12 kroků pro bezpečnou komunikaci v sociálních sítích – 5. díl

Internet |

I Twitter si zaslouží, abychom mu věnovali alespoň ještě jeden díl -- a to bude hned ten dnešní. Co takhle si vypnout geotagging nastavit si svůj profil jako soukromý?

12 kroků pro bezpečnou komunikaci v sociálních sítích – 5. díl




Položili jste si někdy otázku, jak jste na tom s ochranou soukromí při používání různých sociálních sítí? Naprostá většina uživatelů tuto otázku ke své škodě vůbec neřeší. Přitom k omezení sdílení vašich fotografií či příspěvků kolikrát stačí jen několik klepnutí myší. V tomto seriálu vám ukážeme, že i na tak veřejných komunikačních platformách, jako jsou sociální sítě, si můžete soukromí užívat alespoň do určité míry!

 

1. díl Zabezpečení profilu na sociálních sítích – úvod

2. díl Uzamkněte Facebook – nastavte si, kdo vás může na Facebooku nalézt

3. dílUzamkněte Facebook – nastavte si, komu se budou odesílat vaše příspěvky a úprava profilu Timeline

4. dílUkliďte si na Twitteru

Twitter – další tipy na ochranu profilu

Vypněte geotagging: Dále na Twitteru vypněte systém geotaggingu, abyste si zajistili, že se v každé aktualizaci stavu nebude objevovati vaše aktuální umístění. Jedná se bezpochyby o velmi šikovnou funkci, nicméně v nejlepším případě vám jen poskytne údaj o zeměpisné poloze, odkud jste tweet poslali. V tom horším případě vytváří veřejný záznam o vašem fyzickém umístění v reálném čase, což případným zlodějům usnadňuje sledování vašeho aktuálního umístění a může vést k následnému zneužité těchto údajů (třeba vykradení vašeho bytu v době vaší nepřítomnosti).

Twitter ve svém výchozím nastavení sice sdílení vaší polohy neumožňuje, nicméně je velmi vhodné toto nastavení byť jen pouze zkontrolovat. Vstupte proto do nastavení vašeho účtu a zde zrušte volbu Přidat polohu k mým Tweetům. Zároveň pro jistotu ještě stiskněte tlačítko Smazat veškeré informace o poloze.

Nastavte si svůj profil na Twitteru jako soukromý: Nakonec ještě zvažte, zda nebude pro vás vhodné, abyste si nastavili svůj profil na Twitteru jako soukromý. Je to velmi jednoduché – stačí, když se přesunete do nastavení svého účtu a zde zaškrtnete políčko vedle volby Chránit mé Tweety, čímž zajistíte, že vaše tweety nebudou zobrazovány veřejně. Toto nastavení vám poskytne daleko větší kontrolu nad tím, kam budou vaše tweety putovat, protože na vaše tweety nebudou moci vaši stávající příjemci odpovědět a pokud budou chtít vaše tweety přijímat noví příjemci, pak si budou muset vyžádat vaše povolení.

Další dva díly našeho seriálu věnovaného zabezpečení profilu na sociálních sítích se budou odehrávat v duchu sociální sítě Googlu s názvem Google+. Příště si připomeneme koncepci tzv. kruhů a nastavíme si podobně jako na Facebooku svůj profil tak, abychom přesně věděli, kdo nás může vyhledat.



Úvodní foto: (c) PiXXart Photography - Fotolia.com













Komentáře