Paranoikův průvodce Facebookem

Internet |

Facebook používá okolo půl miliardy lidí. Jedná se tedy o největší komunikační fenomén v historii lidstva a zřejmě i největší událost na webu. Ale přestože mnozí z nás Facebook a další sociální sítě využívají hojně, dělají nám starosti problémy s nimi spojené, týkající se hlavně bezpečnosti a soukromí.

Paranoikův průvodce Facebookem




 

Nabízíme několik kroků, jak se co nejlépe pokusit zamezit tomu, aby nezvaní hosté neměli přístup k vašim osobním údajům.

Pět kroků k (úplnému?) soukromí:

1) Deaktivujte místa ve Facebooku

Používání aplikací, které na Facebooku oznámí přátelům vaši aktuální polohu, má jistě své plusy. Nicméně pokud zveřejníte svou pozici (neřkuli pohyb v prostoru a čase), vystavujete se tím také mnohým nebezpečím, protože ji často - aniž byste to věděli či to bylo vaším záměrem - ukážete i lidem, jejichž úmysly se získanými informacemi nejsou vždy čisté.

Pokud tedy tuto funkci využíváte, měli byste vědět, že v základním nastavení může informaci o tom, kde se právě nacházíte, vidět opravdu každý - což znamená všichni, co mají přístup k internetu. Pro změnu nastavení jděte do menu Účet a tam si vyberte položku Nastavení soukromí. Zde si zvolte, kdo může a kdo nemůže vidět konkrétní položky vašeho profilu, třeba i komentáře nebo obrázky.

Chcete-li funkci místa ve facebooku deaktivovat úplně, opět jděte do stejného menu (tedy Nastavení soukromí). Klikněte na Upravit nastavení. Poslední položka v Tom, co sdílím, jsou právě Místa, kde oznamuji svou polohu. Zvolte Přizpůsobit a dále Jenom já. Aby nemohli vaši pozici sdílet ani facebookoví přátelé, vyberte i To, co sdílí ostatní a zde deaktivujte poslední položku.

 

 

2) Mějte kontrolu nad položkami zaslanými na váš profil

I přesto, že svůj facebookový profil smažete úplně (viz poslední tip), některé fotky a detaily sdílené dříve s přáteli se mohou stále schovávat někde na sociální síti nebo i mimo ni. Pokud jste u konkrétní položky na pochybách, jestli by v budoucnu nemohla být zneužita, nesdílejte ji. Pokud ji přece jen zveřejníte, nezapomeňte určit, kdo k ní bude mít přístup.

Předtím, než potvrdíte zveřejnění volbou Sdílet, klikněte na rozevírací nabídku nad ní a zde vyberte, kdo se třeba k zveřejňovanému fotoalbu dostane: možnosti jsou Všichni (nedoporučujeme), Přátelé přátel, Přátelé, nebo Přizpůsobit. Poslední z těchto možností vám umožní blokovat přístup konkrétním osobám z vašeho seznamu přátel.

3) Skryjte vaše aktivity s aplikacemi

Některé hry na Facebooku oceňují hráče za „rekrutování“ přátel. A některé hry a aplikace zobrazují na vaší zdi zprávy, takže vaši přátelé vidí, kterou z nich jste spouštěli a kdy, případně vaše skóre (a není to nic protizákonného, s prvním spuštěním aplikace jste se sdílením informací souhlasili potvrzením podmínek). Tyto zprávy jsou většině uživatel facebooku na obtíž, a mimo to, chcete, aby vaši přátelé či kolegové viděli, že jste celý den hráli Farmville?

 

 

Pro úpravu tohoto nastavení směřujte opět do Nastavení soukromí. Vlevo dole, pod položkou Aplikace a webové stránky, zvolte Upravte svá nastavení, poté pod Aktivita ve hrách a aplikacích vyberte v dialogovém okně možnost Jenom já.

4) Deaktivujte facebookové aplikace

Všechny aplikace, které na sociální síti používáte, mají přístup k vašim profilovým informacím. Zásadou Facebooku je, že vývojáři a tvůrci aplikací nemohou používat získaná osobní data mimo jeho území, tj. na webech třetích stran, a mohou získávat pouze data dostatečná ke spuštění aplikace či k „obohacení“ vašeho herního zážitku. Ale jakmile program získá vaše data, je prakticky pouze na vývojáři, zda je uchová v tajnosti.

Pokud s těmito zásadami nesouhlasíte, aplikace blokujte. Znovu a opět klikněte na Nastavení soukromí a dále Upravte svá nastavení pod položkou Aplikace a webové stránky. Pod další možností Aplikace, které používáte klikněte na Deaktivovat všechny aplikace. potom ve výstražném rámečku zvolte Vybrat vše a Vypnout platformu.

Na aktivaci nově zvolených nastavení budete muset nejspíše pár minut čekat. K zamezení přístupu aplikacím potřebuje Facebook čas.

5) Mějte kontrolu nad tím, co o vás prozrazují přátelé

Vaši přátelé mají přístup k vašemu profilu. Mohou tedy přeposílat položky z vaší zdi do svých profilů či sdílet získané informace bez vašeho vědomí. Také mohou používat aplikace, kterým (někdy i nevědomky) povolí přístup k seznamu svých přátel.


Naposledy klikněte na Účet a Nastavení soukromí. poté opět zvolte Aplikace a webové stránky, Upravte svá nastavení a Údaje dostupné prostednictvím vašich přátel. Odeberte tady všechny informace, které si nepřejete sdílet prostřednictvím vašich přátel, kteří konkrétní aplikaci povolí přístup k vašemu profilu. Pro plné soukromí doporučujeme odebrat úplně všechno.

Poslední instance: Smazání účtu

Eliminace facebookového účtu může být poslední volbou v případě, že negativa této sítě u vás převýšila nad jejími pozitivy. Nicméně pro opravdové vymazání účtu budete muset nějakou dobu hledat. Přes standardní menu účet se k němu nedoberete. Nejjednodušší cesta je jít do Centra nápovědy a do vyhledávacího políčka napsat „jak odstranit účet“. Asi pátý výsledek vyhledávání je otázka „Jak mohu svůj účet trvale odstranit“.

Rozbalte odpověď a v rámci textu najděte odkaz „zde odešlete svůj požadavek“. Po dalších dvou intuitivních krocích je účet zrušen. Doporučujeme se před jeho zrušením odznačit ze všech fotek přátel a smazat vlastní fotoalba i profilové informace. Nyní jen 14 dní počkáte, nepřihlásíte se a váš stávající účet již nikdy nebude možné obnovit.

Titulní foto: © alphaspirit - Fotolia.com














Komentáře