12 kroků pro bezpečnou komunikaci v sociálních sítích – 7. díl

Internet |

V tomto díle našeho seriálu dokončíme tipy pro ochranu profilu v sociální síti Google+. Konkrétně se bude jednat o zamknutí profilu a o zákaz označování fotografií.

12 kroků pro bezpečnou komunikaci v sociálních sítích – 7. díl




Položili jste si někdy otázku, jak jste na tom s ochranou soukromí při používání různých sociálních sítí? Naprostá většina uživatelů tuto otázku ke své škodě vůbec neřeší. Přitom k omezení sdílení vašich fotografií či příspěvků kolikrát stačí jen několik klepnutí myší. V tomto seriálu vám ukážeme, že i na tak veřejných komunikačních platformách, jako jsou sociální sítě, si můžete soukromí užívat alespoň do určité míry!

 

1. díl Zabezpečení profilu na sociálních sítích – úvod

2. díl Uzamkněte Facebook – nastavte si, kdo vás může na Facebooku nalézt

3. dílUzamkněte Facebook – nastavte si, komu se budou odesílat vaše příspěvky a úprava profilu Timeline

4. dílUkliďte si na Twitteru

5. dílTwitter – vypnutí geotaggingu a nastavení profilu jako soukromého

6. dílDejte si do pořádku svůj profil na Google+

Google+ – další tipy na ochranu profilu

Zamkněte si svůj profil: Google+ vám dává možnost nastavit si ve vašem profilu pro každý soubor dat individuálně úroveň soukromí. To ovšem po vás vyžaduje, abyste se ponořili do oné spousty dat, která tvoří váš profil Google+. Klepněte proto v levé části obrazovky do nabídky Profil a ochrana soukromí, poté stiskněte tlačítko s popiskem Upravit viditelnost v profilu.

Google+ vás nyní provede poměrně dlouhým procesem výběru úrovní soukromí pro prakticky každičkou součást vašeho profilu Google+, jako je například věk, adresa, vzdělání atd. Toto nastavení sice několik minut zabere, ale jedná se o naprosto skvělý způsob, jak projít všechno, co můžete sdílet online a jak určit, co zveřejníte všem a co si naopak budete chtít ponechat jako soukromý údaj. My osobně doporučujeme, abyste si nastavili naprostou většinu z vašeho profilu na Google+ jako soukromou, údaje z profilu sdílejte pouze s lidmi, které máte ve svých kruzích přátel. To ale samozřejmě není žádné dogma, máte-li požadavky na ochranu soukromí jiné, řiďte se klidně podle nich.

Zakažte označování fotografií: Nyní se přesuňte do části Fotografie, kde se ujistěte, že jsou zrušena zaškrtnutí všech položek, která umožňují Googlu zobrazovat zeměpisné údaje a spojovat je s vašimi fotografiemi. Zároveň se ujistěte, že nikdo kromě těch kruhů, které považujete za nejdůvěryhodnější, vás nemůže označit ve svých příspěvcích. Obě výše zmiňované funkce jsou sice skvělé, nicméně bohužel mohou ve svém důsledku vést k závažnému porušení soukromí (pokud vás kupříkladu někdo z vašich přátel označí na nějaké fotografii), nebo mohou způsobit, že se jednoho dne stanete vy nebo váš majetek předmětem zájmu nejrůznějších slídilů s nekalými úmysly.

Poslední službou, kterou se budeme v našem seriálu zabývat, je Instagram – síť pro sdílení fotografií, která je dnes v majetku Facebooku. Příště nás čeká návod, jak v Instagramu přejít do privátního režimu.



Úvodní foto: (c) lil_22 - Fotolia.com













Komentáře