Otestovali jsme technologii Opera Turbo v praxi

Novinky | 15.06.09

Společnost Opera Software uvolnila beta verzi svého internetového prohlížeče Opera 10, který je vybaven zajímavou technologií pro snížení objemu přenášených dat - Opera Turbo. Jaká je v praxi?





Otestovali jsme technologii Opera Turbo v praxi

 

Sesterský server Computerworld provedl podrobný praktický test nové technologie Opera Turbo. Osvědčila se?

Podle informací výrobce má komprese přinést až 80% zrychlení a zvlášť v případě pomalých přenosových linek (typicky při mobilním připojení) tak ušetřit kapacitu přenosového pásma. Dále má být Opera 10 rychlejší i díky novému enginu Presto 2.2, který je optimalizovaný pro rychlejší vykreslování webových stránek. Tolik říká výrobce.

Vyzkoušeli jsme proto novou Operu se zapnutou a vypnutou technologií Turbo a srovnali ji s produkční verzí Firefoxu 3.0.11 a získané výsledky a postřehy vám přinášíme v tomto článku. Na testování jsme použili nejpomalejší internetové připojení od operátora U:fon (U:fonův internet), využívající technologii CDMA 1x s maximální rychlostí přenosu 156 kbit/s, nicméně v praxi se upload i download nejčastěji pohybuje kolem 100 kbit/s. Tato rychlost je blízká např. i dnes často používané mobilní technologii EDGE, proto lze naměřené výsledky do určité míry vztahovat i na ní.

Co se týká samotné technologie Turbo, jejím cílem je zachovat i přes kompresi na externích serverech co nejvěrnější podobu webových stránek. Samotné textové informace, které jsou na webových stránkách hojně zastoupeny, lze bezeztrátově komprimovat na zlomky jejich původních délek (s moderními algoritmy typicky na pětinu až desetinu). Horší situace je s mediálními soubory (nejčastěji s obrázky), které již obvykle obsahují interní metodu komprese a pro úsporu délky je nutné výrazně snížit jejich kvalitu. Opera zvolila pevnou úroveň komprimování, kdy v případě zobrazovaných obrázků dochází k redukci původní délky zhruba na polovinu až třetinu, ovšem za cenu viditelného snížení kvality a kompresních defektů.

To je problémem hlavně u malých obrázků, případně takových, které nejsou příliš kontrastní v průběhu další komprese se slijí do jedné barvy, naopak u hodně kontrastních snímků dochází jakoby k rozostření hran. Nejméně jsou defekty pozorovatelné asi v klasických fotografických snímcích. Na druhou stranu je nutné přiznat, že se nám jen v několika výjimečných případech stalo, že by nastal po kompresi problém rozpoznat, co na uvedeném obrázku má být zobrazeno a jako daň za zvýšení rychlosti nám snížená kvalita přišla přijatelná. Nicméně vhodné by bylo možná detailnější nastavení úrovně komprese, kterou je ovšem možné jen manuálně zapnout, vypnout či zvolit automatický režim. Pokud potřebujete konkrétní obrázek z nějakého důvodu vidět v plné kvalitě, stačí na něj kliknout pravým tlačítkem myši, zvolit volbu „open image“ a ten se následně načte bez komprese.

Další pokračování článku naleznete v článku nazvaném "Testovali jsme technologii Opera Turbo: Jaká je v praxi?".














Komentáře