vymyslely či najaly si různé poutače – viz kouzelník na obrázku. Ten tu lákal kolemjdoucí na překladač Babylon dvou izraelských firem, který jedním klepnutím myši překládá angličtinu do němčiny, španělštiny, francouzštiny, hebrejštiny, japonštiny nebo italštiny. Je na 100 dní zdarma nabízen také na www.babylon.co.il.
Firma Marx nenabízela strašidlo komunismu, ale mikroprocesorové moduly s mezinárodně schválenými IDEA šifrovacími algoritmy vynálezce Hartmanna. Ochranu dat i přes Internet také propagovalo mnoho firem, a tak například na Foru ochrany dat diskutovali o této ožehavé tématice zástupci Evropské komise, Volkswagenu a Federální agentury z Bonnu, moderované Úředníkem pro ochranu dat státu Dolního Saska. Je samozřejmé, že i na státních stáncích se nabízel software, a tak mohla zaujmout třeba nabídka některé z 500 skotských softwarových společností, které se mohou chlubit obratem 1,4 miliardy liber.

Hardware
Nakonec jsme si nechali to, co nelze na žádném veletrhu přehlédnout – železo ve všech podobách, tvarech a nyní i barvách. Celé stolní počítače mohou zářit duhou, nebo být pomalovány obrazci, dokonce i obrazy.
Začněme od giganta Intelu a toho podstatného, ale málo viditelného – Intel nabízí svou architekturu všem, jak řekl na přednášce Dr Yu, veterán 22 let u firmy. Po předpovídaném 16% růstu trhu PC až do r. 2001 zmínil růst evropského trhu z 28 % v r. 1996 na 31 % loni, a nastínil budoucnost, kdy firma Intel vidí miliony serverů a miliardy počítačů, všechny s potřebou procesoru, který Intel nabízí. Dr. Yu zde poprvé veřejně představil připravované procesory Pentium II se „Slotem 2“ a Intel Celeron, určený pro segment základních PC a naplánovaný na druhé čtvrtletí tohoto roku. Firma se také na tiskové konferenci pochlubila články z časopisu Time, kde Andrew Growe byl oslavován jako Muž roku. AMD pak představila svoji verzi procesoru (viz také photo).
Bez jakéhokoliv ladu i skladu jděme dál – zmiňme ale ještě podobné oslavy firmy Compaq, která byla pro změnu časopisem Forbes zvolena Společností roku. Její CEO Eckhard Pfeifer zmínil na TK partnerství Compaqu, Microsoftu a Intelu, ale hlavně oznámil iniciativu pro podporu malých a středních firem (SMB), jež by přinesla produkty, služby a programy, které jsou, jak je dnes zvykem, komplexní, integrované a „affordable“.
Z jiného konce – Iomega uvedla nový dvougigabytový Jaz, oznámila že Buz bude v Evropě prodáván od dubna, a že Dell, HP, Siemens Nixdorf, Fujitsu Comp. a Maxdata integrují Zip jako standardní komponentu PC. Zmínku dostaly i clik! externí a interní jednotky. UMAX nyní, po zrušení poslední klonové licence firmou Apple, přechází na počítače PC, a nabízela UmaxPC 6100 i notebooky série 300 a 500 (dva a půl kila).
Apple samotný zdůrazňoval oblasti vzdělání a nakladatelství, a chlubil se 300MHz „snem nakladatelství“, serverem G3 a 15“ plochým LCD monitorem, i když uváděl také software ColorSync 2.5 i podporu tohoto standardu, WebObject 3.5 pro jednodušší programování a unifikovanou Java technologii spolu s firmou Microsoft.
Philips kromě zmíněných přenosných i bezdrátových telefonů a pagerů uváděl velké množství produktů jako standardní i LCD monitory, projektory, přehrávače videa na PCMCIA karty i DVD, řadu multimediálních PC karet, i různé produkty pro internet, video konference i „mobile computing“. Opravdu komplexní nabídka, a firma měla nejtlustší informační obálku pro tisk, takže jen vyjmenovat vše by bylo nudné.
Seagate poslední dobou vesele propaguje technologii OAW (viz také foto), vyvinutou zakoupenou firmou Quinta Corp., která slibuje zvýšit hustotu zápisu na magnetické medium až pětkrát nad dříve vypočítaný limit. Místo odhadovaného r. 2005, kdy měly pevné disky dosáhnout této teoretické hranice, prodlouží život stávající technologie pevných disků do té doby, kdy 40 Gbitů/in2 nebude stačit. Když se ale tak díváme na multimediálně internetovou budoucnost, nebude to zas tak dlouho, že?
Siemens Nixdorf se chlubí dvojciferným růstem prodeje, což je v dnešní době velkým úspěchem pro německou IT technologii. Kromě Scenic Mobile 800 notebooku, (nabídnutého také jako cena na skvělém večeru pro novináře), multimediálních integrovaných zařízení či řešení pro internet/intranet se zabývá také ochranou síťových služeb, problémem roku 2000 i nabídkou různého pojištění po síti.
Na i ten nejkratší profil dalších 7 224 firem přítomných na CeBITu tu prostě není místo. Máte-li čas, peníze a dobré nervy, spolu s vytrénovanými nohami, zády a rukama na nošení všech materiálů, vydejte se na CeBIT také, ať vidíte sami, jak vypadá největší veletrh IT na světě. Nashledanou příští rok.

Byl pro vás článek přínosný?