Bezpečnostní tipy pro Timeline na Facebooku - 2.díl

Internet |

Jak už jsme několikrát avizovali, profil Timeline (neboli Moje historie) na Facebooku přichází bez rozdílu pro všechny uživatele. My tento profil používáme již nějakou dobu a máme z něj poněkud rozporuplné pocity.

Bezpečnostní tipy pro Timeline na Facebooku - 2.díl




Na jednu stranu je zde o mnoho jednodušší najít konkrétní položky – události, příspěvky na zdi a další, protože od nynějška již můžete vyhledávat ve svém profilu podle data (či podle typu položky). Na stranu druhou je vyhledávání konkrétních položek jednodušší i pro jiné lidi – pro „facebookové“ přátele, ale občas i pro zcela cizí lidi.

 

1. díl článku: Timeline řekne vše & Určete, kdo může vidět váš profil

 

Skryjte dřívější příspěvky

Tato část je o něco těžší – hlavně proto, že zabírá více času. Běžte na svůj profil Timeline a podívejte se na jeho pravou stranu. Uvidíte tam seznam let – všech let, ve kterých jste používali Facebook a přidávali příspěvky, stejně jako všech let, o kterých jste vy nebo vaši přátelé přispívali (například roky, kdy jste se vy nebo někdo jiný narodil).

Abyste zredukovali informační katalog vašeho profilu, musíte začít od počátku. Klikněte na první rok, ve kterém jste začali používat Facebook. Uvidíte 20 hlavních událostí, které se v tom roce staly, stejně jako analýzy jednotlivých měsíců. Jako první musíte kliknout do pravého horního rohu každého příspěvku „hlavní události“ a vybrat možnost „Skrýt na profilu Timeline“. Jestliže si myslíte, že je příspěvek zastaralý, nevhodný či jinak zbytečný, vyberte spíše možnost „odstranit příspěvek...“.

Jakmile je příspěvek skrytý, neměl by se vracet a „strašit“ vás – tedy alespoň do další změny koncepce Facebooku (Timeline není změnou první a jistě ani poslední). A jakmile příspěvek smažete, smažete jej navždy (některé příspěvky, jako například oznámení o novém příteli nebo životní události typu vašeho narození však smazat nejdou).

Poté, co skryjete nebo smažete hlavní události, budete muset kliknout na každý měsíc zvlášť a zničit další „důkazy“. To může nějakou dobu trvat, záleží také na tom, kolik jste na Facebook v minulosti přispívali, ale stojí to za to. Tu a tam se některé příspěvky typu oznámení o přijetí nových přátel shluknou do jedné skupiny, potom máte možnost je skrýt všechny najednou.

Pokračujte ve skrývání nebo mazání všech vašich příspěvků – měsíc po měsíci a rok po roku, než se dostanete k letošku.



Úvodní foto: © Jürgen Fälchle - Fotolia.com













Komentáře