Nastavte si položky plochy jako veřejné či jako soukromé - 2.díl

Software |

Při instalaci se často vytváří na pracovní ploše zástupci nainstalovaných aplikací. Řada uživatelů tuto možnost vítá, protože pak může tyto aplikace daleko snáze spouštět. Problém je v tom, že se často tito zástupci vytváří na ploše všech uživatelských účtů, což není vždy žádoucí.

Nastavte si položky plochy jako veřejné či jako soukromé - 2.díl




Pokud máte ve formě počítač, který používá vícero uživatelů, pak není vždy právě šťastné, pokud se zástupci aplikací či dokumentů zobrazují na pracovní ploše každému právě přihlášenému uživateli. Nedalo by se nějak omezit, kteří zástupci se mají každému uživateli zobrazovat na pracovní ploše?

 

 Předcházející díl

Další typy pracovních ploch

Existuje ale samozřejmě i složka Plocha veřejně přístupná pro všechny uživatelské účty na počítači, tj. pro všechny uživatele, kteří se mohou do Windows přihlásit. Zástupce či soubory v této složce tak uvidí například manželka či vaše děti, pokud se přihlásí do operačního systému Windows pod svým uživatelským účtem. A pokud máte na počítači samostatný účet správce počítače pro konfiguraci systému a samostatný standardní účet pro běžnou práci na počítači (což mimochodem není vůbec špatný nápad!), pak zástupce i soubory uvidíte na obou účtech. Složku Plocha přístupnou pro všechny uživatele s největší pravděpodobností najdete ve složce C:\Users\Veřejné, kde je označena jako složka Veřejná plocha.

Pokud se vám tedy nějaký zástupce objeví na veřejné pracovní ploše určené pro všechny uživatele, ale vy chcete, aby se zobrazoval pouze po přihlášení pod vaším uživatelským účtem, pak jej prostě přesuňte ze složky Veřejná plocha do složky Plocha, která se nachází ve složce s vaším uživatelským jménem. Platí to samozřejmě i obráceně – pokud naopak potřebujete nějakého zástupce či soubor sdílet se všemi uživateli daného počítače, pak jej jednoduše přesuňte ze své soukromé složky Plocha do složky Veřejná plocha.

Existuje však ještě jedna složka, o níž byste měli vědět: jedná se o tzv. výchozí plochu. Pokud z této složky (s největší pravděpodobností se bude jednat o složku C:\Users\Default\Desktop) odeberete či naopak pokud do ní přidáte nějaké soubory, pak vězte, že se tato operace na již existujících uživatelských účtech nijak neprojeví. Jinak tomu bude při vytvoření nového uživatelského účtu – při vzniku nového uživatelského účtu totiž operační systém Windows kopíruje složky Plocha nově vytvářeného uživatelského účtu právě obsah této složky.

A ještě jednu věc byste měli vědět: Pokud na pracovní plochu přetáhnete nějaký soubor, popřípadě pokud na ní vytvoříte nového zástupce, pak Windows tuto novou položku umístí do složky obsahující obsah vaší soukromé pracovní plochy. Z toho vyplývá, že operační systém Windows považuje za výchozí právě vaši soukromou pracovní plochu.



Úvodní foto: (c) Elena R - Fotolia.com













Komentáře