Bezpečnostní tipy pro Timeline na Facebooku - 1.díl

Internet |

Jak už jsme několikrát avizovali, profil Timeline (neboli Moje historie) na Facebooku přichází bez rozdílu pro všechny uživatele. My tento profil používáme již nějakou dobu a máme z něj poněkud rozporuplné pocity.

Bezpečnostní tipy pro Timeline na Facebooku - 1.díl




Na jednu stranu je zde o mnoho jednodušší najít konkrétní položky – události, příspěvky na zdi a další, protože od nynějška již můžete vyhledávat ve svém profilu podle data (či podle typu položky). Na stranu druhou je vyhledávání konkrétních položek jednodušší i pro jiné lidi – pro „facebookové“ přátele, ale občas i pro zcela cizí lidi.

Timeline řekne vše

Jak se možná při přechodu na Timeline ukázalo, za dobu, co máte Facebook, se na vaší zdi objevila pěkná řádka věcí a zajímavostí, z nichž mnohé nejsou příliš vhodné třeba pro vaše spolupracovníky nebo nadřízené (jistě máte ve svých kontaktech i nějakého kolegu). A teď jsou navíc tak krásně poskládané podle data!

Je pravda, že technicky jste tyto příspěvky na zdi mohli vidět ještě před příchodem Timeline, ale museli jste pro to vynaložit mnohem více práce. Například abyste mohli vidět starší příspěvky některého z přátel, řekněme z roku 2008, museli jste jít na jeho facebookový profil, počkat, než se načte prvních zhruba 20 příspěvků a potom asi 200krát zmáčknout dole na zdi možnost „Starší příspěvky“. Nepředpokládáme, že by někdo z vás měl tolik času a trpělivosti, aby se takovou možností vůbec zabýval.

Od nynějška však pro zobrazení těchto příspěvků stačí na pravé straně libovolného Timeline profilu kliknout na 2008 – a potom si vybrat měsíc, z něhož chcete vidět ony příspěvky. Tento pohodlný přístup do archivu může být pro vás jakožto majitele tohoto archivu poněkud znepokojující.

Nicméně existuje řešení, jak v tomto případě zabránit stresu.

Určete, kdo může vidět váš profil

Prvním krokem k vyššímu soukromí na Facebooku je „zesoukromění“ vašeho Timeline profilu. Abyste tak učinili, běžte do menu Nastavení soukromí > Jak se spojujete a změňte zde nastavení pro otázky „Kdo může zvěřejňovat příspěvky na vašem profilu Timeline?“ a „Kdo může vidět příspěvky ostatních uživatelů na vašem profilu Timeline?“ z „Veřejný“ na „Přátelé“. Je možné, že u první z těchto otázek možnost „Veřejný“ ani nemáte.

Zůstaňte ještě v Nastavení soukromí, zvolte položku „Jak funguje označování?“ a změňte nastavení u položky „Maximální viditelnost vašeho profilu Timeline“ z „Veřejný“ na „Přátelé“.

Pokud jste opravdu zodpovědní, můžete změnit všechna tato nastavení na „Pouze já“. V tom případě už pouze vy budete moci vidět příspěvky na vaší zdi.

A do třetice můžete omezit i vaše dřívější příspěvky – které byly svého času zveřejněny všem – pouze na vaše přátele. Přejděte (stále v Nastavení soukromí) na možnost „Omezení nastavení cílové skupiny uživatelů u minulých příspěvků“ a vyberte možnost „Omezit staré příspěvky“. Tento krok změní všechny vaše dřívější příspěvky na dostupné pouze pro přátele, i když jste je zpočátku zveřejnili pro všechny.



Úvodní foto: © ra2 studio - Fotolia.com













Komentáře